Teksti:
Seuran toimitus

Päiväperho, la 24.5. klo 21.00 Teema *****

ELOKUVA Surrealismin mestari Luis Buñuel katsoi maailmaa unen ja toden kudelmana, jossa kuviteltu ja eletty ovat yhtä samanarvoisia. Päiväperhossa (Belle de Jour, Ranska 1967) toden ja fantasian taustalle piirtyvät naisen ristiriitaiset rooliodotukset.

Kirurgin (Jean Sorel) vaimo Séverine (Catherine Deneuve) on estynyt nainen, joka potee syyllisyyttä pidättyväisyydestään. Kiltti aviomies tyytyisi siveään madonnaan. Silti Séverine päättää kaivaa sisäisen porttonsa vaikka väkisin ja pestautuu salaa bordelliin. Sillä tapahtuuko tämä todella, ei ole lopulta väliä.

Haluaako Séverine rangaista itseään mahdollisten hyväksikäyttökokemusten jättämästä arkuudestaan vai valmistella itseään aviomiestään varten? Askel mihin tahansa suuntaan pettää jonkin miehen odotuksen. Ne kaikki täyttääkseen naisen pitäisi olla sekä portto että madonna.

Majesteetillisen Deneuve arvoituksellisuus kätkee hänen todelliset halunsa ja tekee Päiväperhosta alati kiehtovan mysteerin.

Matti Rämö

Kuolleista palanneet, ma 26.5. klo 21.00 Teema

SARJA Pari vuotta sitten valmistunut Kuolleista palanneet esitettiin alkuvuodesta Yle Areenassa. Kahdek­san­osainen, kauhusävytteinen ranskalaissarja saa nyt tv-ensi-iltansa Teeman maanantai-illassa.

Aiheeltaan juttu on varsin mielenkiintoinen tapaus. Iso joukko pikkukylän nuorisoa kuolee lohduttomassa bussiturmassa. Muutaman vuoden päästä he kuitenkin ilmestyvät takaisin paikkakunnalle aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Itse onnettomuudesta he eivät muista mitään.

Ensimmäinen jakso tekee juuri sen, mitä hyvän aloitusjakson kuu­luukin. Se saa katsojan haluamaan lisää. Tarina etenee hitaasti, mutta on täynnä äärimmäisen tiukaksi viritettyjä jännitteitä.

Tunnelma on rauhallinen, lähes harras. Pinnan alla sykkii jotain hyvin kyseenalaista. Ykkösjaksossa se ei vielä paljastu. Ehkä sitten joskus myöhemmin? Joka tapauksessa Kuolleista palanneiden alku lupaa paljon. Toivottavasti taso pysyy samanlaisena jatkossakin.

Henri Waltter Rehnström

Petolliset enkelit, to 29.5. klo 21.00 Liv

SARJA Amerikkalaisen ABC-kanavan yhden kauden mittaiseksi jäänyt draamakomediasarja lähtee lennokkaasti liikkeelle. Elosteleva bisneshuijari saa auton ratissa rakastajattareltaan sen verran hyvää palvelua, että menopeli syöksyy rotkoon. Leskeksi jäänyt kahden lapsen hienostoäiti Amanda jää puille paljaille ja joutuu muuttamaan takaisin äitinsä luokse Dallasiin.

Siinä missä entinen koulukiusaaja Amanda on kasvanut aikuiseksi, jatkavat hänen entiset koulututtunsa siitä, mihin vuosia sitten jäätiin. Paikallisia seurapiirejä hallitsevat naiset alkavat juonitella Amandan pään menoksi.

Räväkkään ironiaan pyrkivä sarja toimii kohtuullisesti. Juonenkäänteissä tarjoillaan pieniä järkytyksiä – isoäiti alkaa kasvattaa lapsenlapsestaan seksipommia, ja yksi aviomies paljastuu homoksi.  Huumori syntyy pinnallisia materialistisia arvoja ja tekopyhää kristillisyyttä korostavan yhteisön käytösmalleista. Kiinnostavin hahmo on Carlene, joka takakireä hymy kasvoillaan ja kirkkokuoron kolttu päällään kostaa Amandalle kouluaikana kokemansa kiusaamisen. 

