Teksti:
Seuran toimitus

Neljän tähden talkoot ma 8.4. klo 19.00 Nelonen

SARJA ALKAA Neljän tähden talkoot on kotimainen alkuperäisformaatti, jossa neljä ihmistä kiertää toistensa kesämökeillä tekemässä emännän tai isännän päättämiä talkootöitä. Neljän tähden illallista mukaillen jokaisessa jaksossa nähdään yhdet mökkitalkoot, joiden päätteeksi talkoolaiset saavat pisteitä. 

Osallistujien pisteytys on kuitenkin sivuseikka ja palkinnot muodollisia. Sarjan tuottaja Jutta Tuomaalakaan ei mainitse kilpailua, kun häneltä kysyy, mikä on ohjelman varsinainen koukku.

”Uskon, että tässä kiehtoo se, että julkisuuden henkilöt joutuvat mukavuusalueensa ulkopuolelle. Kun neljä toisilleen mahdollisesti tuntematonta ihmistä pistetään yhdessä reissaamaan ja työskentelemään neljäksi päiväksi, niin siinä karsiutuu myös kaikenlainen esittäminen. Ja pääseehän tässä katsoja myös näkemään julkimoiden kesäpaikkoja.”

Kesäpaikat vaihtelevat kotitiloista sukujen mökkeihin ja kaverin maalaistaloon, ja tehtävät ovat yhtä arkisia: halkojen hakkaamista, taimien istuttamista ja rännien puhdistamista. Tavallisuudessa on sekä sarjan hyvä että huono puoli. Neljän tähden talkoot muistuttaa keskivertoa paremmin käyttäytyvän sukulaisjengin kotivideoita. Se on leppoisa, mutta ei todellakaan mikään tajunnanräjäyttäjä. 

Yhden viikon aikana nähdään neljä jaksoa, siis yhden porukan keskinäiset talkoot. Homma alkaa malli Anni Uusivirran mökiltä, jonne saapuvat Egotripin solisti Mikki Kauste, Viidakon tähdistä tuttu yrittäjä Susanna Penttilä ja radiojuontaja Sami Kuronen. Kymmenen viikon aikana ohjelmassa nähdään myös mm. Irina, Sami Saikkonen, Olga Temonen, Jethro Rostedt, Roman Schatz, Koop Arponen ja Kike Elomaa. 

Hiljattain muusikko Anssi Kela kertoi Facebook-sivuillaan kieltäytyneensä muiden ohjelmien ohella myös Neljän tähden talkoista. Julkkisrealityistä ei varsinaisesti olekaan pulaa. Mutta entä osallistujista? 

Tuottaja Tuomaalan mukaan ei ainakaan Neljän tähden talkoiden kohdalla.

”Kyseessä on kuitenkin hyvän mielen formaatti. Jonkun toisen ohjelman kohdalla tilanne voisi olla erilainen. Tietenkin kesä on haastavaa aikaa, kun muusikot keikkailevat ja urheilijat urheilevat, mutta kyllä julkimoita sai yllättävänkin hyvin mukaan.”

Työtkin tuli kuulemma tehtyä. Yksikään urakka ei jäänyt kesken.

”Kaikilla oli tietenkin myös oma lehmä ojassa. He tiesivät, että jos tänään ei saada valmista, niin huomenna omassa kesäpaikassa voi käydä samoin.”

Kaisu Tervonen

Poliisikokelaat ma 8.4. klo 20.00 TV5

SARJA ALKAA Jos joku vielä luulee, että poliisien koulutus on jäykkää ja totisen yksioikoista puuhaa, kannattaa päivittää itsensä nykyaikaan TV5:n uuden Poliisikokelaat-sarjan avulla. Se seuraa kahdeksan oppilaan arkea Poliisiammattikorkeakoulussa, tuttavallisemmin Polamkissa, joka on yksi maailman moderneimmista alan opinahjoista.

Jo yksistään koulun puitteet Tampereen Hervannassa vetävät huulet ymmyrkäisiksi. Kampus on laajuudeltaan 21 hehtaaria ja pitää sisällään muun muassa lähes 800 opiskelijan asuntolat, loistavat liikuntatilat kuntosaleineen ja uimahalleineen, sekä ajoharjoitteluradan. Kaiken suolana on Hollywood-tyylinen lavastekaupunki, jossa oppilaat harjoittelevat miten toimia eri tilanteissa pankkiryöstöistä kidnappauksiin ja takaa-ajoihin.

