Teksti:
Seuran toimitus

Jalkapallon Mestarien liigan loppuottelu
la 25.5. klo 21.30 TV2

JALKAPALLO Euroopan jalkapallokauden huipentuma, Mestarien liigan finaali Bayern München – Borussia Dortmund on lähtöasetelmiltaan erikoislaatuinen. Erikoisinta ei ole se, että joukkueet ovat samasta maasta – niin on ollut liigan historiassa kolme kertaa aiemminkin.

Erikoiseksi finaalin tekee  se, että kaikki tietävät Dortmundin supertähden Mario Götzen pelaavan tulevaa seuraansa vastaan. Götzen, 20, siirtyminen Bayern Müncheniin 37 miljoonalla eurolla julkistettiin huhtikuussa.

”Hänellä täytyy olla mielettömän kovat hermot, että hän pystyy pelaamaan näin vaikeassa paikassa. Toisaalta Götzekin haluaa voittaa juuri tämän pelin, sillä toista tilaisuutta ei välttämättä heti tule”, Ylen asiantuntija, valmentaja Martti Kuusela sanoo.

Toinen erikoisuus liittyy Bayernin valmentajaan Jupp Heynckesiin. Hän on luotsannut joukkueensa jo Bundesliigan voittajaksi, Mestarien liigan finaaliin sekä Saksan cupin loppuotteluun. 

Pesti kuitenkin päättyy tylysti tähän kauteen, sillä Heynckesin, 68, paikan ottaa viimeksi Barcelonan jättimenestykseen vienyt Pep Guardiola.

”Heynckesiä paremmin ei kukaan olisi voinut hommaa hoitaa. Hän olisi halunnut jatkaa, mutta näin kävi. Ottajia Heynckesille löytyy yhä varmasti. Eri asia mikä seura hänelle kelpaa”, Kuusela sanoo.
Bayern pelasi finaalissa viime vuonnakin. Silloin se taipui kotiareenallaan Chelsealle rankkarikisan jälkeen. 

Nyt Bayern murskasi välierässä Barcelonan yhteismaalein 7-0 ja on Kuuselan mukaan ehdoton suosikki. Silti Dortmund on taas valmis yllätykseen. Vä­li­erässä se kukisti Real Madridin niukasti yhteismaalein 4-3.

”Täytyy muistaa, että Bayern oli loppuottelussa myös 2010 ja hävisi silloinkin (Inter Milanille 0-2). Psykologisesti tämä kolmas kerta on tiukka paikka”, Kuusela muistuttaa.

”Bundesliigassa joukkueiden keskinäiset pelit olivat tiukkoja. Maalivahdit, Bayernin Manuel Neuer ja Dortmundin Roman Weidenfeller voivat nyt nousta päärooliin. Keskikentän herruudesta taistelevat Bastian Schweinsteiger ja Ilkay Gündogan.”

Dortmundista Kuusela vinkkaa seuraamaan myös maalitykki Robert Lewandowskia ja puolustaja Mats Hummelsia. Tähtiä kuhisevasta Bayernista hän valikoi keskikentän Javi Martinezin ja hyökkääjä Mario Mandzukicin.

Tuomo Kiisseli

Hyväksy minut la 25.5. klo 17.15 TV5    ***

TV-ELOKUVA ”Perustuu tositapahtumiin” -teksti amerikkalaisen tv-elokuvan alussa ei yleensä lupaa hyvää. Nyt kannattaa kuitenkin unohtaa ennakkoluulot latteasta tematiikasta ja yksioikoisesta tarinankerronnasta.

Highlander-elokuvista tunnetun Russell Mulcahyn ohjus kertoo uskonnollisen perheen teinipojasta Bobbysta (Ryan Kelley). Hän on jo pitkään tiennyt, etteivät tytöt kiinnosta häntä. Oman seksuaalisen identiteetin hyväksyminen on kuitenkin vaikeaa äidin (Sigourney Weaver) saarnatessa homoudesta syntinä.

Visuaalisesti ansiokas teos käsittelee muutoksen vaikeutta luontevasti eri näkökulmista. Vastakkain asettuvat Bobbyn kyky hyväksyä itsensä ja äidin halu hyväksyä poikansa seksuaalisuus. 

Elokuvan keskivaiheilla on varsin yllättävä ja perinteiselle jenkkiläiselle tv-kerronnalle epätyypillinen käänne. Se olisi muuten tehokas, ellei elokuva muuttuisi lopussa liian opettavaiseksi. 

Henri Waltter Rehnström

(Prayers for Bobby, USA 2009) 90 min. O: Russell Mulcahy. P: Ryan Kelley, Sigourney Weaver, Henry Czerny, Austin Nichols.

