Teksti:
Seuran toimitus

Dok: Valmentaja Boströmin viikko, pe 11.4. klo 20.00 Fem   

DOKUMENTTI HJK:n viime vuoden tapahtumia on dokumentoitu kiitettävästi. Tero Karhun Kun mestaruus ei riitä -dokumentissa nähtiin kuinka vastoinkäymiset kasaantuivat ylivoimaisen mestarisuosikin niskaan. Nyt esitettävässä Claes Olssonin ohjaamassa puolituntisessa rajaus on tiiviimpi, siinä keskitytään valmentaja Sixten Boströmin työviikkoon.Viikon aikana puretaan edellisen pelin anti, treenataan ja kohdataan kotiottelussa TPS. 

Selväksi tulee, että Boström ei ole tyypillinen autoritäärinen valmentaja. Hän vannoo Ruotsissa opitun keskustelun nimeen. Joukkuepalavereissa valmentaja haastaa pelaajat puhumaan, mikä ei ole ihan helppoa suomalaisfutareille.

Ohjelma tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa valmentajan ja jalkapallojoukkueen arkeen. Rauhallinen Boström vakuuttaa analyyttisyydellään.

Fiktioelokuvistaan tunnettu Olsson (Akvaariorakkaus, Ihanat naiset rannalla) pitää paketin tiiviinä, mikä on hyvä juttu. Raporttimaisen ilmaisun vastapainoksi musiikkivalinnoissa maalataan voimakkaan tunteellisilla sävyillä. 

Onnimanni Liukkonen

The Debt – velka, la 5.4. klo 23.00 TV2 ***1/2

ELOKUVA Vuonna 1965 Rachel Singer ja Stephan Gold palaavat Israeliin juhlittuina sankareina eliminoituaan Itä-Berliinissä pahamaineisen natsirikollisen. Kolme vuosikymmentä myöhemmin heidän tyttärensä kirjoittaa kirjan vanhempiensa sankariteoista.

Jostain syystä tunnelma on kuitenkin vaivautunut. Kun vakoilijaporukan kolmas tekee itsemurhan, katsojan mielenkiinto on tehokkaasti herätetty. 

Israelilaisen draamatrillerin brittiläinen uusintaversio ei mässäile tunteilla, vaan tuska pitää lukea kivikasvoisten agenttien ihohuokosilta. Peruskysymys on, onko raadollinen totuus parempi kuin vapauttava valhe.

Loppuratkaisussa tarjoillaan turhaa harmaahapsi­actionia ja väännetään rautalangasta oikeudenmukaista sulkeumaa. 

Onnimanni Liukkonen

(Britannia 2010) Ohjaus:John Madden. Pääosissa: Helen Mirren, Tom Wilkinson, Ciáran Hinds, Romi Aboulafia.

Faaraoiden maa, su 6.4. klo 18.00 Teema ** 

ELOKUVA Muinaisen Egyptin faarao Khufu (Jack Hawkins) rakennuttaa valtaisan pyramidin, johon haluaa haudatuksi aarteineen, ilman että ryöstäjät pääsisivät rikkauksiin käsiksi. Vaimona juonittelee Joan Collins.

Näyttävät miljööt ja valtaisat joukkokohtaukset vetävät vertoja Michael Curtizin edellisvuoden mammutille Sinuhe, egyptiläinen. Samoin nytkin kärsitään näyttelijöiden harmaudesta ja käsikirjoituksen vaatimattomuudesta.

Elokuvan ohjasi mestari Howard Hawks, jonka sanotaan tehneen parhaan työn jokaisessa keskeisessä amerikkalaisessa lajityypissä. Tällä kertaa hän joutui hakkaamaan kirvestä kiveen, eikä kallis teos päässyt edes omilleen.

Kiintoisasti kuitenkin nousee esiin tekijälle tyypillisiä teemoja aina uhrautuvasta lojaalisuudesta vallan, politiikan ja uskonnon kritisointiin.

Arto Pajukallio

(The Land of Pharaohs, USA 1955) Ohjaus: Howard Hawks. Pääosissa: Jack Hawkins, Joan Collins, Dewey Martin.

Tekijänä: Meeri Koutaniemi, ma 7.4. klo 21.30 Teema

DOKUMENTTI Meeri Koutaniemi on valokuvaaja, joka voitti Vuoden Lehtikuvat 2013 -kilpailun useassa eri kategoriassa. Suuri yleisö muistaa hänet ehkä parhaiten Helsingin Sanomissa julkaistusta kuvasarjasta afrikkaisen tytön ympärileik­kauksesta.

Meriitit ovat siis suuret. Siksi onkin hämmästyttävää, että Teeman Tekijänä-sarjan henkilökuva Koutaniemestä on kummallisen ponneton. Ohjelma sortuu ennen kaikkea romantisoimaan free­lance-valokuvaajan ammattia, osittain myös päähenkilön omalla suulla.

Koutaniemi näytetään pikemminkin vaihto-oppilasvuotta ulkomailla viettävänä opiskelijana kuin palkittuna valokuvaajana. Henkilökuva on kuvattu Brasiliassa.

Siellä Koutaniemi tekee aamiaista eksoottisista marjoista, syö lounasta kuuman auringon alla, juhlii ystäviensä kanssa ja käy päivän päätteeksi pulahtamassa meren aalloissa. Siinä sivussa räpsitään muutama kuva köy­hien korttelien ihmisistä ja vuorilla asustelevasta shamaanista.

Ammatin yhteiskunnalliset puolet kuitataan muutamalla keinotekoisen tuntuisella lauseella.

Henri Waltter Rehnström

Elävä arkisto: Theodorakis, ti 8.4. klo 21.50 Teema

DOKUMENTTI Ylen Elävä arkisto tekee sellaista, mihin kaupallinen kanava ei pysty. Legendaarisen kreikkalaisen musiikintekijän ja oikeustaistelijan Mikis Theodorakisin kunniaksi kasatussa paketissa näytetään puoli tuntia uutistoimituksen reportaasinauhaa nimellä Theodorakis ja Saijonmaa Vanhalla 1970.

Taltioinnista on ilmeisesti aiemmin esitetty ruudussa vain pätkä. Arja Saijonmaastahan tuli Theodorakisin matkakumppani – maailmankiertueilla ja elämässä. Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla kumppanuus oli vasta syttymässä.

Paljon voi lukea Theodorakisin katseesta, kun hän tarkkaa Saijonmaan solistisuorituksia. Erään kappaleen Saijonmaa esittää suomeksi, sitten Theodorakis kreikaksi. Toinen kappale vedetään päällekkäin molemmilla kielillä. Yhteisen sävelen voi sanoa löytyneen.

Paketin toinen ohjelma Portillamme kolkutat on vuodelta 1972. Siinä Elina Salo ja muut esittävät niin ikään voimakkaita tulkintoja Kreikan sotilasdiktatuurin vastaisen liikkeen äänitorven Theodorakisin tuotannosta.

Jussi Karjalainen

X