Teksti:
Seuran toimitus

Rakkauden FAQ, ke 2.4. 21.00 Liv

KESKUSTELUOHJELMA ALKAA Simo Frangén avaa suutaan kuin harjoittaisi fellaatiota, ja studioyleisö nauraa. Pöydän ääressä paneelikeskustelijat jatkavat juttua siitä, mihin kädet kannattaa suuseksin aikana laittaa.

Rakkauden FAQ tekee seksistä ja parisuhteista jutusteluviihdettä. Suomenkieliseen televisioon palaava juontaja-käsikirjoittaja André Wickström on ollut kehittämässä Rakkauden FAQ:n formaattia.

Komediasarja W-tyylistä (2003–2005) maineeseen noussut koomikko-näyttelijä nähdään ensimmäistä kertaa suomenkielisessä televisiossa sitten lytätyn Nevada-viihdeohjelman (2006).

”Kun stand up -lavalla puhun parisuhteista, huomaan yleisön naurussa heti lämpöä heidän samastuessaan. Uskon, että on paikka ohjelmalle, jossa näistä asioista puhutaan”, sanoo Wickström, joka juontaa myös Yle Femin ruotsinkielistä keskus­teluohjelmaa Konkarikeskiviikkoa. 

Panelistien kokoonpano vaihtuu joka ohjelmassa. Ensimmäisessä jaksossa Märkien säpikkäiden Suvi West naurattaa räävittömyydellä, Frangén tuo vastapainoa puujalkavitseillään ja innokas perheenisä Lorentz Backman vetoaa perinteisiin sukupuoliarvoihin.

Vaihtuvina keskustelijoina vierailevat myös näyttelijä Satu Silvo, koomikko Ismo Leikola, radiotoimittaja Harri Moisio ja kirjailija Laura Paloheimo. 

Vitsejä heitetään ronskisti HIV:sta burkhiin. Ensimmäisestä puolituntisesta on leikattu pahimmat jutut pois, mutta lopun seksikeskustelussa meno yltyy. 

”Puoli kybästä lähtien katsominen on vanhempien vastuulla. Sen jälkeen saa olla ronskia”, Wickström sanoo. 

Tero Kartastenpää 

Suomen pisimmät treffit, ma 31.3. klo 20.00 MTV3

REALITY-SARJA ALKAA Uudenlainen parinetsintäohjelma sysää sinkut intiimiyteen. 

Todellisuustelevisio saa uuden jälkeläisen, kun Big Brother yhdistyy deittailuohjelmaan. Suomen pisimmissä treffeissä kaksi tuntematonta sinkkua asuu yhdessä kolme päivää Helsingin Lauttasaaressa valkoisessa kaksiossa.

Kuulostaako täydelliseltä moskalta?

Kannattaa antaa mahdollisuus, sillä amerikkalaisformaattiin perustuvassa sarjassa käydään normaali parisuhteen muodostus pikakelauksella. Julkinen rakkauden etsiminen ei ole shokeeraava asia enää vuonna 2014.

Ensimmäisessä osassa päättäväinen taksikuski ja mystiikasta pitävä opiskelijaäiti kohtaavat hämmentyneinä, ja intiimin tilanteen pakosta selvästi kiinnostuvat toisistaan. Kolme päivää on pitkä aika, ja ihmisten huonot puolet korostuvat nopeasti, kun ensiesittäminen katoaa.

Alkoholilla on osuutta asiaan.

Sarjassa parasta ovat tavanomaiset tilanteet. Miten kaksi tuntematonta saa sovittua ostokset supermarketissa, miten järjestetään nukkuminen, milloin tartutaan toista kädestä.

Formaatti pakottaa parit puhumaan paljon keskenään. Usein ulkonäön perusteella tuomituista kumppaneista paljastuu viehättäviä piirteitä.

Ihmiset ovat suloisia.

Tero Kartastenpää

Tsaarin paluu Venäjälle, to 3.4. klo 22.00 TV1

DOKUMENTTI Ranskalaisohjaaja Jean-Michel Carré juoksuttaa dokumentissaan läpi Vladimir Putinin valtakauden viimeiset vuodet ja kertaa tiiviisti Venäjän yhteiskunnallisen kehityksen.

