Teksti:
Seuran toimitus

Tie pohjoiseen, su 4.5. klo 21.00 Nelonen **

ELOKUVA Nykypäivän suomalaissyntyisistä ohjaajista Mika Kaurismäki kuuluu tuotteliaimpiin ja kansainvälisimpiin. Hänelle niin tunnusomainen road movie Tie pohjoiseen alkaa suorastaan Hollywoodiin viittaavin vastakohdin: esitellään kaksi tyystin erilaista henkilöä, joiden tiedämme joutuvan yhteiselle lähentävälle matkalle.

Ennalta arvattavia kliseitä roikkuu ilmassa kuin käsikirjoitusten kaavamaisuuksista varoittavassa harjoitusvihkosessa, eivätkä nyanssit pelasta yksioikoista ja totistakin kokonaisuutta. Rentturomanttisesti hypätään amerikankaaran rattiin koska vain, huoletta kännissä ja pilvessäkin.

Kyseessä on miespääosien elokuva. Vesa-Matti Loiri – josta ohjaaja oli juuri tehnyt dokumentin – esittää yli 30 vuoden takaa meriltä ilmaantuvaa, itsekkyyttään raottavaa miestä ja Samuel Edelmann tämän aikamiespoikaa, juuri jätetyksi joutunutta konserttipianistia. Yhteiskemia toimii, Edelmann osaa olla vastapooli, jonka suuttumisetkin jäävät alakynteen isän omahyväisen piittaamattomuuden edessä.

Musiikkiratkaisujen onttous kummastuttaa.

Arto Pajukallio

Muodin kolme vuosikymmentä, ma 5.5. klo 20.05 Teema

DOKUMENTTISARJA Näin voi tapahtua vain Ranskassa. Presidentti François Mitterrand korosti puheessaan, kuinka muoti on tärkeää taidetta. Pariisilaisille nykyhetkessä elävästä muodista tuli nousukauden tärkein ilmentymä 1980-luvulla.

Kolmeosainen dokumenttisarja näyttää muodin kehityksen Ranskassa kolmella vuosikymmenellä ja esittelee vaikutusvaltaisimpien muotisuunnittelijoiden kehityskaaren.

Ranskalaisdokumentissa tulkitaan osuvasti lähihistoriaa, joka välittyy hiukan suttuisista muotinäytöstallenteista. Ensimmäisessä osassa näyttäytyy 1980-luvun suureellinen supertähtien muotimaailma. Mahtipontinen elämä ei tehnyt hyvää suunnittelijoille. Huumeiden voimalla yössä liikkunut Claude Montana on nykyään hidas varjo itsestään. Tuhansille sirkusmaisia muotiesityksiä järjestänyt Thierry Mugler taas on hurahtanut uskomuksiinsa yli-ihmisistä ja muokannut itsestään lihasmöykyn.

Onneksi l’enfant terrible de fashion, muodin kauhukakara Jean Paul Gaultier, pitää edelleen vauhtia yllä. Hän marssitti mallit kumiräpylät jalassa catwalkille ja kikatti aikalaishaastattelussa: ”Kauneus on huumoria.”

Kakkososassa siirrytään voimakkuutta ylistäneestä total lookista minimalistiseen antifashioniin. Tosikkomaisten suunnittelijoiden luomukset toivat 1990-luvulla vastuullisen ajattelun vaateteollisuuteen. Belgialainen Martin Margiela teki vaatteita kierrätyskamasta ja kuskasi muotimammoja surkeille asuinalueelle. Ökyily muuttui köyhäilyyn taakse piilotetuksi luksukseksi.

Tero Kartastenpää

Tinkimättömät tyylitaiturit, ma 5.5. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTI ”Ikä ei ole mikään syy muuttua tapetinväriseksi. Aion loistaa koko elämäni!”

On selvää, että tyylitaju ei ole iästä kiinni. Sue Bournen ohjaamassa dokumentissa kuusi keskimäärin kahdeksankymppistä todella upeaa Ison-Britannian airasamulinia ja seelasellaa esittelee muun muassa mielikuvituksellista garderobiaan. Heitä yhdistää rakkaus kauniisiin vaatteisiin. He eivät kaipaa botoxia naamaansa, eivät tunne itseään vanhoiksi eivätkä piittaa, mitä heistä puhutaan.

