Teksti:
Seuran toimitus

Stadin valkoposket la 27.4. klo 18.45 TV1

DOKUMENTTI Avarassa luonnossa on tarjolla rautaisannos valkoposkihanhia – lintuja, jotka aiheuttavat turisteissa ihastusta ja monissa helsinkiläisissä vihastusta. Kari Soverin dokumentin kesäistä Stadia katselee ilokseen, piti noista rantojen ja nurmialueiden ruikkijoista tai ei.

Hanhia on kaikkialla: taustalla näkyy milloin Finlandia-talo tai Suomenlinna, milloin eduskuntatalo, Merihaka tai Vermon ravirata Espoon puolella.

Valkoposkihanhi on alun perin kotoisin Jäämeren autioilta rannoilta. Laji on parin vuosikymmenen aikana lisääntynyt Itämerellä rivakasti sopivan elinympäristön ansiosta. Dokumentissa muistutetaankin, että hanhille tarvitaan Helsingin seudulla kohta erityisiä ruokailualueita, muuten käy hassusti. Hanhien ulostepötkylät ovat tosin lähinnä esteettinen haitta, ihmisten terveydelle niistä ei ole vaaraa.

Haitoistaan huolimatta hanhia pidetään kaupunkia elävöittävänä ilmiönä. Silti ohjelmaa katsellessa tulee vaistonvaraisesti vilkaisseeksi olkapäälleen. Tuliko ylilennossa täysosuma?

Tuomo Kiisseli

Nuoret nerot alk. su 28.4. klo 21.05 TV1

KOTIMAINEN DRAAMA Kotikatsomon kaksiosainen tv-elokuva Nuoret nerot on Mikko Mattilan ohjaama mustavalkoinen boheemikuvaus, joka kestää aikaa – onneksi, sillä se on odottanut ensiesitystään neljä vuotta.

Draaman pääosassa nähdään kuvaushetkellä vielä suurelle yleisölle tuntematon Aku Hirviniemi ja sivuosassa niinikään Putouksesta tutuksi tullut Armi Toivanen.

Lue lisää

 

Tekijänä: Santtu-Matias Rouvali ma 29.4. klo 21.00 Teema

SARJA ALKAA Marjaana Mykkäsen konseptoima rento Tekijänä-sarja esitteli viime vuonna henkilökuvia suomalaisen muotoilun piiristä. Tänä keväänä saadaan viisi uutta jaksoa musiikkimaailmasta ja syksyllä toinen mokoma teatterista.

Vuonna 1985 syntynyt Santtu-Matias Rouvali on maineikkaan suomalaisen kapellimestaritehtaan tuorein komeetta. Elina Heiskasen ohjaama puolituntinen seuraa välittömän Rouvalin kannoilla sopivasti helmikuisena päivänä, jolloin tämä ”löi itsensä tamperelaisten sydämiin” – kuten Tampere Filharmonian intendentti Helena Hiilivirta huoahtaa.

Päivä nimittäin kulminoitui Rouvalin johtamaan konserttiin, johon sisältyi Beethovenin seitsemäs sinfonia ja muuta. Nuorimies aloittaa virallisesti vasta syksyllä pestinsä Tampere Filharmonian ylikapellimestarina.

Tekijänä-sarja luisuu paikoitellen lähelle sitä, että se vakuuttelisi kulttuurikäsityksensä ennakkoluulottomuutta, mutta Hannu Kettusen ja Jaakko Siiskosen kaunis kuvaus hälventää lopullisesti katsojan kyynisyyden.

Jussi Karjalainen

Taivaan tulet alk. ke 1.5. klo 21.00 TV2

SARJA ALKAA Kari Väänäsen ohjaama ja pääosin käsikirjoittama Taivaan tulet kuuluu Ylen katsotuimpiin sarjoihin. Ylen draamapäälliköllä Olli Tolalla on riittänyt selitettävää päätöksessä lopettaa sarja neljänteen kauteen. Uudet ja viimeisiksi jäävät 12 jaksoa alkavat pyöriä TV2:ssa 16. lokakuuta.

Vuonna 2007 alkaneella ensimmäisellä tuotantokaudella espoolaispoliisi Rauni Väänänen (Ria Kataja) palaa lapsuutensa maisemiin Kemijärvelle selvittääkseen välinsä isänsä kanssa.

Poikamiespoliisi Aimo Peltoniemi (Vesa Kietäväinen), pohdiskeleva poliisipäällikkö Kaarlo Junni (Kari Väänänen), Raunin käsipuoleen tarttuva yksinhuoltajalääkäri Erkki Viherkoski (Juha Veijonen) ja värikäs juopporemmi opettavat ”etelänlikalle” Lapin omalaatuista mentaliteettia.

Toisella kaudella käsikirjoitusvastuun yksin ottanut Väänänen raivasi realististen ihmissuhde- ja rikosjuonten rinnalle tilaa siunatulle hulluudelle. Samalla setvittiin kaupungin synkkää salaisuutta ja venäläisten salakuljettajien toimintaa.

Matti Rämö

Jääkiekon MM-kisat: Suomi-Saksa pe 3.5. klo 20.00 MTV3

URHEILU Taas sitä saa – halutessaan vaikka kellon ympäri. Jääkiekon MM-kisoja nimittäin. Maksukanavilta (MTV3 Total -paketti) tulevat kaikki 64 ottelua suorina, ilmaiskanavalta (MTV3) Suomen pelit, välierät ja mitalikamppailut. Pääselostajana on Antero Mertaranta, asiantuntijoita on Juhani Tammisen johdolla lähes kahden tehokentällisen verran. MTV3 Media hoitaa jääkiekon MM-kisat nyt toista kertaa peräkkäin ja vähintään yhtä massiivisesti kuin vuosi sitten.

Lue lisää

X