Putin on onnistunut luovimaan pysyvän valta-aseman maassa, jossa demokratia oli jo nostanut päätään. 

Synkkä valtapeli lähtee rullaamaan vuodesta 2008, kun Putin loi presidentti Medvedevin rinnalleen tyynnytelläkseen länttä.

Putin ei ole juuri peitellyt itsevaltiuttaan sen jälkeen, kun hänet valittiin kolmannelle kaudelle presidentiksi epärehellisiksi epäillyissä vuoden 2012 vaaleissa.

Vanha KGB:n mies vaimentaa opposition äänet vuosi vuodelta tehokkaammin. Putin on esimerkiksi ottanut ortodoksisen kirkon osaksi oikeutustaan suojella venäläisiä arvoja. Parrakkaat papit hyppäävät laskuvarjolla ja pumppaavat sotilaille kumisia kirkkoja.

Monia tällainen show naurattaa, mutta median jatkuva yksipuolinen, yliampuva tieto saa kansan uskomaan nationalistiseen viestiin. Tällä samalla viestillä voi hyökätä homoja tai maassa työskenteleviä ulkomaalaisia vastaan. 

Synkkäsävyinen dokumentti antaa äänen lukuisille suorasanaisille asiantuntijoille. Kaiken propagandan keskellä tyyni analyysi voisi toimia salaliittoelokuvamaista pelottelua tehokkaammin.

Dramaattisuudestaan huolimatta dokumentti antaa pikakurssin ymmärtää Venäjän toimia Ukrainassa.

Tero Kartastenpää

Vihreä leski, to 3.4. klo 21.45 Teema ***

ELOKUVA Vuonna 1968 valmistunut lähiökuvaus oli aikansa kohuelokuva. 

Jaakko Pakkasvirran dokudraama turhautuneen tapiolalaisen kotirouvan (Eija Pokkinen) elämästä tarjoaa mielenkiintoista ja asenteiltaan hyvin värittynyttä ajankuvaa kaupungistumisen ajan Suomesta. 

Espoolaiskodin kulissit ovat kohdallaan, mutta tympeä kauppamatkustaja-aviomies ei täytä vaimon tarpeita. Siitä seuraa vierailuja pilveä polttavien kohtalotoverien juhliin ja syrjähyppy.

Pakkasvirran lähiössä kaikki on teennäistä ja tyhjää. Ohjaaja viljelee huumoriakin, mutta tavoittelee myös vieraannutusvaikutelmaa.

Kalle Kinnunen

Siivoushullut, pe 4.4. klo 20.00 Ava 

REALITY-SARJA ALKAA Pakko-oireinen häiriö on siitä kärsivälle ihmiselle usein elämää rajoittava psykologinen häiriö. Pakonomaiset ajatusmallit voivat ilmetä toimintana, kuten jatkuvana siivoamisena tai asioiden tarkistamisena.

Viime viikolla alkaneessa brittiläisessä tosi-tv-sarjassa Siivoushullut pakko-oireista kärsivät ovat valjastaneet häiriönsä hyötykäyttöön. Tai tarkemmin sanottuna niin on tehnyt sarjan päähenkilö Linda Dykes, jolla on oma siivousfirma.

Hän uskoo, että pakonomaisesti siivoamiseen suhtautuvat ihmiset ovat parhaita auttamaan heitä, joilla kodinhoito on jäänyt retuperälle. Jaksosta toiseen vaihtuvat himo­siistijät käärivät hihansa ja patistavat törkyisissä asunnoissa asuvia ihmisiä korjaamaan sotkunsa.

Jälleen kerran tarjolla on hämmentävä tosi-tv-tuotos, jonka suomenkielinen nimikin, Siivoushullut, kuulostaa tässä yhteydessä epäkorrektilta.

Myös psykologisten ongelmien viihteellistäminen tuntuu ajatuksena omituiselta.

Tirkistelynhalun tyydyttämiseen siivoussarjat ovat omiaan. Tämän kaltaisen kauhistelun on vienyt pisimmälle Himohamstraajat, jonka esittelemät sekasortoiset talot loksauttavat leuan joka kerta.

Juha Heinisuo

X