Teksti:
Seuran toimitus

Thorne alk. la 15.6. klo 21.15 TV1

MINISARJA ALKAA Menneisyyden kovat kokemukset ovat synkistäneet rikos­komisario Tom Thornen (David Morrissey).

Sähäkän poliisisarjan sankari on känkkäränkkäinen etsiväneroBrittidekkaristi Mark Billinghamin tyyli on napakka ja makaaberi.

Hänen romaaneihinsa perustuva, kahdesta kahden tunnin pituisesta jaksosta koostuva minisarja Thorne on vakava, mutta ilmeeltään räväkkä.

Hieman äreää, mutta toki nerokasta komisario Thornea näyttelee arvostettu David Morrissey ja hänen kollega-kilpailijaansa yhtä lailla elokuvista tuttu Eddie Marsan. 

Ensimmäisessä kaksituntisessa etsitään nuorten naisten sarjamurhaajaa, ja toiveet murhaajan kiinnisaamisesta ovat yhden kortin varassa: todistaja on murhaajan kynsistä ainoana hengissä selvinnyt uhri, nyt locked-in-syndroomasta kärsivä nuori nainen. 

Kuinka saada tietoja halvaantuneelta potilaalta, joka voi kommunikoida vain silmillään? 

Thornea on ohjannut Hollywood-elokuvia ja 24-sarjaa tehnyt Stephen Hopkins, joka pitää tapahtumat tehokkaasti liikkeessä, vaikka mitään erityisen mieleenpainuvaa ei sarjassa ole. Brittipoliisisarjoihin yleensä kuuluvaa humanismia annostellaan sitäkin kovin säästeliäästi. 

Pintakiillotuksen vastapainona Lontoosta esitellään synkeämpää modernia puolta.

Kalle Kinnunen

Endgame alk.su 16.6. FOX klo 22.00 

JÄNNITYSSARJA ALKAA Höyrähtänyt shakkitaituri liittyy kanadalaissarjassa kaiken maailman mentalistien ja muiden omapäisten rikostenratkojien joukkoon.

Edes nettikatsojien aktiivinen kannatus ei pelastanut vänkää kanadalaissarjaa Endgamea (2011) jatkumaan toiselle kaudelle.

Rikossarjan virkistävää kajahtaneisuutta edustaa etenkin päähenkilö, venäläinen shakin maailmanmestari Arkady Balagan (Shawn Doyle).

Balagan sai vakavan trauman joutuessaan näkemään, kuinka hänen naisystävänsä kuoli autopalossa van­­­cou­ve­ri­laisen hotellin edessä. Hän ei ole sen jälkeen kyennyt astumaan ulos hotellista, mutta kuljeskelee sisällä mielin määrin aamutakissa ja paljain jaloin, turvapäällikkö Hugon (Patrick Gallagher) mieliharmiksi.

Aikansa kuluksi kuohahteleva Balagan alkaa ratkoa hotellissa ilmi tulevia rikoksia.

Balagan on kuin sekoitus  shakkimestari Garri Kasparovia ja tanssija-näyttelijä Mihail Baryšnikovia.

Päätelmissään ja käytöksessään värikäs venäläinen edustaa ironian siivittämiä nykyetsiviä, mutta viittaa samalla klassisiin nojatuoli­salapoliiseihin, kuten Nero Wolfeen.

Viihdyttävän sarjan avausjaksossa homoparin poika katoaa autosta hotellin edestä.

Jussi Karjalainen

Elävä arkisto: Sukupuolivalistusta 1970-luvulla ti 18.6. klo 22.00 Teema

DOKUMENTTI 1970-luvun alussa Suomessa ehkäisypilleri oli jo varsin arkinen kapistus. Pilleri vapautti naiset tahattoman raskauden pelosta ja vei paineita irtosuhteista. 

Terveysviranomaisille vapautunut seksuaalimoraali ja pillereiden myötä vähentynyt kondomin käyttö aiheuttivat haasteen: Tippuritartunnat yleistyivät huimaa vauhtia.

Vuonna 1975 yleisimmän sukupuolitaudin sai päivässä noin 40 ihmistä. 

Elävän arkiston neljän valistusohjelman kooste esittelee ”uuden epidemian” torjumiseen laadittua työkalupakkia, joka tuli huutavaan tarpeeseen.

1970-luvun alun Suomessa seksuaalivalistus oli lapsenkengissä vanhakantaisen häpeilyn hiljentäessä vanhempia ja koululaitosta. 

