Teksti:
Seuran toimitus

Suursodan päiväkirjat, ma 9.6. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTISARJA Toista maailmansotaa jälkikelaavia ohjelmia tulee alituisesti, mutta nyt on käsittelyssä maailmansodista ensimmäinen – sota, joka jalosti lentokoneet ja aseet joukkotuhovälineiksi. Ensimmäisen maailmansodan (1914–18) alkamisesta on sata vuotta. Itävallan kruununprinssin Franz Ferdinandin salamurha Bosnian Sarajevossa 28.6. 1914 oli tapahtumat liikkeelle laukaissut tekijä.

Jan Peterin ohjaama draamadokumenttisarja Suursodan päiväkirjat (14 Diaries Of The Great War, Saksa 2014) on peräti kahdensanosainen, ja se esitetään tiiviiseen tahtiin kahdessa viikossa.

Iso tuotanto lähestyy aihetta ”pienten” yksilötarinoiden kautta. Mukana on valtava kirjo koskettavaa mikrohistoriaa sodan kokeneiden aikuisten ja koululaisten päiväkirjoista eri maista. Ei epäilystäkään, etteikö sarjasta kasvaisi erillisiä yksilötarinoitakin järkyttävämpi läpileikkaus. Päiväkirjansa kautta puhuu esimerkiksi kasakkatyttö Marina Jurlova, joka hyppää sotilaita rintamalle kuljettavaan junaan.

Sodan päätoimijoita olivat keskusvallat Saksa ja Itävalta-Unkari sekä vastapuolella ympärysvallat Venäjä, Ranska, Englanti ja USA.
Luotettava Teema tarjoaa myös muuta aineistoa sodasta, jonka lopputuomiossa Saksalle itivät toisen maailmansodan syntyainekset. 13.6. alkaa minisarja Mustarastas laulaa. Franz Ferdinandin murhan 100-vuotispäivänä 28.6. on Wienin filharmonikkojen suora muistokonserttilähetys Sarajevosta.

Jussi Karjalainen

Maailman kauneimmat puutarhat, ti 10.6. klo 19.00 TV1

SARJA Maailmankuulu puutarhuri Monty Don kuljeskelee auringossa kylpevissä Chelsea Flower Shown näyttelypuutarhoissa. Kun kerron olevani Suomesta, elegantti herra ilahtuu silminnähden. 

”Sain juuri Suomesta kauniin kirjeen, jonka kirjoittaja sanoi pitäneensä sarjastani Ranskalaiset puutarhahelmet”,  Monty Don kertoo hymyillen. 

Juuri TV1:ssä nähdyssä kolmiosaisessa sarjassa itsekin aikoinaan Ranskassa asunut Don esitteli katsojille maan historiallisia puutarhoja, keittiöpuutarhoja ja taiteilijoiden puutarhoja. Yksi näistä oli taidemaalari Paul Cezannen lapsuudenkoti Jas de Bouffan ja sen puutarha Aix-en-Provencessa. 

”Puutarha ja talo olivat tuskin lainkaan muuttuneet Cezannen päivistä. Hieno kokemus”, Monty Don muistelee. 

Tiistaina TV1:ssä alkaa Monty Donin seuraava puutarhasarja. Kymmenosainen Maailman kauneimmat puutarhat esittelee 80 Donin valitsemaa kaunista tai muuten mielenkiintoista puutarhaa eri puolilla maailmaa.

Mukaan mahtuvat niin Pekingin keisarilliset puutarhat, japanilaiset zen-puutarhat, newyorkilaisten joutomaille perustamat kasvimaat, sademetsäpuutarha Meksikossa kuin skandinaavinen puutarha Pohjois-Norjassa. Lisäksi Don haastattelee sarjassa puutarhojen suunnittelijoita ja historioitsijoita, jotka avaavat katsojille puutarhojen taustoja.

