Teksti:
Seuran toimitus

Putous LA 5.1. klo 19.30 MTV3

SKETSISARJA Aivan kuin Putouksen käsikirjoittajan Miika Nousiaisen ääni värähtäisi, kun hän sanoo: ”Tämä on vähän kunniatehtävä saada kansa nauramaan, koska sketsiviihde on tärkeä osa omaa kasvua”, Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Ville Virtasen sketsejä nuorena ihaillut Nousiainen sanoo.

Kirjailija Nousiainen, 39, on käsikirjoittanut sarjaa kaksi kautta, mutta nousee pääkäsikirjoittajaksi, kun ohjaaja-käsikirjoittaja Petteri Summanen on jättäytynyt sarjasta. Ohjaajaksi siirtyy tuottajan paikalta Tuomas Summanen, joka on Nousiaisen työpaikan, Storyof-tuotantoyhtiön luova johtaja.

Nousiaisen työ on sketsien lisäksi ideoida improvisaatiotehtäviä ja kehittää näyttelijöiden kanssa hahmoja. Hahmojen pitäisi tiivistää jotain olennaista nykymaailmasta ja sulautua monenlaisiin rooleihin, kuten musikaalinumeroihin.

Nousiainen haluaa lisätä yllätyksellisten livesketsien määrää ohjelmassa.

”Käsikirjoittajan työssä on surullisinta, kun hauskinta ohjelmassa ovat pieleen menneet sketsit”, hän hymähtää.

Nousiainen selvästi ymmärtää massoja. Hänen kaikista romaaneistaan – Vadelmavenepakolainen, Maaninkavaara ja Metsäjätti – on tehty myös näyttämösovitus, joista viimeisin saa ensi-iltansa keväällä Kansallisteatterissa. Lisäksi hän ruotii ajankohtaisia tapahtumia Nelosen viihdepaneelissa Hyvissä ja huonoissa uutisissa.

”Parantumattomana nostalgikkona minua viehättää tämä yhtenäiskulttuuri. Tuollaistahan oli ennen, että kaikki puhuivat samasta asiasta”, hän ihmettelee Putouksen laajaa suosiota, jonka ei kyynikkojen mielestä pitäisi olla mahdollista nykypäivänä.

Tero Kartastenpää
 

Valaistunut LA 5.1. klo 22.00 TV1

KOMEDIASARJA Tästä ei pääse pääse kuin ylöspäin: Pomoonsa langennut Amy (Laura Dern) itkee lääkefirman vessassa potkujaan. Kuullessaan kollegoiden naureskelevan kohtalolleen, uranainen pyyhältää meikit poskilla läpi vanhan osastonsa ja toivottaa kaikki alimpaan helvettiin.

Seuraavassa kuvassa Amy ui Havaijilla ja kertoo löytäneensä rauhan terapian avulla. Kotona sulkeutunut äiti, narkomaani ex-mies ja entistä ankeampi työ asettavat uuden elämänilon stressitestiin.

HBO-tuotanto Valaistunut on monta sivustakatsojan roolia kiertäneelle Dernille herkullinen revittelymahdollisuus, jota hän on ollut luomassa ja käsikirjoittamassa. 45-vuotias näyttelijä nauttii silminnähden kiihdyttäessään Amyn hippihurmokseen ja katkaistessaan sen äkillisellä raivokohtauksella.

Sulavasti näytelty Valaistunut tuntuu avausjaksoissa mielenhallintatekniikoille kitkerästi nauravalta komedialta. Toivottavasti Amyn henkinen jälleenrakennus ei jää vain myötähäpeään perustuvaksi vitsiksi.

Matti Rämö

 

Isänmaan puolesta SU 6.1. klo klo 22.35 MTV3

JÄNNITYSSARJA CIA-agentti, joka harrastaa laitonta vakoilua. Amerikkalainen sotasankari, joka käy salaa autotallissaan rukoilemassa Mekkaan päin. Sarjan Isänmaan puolesta (Homeland 2011–) sankarit ovat viallisia, jopa uhkaavia.