Ja kuten Poliisikokelaissa nähdään, itse opetus 2,5 vuoden mittaisessa perustutkinnossa on monipuolista ja pätevää, kiinni tässä päivässä.

30-osaisessa sarjassa seurataan kahta nais- ja kuutta miesopiskelijaa, jotka ovat taustoiltaan varsin erilaisia. Porukan nuorimpia ovat 21-vuotiaat Riku ja Atte, vanhin kahteen ammattiin jo aiemmin valmistunut Teppo, 33.

Thainyrkkeilyä harrastava Emilia, 28, ansaitsi leipänsä liikunta-alalla personal trainerina, kunnes päätti kokeilla pääsisikö opiskelemaan haaveammattiaan.

”Heti ensimmäisellä yrityksellä tärppäsi, enkä todellakaan ole katunut uran vaihtoa. Koulutus on vastannut täysin odotuksiani ja työharjoittelu vielä ylitti ne”, hän hymyilee.

Emilian seitsemän kuukauden työharjoittelu kului Lahdessa.

”Siellä näki, että käytännön työ opettaa parhaiten. Parasta on olla oma itsensä, silloin pärjää vaikeissa tilanteissakin”, Emilia sanoo.

Sarjan vastaavan tuottajan Ilkka Hynnisen mukaan Poliisikokelaissa onkin hienoa seurata sitä, miten päähenkilöt muuttuvat koulutuksen edetessä. 

”Tavallisista, alkuun hieman aroista nuorista aikuisista kasvaa työnsä osaavia, valtaa käyttäviä viranomaisia”,

Jokaisessa jaksossa seurataan kahta päähenkilöä, joista toinen on koululla, toinen kenttäharjoittelussa.

Avausjaksossa Riku palaa kesälomalta ja saa haltuunsa henkilökohtaisen, viitisen kiloa painavan varustevyön. Siihen kuuluvat muun muassa käsiraudat, pippurisumute, teleskooppipatukka sekä Walther-pistooli. Riku pääsee myös testaamaan asetta ampumaradalla. 24-vuotias Miika puolestaan lähtee Porissa venepartion matkaan ja pääsee ohjaamaan venettä myrskyävällä merellä.

Tuomo Kiisseli

Tatuointistudio HelsINK ma 8.4. klo 20.30 TV5

SARJA ALKAA Tatuointiohjelmaa ei ennen ole Suomessa tehty. Nyt nähtävää sarjaa varten Helsingin Katajanokalle perustettiin varta vasten työhuone, jossa seurataan tatuointien tekemistä niiden suunnittelusta valmiiseen tatskaan asti. 

”Halusimme löytää tyyppejä, joilla on eri vahvuuksia sekä tatuointien tekijöinä että esiintyjinä. Onnistuimme siinä hyvin: joukko on hauska, huumorintajuinen ja räväkkä”, kertoo tuotantoyhtiö Century Filmsin Riina Kullas. 

Esiintymistaidon lisäksi tärkeää oli, että tatutoijat myös osaavat hommansa hyvin.

”Tony Raita on alan konkari ja maailman huippuja realististen, valokuvantarkkojen tatuointien tekemisessä. Mitzu taas on omaa luokkaansa mustavalkoisissa kuvissa. Sini Tarkkinen on Mitzun oppityttö ja hyvässä vauhdissa alan ammattilaiseksi.” 

”Yritämme ohjelmassa näyttää, mitä kaikkea tatuointiskenessä on meneillään”,  Romanian Travssilvaniasta kotoisin oleva Mitzu kertoo. 

”Emme tee vain pieniä kiinalaisia merkkejä tai tribaalitatskoja, vaan isoja, pitkiä projekteja.”

Mitzun filosofiaan kuuluu, että asiakkaan täytyy tietää mitä haluaa.

”Jos joku ei tiedä, lähetän hänet takaisin kotiin miettimään. En halua tehdä mitään sellaista, jota kantaja katuisi viiden vuoden päästä.”

Millaisia tatuointeja Mitzulla itsellään on? 