Aluksi ­epäilyttää, onko kyseessä jonkinlainen käänteinen ikärasismi, kun leidien muodikkuutta, reippautta ja vetreyttä niin kovin korostetaan. Kyllä kai nuorikin ihminen voi olla tyylitön ja patalaiska, miten se ikään liittyisikään?

Pian mimmien tarinat kuitenkin tempaavat mukaansa. Moni on joutunut hautaamaan rakkaansa ja aloittanut aivan uuden elämän leskenä. 85-vuotias Daphne on huippumalli. Lady Trumpington on ihanasti koukussa postimyyntikatalogeihin. Kaikkien dokumentin naisten asenne elämään on kadehdittavan peloton ja utelias.

Kirsti Salokangas

Eurovision Song Contest 2014: Semifinaali 1, ti 6.5. klo 22.00 TV2

LAULUKILPAILU Järjestyksessä 59. Eurovi­sion laulukilpailu pyörähtää käyntiin Kööpenhaminassa semifinaaleilla tiistaina ja torstaina 6. ja 8.5. Finaali on vuorossa lauantaina 10.5.
Suomen edustaja Softengine esiintyy torstain semifinaalissa. Yhtyeen laulaja Topi Latukka, 20, sanoo, ettei Something Better -kappaleen esittäminen miljoonille katsojille vielä paljon jännitä. Tavoite on kuitenkin selvä.

”Jos pääsemme finaaliin, se on huippujuttu. Saisimme vetää biisin uudestaan ja samalla tehdä bändiä tunnetuksi.”

Valmistautuminen on aloitettu hyvissä ajoin.

”Kolmen minuutin pläjäys pitää suunnitella hyvin. Minun pitää treenata lausumista, jotta ihmiset ymmärtävät, mitä kappaleessa lauletaan”, Latukka juttelee rennon oloisesti.

”Menemme vetämään yhden biisin keikan. Mitään teatterishowta ei rakenneta, vaan esiinnymme bändinä lavalla.”

Viisihenkinen Softengine perustettiin vuonna 2011. Tyyli on hioutunut indie-musiikista suoraviivaisemmaksi pop-rockiksi, joka Coldplay-sävyineen upposi niin yleisöön kuin UMK-tuomareihinkin. 

”Jäätävän hienoja juttuja on tapahtunut. Paras oli kuitenkin se hetki, kun kuulimme päässeemme 12 kilpailijan joukkoon Uuden Musiikin Kilpailussa.”

Bändi sai levytyssopimuksen Sonylta jo ennen kuin euroviisuedustus oli ratkennut.

”Levytyssopimus on helpottanut käytännön asioiden hoitamista. Saamme tehdä ensimmäistä levyämme tuottajan kanssa hyvässä studiossa. Tiimi auttaa myös järjestelemään haastatteluja, koska pyyntöjä tulee nyt ympäri Eurooppaa.”

Juha Heinisuo

Hit and Miss, ke 7.5. klo 23.05 TV2

SARJA Sky Atlantic -televisiokanavan tuottama sarja on käsikirjoittajavelho Paul Abbottin (Hävyttömät, Tehdas) luomus. Sen alkuasetelma on raflaava: sukupuolenvaihdosleikkaukseensa rahaa säästävä transseksuaali palkkamurhaaja Mia (Chloë Sevigny) saa kuulla olevansa isä. Pojan äiti on kuollut ja nimennyt nykyisin naisena elävän Mian pojan huoltajaksi.

Mia matkustaa Yorkshiren maaseudulle ajatuksenaan hoitaa homma tukulla rahaa. Perillä hän löytää taloröttelön, jota pojan lisäksi asuttaa myös kolme tämän sisarpuolta. 

Mia ei pysty jättämään lapsia oman onnensa nojaan, vaikka vastuksina ovat kylän sikaniskat, yhä kinkkisempiä palkkamurhia vaativa pomo sekä vihaa täynnä oleva tytärpuoli.

Hit and Miss todistaa Abbottin kyvystä luoda epäsovinnaisia, tiivistunnelmaisia tarinoita. Kyse on loppujen lopuksi kuitenkin perusasioista: siitä, miten ihmisen pitää elämänsä elää. Sevigny panee parastaan ristiriitoja täynnä olevan Mian roolissa.

Iina Alanko

 

 

X