Teksti:
Seuran toimitus

Teemalauantai: Juhannustanssit, la 21.6. klo 21.00 Teema

ELOKUVA Tummatukkainen nuori nainen kurkistelee lavalle, jossa soittajat jo odottelevat olkihatut päässään. Pian hän astuu esiin bikineissä.

Tämä on osa suomalaista viihdehistoriaa: Pirkko Mannola ja laulu pikku pikku bikineistä.

Kohtaus nähdään juhannuksena Tähtisumua-musiikkielokuvassa osana Yle Teeman Juhannustanssit-elokuvaputkea.

Ollaan aikaa edellä, sillä on vuosi 1961 ja missikisoissa nähdään ensimmäinen uimapukukierros vasta 1975.

Miltä kohtaus tuntui? 

”No, mitähän tähän sanoisi…” Pirkko Mannola pohtii. Istumme hänen kotonaan Espoon Tapiolassa. Jää vaikutelma, että bikineissä esiintyminen oli nuoresta Pirkosta kaikkea muuta kuin hauska ajatus.

”Olinhan mä hirveän ujo. Ehkä en sitten kameran edessä muistanut, missä olin ja mitä teen”, hän nauraa.

Idea lauluun tuli ohjaaja Aarne Tarkakselta. Mannola oli kiinnitetty Suomen Filmiteollisuuden kuukausipalkkalaiseksi. Hän teki töitä neljän elokuvan vuosivauhdilla.

”Siihen aikaan oltiin aika nöyriä kaiken suhteen. En kyseenalaistanut, onko tämä kiva ja hauska juttu. Tein niitä töitä, joita annettiin.”

Heini Kilpamäki

Villi Pohjola, Su 22.6. klo 15.40 TV5

SARJA Villin Pohjolan ensimmäinen jakso on 24-vuotias klassikko. Woodyallenmaisen neuroottinen newyorkilaisjuutalainen Joel Fleischman narisee lentokoneessa vierustoverille, kuinka hänen tulevassa kotikaupungissaan Anchoragessa ei ole tarpeeksi kosher-delejä. Rob Morrow’n näyttelemä juippilääkäri romahtaa, kun hänet passitetaankin Anchoragesta bussikyydillä piskuiseen Cicelyyn.

Ei voi mitään, newyorkilaisen on pakko sopeutua. Hänen ympärillään pyörii macho astronautti, näpäkkä lentäjä, ylileppoisa dj ja muita omalla logiikallaan toimivia hahmoja.

Villin Pohjolan luojat, käsikirjoittajapari Joshua Brand ja John Falsey, veivät menestyssarjansa Sairaalan sykkeen (1982–88) mustaa huumoria Alaskaan ja antoivat tilaa rehdille maalaisuudelle.

Cicely on paikka, jossa hammaskipuinen majava viedään sylissä lääkärin vastaanotolle. Siellä jokainen tuntee toisensa, kuuntelee samaa radiokanavaa ja käy samassa baarissa.

Muutamaa kuukautta ennen pilottijakson esittämistä keväällä 1990 oli alkanut mullistava pikkukaupunkisarja Twin Peaks, jonka teemoilla Villi Pohjola ratsasti, mutta pelottelun sijaan hurmasi katsojan turvallisuudella.

New York on jatkuvasti läsnä Cicelyssä, vaikkei sitä näytetäkään. Se on sitä, mitä Cicely ei ole: bageleita, urakehitystä, törkeitä palkkoja. New York edustaa pörssihuumaista paikkaa, jossa ystävyys, luonto ja perinteet eivät ole arvossaan.

Fleischmania näytelleen Rob Morrow’n sopimusvänkäämiseen kyllästyneet tekijät vähensivät lääkärin osuuksia. Muutos oli sarjalle etu, sillä myöhemmillä kausilla lisätehoja ­haettiin esimerkiksi kuplassa asuvasta miehestä.

Maalaisuuden kummallisuus kesti kuusi kautta, vuoteen 1995. Sarjan luojille ja lukuisille näyttelijöille Villi Pohjola jäi uran huipuksi. Cicelyä oli vaikea ylittää.

Tero Kartastenpää

Murtuva maailma, ti 24.6. klo 21.00 TV1 

SARJA Britti Stephen Poliakoffin sarjan puolitoistatuntinen avaus on helposti nautiskeltavaa tv-draamaa. 1930-luvun alun englantilaisen jazzbändin tiellä piilee kuitenkin vielä ohdakkeita. Onhan BBC-sarjan nimikin Murtuva maailma (Dancing On The Edge, Englanti 2013). Osia on viisi.

Bändin mustaihoiset soittajat ovat imeneet vaikutteensa työskennellessään laivoilla. Orkesteria johtaa karismaattinen pianisti-säveltäjä Louis Lester, jota Chiwejel Ejiofor esittää todella coolisti.

