Teksti:
Seuran toimitus

Muiden mukana su 18.3. klo 21.00 Yle Fem ****

Ruben Östlundin ohjaus on episodimainen, tummasti humoristinen elokuva valtasuhteista ja ihmisistä, jotka vapaaehtoisina tekevät sosiaalisen paineen ajamina järjettömiä asioita, tai peittelevät tunteitaan, kun erottumisen pelko kasvaa.

Vinjetit on kuvattu paikalleen pysähtyneellä kameralla. Asetelmallisuus tuo mieleen Östlundin nerokkaan maanmiehen Roy Anderssonin. Molemmat esittävät ankaria kysymyksiä moraalista, eivätkä kiiruhda itse vastaamaan. Östlund pitää kuitenkin kiinni tilanteiden realismista. Absurdeimmatkin käänteet tuntuvat mahdollisilta, jopa todennäköisiltä.

Hauskimmassa tarinassa bussikuski vaatii matkustajiaan korjaamaan ajoneuvon vessan, tai hän ei päästä heitä ulos. Toisen posken kääntämisestä ei ole varsinaisesti ratkaisemaan tilannetta. Kiusallisimmassa episodissa polttariporukan riehakkaissa bileissä herää ahdistava, kaiken pilaava homokammo.

Rajat on tehty ylitettäväksi, kunhan sydän ja aivot ovat käytössä. Östlundin uutuus Play kuvaa Göteborgin mustia teinipoikia, jotka varastavat etnisesti ruotsalaisilta ikätovereiltaan kännyköitä ja vaatteita, aseenaan vain ihonvärin herättämä pelko. Tosipohjainen tarina lähestyy rasismin ja toiseuden kysymyksiä rohkeasti. Toivottavasti se nähdään pian Suomen televisiossa.

Kalle Kinnunen

De ofrivilliga, Ruotsi 2008. 100 min. O: Ruben Östlund. P: Maria Lundqvist, Leif Edlund, Henrik Vikman. 

Tuomas Enbuske Talk Show alk. ma 19.3. klo 20.00 TV5

Tuomas Enbuske ajattelee, että ”jos tekee paljon, se kasvattaa laatuakin”. Persoonallisen toimittaja-juontajan varaan kasataan nyt viidesti viikossa TV5:llä tuleva Tuomas Enbuske Talk Show.

Enbusken ohjelmat ovat aiemminkin olleet nimikko-ohjelmia – alkaen miehen talkshow-tulikasteesta Hyppönen Enbuske Experience vain 23-vuotiaana. Siitä on kymmenisen vuotta. Tuorein ja näköisempi sarja oli Tuomas Enbuske – Sivistyksen käsikirja.

Uusi show ei lähde keksimään formaattia uusiksi. Taustakuva on Helsinki-näkymä. Vieraita on yksi tai kaksi kerralla. Harjoituspilotissa vieraina olivat näyttelijä Mikko Leppilampi ja historian seksikäytäntöjä tutkinut Teemu Keskisarja. Suoran kaltainen nauhoitus vailla yleisöä tapahtuu yhdeltä iltapäivisin. Taustatoimittajiin kuuluu Jan Erola, joka on itsekin tuttu ruutukasvo TV1:n aamutelkkarin Jälkiviisaista.

Lue lisää

Blogistania alk. ke 21.3. klo 19.30 TV2

TV2 tarttuu kotimaisten tv-ohjelmien edelläkävijänä nykypäivän hittipuheenaiheeseen, bloggaamiseen. Dokumentaarisen sarjan vahvuutena on, ettei siinä pelkästään ruodita aiheena jo puhkikulutettua blogikirjoittelua, vaan päästään kurkistelemaan kymmenen naisen elämään myös bloggaamisen ulkopuolella.

Tee se itse -muodin lähettiläs Outsapop eli Outi Pyy etsii muotiluomuksiinsa materiaalia roskalavoilta ja shoppailee Saksan armeijan vanhoja t-paitoja, jotka värjäämisen ja sananmukaisen repimisen jälkeen muuntuvat uusiokäytetyiksi, katu-uskottaviksi vaatekappaleiksi.

