Teksti:
Seuran toimitus

Viikon ehdoton tapaus on HBO-sarja Boardwalk Empire. Martin Scorsesen ohjaaman ensimmäisen jakson tuotantobudjetti oli liki 15 miljoonaa euroa.

Boardwalk Empire su 15.1. klo 21.00 TV2

SARJA ALKAA HBO:n draamatuotannon uusi lippulaiva on kertomus Atlantic Cityn huvittelukaupungista, joka kuhisee 1920-luvulla elämää päivin ja öin. Kieltolaki ei ole este, korkeintaan hidaste. Laittomia uhkapelejä ja prostituutiota ei edes yritellä peitellä. Vahva paikallispoliitikko Nucky Thompson hallitsee yöelämää kuorien osinkonsa kaikista paheista, ja niitä riittää. Pilottijakson ohjasi itse Martin Scorsese.

Lue lisää

Mama Africa ma 16.1. klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Politiikassa on harvoin svengiä kuten Miriam Makeban (1932–2008) lauluissa. Mama Africaksikin kutsutulla artistilla oli molempia, svengiä ja poliittinen vakaumus, ja ne kohtasivat hänen musiikissaan. Mainiona esimerkkinä toimii sanoiltaan ärhäkkä mutta rytmiltään letkeä kappale Soweto Blues, jota kuullaan heti Mika Kaurismäen dokumentin alkuun.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Kaurismäki suuntasi kameransa viimeksi Vesku Loiriin. Vaikka tällä kertaa kohde ei itse enää pääse kameran äärelle, dokumentti tuntuu elävältä. Makeban karisma ylittää helposti paitsi kuoleman, myös tv-ruudun rajan.

Kohde on dokumentaristille kiitollinen myös siinä mielessä, että laulajan vaiheissa riittää kerrottavaa. Hän aloitti uransa jo 1950-luvulla ja nousi kotimaassaan musiikkipiirien ihailemaksi jazz- ja poptähdeksi. Makeba vietti kuitenkin suuren osan elämästään maanpaossa, joka alkoi hänen esiinnyttyään apartheidia kuvaavassa dokumentissa.

Myöhemmin Makeba ajoi Etelä-Afrikan asiaa YK:ssa ja oli naimisissa muun muassa Mustien panttereiden johtohahmon Stokely Carmichaelin kanssa. Vain paria tuntia ennen kuolemaansa Makeba lauloi Italiassa mafian vainoaman kirjailijan Roberto Savianon tukikonsertissa.

Muusikkoystävät ja lapsenlapset pääsevät ääneen haastatteluissa, eikä kenelläkään ole pahaa sanottavaa lahjakkaasta laulajasta. Runsas arkistomateriaali herättää artistin eloon myös hänen taiteensa kautta. Pelkkä politiikka ei saisikaan jalkoja nykimään rytmikkäästi sohvapöydän alla.

Dokumenttia tekee mieli kiitellä, vaikka se saa välillä yksioikoisen ylistyslaulun muodon.

Kaisu Tervonen

Cocaine Cowboys ma 16.1. klo 0.25 Sub

DOKUMENTTI Miami oli 1980-luvun alussa talousihme. Luksusautokauppiaat eivät ehtineet vastata kysyntään. Pilvenpiirtäjiä kohosi kuin New Yorkissa 1920-luvulla. Ylpeät poliitikot vaikenivat ikävästä tosiasiasta: vaikka kiitos rahavirrasta kuului USA:n ylemmälle keskiluokalle, oli syynä sen rakastuminen kokaiiniin.

Lue lisää

Hyvät ja huonot uutiset alk. ke 18.1. klo Nelonen

SARJA ALKAA Paneelishow on haastava ohjelmatyyppi. Siksipä lajin edustajia on näkynyt ruudussa suhteellisen vähän.

Tuorein tulokas on Nelosella keskiviikkona alkava Hyvät ja huonot uutiset. Se on samalla myös Henkka Hyppösen paluu televisioon kuuden vuoden tauon jälkeen.

Hyppösen lisäksi uutuussarjan vakioviisikkoon kuuluvat YleLeaksista tuttu stand up -koomikko Pirjo Heikkilä, muusikko-juontaja Mikko Kuustonen sekä kirjailijat Miika Nousiainen ja Tuomas Kyrö. Ohjelmassa nähtävät vieraat voivat olla ketä tahansa presidenttiehdokkaista lööppijulkkiksiin.

Lue lisää

Järviemme helmet alk. pe 20.1. klo 19.30 TV2

SARJA ALKAA Ohjaaja, kuvaaja, käsikirjoittaja Petteri Saarion palkittu dokumenttisarja Jokiemme helmet (2006) tunnelmoi vesireiteillä pitkin Suomea. Saario antoi oman äänensä kuulua, mutta jokiretket eivät vesittyneet egotrippailuksi.

Samaa hyväksi havaittua tyyliä jatkaa tästä illasta alkaen Järviemme helmet, jota kuvattiin kaikkiaan kolme vuotta. Kaunis ja tunnelmallinen dokumenttisarja kuvaa seitsemän suomalaisen järven vuodenkiertoa, ihmisiä ja eläimiä.

Sarja alkaa itseoikeutetusti Saimaalta, Savonlinnan lähistöltä ja Sulkavalta, jonne ohjaajaa sitovat kesämökki ja vaimon juuret. Saimaan selät eli ”vedet” vaihtuvat kuvissa toisiin, eläkkeelle jäävä sisävesikalastaja kiittelee aiempaa puhtaampaa vedenlaatua, ja ihanan saimaannorppadokumentin Jäätä rakastavat ohjaaja Juha Taskinen puhuu – myös hirvistä.

Jos Inarijärvi, Päijänne, Lahden Vesijärvi, Säkylän Pyhäjärvi, Lappajärvi ja Oulujärvi saavat myöhemmissä jaksoissa yhtä syvästi ymmärtävän käsittelyn, kerrassaan hieno dokumenttisarja on totta.

Minna Kontkanen

X