Teksti:
Seuran toimitus

Kellopeliappelsiini, la 14.6. klo 21.00 Teema *****

ELOKUVA Stanley Kubrickin tulkinta (A Clockwork Orange, Englanti  1971) englantilaisen Anthony Burgessin vuonna 1962 ilmestyneestä merkkiromaanista sai kohutun ja ristiriitaisen vastaanoton.  Britteihin siirtynyt amerikkalaisohjaaja päätyi vetämään elokuvan saatavilta. Markkinoille väkivallan analyysi palautettiin taiteilijan tahdon mukaisesti vasta hänen kuoltuaan.

Lähitulevaisuuteen sijoittunut satiiri yksilön, yhteisön ja väkivallan suhteista onkin helppo ymmärtää tarkoitushakuisesti suuntaan tai toiseen. Malcolm McDowell esittää väkivaltaan ja Beethoveniin viehättynyttä jengijohtajaa, joka viranomaisten kourissa joutuu psykologisen uudelleenkasvatuksen koekaniiniksi ja poliittiseksi pelinappulaksi. Tarinan uuskieli yhdisti Shakespearea, venäjää ja slangia; palkitun suomennoksen laati Moog Konttinen.

Arto Pajukallio

Dokumenttiprojekti: Taistelu Riosta, su 15.6. klo 20.00 Fem

DOKUMENTTI Viime viikon Ulkolinjassa esitettiin dokumentti Brasilian talouskasvun kääntöpuolesta. Synkeät brassiteemat ovat esillä myös Dokumenttiprojektissa. Taistelu Riosta -dokumentin aiheena on Rio de Janeiron tee se itse -mentaliteetilla rakennettujen köyhien korttelien eli faveloiden tulevaisuus.

Viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana favelat ovat olleet poliisien ja huumekauppiaiden taisteluareenoita. Väkivalta ja pelko rehottavat. Tilanne halutaan rauhoittaa, varsinkin kun edessä ovat tämän kesän jalkapallon MM-kisat ja vuoden 2016 olympialaiset. 

Muutama vuosi sitten perustettu puolisotilaallinen poliisiosasto on yrittänyt pitää rauhaa yllä faveloissa. Asukkaat eivät kuitenkaan ole täysin tyytyväisiä erikoisosaston toimenpiteisiin, varsinkaan, kun niiden avulla ei ole saatu aikaiseksi pysyvää rauhaa. 

Kansalaiset pelkäävät myös, että päättäjät haluavat vetää historiallisiakin arvoja sisältävät favelat maan tasalle. Tilalle haluttaisiin saada julkisen liikenteen väyliä, jotka palvelisivat erityisesti tuleviin kisoihin osallistuvia turisteja.

Gonzalo Arijonin ohjaama dokumentti luo vaikuttavan kuvan brasilialaisessa yhteiskunnassa tapahtuvasta murroksesta. Näkökulmien runsaus ja puhuvien päiden paljous tekee kerronnasta kuitenkin ajoittain turhan poukkoilevaa. Elokuva ei aina jaksa keskittyä yhteen asiaan, vaan hyppii välillä melko hätäisestikin aiheesta toiseen.

Henri Waltter Rehnström

 

Uhka, ma 16.6. klo 21.00 MTV3

SARJA Jännityssarja Uhka lähtee liikkeelle tehokkaasti. Was­hingtonilaisen eliittikoulun teini-ikäiset oppilaat ovat lähdössä luokkaretkelle. Mukana on huipputärkeiden ihmisten lapsia, aina presidentin pojasta lähtien. 

Nuoria kuljettava bussi ei ehdi kovinkaan pitkälle, ennen kuin aseistautuneet miehet kaappaavat kansakunnan kerman jälkikasvun. Rikolliset alkavat toteuttaa monimutkaisia käänteitä sisältävää suunnitelmaa, jossa kaapattujen koululaisten vanhempien kiristämisellä on keskeinen rooli. 

Realismia hakevia sarjan käänteet saattavat hieman naurattaa. Onko presidentin pojan sieppaaminen todellakin noin helppoa? Voiko rikollisryhmä tosiaankin hallita suvereenisti tietoliikenneyhteyksiä? Ja kuinka ihmeessä rikossuunnitelman arkkitehdilla voi olla muistikirjassa valmiina ratkaisu jokaiseen yllättävään käänteeseen? Jos epäloogisuudet eivät häiritse, tarjoaa sarja muuten varsin viihdyttävää jännitysdraamaa. 