Muusikoiden kohtaama syrjintä ei maistu kliseiseltä bändin saadessa yllätyskiinnityksen yläluokkaiseen hotelliin Imperialiin. Kesyttömän svengin vastustajienkin on harkittava sanojaan, kun itse kruununprinssi saapuu katsastamaan huhujen nosteessa olevan esiintyjän ja diggailee näkemästään. Omilla tavoillaan kiehtovia henkilöhahmoja ovat uraa vauhdittava toimittaja Stanley (Matthew Goode) ja omituinen miljonääri Masterson (John Goodman,  kuvassa). Eliittipiireissä sukkuloivat naistyypit ovat myös kyllin monivivahteisia.

Jussi Karjalainen

Allsång på Skansen, ti 24.6. klo 21.00 Fem 

SARJA Tukholman Skansenin ulkoilmamuseon yhteislaulutilaisuuksien perinne jatkuu kesätiistaisin. Allsång på Skansen -konsertissa lauletaan vanhoja ja uusia yhteislauluja sekä nähdään tunnettujen artistien esityksiä. Lavalla on esiintynyt myös maailmanluokan tähtiä kuten Ricky Martin.

Allsång på Skansen -ohjelman suosio on viime vuosina lisääntynyt myös Suomessa suorien lähetysten myötä. Tämän havaitsee myös tv-kuvissa heiluvista Suomen lipuista.

Televisioitava suora konsertti on tunnin mittainen. Paikan päällä konsertti jatkuu lähetyksen jälkeen yleensä noin puolen tunnin verran. Kameravalojen sammuessa tunnelma on hämärtyvässä illassa yhtä tunnelmarikas, ja erilaiset yllätykset esiintyjien taholta ovat mahdollisia.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT on satsannut Allsångiin paljon rahaa. Se näkyy ohjelman laadukkaassa televisioinnissa, kattavassa ja näkyvässä markkinoinnissa sekä nimekkäissä artisteissa. Ohjelmaan ei ole vaikea saada tähtiesiintyjiä, kaikki haluavat mukaan.

Allsång on onnistunut poikkeuksellisesti yhdistämään eri sukupolvet viihtymään yhdessä. Nuoriso saapuu vuodesta toiseen paikan päälle laulamaan yhdessä vanhempien ja isovanhempien ikäisten kanssa kaikkea humpasta rokkiin ja heviin.

Allsång på Skansen on yksi Yle Fem -kanavan suosituimpia ohjelmia urheilulähetysten jälkeen. Se kerää television ääreen yli 100 000 katsojaa. Allsångiin ei ole jälkilähetysoikeuksia eli sitä ei voi nähdä Yle Areenassa. Ohjelman parhaita paloja voi katsoa jälkikäteen SVT:n verkkosivujen kautta.

Marko Lysmä

American Vagabond, Ke 25.6. klo 21.00 Teema 

DOKUMENTTI Dokumenttiohjaaja Susanna Helke muutti vuonna 2006 San Franciscoon. Siellä hän törmäsi puistoissa yönsä viettäviin asunnottomiin nuoriin. Helkelle selvisi, että homomyönteisestä asenteestaan tunnettu kaupunki vetää puoleensa hyväksyntää hakevia nuoria homoja. Heitä ei kuitenkaan oteta avosylin vastaan. Kaupungin trendikkäät homopiirit ovat vain etäinen unelma päivittäisen toimeentulonsa kanssa painiville puistojen asukeille.

Dokumentin päähenkilö on parikymppinen James Temple, jonka isä ei pystynyt hyväksymään poikansa homoutta. James elää San Franciscon kaduilla yhdessä poikaystävänsä Tylerin kanssa. Töitä ei löydy, joten välillä ruokaa pitää varastaa ja toisinaan ajaudutaan lähelle prostituu­tiota muistuttavia tilanteita. 

Elokuvan puolessa välissä tapahtuu käänne. Illuusio iloisesta San Fransiscosta on palasina, joten kundit suuntaavat Jamesin kotikaupunkiin. Siellä amerikkalainen oikeuslaitos näyttää homofobiansa; James joutuu maksamaan kohtuuttoman kovan hinnan suhteestaan itseään kaksi vuotta nuorempaan poikaan.

Helke tekee vaikuttavaa dokumenttia elokuvallisista lähtökohdista käsin. Tarina kulkee tunnelmallisina lipuvien kuvien, hypnoottisen musiikkitapetin ja lähinnä Jamesin kertojanäänen voimalla. Ratkaisu korostaa yksilöiden kokemusta, mutta jättää faktoja kaipaavan hieman tyhjän päälle. Epäselväksi jää esimerkiksi se, kuinka suuri ongelma asunnottomien homonuorten tilanne on San Franciscossa. 

Onnimanni Liukkonen

 

 

X