Teksti:
Seuran toimitus

Chaplinin poika su 3.6. klo 18.00 Teema    *****

DRAAMAKOMEDIA Chaplinin poika (1921) edusti aikansa parhautta ja teki Charles Chaplinista maailman tunnetuimman ihmisen. Koomikko-ohjaaja oli luonut tepastelevan, knallipäisen kulkurihahmon jo 1914, mutta nyt hän oli valmis ylittämään rajat. Tekijä uurasti filmiään perfektionistisesti vuoden päivät.

Avainasemassa oli myös briljantisti näyttelevä skidi, Jackie Coogan, jonka knallipää löytää hylättynä vauvelina ja adoptoi suojatikseen. Hätä keinot keksii mykkäelokuvassa, joka vastustaa pontevasti ilkiömäisyyttä. Takakuja ja huostaanoton uhka muistuttavat Chaplinin omasta lapsuudesta Lontoossa.

Sykähdyttäväksi valkokangastunteeksi puhkeava leffa oli valtava läpimurto, mutta ”Chape” pystyi jatkossa vieläkin syvempiin emotionaalisiin raapaisuihin. Chaplinin poikaan hän teki aikojen päästä vuonna 1971 pieniä kohtauspoistoja ja sävelsi musiikin.

Suomalaisten ei tarvitse kaukaa hakea, kuka on antanut teemoille nykyvastinetta – tietenkin Aki Kaurismäki Le Havressa.

Jussi Karjalainen

(The Kid, USA 1921) 51 min. O: Charles Chaplin. P: Charles Chaplin, Jackie Coogan, Edna Purviance.

Täydelliset naiset ma 4.6. klo 21.00 Nelonen

SARJA PÄÄTTYY Täydelliset naiset -ilmiön synnyttäneen Mark Cherryn (Tyttökullat) mukaan hittisarjan luomista vaikeampaa on vain hittisarjan päättäminen. Yhteensä 180-osaisen sarjan lopetusjakson siirappimaista harmoniaa selittääkin, että Cherry halusi lopettaa Wisteria Lanen asukkaiden tarinan arvokkaasti – osoittaakseen kunniaa sarjansa hahmoille. Pliisulla päätöskaudella juonesta ovat kadonneet alkukausien nerokkaat, trillerimäistä jännitystä sisältävät elementit.

Loistavien päähenkilöidensä Breen (Marcia Cross), Gabriellen (Eva Longoria), Lynetten (Felicity Huffman) ja Susanin (Teri Hatcher) lisäksi Täydellisten naisten erityisenä vahvuutena ovat poikkeukselliset vahvat sivuroolit. Erityisen pelottavina henkilöinä muisteltakoon Mark Mosesin esittämää, pirullisesti virnuilevaa pahuuden ilmentymää Paul Youngia ja  Harriet Sansom Harrisin sekopäistä roolihahmoa Felicia Tilmania.

Vaikka kriitikoiden ja katsojienkin tyrmäämä kahdeksas kausi keskittyi lähinnä alkeellisiin vitseihin, tasapaksuihin parisuhdeongelmiin ja dekkarinomaiseen rikostutkintaan, tajusivat Mark Cherry ja Bob Daily (Frasier) loppua kohti nostaa huikean rouva McCluskeyn (Kathryn Joosten) sarjan keskeisimpien hahmojen joukkoon. Muiksi päätöskauden koukuiksi nousivat Mike Delfinon karu kohtalo, Orson Hodgen hulluus ja se, miten käy aiemmissa jaksoissa itsemurhaa hautoneelle Breelle. Cherry itse luonnehtii sarjansa päätöstä ”suloisen katkeraksi ja ihanaksi”.

Suomessa Täydelliset naiset keräsi viime vuonna viikoittain noin 371 000 katsojaa. Sarjan ohjelmapaikalla nähdään 11. kesäkuuta alkaen kolmannen kauden jaksoilla ruutuun palaava Good Wife.

Elina Järvi

Muodin huipulle ke 6.6. klo 21.00 Sub

SARJA PALAA RUUTUUN Vaikka muotikonsultti Tim Gunnin huikea hahmo on Suomessa jäänyt sarjan ”kauniimman puoliskon”, tuomari Heidi Klumin varjoon, hän on Yhdysvalloissa varsin kysytty tv-kasvo. Gunn teki läpimurtonsa Muodin huipulle -kilpailijoiden mentorina vuonna 2004, ja hänen sanontansa ”Make it Work!” ja ”That doesn’t work for me” muodostuivat nopeasti sarjan ikonisiksi lentäviksi lauseiksi.

