Teksti:
Seuran toimitus

Lännen mies, su 1.6. klo 18.00 Teema ***

ELOKUVA Gary Cooperin (1901–1961) miet­teliäät silmät ja tarkkaileva olemus taipuivat monenlaisiin rooleihin, mutta parhaiten hänet muistetaan lännenelokuvien sankarina.   

Willian Wylerin Lännen mies (1940) hyödyntää näyttelijän monipuolisuutta romanttisilla ja koomisilla vivahteillaan. Cooperin oikeudentuntoisen cowboyn ja härskin valetuomarin (loistava Walter Brennan) isä-poika -suhteella leikittely viekin terää erämaaoikeuden vakavammalta pohdinnalta. 

Rintama kulkee karjanajajien ja viljelijöiden välillä. Kummatkin haluavat ottaa leipänsä uudesta maasta, ja esivallan puuttuessa tontit jaetaan asein. Cooperin sovittelija on herrasmiesmäisempi kuin John Waynen ja Clint Eastwoodin esittämät seuraajansa. Vaikka katsojaa ei vaadita pinnistelemään valitessaan puoltaan, moraalisessa värikartassa on piristäviä tahroja.

Matti Rämö

 

Kulman pojat, su 1.6. klo 21.00 Nelonen ****

ELOKUVA Petri (Eero Ritala) kuuluu nelosdivarissa pelaavan Kulman pallon kannattajaporukkaan. Kundien elämä kuluu paikallisvastustajan kannattajien ja tähtipelaaja Tuukka Tiensuun (Jussi Vatanen) elämää sabotoiden. Äkkiarvaamatta Petrin elämään astuu pirteä Emmi (Lotta Kaihua), joka asuu yhdessä entisen poikakaverinsa, vihollisjoukkueen Tuukan kanssa.

Teppo Airaksisen esikoisohjaus (2012) on rytmiltään ja dialogiltaan dynaamisen napakka kokonaisuus. Tarinaa ei lyödä läskiksi, vaan Airaksinen suhtautuu rakkaudella keskenkasvuisiin hahmoihinsa. Siitä syntyy vähäeleisen hykerryttävää huumoria.

Onnimanni Liukkonen

24 – Lontoo, su 1.6. klo 22.35 MTV3

SARJA Viime näkemästä on kulunut noin 35 000 tuntia, ja jotain Jack Bauerissa on muuttunut. Neljä vuotta piilotellut agentti tekee paluun 24:n yhdeksännellä kaudella.
Vaikka Kiefer Sutherlandin, 47, esittämää hahmoa kuulustellaan ensimmäisessä jaksossa, häntä ei kiduteta. Näin ei olisi toimittu vanhassa Kaksnelosessa.

Mullistava toimintasarja oli George Bushin aikakauden tiivistymä, joka iski taidokkaasti amerikkalaisten kostomielialaan heti 9/11 jälkeen. Bauer oli konservatiivisten katsojien suosikki, mies joka puolusti kaikin voimin omiaan.

Jack Bauerin säännöt ovat kuuluneet: Jos iso määrä ihmishenkiä on uhattuna, saa kiduttaa, saa tappaa.

Jopa 24-sarjan suuri fani, kauhukirjailija Stephen King, ryöpytti sarjaa jatkuvista kidutuskohtauksista. Hän muistutti, että totuus näkyy Jack Bauerin yhä riutuneemmilta ja uurteisemmilta kasvoilta.

”Äärimmäiset toimintatavat lopulta ottavat kiinni ihmisen sielusta”, King kirjoitti Entertainment Weeklyssä vuonna 2007.

Tauko on tehnyt hyvää Baue­rin sielulle. Hän on löytänyt sisältään hyväntahtoisen taistelijan. ”Auta minua pysäyttämään nämä hyökkäykset”, hän anelee uskolliselta apuriltaan Chloelta.
Koska elokuvasuunnitelmat kaatuivat sopimuskiistoihin, jatkuu sarja uudella 12-osaisella kaudella. Kuvattava päivä ei ole puolittunut vaan jaksojen välillä tehdään aikahyppyjä. 

Uusi, Obaman aika on tuonut uudet teemat, kun valtion omat koneet ovat kääntymässä sitä vastaan, muttei robotteja oikein voi kiduttaa. Onneksi on Bauer, joka osaa laittaa elektroniikankin tarvittaessa pinoon.

Tero Kartastenpää

Dokumenttiprojekti: Sotungin kylähullut, ma 2.6. klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Vantaan itäisin kaupunginosa on hyötynyt syrjäisyydestään. Sotunkiin peltojen keskelle on hakeutunut monia omaehtoisen kulttuurin tekijöitä ja vanhan tavaran haalijoita.

Dokumentaristi Jean Bitar on seurannut sotunkilaisten elämää dokumentissa Sotungin kylähullut. Kyläläisissä ei oikeastaan ole mitään kovin hullua: paikalliset tanssivat afrikkalaisrytmien tahtiin, rässivät sorateitä traktorilla tai esittelevät pihansa käärmeitä. Paikalliset lapset osallistuvat Lars ja Ruth Asplundin maatalousmuseon esityksiin kiltisti ja nikottelematta. Kiltteyden oikeastaan aistii kaikista sotunkilaisista.

Bitarin edellinen dokumentti kertoi Leonardo da Vilhusta, mystiikkaan taipuvaisesta kansantaiteilijasta, joka vilahtelee tässäkin elokuvassa nyrkkeilemässä kultaisella hanskallaan.
Beirutissa vuonna 1948 syntynyt Bitar on asunut Suomessa yli kolme vuosikymmentä ja ohjannut dokumentteja esimerkiksi halvaantuneesta Tero Sandista, yökahvila Walkersista ja Hakunilan kaupunginosasta. Hän antaa äänen ihmisille, joita ei yleensä yhteiskunnassa juhlita.

Dokumentista välittyy Bitarin vilpitön ihailu Sotungin verkkaiseen elämään. Dokumentissa körötellään autolla kylillä, morjestellaan tuttuja ja annetaan aikaa kertoa vanhat tarinat kunnolla. Kuvausjälki muistuttaa välillä tavallisen kesäkuvailijan lomatallenteita, mutta kohde on tärkeämpää kuin muoto.          

Tero Kartastenpää

Kauhunkierre, pe 6.6. klo 21.00 Teema ****½

ELOKUVA Pitkään kuvaajana toiminut Nicholas Roeg hyödynsi ohjaajaksi päästyään visuaalista tietotaitoaan. Britin elokuvien kuvakerronta on huoliteltua ja kunnianhimoista omintakeisine montaaseineen ja ristiinleikkauksineen.

Kuolleen tyttärensä muistoa Venetsiaan pakenevasta pariskunnasta kertova Kauhunkierre (1973) on kihelmöivä uni, jossa pahoista enteistä tulee totta. Surun kyljessä kulkeva murhamysteeri tuntuu etäiseltä ja juuri siksi se pääsee yllättämään. Roegin käsissä tutut kauhuelementit kasvavat uudelle tasolle.

Matti Rämö

 

X