Teksti:
Seuran toimitus

Huomenta Suomen Kesäaamu alk. ma 25.6. klo 7.25 MTV3

AJANKOHTAISOHJELMA Sanomalehdet ja uutislähetykset ovat kesällä tavallista rennompia ja ihmisläheisempiä. Sotien syttymisistä ja luonnonkatastrofeista uutisoidaan toki silloinkin, kun puoli Suomea makaa laiturinnokassa, mutta politiikka- ja talousuutisoinnin harmaampi pakkopulla puuttuu kesän ajankohtaistuotannosta.

Poliitikot ja pääjohtajat ovat lomalla myös, minkä seurauksena lehdet ovat kesällä ohuempia ja aamuohjelmat lyhyempiä. Näin myös Huomenta Suomi, joka alkaa tästä aamusta seitsemän viikon ajan eteenpäin tunnin verran tavallista myöhemmin.
Talvikauden vakiojuontajien seuraksi Huomenta Suomen Kesäaamuissa liittyvät tällä viikolla MTV3:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Kari Lumikero ja Pekingin-kirjeenvaihtaja Petri Saraste. Ensi viikon ”kesäpojat” ovat Lumikero ja Münchenin-kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen.

Kesäaamuihin kuuluvat kesäosiot. Maanantain Laiturikabinetissa kohdataan itselleen läheisissä kesämaisemissa muun muassa oopperatähti Lilli Paasikivi. Tänään osion aloittaa presidentti Tarja Halonen.

Tiistaisin ja torstaisin osa toimittajista jalkautuu tekemään suoria lähetyksiä myös Helsingin ulkopuolelta. Keskiviikkoisin nähdään Minun kaupunkini, jossa kotipaikkaansa esittelee tunnettu henkilö Oulusta, Tampereelta, Jyväskylästä, Kokkolasta, Lappeenrannasta sekä Porista, jonne ohjelman tiimi muuttaa Suomi Areena -viikoksi 16.-20. heinäkuuta.

Perjantaisin Kesäaamuja juontavat vakiväen lisäksi tähtijuontajat, kuten Nokian entinen toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo. Viimeisen Kesäaamu-lähetyksen juontaa 10. elokuuta ex-pääministeri Matti Vanhanen vieraanaan Duudsonit.
”Yritämme tehdä kivaa ohjelmaa”, uutispäällikkö Tea Rantanen toteaa.

Minna Kontkanen

Leif GW Persson ja kesämurha alk. ma 25.6. klo 22.00 Yle Fem

SARJA ALKAA Leif GW Persson on ruotsalainen kriminologian professori ja rikoskirjailija. Hänen kuusiosainen ”kevyt kesäsarjansa” kuljettaa katsojat selvittämättömien murhien tapahtumapaikoille ja todisteiden pariin. Vanhin tapauksista on vuodelta 1979, uusin vuodelta 2009.

Avausjaksossa Persson vierailee Appojauren kaksoismurhan tapahtumapaikalla Jällivaarassa. Kesällä 1984 tapahtunut kahden hollantilaisen turistin surma on syöpynyt kansan mieleen ”klassisena selvittämättömänä kesämurhana ja aikansa kiistanalaisimpana rikoksena”.

Lue lisää

This is England **** ma 25.6. klo 22.05 TV2

DRAAMA Vuonna 1986 This is England -elokuvan ja sitä seuranneiden tv-sarjojen ohjaaja Shane Meadows oli 14-vuotias. Hän oli koulukiusattu rekkakuskin poika – ei siis kovin todennäköinen tuleva elokuvaohjaaja. Leffantekoon hän lähti parikymppisenä aluksi ihan harrastuspohjalta.

Tarinakokonaisuuden kehys on ilmiselvästi elämäkerrallinen: yksi päähenkilöistä, Thomas Turgoosen näyttelemä Shaun Field on ohjaaja Meadowsin omakuva. Turgoose ja Meadows ovat jopa melko lailla saman näköisiä kaalipäitä.

Shaunin fiktiivinen tarina alkaa elokuvassa vuodesta 1983. Siinä esitellään isänsä Falklandin sodassa  menettänyt ujo poika. Hän löytää kavereita itseään hieman vanhemmista skinaripiireistä, joissa kuunnellaan reggaeta ja poltetaan pilveä.

