Teksti:
Seuran toimitus

Taistelu hakkereita vastaan, ma 13.1. klo 19.00 TV1

DOKUMENTTI ”Näppäimistö on suurin uhka maailmalle nykypäivänä”, näin kertoo yksi Prisma-dokumentin Taistelu hakkereita vastaan haastateltavista.

BBC:n tiededokumentissa on muutenkin jännärin ainekset. Hakkerit ovat teini-ikäisiä, rikollisia ja vakoojia, joiita tieteilijät yrittävät meitä suojella. Taustalla soi ripeätahtinen musiikki, tiedemiessankarit skeittaavat ja soittavat kitaraa. Arvostetussa MIT:n  opinahjossa tutkijana toimiva Seth Lloyd kuvailee koodien murtamiseen käytettävää kvanttifysiikkaa ”vei­keäksi ja oudoksi”.

Jännäriasetelmista huolimatta – ja myös niiden ansiosta – ohjelma kertoo kiinnostavasti faktoja tietoverkoissa käytetyistä salauskoodeista ja pommin tavoin toimivista haittaohjelmista.

Huimin esimerkki on vuonna 2010 löydetty Stuxnet. Virusohjel­ma oli istutettu iranilaiseen uraanin ri­kas­­tuslaitokseen, jossa se rikkoi sentrifugeja. Ohjelman uskotaan olevan lähtöisin valtiolliselta tasolta, oletetusti Yhdysvaltain ja Israelin suunnalta. Dokumentin kansainvälinen jännärifiilis vain nousee esimerkin myötä.

Useiden tieteilijöiden esittelemästä huipputeknologiasta huolimatta dokumentti myöntää, että  jäljellä on vielä yksi heikko lenkki: ihminen. Jos ei saa murrettua koodia, voi aina murtaa ihmisen. Pieni osa tiedeyhteisöä onkin keskittynyt luomaan salasanajärjestelmiä, jotka toimivat tiedostamattomalla alueella. On vaikea kalastella salasanoja alitajunnasta.

Kaisu Tervonen

Satuhäät, ma 13.1. klo  21.00 TV2

TOSI-TV-SARJA Morsiuspari tuijottaa hääiltana toisiaan kesäauringon laskiessa. Tämän pitäisi olla heidän elämänsä romanttisin hetki, mutta morsian Petra Joki-Erkkilä latelee tiukkoja sanoja puolisolleen Veikalle:

”Toisen kerran naimisiin en mene, ellet petä mua. Sitten tiedät pettäneesi.”

Yhdeksännen kauden ensimmäinen jakso näyttää, miksi Satuhäät on ohittanut suosiossaan kilpailevat hääsarjat. Näissä pirskeissä rehellisyys voittaa aina.

Kaudella menee naimisiin 12 paria muun muassa Pyhämaassa, Kiihtelysvaarassa ja Ylitorniolla. Jaksoissa toistuvat Suomen uudet hääperinteet: viinalastin kärrääminen Tallinnasta, vaivantuneet morsiamen ryöstöt ja nolostellut julkiset suudelmat.

Kotikutoisen sarjan jaksot ovat usein umpitylsiä tai klassikko­kamaa. Pari saa 50 minuuttia aikaa näyttää todellisen luonteensa, sotkuiset kotinsa ja tapansa puhua toisilleen. Juhlastressin takia jokainen pari riitelee viime metreillä, jopa tämän kauden kakkosjakson Pyhämaan unelias uusperhe.

Sarjan rehellisyyden todistaa myös se, että muutamat parit ovat suuttuneet jaksostaan. He ovat tajunneet oman mahdottomuutensa vasta, kun kamerat ovat sen tallentaneet.

Vaikka kertoja vinoilee kuivakkaasti päähahmoille, ohjelma ei pilkkaa kohteitaan. Ensimmäisessä osassa iskelmävirsi soi taustalla, kun pari kertoo läheistensä kuolemista. Kertomusten jälkeen alastonposeeraamista harrastavaan pariin ei voi suhtautua enää ilkeästi, ja ivallista katsojaa alkaa kaduttaa oma pinnallisuutensa. Tällaista on nerokas televisio.

Tero Kartastenpää

In the Dark Room, ma 13.1. klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Pommi-iskuja. Kidnappauksia. Eurooppalaisen äärivasemmiston terrorismi 1970- ja 1980-luvuilla on nykynäkökulmasta katsottuna absurdi ilmiö. Aikanaan se oli kauhistuttavan totta.

