Teksti:
Seuran toimitus

Eastwick alk. la 9.6. klo 19.00 Sub

SARJA ALKAA Kolmea Eastwickin tuppukylässä asuvaa naista yhdistää vain yksi ainut asia: noituus. Kat (Jaime Ray Newman) on avuton suurperheen äiti, Roxie (Rebecca Romijn, mm. X-men – Viimeinen kohtaaminen) sähäkkä kuvanveistäjä ja Joanna (Lindsay Price, mm. Lipstick Jungle) estynyt paikallislehden toimittaja. He löytävät lahjansa vasta, kun kylään muuttaa armoton häntäheikki Darryl Van Horne (Paul Gross).

John Updiken vuonna 1984 julkaistu hittiromaani Noidat filmatisoitiin vuonna 1987. Vuonna 2009 kirjasta pyyhittiin pölyt. Tuloksena oli kaksi tuotantokautta kestänyt draamasarja Eastwick.

Sarja nähdään täällä siis kolmen vuoden viiveellä. Sen olisi voinut vallan hyvin jättää näyttämättäkin. Tuotos on sen verran köykäinen, ettei se kestä vertailua leffaversioon.

Onnettomat päänäyttelijät ovat pulassa rooleissa, joita leffaversiossa näyttelivät sellaiset tähdet kuin Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon, Cher ja Jack Nicholson.

Martta Kaukonen

Karavaanarit alk. ma 11.6. klo 19.30 MTV3

SARJA JATKUU Karavaanareiden ykköskausi sai monen perusvaunuilijan niskavillat pystyyn, mutta suuri yleisö tykkäsi: jaksot keräsivät hellekesänäkin keskimäärin 300 000 katsojaa.

Ohjelma ei olekaan mikään karavaanarielämän aito kuvaus, vaan supisuomalaista tosi-tv-viihdettä, jonka kulissina leirintäalueet ja matkailuvaunut asukkeineen toimivat. Hymyt irtoavat usein oivaltavan leikkauksen ja rytmin ansiosta.

Uusi kausi käynnistyy viime vuoden juhannuksesta ja Messilän leirintäalueelta. Aloitusjakson pääosassa on tuttu Hartikaisten perhe, joka edustaa mukavasti keskivertoa lapsiperhettä kinasteluineen ja lepertelyineen. Hartikaisten tie vie kesän aikana Seinäjoen tangomarkkinoille ja Tanskan Legolandiin.

Heinojen, Hakalaxien ja muiden tavisperheiden lisäksi kesän aikana reissataan muun muassa Frederikin kanssa Tuuriin ja Jukka Kuoppamäen mukana Saksaan. Ilkka ”Ile” Vainiota kamerat seuraavat Rockfutiksen SM-kisoihin.

Mukana ovat taas myös salskeat ”hellaripojat”, helluntalaiset nuoret aviomiehet ja perheenisät, jotka hulluttelevat poikaporukassa ilman viinaa.
Iina Alanko

Facebook, Zuckerbergin maailmanvalloitus ma 11.6. klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Liiku nopeasti ja riko asioita, on yhteisöpalvelu Facebookin motto työntekijöilleen. Brittidokumentti Facebook, Zuckerbergin maailmanvalloitus tekee asiallisen analyysin siitä, miten nopealiikkeisestä yhteisöpalvelusta on tullut niin tärkeä osa lähes miljardin ihmisen arkea.

Sivusto on todellakin uskaltanut rikkoa itsensä tasaisin väliajoin. Facebookin taustavoimista on tullut mestareita ihmisten koukuttamisessa palveluunsa. Palvelu koettelee jatkuvasti uudistuksillaan käyttäjien hermoja, mutta monista uhkauksista huolimatta massapakoa palvelusta ei ole syntynyt, vaikka lähes kaikki yksityisyyttä vähentävät ominaisuudet on jätetty voimaan.

Perustaja Mark Zuckerberg puhuu haastattelussa silmät säihkyen, kuinka Facebookin kaltaiset sosiaalisen median sivustot muuttavat elämäämme rikkaammaksi.

”Uskomme, että ihmiset haluavat jakaa yhä enemmän”, Zuckerberg myöntää.

Zuckerbergin työtoverit ja kaupallisen alan asiantuntijat kertovat, mikä tekee 28-vuotiaasta miljardööristä ainutlaatuisen. Hän on pikkutarkka, rento ja idealistinen yhtä aikaa.

Pääkonttorissa Piilaaksossa voi koodaamisen välissä skeitata tai syödä työpaikan tarjoamia purilaisia. Zuckerberg näpyttelee konettaan alaistensa joukossa.