40-minuuttiseen Sukupuolikasvatus (1971) -makasiiniohjelmaan haastatellut vanhemmat ovat työntävät kondomiopastusta opettajien hommaksi, miksi se myös vakiintui.

Myös seniorien ja seksuaalivähemmistöjen seksuaalisuutta käsittelevään ohjelmaan jututetut nuoret kyllä tietävät kondomeista. Tieto on vain tullut ihan muualta kuin kotoa.

Opettajamainen puhetapa hallitsee myös tippurin ehkäisyä ja hoitoa käsitteleviä tietoiskuja. Jotta hoitoon hakeutumista jarruttavaa häpeää ei voimistettaisi, torumista ja syyllistämistä vältellään.

Mitä nyt vinkataan pikasuhteista pidättäytymisen olevan varmin keino välttää ikäviä yllätyksiä.

Äidillinen huolenpito ja kädestä pitäen ohjaaminen ovat tavallaan hellyttävä muisto ajalta, jolloin valtio puhutteli aikuisiakin kuin lapsia. 

Nykyajan kesäkumibiiseissä nuorillekin suunnattu kondomivalistus näyttää moni­merkitykselliseltä vitsiltä. Matti Rämö

Elävä arkisto: Sukupuolivalistusta 1970-luvulla klo 22.00 Teema

1970-luvun sukupuolivalistusvideoissa varoitellaan vapaamielisyyden 

vaaroista, mutta annetaan varsin moniarvoinen kuva seksuaalisuudesta.

Matti Rämö

Dag alk. ke 19.6. klo 22.00 Fem

KOMEDIASARJA ALKAA Dagilla on takuu­ratkaisu pareille, erotkaa!

Pariskunta istuu terapeutin huoneessa. Nainen osoittaa aseella ohimoaan ja kirkuu. Toisella puolella pöytää röhnöttävä terapeutti jaksaa vaivoin kehottaa pariskuntaa eroamaan.

Sitten hän rientää kotiin rentoutumaan oluen ja viinan voimalla.

Näin alkaa norjalaissarja, jossa seurataan parisuhdeneuvoja Dagin (Atle Antonsen) elämää. Dag ei luota ihmisten vilpittömyyteen ja karttaa ihmissuhdetta kuin ruttoa.

Valitettavasti tungetteleva sisko järjestää veljelleen jatkuvasti treffejä, joilla ikävystyttävät naiset latelevat latteuksia maailmankatsomuksistaan. 

Jokin kuitenkin muuttuu treffeillä Evan kanssa. Siskon suorasukainen lapsuudenkaveri ei pysty lainkaan valehtelemaan, mikä selvästi kiehtoo Dagia.  

Sarjan huumori iskee tylyydellään. Esimerkiksi Dagin kaveri Benedikt esitellään rientämässä kukkapuska kädessään synnytysosastolle. Siellä hän kertoo lasta ulos ponnistavalle kumppanilleen, ettei usko enää suhteen tulevaisuuteen.

Sarjaa on tehty vuodesta 2010 lähtien toistaiseksi 3 kautta ja 30 jaksoa. 

Onnimanni Liukkonen

Hestonin huikeat pidot ke 19.6 klo 23.45 Nelonen

TOSI-TV-SARJA ALKAA Palkittua  keittiön uudistajaa ja brittiläistä televisiopersoonaa Heston Blumenthalia ei juuri Suomessa tunneta.

Itseoppinut kolmen Michelin-tähden kokki vie kikkailunsa uudelle asteelle sarjassa Hestonin huikeat pidot, jossa hän valmistaa laboratoriossaan uusioversioita historiallisista aterioista.

Lisäksi TV5:llä alkaa lauantaina uusintana Kokkaa kuin Heston.

Menestyskokki ”inspiroituu” muun muassa viktoriaanisen ajan, keskiajan ja kuningassuku Tudorien ruuista. 

Kuuden brittijulkkiksen tehtävä on kummastella ruokia ja välittää aistihavainnot, joita katsoja ei muuten esimerkiksi makua vaihtavasta taikajuomasta voisi ymmärtää.

Heston Blumenthalissa yhdistyy kaksi tuttua elementtiä: Myytinmurtajista tuttu  tieteellä hassuttelu ja Jamie Oliverin perinneruokatietoisuus. 

Blumenthal ei pidä siitä, että hänen kokkaamistaan nimitetään molekyylikeittiöksi, koska ruuan atomitutkimuksen sijaan häntä kiinnostaa illuusioiden luominen. 

Kiihtyneestä nörtistä on joskus hauskempaa räjäyttää kakku kuin syöttää sitä vierailleen.

Tero Kartastenpää

X