Teksti:
Seuran toimitus

Nymfit, ma 24.3. klo 21.00 MTV3

FANTASIASARJA ALKAA Suomalainen fantasiasarja – siinäpä harvoin nähty yhdistelmä. Nymfit on kuitenkin raivannut tietä myös kansainvälisiin ruutuihin: sarja on nähty jo muun muassa Ita­liassa. Nyt on viimein kotimaan vuoro. Yhtä pääosaa esittävä Manuela Bosco lupaa katsojille jotain ennen näkemätöntä. ”Sarjassa tapahtuu paljon, ja sen visuaalinen maailma ja epookki ovat meillä täysin uutta”, Bosco sanoo. Sarja kertoo nykyajassa valtataisteluaan käyviä nymfeistä ja satyyreistä. Boscon rooli on olla sarjan äitihahmo.

”Nadia on empaattinen ja elää tunteiden kautta elämäänsä. Hän on myös vahvasti vapaustaistelija.”

Niin roolihahmo kuin sarjan maailmakin tuntuivat Boscolle luonnollisilta.

”Sarjaa voi kutsua fantasiaksi. Toisaalta oma maailmankuvani perustuu näkymättömän maailman läsnäoloon. Se ei ole minulle mikään erillinen juttu.”

Bosco uskoo, että nykykatsojat ovat valmiita hyppäämään Nymfien fantasiamaailmaan.

”Henkiset asiat ovat läsnä meidän ajassamme. Ihmiset ovat eri tavalla auki kuin aikaisemmin.”

Muitakin teemoja sarjasta löytyy.

”Nymfit käsittelee esimerkiksi vapauteen, vastuuseen ja tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä.”

Toinen syy sarjan kansainväliseen suosioon löytyy Boscon mukaan kreikkalaisen taruston hyödyntämisestä.

”Kreikkalainen mytologia on elänyt tähän päivään asti ja tulee elämään vielä pitkään. Siellä on mistä ammentaa. Nymfeissä jokainen pystyy periaatteessa samastumaan siihen, koska tapahtumat on siirretty arkielämään.”

Juha Heinisuo 

Kleopatra, su 23.3. klo 18.00 Teema ***

DRAAMAELOKUVA Cecil B. DeMille (1881-1959) tuli tunnetuksi Hollywoodin varhaisena spektaakkelimaakarina, joka osui oikeaan uskoessaan yleisönsä pitävän seksistä ja rikkauksista.

Nyt televisioensi-iltansa saava Kleopatra (Cleopatra, USA 1934) on tekijälleen tyypillinen, vaan ei kuitenkaan tuotannon parhaimmistoon kuuluva historiallinen mammutti.

Claudette Colbert esittää muinaisen Egyptin kuningatarta, joka kikattelevana vokottelijana ujuttautuu Julius Caesarin (Warren William) rakastajaksi – ja aavistaa tätä vastaan punotun murhajuonen.  

Hoviloisto sirkushuveineen sekä ristikuvina näytetyt sotajaksot antavat osviittaa siitä visuaalisesta ilmaisuvoimasta, jolla DeMille suurimpia spektaakkelejaan somisti.

Arto Pajukallio

Mad Dogs, su 23.3. klo 22.05 TV2 

JÄNNITYSSARJA ALKAA  Parin ensimmäisen jakson perusteella Cris Colen luoma Mad Dogs vaikuttaa näppärältä brittisarjalta, joka taitavasti kiemurtelee jossakin komedian, draaman ja jännärin välisessä maastossa. 

Pääosassa on neljä brittikaverusta, jotka saapuvat tapaamaan vanhaa ystäväänsä tämän huvilalle Espanjan aurinkoon. Jotain on kuitenkin tapahtunut, sillä mies ei ole entisensä.

Pian asiat ovatkin perusteellisesti solmussa.

Aloitusjaksosta suurin osa kuluu turhanaikaiseen jahkailuun, kun tekijät yrittävät liian perinpohjaisesti tutustuttaa katsojat henkilöhahmoihin.

Mutta ei kannata kuitenkaan luovuttaa, sillä tarina lähtee todella käyntiin vasta toisessa osassa.