T-paitoihin pukeutuvaa miestä ei enää kiinnosta rikastuminen, ja hän onkin kieltäytynyt useista miljardien ostotarjouksista. Kun kahdeksanvuotias yritys listautui pörssiin pari viikkoa sitten, sen arvo nousi 100 miljardiin dollariin. Ja on tullut hurjaa kyytiä alas.

Jatkossa enemmistöomistaja Zuckerberg joutuu miellyttämään osakemarkkinoita. Uusia käyttäjiä haetaan todennäköisesti lapsista. Facebook-viha saattaa saavuttaa uudet huippunsa.

Tero Kartastenpää

Nuoret, laiskat ja tyhmät alk. ti 12.6. klo 21.0 Sub

SARJA ALKAA ”Huomaan, että minun on hyvin vaikeaa tehdä päätöksiä itse”, 25-vuotias Nicole huokaa, kun hän on asunut yhden päivän poissa äidin helmoista. Brittiläisessä tosi-tv-sarjassa joukko nuoria aikuisia pakotetaan huolehtimaan itsestään kimppakämpässä. Huonokäytöksisiä brittiteinejä on laitettu ruotuun useissa sarjoissa, mutta nyt koulitaan vanhempiensa rahoilla eläviä parikymppisiä.

Työnvihaajat joutuvat siivoamaan hotelleja, ja totta kai surkimukset mokailevat huolella. Työsuorituksen perusteella vanhemmat pudottavat yhden nysvääjän sarjasta. Viimeiseksi selvinnyttä odottaa palkinnoksi maailmanympärysmatka.

Sosiaaliporno nousee ohjelmassa sosiaalisen vastuun edelle. Suurta huomiota antava viihdeohjelma tuskin on tehokas parannustapa itsekkyydestä. Toki taustalla kummittelevat olennaiset teemat, kuten se, kuinka monet keskiluokkaisten länsimaalaisten lapset ovat hukanneet työmoraalin.

Tekijöille on kuitenkin tärkeintä saada lapsiaikuiset riitelemään ja näyttämään typeryytensä.

Hemmoteltujen kidutus on miellyttänyt katsojia, sillä kuusiosaista sarjaa on jatkettu Briteissä kahdella kaudella.

Tero Kartastenpää

Mathias Rust – yksi lensi yli Kremlin ke 13.6. klo 20.00 MTV3

DOKUMENTTI 1986 oli suurten uutisten vuosi: Challenger-sukkulan räjähdys, Olof Palmen murha, Tshernobylin ydinvoimalaturma, meillä Mikkelin panttivankidraama ja Kekkosen kuolema. Kenties uskomattomin oli kuitenkin nuoren länsisaksalaisen Mathias Rustin uhkarohkea yksinlento pienkoneella Helsingin Malmilta Moskovan Punaiselle torille. Se oli temppu, jonka ei yksinkertaisesti pitänyt olla mahdollista.

Tuore saksalaisdokumentti (One Flew Over the Kremlin) palauttaa mieliin, mikä sai 19-vuotiaan Rustin ryhtymään moiseen. Dokumentin suolana on se, että Rust itse kertoo tapahtumista, yhä sekä innoissaan että samalla hieman hämillään siitä, mitä tuli nuorena tehneeksi.

Rust halusi olla kuin tieteissarjasankarinsa Perry Rhodan, joka pelastaa maailman tuholta. Nuorukainen oli huolissaan Ronald Reaganin ja Mihail Gorbatshovin takkuilevista aseriisuntaneuvotteluista, niinpä hän päätti edistää omalta osaltaan maailmanrauhaa lentämällä tapaamaan toisen supervallan päämiestä. Kotiväki luuli pojan lomailevan Pohjoismaissa.

Rustin Cessna nousi ilmaan Malmilta 28. toukokuuta. Matalalla lentänyt Rust pystyi kuin ihmeen kautta – ja kiitos Neuvostoliiton rajavartioston vapaapäivän – hassuttamaan ilmavalvonnan ja laskeutumaan onnistuneesti Punaiselle torille. Hämmennyksen jälkeen hänet pidätettiin, ja hän sai 4 vuoden työleirituomion. Rust kuitenkin palautettiin kotimaahansa jo 1988.

Gorbatshov taisi olla lopulta hyvillään Rustin tempauksesta – se oli pätevä syy antaa potkut perestroikan jarrumiehiin kuuluneelle puolustusministerille sekä isolle liudalle kenraaleja.

Tuomo Kiisseli

X