”Aivan hirveitä”, Mitzu nauraa. ”Kun aloitin Romaniassa, meillä ei ollut tietoa, teknologiaa, värejä – mitään. Harjoittelimme itse tekemillämme koneilla ja neuloilla omaan ihoomme. Ei, niitä en suostu näyttämään!”

Iina Alanko

Vallan linnake ke 10.4. klo 21.00 Fem

UUDET JAKSOT ALKAVAT Käsikirjoittaja Adam Pricen luoman Vallan linnakkeen ensimmäinen kausi oli huikeaa poliittista draamaa, joka seurasi kuvitteellisen oppositiopuolueen johtajan nousua Tanskan ensimmäiseksi naispääministeriksi.

Vallassa Birgitte Nyborg (karismaattinen Sidse Babett Knudsen) päätyi tinkimään punavihreästä idealismistaan, mutta piti päänsä tärkeimmissä asioissa.

Politiikan arkisia kriisejä ratkottiin teema per jakso -tahdilla. Siinä sivussa Nyborg vieraantui perheestään ja neuvonantaja Kasper Juul (Johan Philip Asbæk) kärsi menneisyyden möröistä.

Toisella kaudella hienovaraisen valtapelin rinnalle nousi jatkuvasti spektaakkeliluokan kriisejä. Lähes joka jaksossa pureskeltiin loppuun ministeri, joka sitten siirrettiin syrjään. Ihmissuhdejuoniin sekoittui saippuan sivumaku.

Kiire ja kärkevyys hämärsivät tärkeintä muutosta: mitä enemmän maa Nyborgin ympärillä järkkyy, sitä tiukemmin hän tarrautuu valtaan. Siitä tulee itseisarvo.

Toivottavasti sarjan kolmas ja viimeiseksi sanottu kausi kirkastaa avainajatuksen liikoja pinnistelemättä.

Matti Rämö

Viidakon tähtöset to 11.4. klo 21.00 Sub

UUSI KAUSI ALKAA Ohjelman nimi kertoo mistä on kysymys. Tähtöset eivät ole aivan kokonaisia tähtiä, vaan hartiat levällään julkisuuteen tunkeutuvia missejä ja tosi-tv-kasvoja. Heitä ei haittaa rantapallon kokoisen poven tuijottelu tai naureskelu vajavaiselle oivalluskyvylle. Kauheinta olisi olla epäkiinnostava.

Juontaja Ali Jahangirin mukaan Viidakon tähtösten toisella kaudella on skarpattu. Mies ei itse ollut tyytyväinen ensimmäisen kauden juontoihinsa. Niihin on nyt panostettu enemmän. Myös kilpailuja on mietitty tarkemmin.

Kilpailut ovat paljon haastavampia kuin viime kaudella. Luvassa on tehtäviä, joissa osallistujien pelkoja koetellaan. Äklötehtäviä on enemmän.”

Toisella kaudella tytöt ovat paljon tuntemattomampia kuin viime vuoden Martina Aitolehti tai Henna Kalinainen. Jahangirille oli yllätys kuinka värikkäitä ja erilaisia hahmoja uudet kisaajat olivat. Lisäksi mukana on yksi mies. Big Brother -kilpailija ja chat-juontaja Niko Saarinen.

Heti ensimmäisessä jaksossa tytöt epäilevät, että Niko on joukon pahin neiti. Aika pian Niko jo kirkuukin hysteerisesti rantavedessä. Jahangirin mukaan Nikon ottaminen mukaan oli onnistunut veto.

”Niko täydentää mainiosti tätä naislaumaa. Hän on yksi kauden kantavia hahmoja.”

Playboyssa poseerannut DJ Nina Hämäläinen (kuvassa) laittaa yhdessä tehtävässä maitorauhasensa koetukselle pyykkipoikien kanssa. Enempää Jahangiri ei tehtävästä paljasta, mutta kertoo että Hämäläisen rintoja käytettiin monella muullakin tavalla hyväksi.

Pelin henki on siis selvä. Tirkistelyviihdettähän tämä on. Jokainen voi itse päättää, onko houkutus tarpeeksi suuri vai estääkö myötähäpeä katsomisen.

Onnimanni Liukkonen

 

 

X