Onnimanni Liukkonen

Valkoinen kuningatar, to 29.5. klo 21.05 TV1

SARJA Englannin historiasta ammentava 10-osainen draamasarja Valkoinen kuningatar tuo ruutuun ison annoksen juonittelua, valtaistuintaisteluita ja saippusarjamaisia käänteitä.
Sarja ajoittuu keskelle ”ruusujen sotaa” ja alkaa vuodesta 1464. Kaksi sukua, Yorkit ja Lancasterit, taistelevat kruunusta, jonka on saanut haltuunsa York-suvun Edvard IV. Tuore kuningas rakastuu alamaiseensa, Elisabet Woodvilleen, jonka mies on kuollut taisteluissa. Tapahtumia manipuloi Elisabetin voimakastahtoinen äiti, joka ottaa taikuuden avuksi taatakseen tyttärelleen loistavan tulevaisuuden.

Valkoinen kuningatar perustuu Philippa Gregoryn menestyksekkääseen kirjasarjaan. Gregory on toiminut myös sarjan vastaavana tuottajana.
”Keskiajalla historiankirjoitusta ovat tehneet ainoastaan miehet, ja he ovat olleet ehkä luostarissa eläneitä munkkeja. Siksi naiskuvat ovat olleet hyvin stereotyyppisiä. Minä lähestyin aihetta modernina naisena, enkä halunnut tehdä näistä henkilöistä piirroshahmoja”, Gregory on kertonut blogissaan.

Valkoisessa kuningattaressa on Elisabet Woodvillen lisäksi muitakin kiinnostavia naishahmoja kuten Margaret Beaufort, Lancaster-haaran perijätär, joka ei hyväksy uutta kuningasta, sekä Anne Neville, joka on aina haaveillut kuningattaren kruunusta.

Katsojalle sarja ei lopulta tarjoa mitään kovin yllättävää, mutta sen rivakka ja huoleton ote historianku­vaukseen viihdyttää aikansa. Vaikka fantasiasarja Game of Thronesin tuotantoarvoihin on matkaa, näyttelijät ottavat herkullisista roolitöistään kaiken irti.

Juha Heinisuo

Hengen asein, pe 30.5. klo 21.00 TV1

DOKUMENTTISARJA Talvi- ja jatkosodan aika kiinnostaa suomalaisia yhä. Perjantaina, ennen uusintana esitettävää Tauno Tukevan sotaa, nähdään mielenkiintoisen neliosaisen keskusteludokumentin ensimmäinen osa. Siinä Lasse Lehtinen ja Seppo Hovi kertovat, kuinka sotaa käytiin sarjan nimen mukaisesti myös hengen asein. Näkökulma on siis propaganda- ja viihdejoukkojen toiminnassa.

Ensimmäisessä jaksossa keskitytään tilanteeseen talvisodan alla, sotatalveen sekä välirauhan aikaan. Studiossa istuvien Lehtisen ja Hovin keskustelun ohella tarinaa kuljetetaan arkistomateriaalilla. Uutisjutut, elokuvapätkät ja musiikkinumerot luovat kulttuurihistoriallisen kuvan sota-ajan todellisuudesta. Palle eli Reino Palmroth kohotti taistelumielialaa suorasukaisesti kehottamalla ampumaan ryssää ”silmien välliin”. Harmony Sisters taas tuuditti kansan ajatukset pois rintamalta. Tiedotuspuolella ei voinut tarjota pelkkää propagandaa, sillä suomalaiset eivät olisi ostaneet pelkkien sankaritarinoiden varaan rakennettuja juttuja.

Keskustelijoiden työnjako menee pääosin niin, että Lehtisen vastuulla ovat suuret poliittiset linjat sekä tiedotustoiminnan tapahtumat ja Hovilla viihdepuoli. On kuitenkin pakko ihailla usein vain lahjakkaaksi muusikoksi mielletyn Hovin kykyä kiteyttää aikakauden ilmapiiriä yleisemminkin. Lehtisen asiantuntemus näkyy erityisesti aikakauden yhteiskunnallisten asetelmien avaamisessa. Ylipäätään idea rakentaa dokumenttisarja kahden ihmisen keskustelun ympärille on piristävä ja toimiva ratkaisu. 

Onnimanni Liukkonen

 

X