Skinhead-kulttuuriin usein yhdistetty rasismi on käärme paratiisissa. Meadows näyttää, kuinka uusnatsiaatteet vetivät turhautuneita nuoria puoleensa.

Televisiosarjat This is England ’86 ja This is England ’88 esitetään elokuvan jälkeen maanantai-iltaisin. Teini-iässä Shaun ei enää ole pelkkä surullinen sivustakatsoja.

Kalle Kinnunen

(Englanti, 2006) 101 min. O: Shane Meadows P: Thomas Turgoose, Stephen Graham, Jo Hartley

Lue lisää

Johan Falk – National Target ti 26.6. klo 22.00 Yle Fem ’

TV-ELOKUVA Parin vuoden takaa uusittava pitkä tv-elokuva Johan Falk – National Target (Ruotsi 2009) on laiskanpulskeaa pohjoismaista poliisirealismia, jolle Samuli Edelmann antaa kiperää potkua – suomalaissilmissä.

Rosmonroolista Tom Cruisen neljännessä Mission Impossiblessa kohkattiin alkuvuodesta niin runsaasti, että miehen aikaisempi ulkomaanroolikin on nyt tsekkaamisen arvoinen. Ruutuaikaa on todella keskeisesti, kun Mission Impossiblessa taas näytteleminen oli enimmäkseen pyrkimistä karkuun Cruiselta lähes katseen läpäisemättömässä hiekkamyrskyssä.

Falkissa Samuli on virolainen, englantia puhuva amfetamiiniparoni Mihail Stukalov. Osassa on parrattomanakin enemmän pelotetta, eikä vastassa ole yli-ihmisiä, vaan elämän uurtamia poliisimiehiä ja -naisia. Falkilla (Jakob Eklund) on harmaita suortuvia ohimoilla jo nelikymppisenä.

Kauppoja tehdään Avalon- ja Hilton-hotelleissa. Rooli on selkeästi edesauttanut Edelmannin yrmyilemään Cruisea vastaan Dubain superhotelliin.

Jussi Karjalainen

Sodassa raiskattujen puolella to 28.6. klo 22.00 TV2

DOKUMENTTI Sota-alueilla on nykyään vaarallisempaa olla nainen kuin sotilas kertoo upseeri sisällissodan runtelemasta Kongosta. Raportoidut sotaraiskaukset ovat lisääntyneet huomattavasti viimeisten kymmenen vuoden aikana, vaikka toki naisiin ja lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa on ollut sodissa aina. YK:n turvallisuusneuvosto julisti raiskauksen sotarikokseksi vasta vuonna 2008, ja vuonna 2010 pääsihteeri Ban Ki-moon teki ruotsalaisesta Margot Wallströmistä järjestön historian ensimmäisen konfliktialueiden seksuaaliväkivaltaa selvittävän erityisedustajan.

Ruotsin suosituimmaksi naiseksi muutama vuosi sitten äänestetty Wallström on valtiopäiväedustaja, sosiaaliministeri ja EU-komissaari jo vuosien takaa. Laadukas ja dramaattinen Ulkolinja-dokumentti Sodassa raiskattujen puolella kiertää Wallströmin kanssa turvallisuusneuvostossa ja yleiskokouksessa New Yorkissa sekä sota-alueilla Bosniassa ja Liberiassa.

Viimeksi mainitussa poikasotilaat pakotettiin raiskaamaan lähisukulaisiaan. Ruandassa naisilla taas on pidätysvaikeuksia, koska heidän sisäelimiään käsiteltiin myös aseen piipulla. Kuka enää kehtaa väheksyä tällaista tuskaa?

Uutisista on voitu seurata, että YK:n yleiskokous otti asian vakavaan käsittelyyn kuluvan vuoden helmikuussa. Se hyväksyi Wallströmin raporttiin ja ehdotuksiin perustuvan päätöslauselman, joka antaa YK:lle välineet sotaraiskausten tarkempaan seurantaan, raportointiin sekä raiskaajien nimien julkistamiseen. Wallström itse päätti YK-työnsä tähän ja palasi hallintohommiin kotiseudulleen.

Minna Kontkanen

X