Salaisten kansioiden Gillian Anderson on vuoden sisään tehnyt vahvan paluun televi­sioon. Hannibalissa hänet nähtiin psykologina, ja vielä Suomessa esittämättömässä, kehutussa The Fall -brittisarjassa Anderson näyttelee murhasarjaa tutkivaa poliisia. Uhkan häikäilemättömän bisnesnaisen Meg Fitchin rooli täydentää viileää karismaa henkivien naisten sarjan.

Sarjan toinen kiinnostava rooli on monista elokuvista tutun Dermot Mulroneyn Francis Gibson. Jos Anderson huokuu roolissaan kylmää itsevarmuutta, niin tämä kompleksinen isä on hänen vastakohtansa. Ulkokuoren ei kuitenkaan kannata antaa hämätä, sillä Gibson ei ole aivan sitä, miltä aluksi näyttää.

Onnimanni Liukkonen

Kaikuja tuonpuoleisesta, ti 17.6. klo 20.00 TV1

SARJA Mikkel Munch-Fals tunnetaan Tanskassa elokuvaohjaajana ja televisiojuontajana, joka käsittelee ohjelmissaan hankalia aiheita kuten kiusaamista ja vanhuksia. Jäykähkö Munch-Fals kuuntelee viisiosaisessa sarjassaan kertomuksia henkimaailmasta ja kysyy tiedemiehiltä näkemystä tuonpuoleiskokemuksiin.

Skeptikoksi julistautuva Munch-Fals jättää tilaa epäilylle, ja ääneen pääsevät vastakkain ajattelevat lääkärit. Pohdinta etenee monimutkaisiin solutason selityksiin, miten ruumiin ulkopuolella tapahtuva leijuminen voidaan selittää.

Pari vuotta sitten valmistuneen sarjan aihe on osuva, sillä yhä useampi kirkkoon kuulumaton länsimaalainen uskoo johonkin suurempaan voimaan. Henkikokemuksista puhumista ei enää häpeillä: tämänkin sarjan toisessa jaksossa Norjan prinsessa Märtha Louise puhuu suojelusenkeleistä.

Kuvaustyyli on lainassa Juhan af Grannin ufodokumenteista, kuten useimmissa tuonpuoleista käsittelevissä asiaohjelmissa. Haastateltavat lymyävät epätarkkoina varjoissa, musiikki ulisee ja valopallot lentävät. Vähemmästäkin ymmärtää, että ruudussa tapahtuu jotain todella mystistä.

Tero Kartastenpää

Saunailta Strömsössä, ke 18.6. klo 18.30 Fem

MAKASIINIOHJELMA Tänä iltana Strömsössä ollaan kuumempia ja kosteampia kuin koskaan aikaisemmin. Puoli seitsemän aikaan alkaa suora lähetys, jossa makasiiniohjelman väki saunoo seuraavat kuusi tuntia yhdessä Suomen kansan kanssa.

Perinteisen löylynheiton lisäksi luvassa on myös paljon muuta. Suomalaiskokki Michael Björklund ja ruotsalaiskokki Paul Svensson kilpailevat muun muassa makkaranpaiston mestaruudesta. Reportaaseissa käydään läpi muiden maiden saunakulttuuria ja tutustutaan washingtonilaiseen saunadiplomatiaan. Kuuden tunnin aikana rakennetaan myös uusi hirsisauna. 

Katsojat voivat olla menossa mukana jakamalla ohjelmaan omia saunakuviaan ja lähettämällä kiperiä kysymyksiä sauna-asiatuntijoista koostuvalle raadille. Ylen nettisivuilla kokoontuu puolestaan suomenkielinen chat-ryhmä.

 ”Koska lähetys on suora, puhumme etupäässä ruotsia, mutta mukana on myös monia suomenkielisiä osallistuja. Kaikki reportaasit ovat kyllä käännettyjä. Olemme tekemässä sauna- ja tv-historiaa”, toteaa Strömsön ohjelmajohtaja Matias Jungar innoissaan.

Henri Waltter Rehnström

X