Anneli Lenkkeri

Elävä arkisto: Miss Suomi, ti 10.6. klo 21.55 Teema

ARKISTO Elävän arkiston kokonaisuus missi-instituutiosta on mainiota historiamatskua. Ensin tulee elokuva Näin ne alkoivat, vuonna 1964 tehty kooste 1930-luvulta säilyneistä missikisafilmeistä. Raikkaasti kaunis Ester Toivonen voitti vuonna 1933 Munkkiniemen Golf-kasinon tunnelmallisissa puitteissa.

Hänet kruunattiin pian sen jälkeen myös Miss Euroopaksi. Euroopan kisoissa filmimies Mack Sennett sanoi Toivosen olevan kisaajista ”ainoa joka kelpaisi filmiin ja oli kaunis, käänsipä hänet miten päin tahansa”. Toivosesta tuli kotimaassa oivallinen elokuvatähti muinkin kuin ulkoisin avuin.

Toisena näytetään yli tunnin ohjelma 1960-luvun missit, jonka Elävän arkiston toimitus on itse koostanut. Pitkä catwalk-pötkö käy tylsäksi. Vanhat juonnot ovat silti aina herttaisia – misseistä on puhuttu esimerkiksi ”perhosmaisina hyväntahdonlähettiläinä”. Vuonna 1968 voitti Leena Brusiin. Silloin Spede Pasanen oli jo ominut missit itselleen ja antoi Brusiinille pääosan leffassa Jussi Pussi.

Jussi Karjalainen

Monroe, ke 11.6. klo 21.35 TV1

SARJA Irlantilaissyntyinen näyttelijä James Nesbitt valloitti katsojat jo vuonna 1999 alkaneessa menestyssarjassa Rimakauhua  ja rakkautta. Nesbittiin habitus sopii rooleihin, joissa yhdistyy renttukarisma ja äly. Sellainen on myös Monroen (Englanti 2011–12) päähahmo, neurokirurgi Gabriel Monroe.

On selvää, että sarja yrittää olla Housen brittivastine. Teräväkielisessä päähahmossa on yhtäläisyyksiä myös Fitz ratkaisee -sarjan rikospsykologiin Eddie Fitzgeraldiin: Monroellakin on taipumusta uhkapelaamiseen.

Aloitusjaksossa esitellään keskeiset hahmot luontevasti: Monroen elämään kuuluvat työn lisäksi vaimo ja juuri opiskelemaan muuttava poika. Sairaalassa Monroe sanailee nasevasti sydänkirurgi Jennyn (Sarah Parish) kanssa. Onko välillä muutakin kuin ammatillista nokittelua?

Sairaalasarjana Monroessa ei ole mitään mullistavaa. Leikkaussalikohtaukset voivat herkimpiä heikottaa, mutta painopiste on silti vahvasti ihmisten välisissä suhteissa. Monroesta paljastetaan juuri sen verran, että katsoja saadaan koukuttumaan hahmon henkilökohtaisen kasvun seuraamiseen. Nesbittin ja brittidraaman ystäville Monroe on varmasti mieluisa tapaus, vaikka sarjan jatko tyssäsikin nyt esitettäviin kahteentoista jaksoon.

Juha Heinisuo

Vihreän timantin metsästys, to 12.6. klo 22.40 MTV3 ***

Romanttinen seikkailuelokuva teki Kathleen Turnerista tähden, elvytti Michael Douglasin uran ja kohotti Robert Zemeckisin Hollywoodin ykkösohjaajien joukkoon. Elokuva ei ole kestänyt aikaa kovin hyvin. Kouluainetta muistuttavan juonen voi hyväksyä, kun mukana on ripaus ironiaakin.

Romanttisia kioskikirjoja rustaava Joan Wilder (Turner) joutuu keskelle Kolumbian viidakkoa yrittäessään pelastaa siskoaan kidnappaajien kynsistä. Vihreän timantin luokse johdattava kartta pitäisi toimittaa rosvoille, mutta Joan löytääkin itsensä seikkailija Jack T. Coltonin (Douglas) rinnalta pakenemassa poliiseja ja huumekauppiaita.

Onnimanni Liukkonen

X