Teksti:
Seuran toimitus

Motiivi, su 4.1. 22.00 TV5

RIKOSSARJA Angie Flynn on vancouverilainen murhaetsivä, joka sanailee sukkelasti parinsa Oscar Vegan kanssa ja kasvattaa yksinhuoltajana teinipoikaansa. Kristin Lehmanin (kuvassa) näyttelemä, mutkaton ja pätevä poliisihahmo on kiva bonus. Kanadalaissarjan varsinainen koukku on kuitenkin sen rakenne.

Muun muassa Dexteriä ja Mentalistia kirjoittaneen Daniel Ceronen luoma Motiivi paljastaa heti jakson alussa murhaajan ja uhrin.  Loppujakson  aikana rikoksen kulku selviää vähitellen takaumin ja poliisitutkimuksen kautta. Jaksojen rakenteessa on mukavaa vanhanaikaisuutta – se muistuttaa film noirissa usein käytettyä kerrontaa. Kaikkitietävän katsojan osa ei kuitenkaan käy tylsäksi. Ensimmäisessä jaksossa tappaja lymyilee edelleen talossa, johon murhaetsivät saapuvat tutkimaan verityötä.

Mukavaa sarjassa on myös sen maltillinen ote. Rikoksentekijät eivät ole kulttiin kuuluvia sarjamurhaajia, eikä poliisintyö ase kädessä pimeillä kujilla juoksentelua. Lauren Holly keksii flirttailevan patologin roolissa  puolihupaisia kaksimielisyyksiä, joita ei sarjassa onneksi viljellä liikaa. 

Kotimaassaan Kanadassa vuoden alussa alkanut sarja oli hitti. Se jatkaa tänä vuonna toiselle tuotantokaudelleen. 

Kaisu Tervonen

 

Laulu koti-ikävästä, ma 6.1. klo 20.50 TV1

DOKUMENTTI Kai Latvalehto vietti lapsuutensa ja varhaisnuoruutensa Göteborgissa. Isä Tauno paiski suomalaisporukassa töitä ja veti viinaa, siinä missä poika ruotsinsa oppineenakin tunsi itsensä ulkopuoliseksi. Tunne vain korostui, kun perhe muutti takaisin Suomeen Kain ollessa 17-vuotias. Ruotsissa Kai oli suomalainen, Suomessa taas jotain monimutkaisempaa.

Göteborgin elokuvafestivaaleilla pääpalkinnon voittanut dokumentti Laulu koti-ikävästä rakentuu Kain ja Taunon yhteisen matkan ympärille. Aknestikin kitaristinakin tunnettu poika ja viisi vuotta aiemmin raitistunut isä lähtevät autolla Oulusta Göteborgiin. Matkalla sumplitaan menneisyyden tuntoja ja tavataan paikallisia ruotsinsuomalaisia, joiden kanssa jaetaan anekdootteja. Suomalaiset ovat sekä häpeilleet että ylpeilleet taustallaan Ruotsissa.

Pojan ja isän tarina kasvaa kertomukseksi suomalaissiirtolaisista Ruotsissa 1960- ja 70-luvulla sekä identiteetistä laajemminkin. Mika Ronkaisen dokumentti on rikas kokonaisuus, joka ei kuitenkaan hötkyile tai hätäile. Jurottavat oululaismiehet puhkeavat pikkuhiljaa kyyneliin selvitellessään kipeitä kohtia vuosikymmenten ajalta. Göteborg on avain kummankin pahaan oloon. 

Kauniinkirpeän mutta rauhoittavan lisän hienoon dokumenttiin tuovat matkaa rytmittävät laulut. Suomalaissiirtolaisten 1970-luvulla kirjoittamat ja kaipuun läpitunkemat kappaleet saavat nykypäivän tulkintoja toisen sukupolven ruotsinsuomalaisten muusikkojen toimesta. 

”Suomi se on ollut minun äitieni kieli ja Suomi se on ollut minun maani”, laulaa Helsingissä syntynyt ja Ruotsissa menestynyt artisti Anna Järvinen. 

Kaisu Tervonen

Pelastetaan duunit, ti 7.1. klo 20.00 TV1

DOKUMENTTISARJA Pelastetaan duunit on kuusiosainen sarja, joka keskittyy teol­lisuusyritysten toimitusjohtajien tuntoihin tiukassa taloustilanteessa. Dokumentaarisen sarjan keskiössä on neljä pientä ja keskisuurta yritystä. Kahdessa on käynnissä tai edessä vaikea sukupolvenvaihdos perheen sisällä.