Mad Dogsista kasvaa vinoutunut muotokuva rikkinäisestä ystävyydestä. Päähenkilöt ovat joskus olleet hyviäkin kavereita, mutta vuosien mittaan toveruus tuntuu haihtuneen.

Ensimmäisen jakson päättävä käänne kuitenkin pakottaa heidät olemaan yhdessä, vaikka eivät sitä välttämättä itse haluaisikaan.

Henri Waltter Rehnström

Alaska Highway, ma 24.3. klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Heikki ”Hese” Tolonen viettää levotonta elämää. Vakituista asuntoa ei ole, mutta unelma pyörien päällä liikkuvasta kodista on jo laitettu liikkeelle. Mies on ostanut Alaskasta kuorma-auton raadon, joka on liikkunut viimeksi 40 vuotta sitten.

Enää se pitäisi laittaa ajokuntoon ja löytää jostain se koti siihen päälle. Lopuksi unelmakoti pitäisi vielä ajaa Vancouverin saarelle Kanadaan. 

Fiktioelokuvistaan tutun Aleksi Salmenperän (Miehen työ, Paha perhe) dokumenttielokuva luottaa kuvan kykyyn kertoa. Hesen taustoja ei liikaa selitellä, vasta loppupuolella mies itse avaa hieman elämänfilosofiaansa suhteessa rationaaliseen isäänsä. 

Elokuvan alkupuoli kuluu alaskalaisen autoverstaan pihalla, jossa Hese ja hänen yllättävän pitkäpinnaiset pohjoisamerikkalaiset kaverinsa kunnostavat autoa.

Monella muulla hermot pettäisivät jahkailevan ja perfektionismiin taipuvan Hesen suunnitelmien kanssa.

Lopulta päästään maantielle, jossa 4 000 kilometrin matkaa taitetaan 60 kilometrin tuntivauhdilla. Hajoileva antiikkiauto ja vastoinkäymisten kanssa kiroileva suomalaismies ovat kyllä sympaattinen parivaljakko.

Silti loppupuolella alkaa tuntua siltä, ettei tässä ehkä olekaan ihan tarpeeksi tarinaa koko illan dokumenttiin. 

Salmenperän tyylitajuinen toteutus pelastaa paljon. Dokumentin loppu jää sen verran avoimeksi, että mieleen nousee kysymys, loppuivatko budjetoidut kuvauspäivät kesken projektin venymisen vuoksi.

Olisi kiinnostavaa saada tietää, miten Hesen unelmalle lopulta kävi. 

Onnimanni Liukkonen

Elän itseni myynnillä, ma 24.3. klo 23.10 TV5 

DOKUMENTTI Brittiläinen opiskelija Alex Bedford lähtee tutkimaan seksityöläisten elämää Lontoossa. Innoituksen tutkimukselleen hän on saanut saarivaltakunnassa suurta huomiota saaneesta Belle de Jourin tapauksesta.

Salanimellä kirjoitetussa kirjassa kerrottiin, kuinka väitöskirjaansa työstävä jatko-opiskelija rahoitti opintojaan luksusseuralaisena.

Kirja poiki myös suositun tv-sarjan Secret Diary of a Call Girl. Yhteistä molemmille oli seksityön esittäminen varsin ongelmattomana osana naisen elämää. 

Ohjelman näkökulma on kiinnostava. Aluksi Bedford suhtautuu aiheeseen ikään kuin pelonsekaisen jännityksen kuorruttamalla kiinnostuksella.

Tyttöjen kesken naureskellaan, millä summalla itse suostuttaisiin myyntityöhön. Tavattuaan vielä elämästään nauttivan prostituoidun alkaa ala Bedfordista tosiaan vaikuttaa houkuttelevalta.

Onneksi ohjelman loppupuolella puhutaan myös negatiivista vaikutuksista. Alalla kulkee mukana jatkuva väkivallan uhka, ja traumat saattavat vaikuttaa elämään vielä kymmeniä vuosia lopettamisen jälkeen.

Ohjelman tarjoama kokonaiskuva vaikuttaa varsin rehelliseltä.  

Onnimanni Liukkonen

X