Vuodesta 2007 blogannut Outsapop on voittanut trashionismillaan amerikkalaislehden suunnittelukilpailun ja ylittänyt tuotteillaan kansainvälisten muotibloggaajien  uutiskynnyksen. Oman bloginsa hän aloitti paikatakseen ekologisen muodin saatavuudessa ammottanutta aukkoa.

”En löytänyt internetistä minkäänlaisia muodikkaita ekovaatteita, joita olisin itse suostunut käyttämään. Halusin todistaa maailmalle, että trashion voi olla muutakin kuin roskapusseista ja 70-luvun verhokankaista valmistettuja tuotteita.”

Vaikka Outsapopin blogi on yhteiskunnallisesti merkittävä keskustelun herättäjä, ei nainen silti usko tulevaisuudessakaan hankkivansa elantoaan täyspäiväisenä nettikirjoittajana.

”Kierrätyskäsityöt ja tee se itse -muoti eivät ole kaupallisesti kovin potentiaalisia aiheita, joten mainostajia tai sponsoreita on blogille lähes mahdoton saada. Outi Pyy käy päivätöissä ja elättää Outsapopia”, hän naurahtaa.

Kevään aikana ohjelmassa nähdään muun muassa myös nukkekotibloggaaja Riikka Kurki, burleskiin ja vintageen hurahtanut Fiona Timantti, ruokabloggaaja Jonna Vormala, muotibloggaaja Jenni Rotonen ja sisustusbloggaaja Jonna Hietala.

Elina Järvi

Viidakon tähtöset alk. to 22.3. klo 21.00 Sub

Tosi-tv-ohjelma Viidakon tähtösten traileri lupaa kiistoja, haukkumisia ja pinnan kiristymisiä. Sitä katsoja osaa odottaakin, kun kymmenen julkisuudesta tuttua, näyttävää ja vahvatahtoista naista pistetään askeettisiin oloihin keskelle viidakkoa tappelemaan 30 000 euron potista.

Ensimmäisistä jaksoista jää kuitenkin mieleen vahva yhteishenki ja kisaajien väliset ystävyyssuhteet. Chat-juontaja Maisa Torppa ja Miss Suomi -finalisti Anni Uusivirta ovat bondanneet yhdessä tekemiensä viidakkovideoiden äärellä, kun taas nettisivustoa päätoimittava Susanna Ingerttilä ja Matti Nykäsen kihlattunakin tunnettu Diili-kisaaja Susanna Ruotsalainen löysivät yhteisen sävelen jo jakaessaan huoneen ensimmäisenä yönä.

Heidän lisäkseen kisaan lähtivät Miss Suomi 2011 Sara Sieppi, yrittäjä Susanna Penttilä, chat-juontaja Iida Ketola, Big Brother -kilpailija Henna Kalinainen, artisti Martina Aitolehti sekä Miss Miljoona -kilpailusta vuonna 2001 ponnistanut juontaja Marianna Harjula. Viidakon tähtösten vetäjänä toimi stand up -koomikko Ali Jahangiri.

 Lue lisää

Paparazzit alk. pe 23.3. klo 21.00 Sub

Kaksi boheemia miestä istuu reteesti nojatuoleissa ja katsoo tuimasti kameraan. Toisella on muistilehtiö, toisella isoputkinen kamera. Pöydällä on väkeviä.

Tätä promootiokuvaa enempää ei ole kasassa uudesta komediasarjasta Paparazzit, kun toinen kuvan miehistä, koomikko Jaakko Saariluoma vastaa puhelimeen. Hän on pahoillaan, ettei tiedä sarjan yksityiskohdista juurikaan. Eipä tiedä vielä kukaan muukaan.

Saariluoma näyttelee kokenutta toimittajaa ja Aku Hirviniemi nuorta valokuvaajaa. Fiktiota ja faktaa yhdistävän sarjan ajatus on, että työpari on tehnyt kaikki suurimmat oikeat uutiset, jotka ovat päätyneet lööppeihin. Sarjassa paparazzipari törttöilee Helsingin öisillä kaduilla ja julkisuudesta tutut henkilöt tekevät vierailevia cameorooleja. Kiusoittelevassa trailerissa vilahtelevat muun muassa Jone Nikula, Ben Zyskowicz ja Amin Asikainen.

Lue lisää

X