Teksti:
Seuran toimitus

eX-Sinkku alk. la 31.3. klo 20.00 TV5

SARJA ALKAA Viivi Pumpanen ja Kari Salmelainen juontavat TV5:n uutta deittiohjelmaa, joka on eräänlainen päivitetty versio 17 vuotta (1985-2002) pyörineestä ja parhaimmillaan jopa 2,7 miljoonaa katsojaa keränneestä Napakympistä. Ohjelma tuo ruutuun nettideittailussa käytetyt profiilit, joiden perusteella seuraa etsivät mies- ja naissinkku päättävät, kenen kanssa he lähtevät treffeille.

Lue lisää

Carlos, shakaali ma 2.4. klo 22.00 Yle Teema

DOKUMENTTI Ensin huonot uutiset: oikea Carlos ei tykkää. Ranskassa elinkautista istuva terroristi, oikealta nimeltään Ilich Ramirez Sanchez, on nostanut muutamia oikeusjuttuja Olivier Assayas’n ohjaaman Carlos-sarjan johdosta.

Eurooppaa pelon vallassa pitänyt Palestiinan liittolainen on tyytymätön siihen, että Golden Globe -palkittu sarja esittää hänen iskunsa Wienin OPEC-päämajaan liian amatöörimäisenä rähinöintinä. Lisäksi Carlos vaatii tekijänoikeuskorvauksia, koska katsoo olevansa elämäntarinansa luoja ja omistaja.

Assayas’n teos on mukaansatempaava, täyteläinen ja ytimekäs katsaus 1970-luvun poliittiseen alamaailmaan, jossa jyrkimmät punakaartit löysivät aseveljiä Israelin vihollisista. ”Carlos oli Euroopan vasemmistolaisten fantasioiden ruumiillistuma”, ohjaaja sanoi Suomen Kuvalehden haastattelussa.

Playboy-henkistä ja julkisuushakuista antisankaria esittävä erinomainen Édgar Ramirez on roolihahmonsa tavoin kotoisin Venezuelasta. Näyttelijä näkee Carlosissa ”yhdistelmän hirviötä, idealistia, haaveilijaa ja salamurhaajaa”.

Olivier Assayas kuuluu Cahiers du Cinéma -lehden kriitikkoina aloittaneisiin ohjaajiin, joita yhdistää älyllisen otteen lisäksi rakkaus hyvän populaarielokuvan sykettä kohtaan. Assayas osaa luoda Bond-osaston viihdedynamiikkaa ja käyttää sitä historiankirjoituksen välineenä.
Carlosista liikkuu markkinoilla erilaisia versioita parin tunnin lyhennelmästä alkaen. Teema esittää pitkän oppimäärän kuudessa osassa.

Lauri Lehtinen

Perintönä köyhyys ma 2.4. klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Noin 400 000 suomalaista elää tällä hetkellä toimeentulotuen varassa. On myös kylmä tosiasia, että köyhyys ja huono-osaisuus periytyvät – tilastojen mukaan peräti 70 prosenttia toimeentulotukea saaneiden vanhempien lapsista on myös saanut samaa tukea.

Simo Sipolan dokumentti Perintönä köyhyys seuraa yhden tällaisen perheen selviytymiskamppailua 2010-luvun Helsingissä. Äiti Mira on kotona parivuotiaan Sami-poikansa kanssa ja isä Joni on pitkäaikaistyötön, joka yrittää päästä tukityöllistetyksi. Huono-osaisuus ja siitä johtuva pahoinvointi ovat olleet arkipäivää jo kolmessa sukupolvessa, sillä pariskunnan omien vanhempien lapsuudenkodeissa kärsittiin perheväkivallasta, alkoholismista ja köyhyydestä.

Sipola kuvaa selittelemättä ja alleviivaamatta päähenkilöiden ankeaa arkea kotona, ruokajonossa ja sosiaalitoimistoissa. Joulun vietto tuo kaikille toivon kipinän ja tarina päättyy valoisiin tunnelmiin, kun Joni saa töitä kierrätysfirmasta.

”Kun on fyysistä tekemistä, tuntuu mukavalta. Voisihan sitä huonomminkin mennä”, vuoden pestin saanut Joni toteaa.

Tuomo Kiisseli

Tv-arkisto: Solveigin laulu ti 3.4. klo 21.50 Teema

SARJA ALKAA Epätavallisen hankala äitisuhde on pääteemana kolmeosaisessa minisarjassa Solveigin laulu (1974), josta tuli tekovuosikymmenensä suurimpia yleisönsuosikkeja.

Ohjaaja Reima Kekäläinen osui vasta Fakta hommassa uudelleen vastaavaan hittiin kuin tässä lujassa naiskuvassa kolmen sukupolven naisista: aikuistuvasta Solveigista (Leena Uotila), hänen myrkyllisestä äidistään Saarasta (Liisamaija Laaksonen) ja Solveigin tukena ja turvana seisovasta isoäidistä, ”Famusta” (Aino Lehtimäki).

Lassi Sinkkosen romaaniin perustuen edetään 1930-luvulta 1950-luvulle työkansan kaupunginosissa, ensin Rööperissä, sitten Hakaniemessä. Yleisö otti pallon vastaan, sillä maailmankuva taittui sopuisammaksi kuin osallistuvissa taisteluohjelmissa, joista eräitä kiivaimpia Kekäläinen oli ohjannut. Tarpeeksi vakuuttava epookki napsittiin helsinkiläispihoilta ja -porttikongeista.

Leena Uotilan freesiys on vastustamatonta. On kuin katsoisi Niko Saarelaa, kun tämän isä Erkki Saarela näyttelee Solveigin poikaystävää. Herkullisimpia hetkiä ovat silti Famun koristelemattomat elämänmotot tytölle.

Aino Lehtimäki sai osastaan Jussin. Erittäinkin ansaittu huomionosoitus kuvastaa elokuvien kummaa tilannetta 1974 – määrällisenä aallonpohjavuotena valmistui ainoastaan kolme teatterielokuvaa. Elokuvallinen kunnianhimo kanavoitui tv-teatteriin, joka heitti ruutuun esimerkiksi pari viikkoa Solveigin laulun jälkeen Veijo Meri -tv-elokuvan Sujut.

Teattereissa ei ollut juuri muuta kotimaista tarjolla kuin Speden Viu-hah hah-taja, ja sekin häpeilemätöntä ratsastamista Sämpy Laineen tv-sketseillä.

Jussi Karjalainen

Titanic alk. ti 3.4. klo 21.00 TV1

SARJA ALKAA Downton Abbeyn luojan ja  Gosford Parkista käsikirjoitus-Oscarin voittanut Julian Fellowes käsikirjoitti uutuussarjan loistoristeilijä Titanicin tuhoon päättyneestä matkasta.

”Jos aikoo katsoa Titanic-ohjelmista vain yhden, se olkoon tämä”, kirjoittaa Jussi Karjalainen.

Televisiossa on uuden brittiminisarjan lisäksi paljon muutakin Titaniciin liittyvää ohjelmistoa.

Lue lisää

X