Ennen tv-töitään pitkän uran New Yorkin arvostetussa Parsons The New School for Designissa tehnyt Gunn on sittemmin luotsannut omaa ohjelmaansa Guide to Style sekä vieraillut muun Sex and the City – Sinkkuelämää 2 -elokuvassa sekä sarjoissa Ruma Betty ja Drop Dead Diva.

Tuomari Klum ja mentori Gunn haastavat kilpailijat kahdeksannella kaudella alkumetreistä lähtien: 17 kokelaasta yksi saa pakata tavaransa ja lähteä kotiin ennen kuin ehtii edes asettua hotellille. Ohjelman tuomaristossa vaikuttavat edelleen myös muotisuunnittelija Michael Kors ja Marie Claire -lehden muotijohtaja Nina Garcia.

Elina Järvi

The Wrestler – painija to 7.6. klo 21.00 Ava    ****

DRAAMA Mickey Rourken Oscar-ehdokkuuden arvoisesti esittämä lihaksikas Randy ”The Ram” Robinson on eilisen tähti, joka pitää majaa asuntovaunussa ja painii kaukana suurista areenoista. Sydänkohtaus saa konkarin harkitsemaan rauhallisempia hommia, mutta uusi ura marketin myyjänä loppuu lyhyeen. Runneltu keho on saatava kuntoon vanhojen päivien kunniaksi järjestettyä uusintaottelua varten. Stripparina työskentelevä tyttöystävä (Marisa Tomei) ja isäänsä pettynyt tytär (Evan Rachel Wood) tuovat herkempää vastapainoa kehäraakkimaailman inhorealistisille yksityiskohdille.

Dokumenttimaisen pelkistetysti kuvattu The Wrestler ei kertomuksena tee juuri muuta uutta kuin siirtää nyrkkeilijäelokuvien peruskuvioita showpainikehään. Silti se onnistuu rakentamaan rujoutta ja sielukkuutta yhdistävän vahvan identiteetin.

Kaiken ennalta-arvattavuus estää koskettavaa elokuvaa nousemasta mestaruussarjaan, mutta ei Mickey Rourkea.

Lauri Lehtinen

(The Wrestler, USA 2008) 109 min. O: Darren Aronofsky P: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood.

Sinkkutanssit alk. pe 8.6. klo 21.00 TV2

SARJA ALKAA Ylen Ison Pajan kokoushuoneen nurkka on muutettu cocktail-loungeksi. Pallotuolien edessä sinkut Salla, Jaana ja Eva puhuvat miehistä ja laittautuvat illan diskotansseihin. Heidän edessään kuvausryhmä tallentaa olennaiset jutut Sinkkutanssit-ohjelmaa varten.

Huone on täynnä maalauksia. Yleisradion vanhat pääjohtajat tuijottavat tuimana ohjelmantekoa. Mitähän mahtaa Hella Wuolijoki tuumata siitä, että Yleisradio parittaa nykyään naimattomia.

Tanssiharjoittelun ja parinetsinnän yhdistävän Sinkkutanssien formaatti on Ylen kehittämä. Ensimmäisessä kuudessa jaksossa kolme sinkkunaista testailee sinkkumiehiä ja opettelee heidän kanssaan tanssimaan. Päämääränä on löytää se oikea ja tanssia tämän kanssa täydellisesti yhdessä. Seitsemännessä jaksossa kolme uutta miestä alkaa etsiä naista tanssikumppaniksi.

Nyt sinkkunaiset meikkaavat aloitusjakson loppuhuipennusta varten. Tanssi-illassa Hotelli Presidentissä soittaa Ylen Bilebändi-kisan voittanut Lipsaset ja menoa arvioi tanssiopettaja Sutu ”Tanssii tähtien kanssa” Markkanen.

TV2 viihdytti kansaa vuosien ajan perjantaisin Kesäillan valssi -tanssiohjelmalla. Sinkkutansseissakin vieraillaan tutuilla lavatanssipaikoilla, mutta tuottaja Ari Meriläinen sanoo:

”Tämä on jotain täysin muuta.”

Kakkonen hakee nuorempaa, naismaisempaa yleisöä kuin edesmenneessä iskelmäohjelmassa. Parinetsintä on jännittävämpää kuin vakiintuneiden pariskuntien tanssin tuijottaminen.

Naisten kuvaus jatkuu. Tuottaja Meriläinen ehdottaa naisia puhumaan aiemmista treffikokemuksista. Naiset naureskelevat ja kertovat jopa pikkutuhmia juttuja miehistä vaikka cocktail-laseissa on vain limua.

”Kilistelkää hienoja drinksujanne”, tuottaja kehottaa.

Naiset kilistelevät. He ovat valmiita suureen tanssi-iltaan.

Tero Kartastenpää

X