Agentti Carrie Mathison (Claire Danes) on Bagdadissa toimiessaan kuullut amerikkalaisesta sotavangista, joka on käännytetty terroristien asialle. Niinpä kun kahdeksan vuotta al-Qaidan vankina ollut sotilas Nicholas Brody (Damian Lewis) palaa juhlittuna kotiin, Mathison on epäilevä. Alkaa jännittävä vakoojatarina, joka jatkuu Yhdysvalloissa ensi vuonna jo kolmannelle kaudelle.

Tänä vuonna parhaan draamasarjan Golden Globella ja Emmyllä palkittu Isänmaan puolesta on huolella työstetty kokonaisuus, jonka kutkuttavan alkuasetelman alla risteilee joukko tunteita, eikä vähiten Brodyn perheessä, johon isä ja aviomies palaa yllättäen. Terrori-iskujen mahdollisuus lymyää taustalla, mutta mustavalkoinen hyvä–paha-asettelu on hajotettu päähahmojen osalta harmaaksi spektriksi.

Kaisu Tervonen

 

Kovasikajuttu MA 7.1. klo 22.55 TV1

DOKUMENTTI Koska perusvirtasten tavallisesta arjesta on vaikea tehdä jännittävää elokuvaa, kaikenlaiset poikkeukset ja marginaali-ilmiöt ovat suosittuja dokumenttien aiheita. Vääristymä on ymmärrettävä ja muuttuu ongelmaksi vasta silloin, kun erikoisissa ihmisissä ei nähdä muuta kuin heidän erikoisuutensa. Silloin tyylilajiksi valikoituu sensaatiohakuisuus tai sääli – ankeita kumpikin.

Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin Kovasikajuttu ei pelkistä kehitysvammaisia päähenkilöitään heidän poikkeavuuteensa ja ohittaa myös holhoamisen. Ulkomaillakin arvostelumenestykseksi noussut dokumentti käsittelee Pertti Kurikan nimipäivät -punkbändin neljää jäsentä tavallisina ihmisinä. Kitaristi Pertti Kurikalla, laulaja Kari Aallolla, basisti Sami Helteellä ja rumpali Toni Välitalolla nyt vain sattuu olemaan tavallista raskaampi arki ja tapa olla peittelemättä tunteitaan.

Väljärakenteinen dokumentti seuraa kulttimaineeseen nousseen yhtyeen ensimmäisen levyn tekoa ja keikkamatkoja. Temperamenttisen miesten bändisopu on välillä koetuksella, mutta vimmaisten lyriikoiden hallitsema musiikki antaa myös henkireiän turhautumien purkamiselle. Etenkin bändille nimensä antaneelle Pertille punk tuntuu olevan terapiaa, joka estää herkkää miestä vajoamasta synkkyyteen.

Poikkeuksellisen vilpitön Kovasikajuttu on ylipäätään voimaannuttava kokemus. Kärkkäisen ja Passin dokumentti osoittaa kouriintuntuvasti, ettei onni ole kiinni lähtökohdista vaan mahdollisuudesta toteuttaa itseään.

Matti Rämö
 

Grimm TI 8.1. klo 22.00 Sub

FANTASIASARJA Aikuisille tarjoillaan nyt satuja ilkeällä kierteellä. Ensin tuli Olipa kerran ja nyt Grimm (2011-). Uutuussarjassa portlandilainen poliisi Nick Burkhardt (David Giuntoli) kuulee kuolemassa olevalta tädiltään polveutuvansa grimmeistä, suojelijoista, jotka näkevät satuhahmot ihmismaskin takaa. Ja näyttää siltä, että satuhahmot ovat enimmäkseen pahan asialla. He tuntuvat liittyvän useisiin murhiin.

Pitkän linjan käsikirjoittajien Stephen Carpenterin, David Greenwaltin ja Jim Koufin luomassa sarjassa on b-leffameininkiä, hämyisiä täysikuita ja naiivi sankari. Asetelma ja visuaalinen ilme ovat hassunhölmöjä ja sarja sitä myötä viihdyttävä, mutta ei erityisen jännittävä. 

Yritystä kuitenkin riittää. Ihmisten ja myyttisten hahmojen välille luodaan hetkittäin turhankin totista sotatanteretta. Keventävästä huumorista vastaa sarjan oivaltavin hahmo, Silas Weir Mitchellin näyttelemä Monroe, parannuksen tehnyt iso paha susi.

Kaisu Tervonen

X