Teksti:
Seuran toimitus

Scott & Bailey alk. la 28.4. klo 19.45 TV1

SARJA ALKAA Manchesteriläinen poliisietsivä Rachel Bailey (Suranne Jones, toinen sarjan luojista) joutuu kieron miesystävänsä jättämäksi kaksivuotisen suhteen jälkeen. Töissä hän ja kyttäpari Janet Scott (Lesley Sharp) tutkivat raskaana olleen 18-vuotiaan kuolemaa epäselvissä olosuhteissa. Näin alkaa kotimaassaan suosittu Scott & Bailey (2011), jonka toinen tuotantokausi starttasi britti-tv:ssä maaliskuussa 2012.

Illan aloitusjaksossa väkivalta ovat läsnä puheissa muttei kuvissa. Siksi  uutuus sopii parhaaseen katseluaikaan paremmin kuin synkempien fiktiivisten virkaveljien ja -siskojen tutkimukset.

Poliisien sukupuolta ei Scott & Baileyssä erityisesti korosteta. Osa ykkösjakson juonikuvioista on kuitenkin aavistuksen naiskatsojia kosiskelevampia kuin tällaisissa puolikovaksi keitetyissä dekkareissa yleensä. Draamasarjoille tyypillisesti osa jakson juonikuvioista jatkuu ensi viikolla – mutta teinitytön murhaaja saadaan tänään turvallisesti kiinni.

Minna Kontkanen

Todella upeeta alk. la 28.4. klo 22.00 TV1

MINISARJA ALKAA Takavuosien suosikkikomedia palaa ruutuun kahden uunituoreen jakson voimalla. Edina ja Patsy ovat pikkuisen vanhempia, mutta eivät yhtään viisaampia. Mukana myös muut tutut: Edinan tytär Saffy, äiti ja henkilökohtainen touho Bubbles.

Lue lisää

Flashback alk. su 29.4. klo 14.00 Sub

SARJA ALKAA Subin sarja herättää suomalaisen kulttilehden Flashbackin eli Fläsärin. Skeittikuvia, rivakoita haastatteluja ja kaikkea katukulttuuria esitellyt lehti ilmestyi vuosina 1994-2001. Helsinkiläiskeskeinen julkaisu antoi kasvavalle skeittisukupolvelle oman median, jossa ei välitetty valtamedian säännöistä.

Tänään nähdään, miten Fläsärin rentous ja innokkuus taipuvat televisioon vuonna 2012, kun katukulttuuri on keski-ikäistynyt ja valtavirtaistunut.  Kahdeksanosainen sarja tuo esille katutaidetta, ruokaa, juomaa ja musiikkia. Flashbackin on tuottanut tuotantoyhtiö Pablo Films, joka on aiemmin keskittynyt pääasiassa mainos- ja musiikkivideoihin. Kuvallinen ilmaisu nousee välillä tärkeämmäksi kuin haastateltavien puhe.

Ensimmäisessä osassa vaatesuunnittelijapari KaksiTvå keskustelee taiteen ja vaatesuunnittelun eroista, 21-vuotias Tio Tikka kertoo Helsingin keskustaan perustamastaan ruokaravintolasta ja räppärit Bulle ja Steen1 puhuvat riimittelijän arjesta.

Tero Kartastenpää

Dokumenttiprojekti: Miesten kylä ma 30.4. klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Dragan, Zoran ja Rodoljub asuvat kolmestaan vanhempiensa jättämässä talossa. Heillä on kymmeniä lampaita, koiria ja kukko, mutta ei kylpyhuonetta tai omia makuuhuoneita. Ympäröivä vuoristomaisema on idyllinen ja päivät kuluvat kotiaskareissa. Veljesten kannalta vuoristosta puuttuu vain yksi tärkeä elementti: naiset. Nuorimmainen on liimannut seinille lehdistä leikkaamiaan kuvia naisista, mikä vain alleviivaa puutetta.

Srdjan Sarenacin dokumentti Miesten kylä kertoo ennen kaikkea Zoranista, vanhimmasta veljestä, joka ystävänsä esimerkin innoittamana haluaa tuoda itselleen vaimon Albaniasta. Serbialaismiesten ja albaaninaisten yhdistämiseksi on olemassa järjestöjä, jotka organisoivat matkoja Albaniaan.

Zoran hommaa itselleen passin ja lähtee järjestön mukana rajan taakse. Siellä hän muiden serbimiesten kanssa istuu pöydässä vastapäätä albaaninaisia, ottaa heistä kuvia, mutta ei oikein pääse asiaan.

Verkkainen dokumentti ei erityisesti alleviivaa kipeää poliittista historiaa, joka Albaniaa ja Serbiaa yhdistää. Nuorin veljeksistä Rodo ei kuitenkaan näytä sitä unohtaneen. Hän sanoo lähtevänsä talosta, jos isoveli tuo sinne albaaninaisen. Katsojasta näyttää siltä, että pikkuveljen huoli on turhaa.

Tyhjenevät serbikylät ja miesten kansoittama maaseutu ovat pohjimmiltaan melankolista materiaalia, mutta kamera löytää kosiokertomuksesta myös rutkasti huumoria. Zoranin huolellinen valmistautuminen reissuille, hänen paheksuntansa naisten alkoholinkäyttöä kohtaan sekä veljilleen esittämät kertomukset onnistumisista on kuvattu lempeän huvittuneessa valossa. Aiheen kipeys jää taka-alalle.

Kaisu Tervonen

Tie Roomaan: Kaksi pientä elefanttia alk. ke 2.5. klo 21.00 Teema

SARJA ALKAA Ella Kannisen ja Jouni Kantolan toimittamassa ohjelmassa käydään 45 minuutissa kattavasti läpi Italian tapa- ja ruokakulttuuria, taidetta sekä nähtävyyksiä. Suomalaisten ja italialaisten matkailuohjelmien tekijänä kunnostautunut Kanninen laittaa itsensä likoon aiheessa, josta hän tietää paljon.

Toimittaja Kanninen haastattelee ihmisiä italiaksi, mutta hoitaa kerronnalliset osuudet suomeksi. Paikallisten henkilöiden lisäksi ohjelmassa nähdään kiinnostavia ihmisiä kotimaasta, jotka liittyvät jollain tavalla Italiaan ja kulttuuriin.

Myös aiheiden vaihtelevuus tuo piristäviä nyansseja: esimerkiksi keskiaikaisista maisemista – Ruusun nimi -kirjasta tutusta luostarista – päästään radan varteen Susan laaksoon, jossa ihmisten tunteita kuumentaa päättäjien kaavailema luotijunahanke. Viihdyttävän ja silmiä hivelevän matkailuopin lisäksi ohjelma porautuu kevyesti myös maan poliittisiin kysymyksiin. Italian mafiastakin uskalletaan puhua ääneen.

Elina Järvi

X