Perheyrityksestä on kyse myös Ville Mäenpään johtamassa tuotantolaitoksessa, jossa investoitiin voimakkaasti uusiin koneisiin ja tiloihin juuri ennen taantumaa. Nokian lähdöstä kärsivässä Salossa puolestaan työntekijöitä on lomautettu niin usein, että ilmapiiri on kärsinyt. 

Vaikeasta aiheesta huolimatta dokumenttisarja ei äidy kovin intiimiksi. Yritysjohtajat kyllä kertovat, että yt-neuvottelut ottavat koville tai että aamuyöt menevät hereillä tulevaisuutta pohtien. Rividuunarin näkökulma uupuu lähes kokonaan.

Sarja seuraa yrityksiä puolen vuoden ajan, kun näillä on ulkopuolinen konsultti käytössään. Yksittäiset tapaukset eivät onnistu kovin vakuuttavasti kertomaan suomalaisesta yritysmaailmasta yleisemmin, vaikka tapausten välissä esitetään uutismaisia faktatietoja . On selvä, että alihankkijat ovat kärsineet suuryritysten siirtymisestä halvemman työvoiman maille. 

Myöhäisemmissä jaksoissa yksi toimitusjohtajista suunnittelee itsekin bisneksiä turkkilaisten muotivalmistajien kanssa. Siellä kun prosessi maksaa vähemmän.

Kaisu Tervonen

Revolution, to 9.1. klo 22.00 Sub

JÄNNITYSSARJA Millainen olisi maailma vailla sähköä? Jossa eivät toimisi myöskään patterit, generaattorit, moottorit eivätkä kännykät? Jossa tieto kulkisi vain ihmisten välityksellä suusta suuhun?

Ajatusleikkiä yhä pitemmälle vievä tieteis- ja jännityssarja Revolutionin tapahtumat käynnistyvät Chicagosta vuonna 2012 päivänä, jolloin sähköön perustuva maailma lakkasi yhtäkkiä toimimasta. Perheenisä Benjamin Matheson (Tim Guinee) ehtii varoittaa vaimoaan Rachelia (Elizabeth Mitchell) sekä veljeään Milesia (Billy Burke) ja ladata tärkeää tietoa muistitikulle, ennen kuin kaikkialla pimenee ja lentokoneet alkavat tippua taivaalta.

15 vuotta myöhemmin Mathesonin perhe asuu maaseudulla yhteisössä, jonka kaupungista paenneet ovat muodostaneet hengissä pysyäkseen. Ruoka kasvatetaan itse, lääkkeinä on vain yrttejä. Yhteisö pysyttelee visusti omissa oloissaan, sillä ulkomaailmassa vallitsee ryöstelevien bandiittien anarkia. 

Valtion romahdettua sen tilalle on perustettu muuta väkeä pelossa pitävä Monroen tasavalta, jota johtaa rautaisin ottein presidentti Sebastian Monroe (David Lyons). Sitä, mitä kuluneen viidentoista vuoden aikana on tapahtunut, sarja paljastaa vähä vähältä takaumien avulla. Niissä nyt nuoriksi aikuisiksi kasvaneet, sarjassa keskiöön nousevat lapset Charlie (aikuisena Tracy Spiridakos) ja Danny (Graham Rogers) muistelevat myös viimeistä jäätelöään ja kadonnutta, kuolleeksi luultua äitiään.

Ben-isällä oli näppinsä pelissä 15 vuoden takaisessa katastrofissa, mutta siitä lapsilla ei ole aluksi aavistustakaan… 

Iina Alanko

Varasto, pe 10.1. klo 20.00 MTV3 ****

ELOKUVA Arto Salmisen (1959–2005) humanismi ei ole salonkikelpoista, mutta se on sitäkin todempaa. Kirjailija laati Varasto-romaanistaan itse näytelmän, elokuvan ohjasi Taru Mäkelä.

Teatraalisuus ja lievä ylinäytteleminen istuvat ronskiin mutta terävään elokuvaversioon. Kari-Pekka Toivonen on maalikaupan sarkastinen Rousku, jolla on suhde työtoveriinsa Karitaan (Minttu Mustakallio) ja sivubisneksenä tavaran kauppaaminen kassan ohi.

Salmisen maailmassa herrat ovat pyyhkineet yhteiskuntasopimuksella takapuolensa, alistetut ottavat mallia piinaajistaan ja onnellisia ovat ne, jotka eivät ymmärrä olevansa tyhmiä. Karmeaa, mutta hauskaa.

Kalle Kinnunen

 

 

 

X