Väkivallan juuria on etsitty viime vuosina useissa elokuvissa ja dokumenteissa. Keskeisin hahmo on Carlos eli Shakaali eli Ilich Ramirez Sanchez, aikansa julkkis, joka sai rock-tähtimäisen aseman. 

Hänestä kertoo Olivier Assayasin dokudraama Carlos sekä välillisesti Barbet Schroederin huippudokumentti Paholaisen asianajaja, jossa terrorismia lähestytään juristi Jacques Vergesin kautta.

Maanantain dokumentti In the Dark Room kertoo Magdalena Koppista, Carlos-Sanchezin vaimosta. Mukana ovat monet Paholaisen asianajajasta tutut kasvot lipevää Vergesiä myöten. Suhteissa on saippuaoopperan piirteitä. Suunnitelmallisuuden sijaan tappajia veivät eteenpäin narsismi, rahanhimo ja oudot rakkaussuhteet.

Kopp vaikuttaa harhailijalta, joka päätyi Punaisen armeijakunnan riveihin ja väkivallan tekijäksi ikään kuin sattumalta. Dokumentaristi Nadav Schirman sekoittaa pakkaa antamalla äänen myös Koppin ja Sanchezin tyttärelle.

Mitä terroristien lapsi ajattelee vanhemmistaan? Millaisia ovat Koppin tunteet nyt? 

Yli kuusikymppinen Kopp pakenee vastuuta, eikä hän selvästi voi hyvin. Tytärparka menee vankilaan tapaamaan Carlosia, joka on enemmän sekaisin kuin arvaisikaan. Dokumentin kolkkoutta korostaa se, ettei vastauksia ole. 

Näille ihmisille painajainen vain jatkuu. 

Kalle Kinnunen

Strike Back, su 12.1. klo 22.05 TV2

SARJA Brittisarjassa Strike Back jahdataan terroristeja miehekkäällä, testosteronia tihkuvalla otteella. 

Avausjaksossa brittien tiedustelupalvelun salainen järjestö Sec­tion 20 yrittää vapauttaa agenttinsa John Porterin (Richard Armitage)muslimiterroristien kynsistä. Epäonnistuneen hyökkäyksen jälkeen ruumiita makaa maassa.

Ryhmään päätetään palkata epäselvissä olosuhteissa USA:n armeijan erikoisjoukoista pois potkittu Damian Scott (Sullivan Stapleton). Scott on isolla egolla varustettu juopotteleva naistenmies, mutta pätevä taistelija. Hänen vastavoimanaan nähdään kurinalaisempaa asennetta noudattava brittiagentti Michael Stonebridge (Philip Winchester, kuvassa). 

Yle aloittaa brittisarjan esittämisen toisesta kaudesta. Tämä ei haittaa lainkaan, sillä päähenkilöt ovat uusia, eikä juonikaan pahemmin viittaa menneisiin tapahtumiin. Koko kauden läpi kulkevana teemana on terroristijohtaja Latifin jahtaaminen. Samalla paljastuu myös korruptiota ja salailua länsimaiden organisaatioissa. 

Strike Back on täynnä aggressiivista toimintaa ja verisiä taisteluita. Hieman yllättävää on agenttien kyky jäädä koko ajan vihollisen vangeiksi.

Onnimanni Liukkonen

 

Star Trek, pe 17.11. klo 21.30 Nelonen ***

ELOKUVA Lostin tekijän J.J. Abramsin aikatasoja taivutteleva uusi Star Trek -tulkinta saa nyt Suomessa tv-ensi-iltansa.

2009 valmistunut elokuva esittelee kapteeni Kirkin (Chris Pine) ja Spockin (Zachary Quinto) nuoruuden vimmoissaan. Keskinäisten ristiriitojen lisäksi uhkana on mustia aukkoja luova avaruusbandiitti Nero (Eric Bana), joka haluaa jostain syystä aiheuttaa tuskaa Spockille. 

Star Trek -perinteen tuntevien fanien ja miljoonayleisöjen viihdyttämisen kanssa tasapainoillaan ihan pätevästi, vaikka efektivetoinen tarina onkin kevyttä kertakäyttöviihdettä.

Onnimanni Liukkonen

 

X