Teksti:
Seuran toimitus

Bobby Fischer vastaan maailma, la 17.5. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTI Teemalauantai on omistettu shakkimestareille. Shakki on vuosien jälkeen noussut otsikoihin norjalaisen Magnus Carlsenin voitettua maail­manmestaruuden vain 23-vuotiaana. 1970-luvun alun supersuosioon laji tuskin kuitenkaan nousee. Silloin koko maailma seurasi henkeään pidätellen USA:n Bobby Fischerin ja Neuvostoliiton Boris Spasskin kylmän sodan hengessä käytyä MM-ottelua.

Liz Garbuzin ohjaamassa hienossa dokumentissa käydään läpi Fischerin shakkiuraa ja sitä seurannutta sekasorron aikaa. Seitsenvuotiaasta lähtien shakille omistautunut ihmelapsi oli USA:n mestari jo 15-vuotiaana. Fischerillä oli hankala maine jo ennen Reykjavikissa käytyä MM-ottelua, mutta tapahtumat Islannissa sisälsivät suorastaan uskomattomia käänteitä.

Mestaruuden jälkeen Fischerille oli taivas auki, mutta toisin kävi. Miehen pää ei kestänyt supertähteyttä ja hän ajautui mie­len­ter­veys­ongelmiin. Nerouden ja hulluuden raja on häilyvä, sen osoittaa pakkomielteisesti juutalaisten salaliitosta jankuttava vanha Fischer.

Illan toisessa dokumentissa seurataan israelilaisen Boris Gelfandin matkaa MM-otteluun vuonna 2012.

Onnimanni Liukkonen

6D: Brasilian MM-kisoja rakentamassa, su 18.5. klo 19.00 Kutonen

DOKUMENTTI Jalkapallon MM-kilpailut alkavat vajaan kuukauden kuluttua Brasiliassa. Discovery-kanavan kolmiosaisessa dokumenttisarjassa seurataan, kuinka kisa-areenoille tehtiin kasvojenkohotusta ja kuinka esimerkiksi Amazonin sademetsän keskelle Manauksen kaupunkiin rakennettiin täysin uusi stadion. Samalla sivutaan myös kisoja kohtaan esitettyä kritiikkiä. Valtavilla rahasummilla olisi ollut Brasiliassa muutakin käyttöä.

Ensimmäisessä jaksossa keskitytään Rion legendaarisen Maracanã-stadionin kunnostustöihin. Aikoinaan lähes 200 000 katsojaa vetänyt Maracanã rakennettiin vuoden 1950 MM-kilpailuja varten. Uudistusten jälkeen reilut 70 000 katsojaa vetävällä stadionilla pelataan seitsemän MM-ottelua mukaan luettuna finaali heinäkuun 13. päivänä. Eivätkä suurtapahtumat stadionilla pääty siihen, reilun kahden vuoden kuluttua Maracanãlla pidetään kesäolympialaisten avajaiset. 

Toisessa jaksossa nähdään, minkälaisten haasteiden eteen urakoitsijat joutuvat syrjäisessä Manauksessa. Edes rakennustarvikkeiden kuljettaminen Amazon-jokea pitkin ei ole yksinkertaista. Budjetti paisuu ja aikataulut pettävät. Discoveryn ohjelmille tyypillisesti sarja keskittyy lähinnä insinööritaidon ihailuun ja urakan teknisiin haasteisiin. Kiinnostavaa on kuulla, että vasta kisaprojektin yhteydessä Manaus liitettiin kiinteästi maan sähköverkkoon. 

Viimeisessä jaksossa jännitetään, valmistuuko maailman moderneimmaksi mainostettu São Paulon Corinthians-areena ajoissa kisoihin. 

Onnimanni Liukkonen

Syvälle salattu, su 18.5.  21.00 Nelonen **½

ELOKUVA Muinaisen tarun mukaan itäsuomalaisen kylän mylläri uhrasi veden hengelle vanhimman poikansa. Vastalahjaksi hän sai ikuisen rikkauden. Kansansatu alkaa vaivata kotikonnuilleen matkustavaa juristia Julia Mannerlaa (Krista Kosonen), jonka yhdeksänvuotias poika näyttäisi olevan vaarassa. Julian äiti on traumatisoitunut puhumattomaksi sänkypotilaaksi, mutta isän bisnekset kukoistavat. Löytyykö suvun historiasta piilotettu salaisuus?