Rakkauden nälkä alk. su 26.5. klo 21.05 TV1

MINISARJA ALKAA Matti Yrjänä Joensuun  loistodekkari Harjunpää ja rakkauden nälkä taipui Juha Lehtolan dramatisoimana ja ohjaamana erinomaiseksi tv-draamaksi. Kirjan kaihoisan tunnelman hyvin tavoittava kolmiosainen sarja voitti vuonna 2007 parhaan draamasarjan Venlan ja Kultainen TV -palkinnon lisäksi myös Koura-kunniamaininnan.

Tositapahtumiin perustuva tarina kertoo Helsingin Töölössä hiippailleesta mestaritiirikoijasta Tipistä, joka tunkeutui yksinäisten naisten koteihin ja viattomasti silitteli näitä yön pi­meydessä. 

Hiippailijan roolissa nähtävä Toni Kamula on uskottava ja ymmärrettävä. Hän kaipaa rakkautta ja tuntee vetoa Vehnätukkaan, muttei kykene ilmaisemaan tunteitaan. Myös juttua tutkiva rikosylikonstaapeli Harjunpää (Markku Maalismaa) sopii rooliin hyvin.

Lehtolan maanläheinen ohjaus  antaa tarinalle tilaa hengittää. Öinen Helsinki on kuulas ja kaunis, tiirikointikohtauk­set puistattavat realistisuudellaan. 

Tarinan naisina nähdään Tiina Lymi, Aino Seppo ja Riikka Puumalainen.

Anna Muurinen

Vaalien välissä: Kataisen kevät­todistus ke 29.5. klo 21.05 TV1

AJANKOHTAISOHJELMA Edukunnan vaalikausi on puolivälissä ja Jyrki Kataisen hallituksen tie on ollut kivinen. Sote- ja kuntauudistukset ovat takellelleet ja päähallituspuolueiden kannatusluvut notkahtaneet, ensi kertaa vuosiin myös Kokoomuksella. 

Toisaalta kansalaisten kiinnostus politiikkaa kohtaan on vaikeiden päätöksien aikana noussut. TV1:n ajankohtaistoimitus vastaa huutoon kutsumalla edus­kunta­puo­lueiden puoluejohtajat vaalikauden puolivälin tenttiin keskiviikkona 29. toukokuuta. 

”Nyt politiikassa tapahtuu paljon. Seuraaviin vaaleihin on yli vuosi, ja kysyntä poliitikkojen mielipiteille on suurta”, sanoo Ylen ajakohtaistoimituksen toimituspäällikkö ja ohjelman tuottaja Matti Virtanen. 

”On hyvä nähdä puoluejohtajat yhdessä tentissä, jossa heidän ei tarvitse spekuloida vaalien jälkeisellä tilanteella.”

Ohjelmassa käsitellään Virtasen mukaan siitä, miten hallitusohjelmaa on  tähän mennessä toteutettu. 

”Mitä puuttuu, mitä pitää ehtiä vielä tehdä, loppuuko Kataisen hallitukselta aika?”

”Puhutaan siitä, mihin suuntaan tämä kansakunta on menossa ja mikä osuus hallituksella siinä on ollut.”

Asialistalla ovat sote- ja kuntauudistuksen lisäksi ainakin talous, työllisyys, toimeentulo ja Eurooppaan liittyvät kysymykset.

Virtanen ei usko, että tenttiin muodostuu välttämättä hallitus vastaan oppositio -asetelmaa.

”Hallituspuolueilla voi olla yllättäviäkin tarpeita nokitella toisiaan.”

Iina Alanko

Paha suklaabisnes to 30.5. klo 22.00 TV1

DOKUMENTTI Suklaa on 134 miljardin euron bisnes, josta vain pieni osa jää alkuperäisiin tuottajamaihin. 
Dokumentti Kitkerä totuus suklaasta kertoi vuonna 2010, kuinka suklaateollisuus käyttää röyhkeästi lapsityövoimaa kaakaofarmeillaan Afrikassa. 

Jatkodokkarissa Paha suklaabisnes tanskalaistoimit­taja Miki Mistrati pääsee vihdoin keskustelemaan tilanteesta  Nestlén edustajien kanssa. Herkuntekijät an­tavat toimittajalle nivaskan todistusaineistoa eettisyydestään. 

Mist­ratin ottaa tehtäväkseen osoittaa, ettei suklaatehtailijoiden näyttävästi perustama hyväntekeväisyysjärjestö ICI ole täyttänyt lupauksiaan. Kuvausryhmä käy myös dokumentoimassa, tekevätkö lapset yhä töitä Ghanan ja Norsunluurannikon kaakao­farmeilla. 

Mistratin lähtökohta on niin hyökkäävä, ettei kunnon keskustelua suklaapuolen kanssa synny. Ohjelmaa vaivaa päämäärättömyys ja tans­ka­­laismainen kohuhakuisuus.

Joka tapauksessa dokumentti muistuttaa, että liian halvalla suklaalla on vaikutuksensa.

Tero Kartastenpää

X