Joona Tenan ohjaama psykologinen kauhuelokuva (Suomi 2011)  toimii muodollisesti varsin mallikkaasti. Visuaalisella tyylillä luodaan pelottavaa tunnelmaa, vaikka välillä pimeässä haahuilua onkin turhan paljon. Genrekäsikirja on luettu huolellisesti. 

Sen sijaan juonen sisältö on aika heppoinen. Uhkakuva on alusta asti melko ilmeinen, mutta tarina ei oikein kehity. Dramaattisia käännekohtia ei ole tarpeeksi. Toisin kuin elokuvan nimestä voisi kuvitella, psykologisesti liikutaan ihan pintatasolla, eikä sukelleta syvälle alitajunnan pelkoihin. Varsinkin loppuun olisi kaivannut vavisuttavampaa vääntöä.

Onnimanni Liukkonen

Elävä arkisto: Brita Koivunen, ti 20.5. klo 21.50 Teema

VIIHDEOHJELMA kunnioittaa vastikään kuolleen Brita Koivusen muistoa esittämällä nipun vanhoja suomalaisia musiikkiohjelmia 1950-luvun lopulta 1960-luvun lopulle. Koivunen on pääosassa, mutta hänen lisäkseen kuullaan myös muutamia muita aikakauden merkittäviä laulajia, kuten Laila Kinnusta, Annikki Tähteä ja Ragni Malmstenia.

Lyhyet viihdeohjelmat ovat hyppy aikaan ennen musiikkivideoita. Vaikka ohjelmien sisältö koostuu useista eri laulu- ja tanssiesityksistä, niiden tempo on rauhallinen. Vanhoista ohjelmista puuttuu monien nykypäivän musavideoiden turhan hektinen ja päälle käyvä kuvavirta. Tästä huolimatta elokuvallisuudessa ei ole tingitty pätkääkään.

Erityisesti parikymmenminuuttinen, Aarre Elon, Jukka Virtasen ja Matti Kuuslan toteuttama Musique eli vekkulia kosmetiikkaa (1963) on entisajan suomalaista tv-kerrontaa parhaimmillaan. Kauneussalonkiin sijoittuvassa musiikki-iloittelussa kamera liikkuu sujuvasti lavasteissa ja poimii siellä täällä tilassa olevaa henkilö- ja asiakaskuntaa, jotka toimiensa lomassa puhkeavat laulamaan. Koko juttu on toteutettu taitavasti vain yhdellä otolla.  

Henri Waltter Rehnström

Tiededokumentti: Kivikautiset juuremme, to 22.5. klo 21.35 Teema

DOKUMENTTI Maailma on modernisoitunut huimasti sitten kivikauden. Ihmisen henkinen kehitys on hypännyt aimo harppauksen eteenpäin, mutta keho on pysynyt suhteellisen samankaltaisena. Diabetes ja monet muut sairaudet ovat tuloksia siitä, miten huonosti ihmisvartalo sopeutuu nykyaikaiseen elämänmenoon.

Tiededokumentissa Kivikautiset juuremme yritetään eri maiden tiedemiesten avulla etsiä vastausta siihen, mitä kaikkea nykyihminen voikaan oppia muinaisten esi-isiensä elämäntavoista. Ohjelma ei kuitenkaan tarjoa vain yhtä totuutta vaan pyrkii myös kyseenalaistamaan tutkijoiden väitteitä. Ohjelmassa tavataan muun muassa elämäänsä kivikauden ehdoin elävä amerikkalainen professori ja kivikautista ruokavaliota noudattava ruotsalaislääkäri.

Kivikautiset juuremme on asiaan­sa kattavasti paneutuva dokumentti, joka saa katsojan ennen kaikkea nöyrtymään. Kaikesta yrityksestä huolimatta ihminen ei vieläkään ole onnistunut ylittämään itseään. Fysiikan realiteetit tulevat aina jossakin vaiheessa vastaan. 

Henri Waltter Rehnström

 

X