Teksti:
Seuran toimitus

Huvipuisto alk. la 30.6. klo 19.30 MTV3

SARJA ALKAA Alahärmän Power Parkissa kuvattu koko perheen sarjauutuus yhdistelee kilpailua, seikkailusarjaa ja Pelkokerrointa. Kymmeneen kilpailijaan tutustutaan nokkeluutta ja koordinaatiokykyä vaativissa tehtävissä. Kunkin jakson päätteeksi tehtävistä heikoimmin selvinnyt passitetaan kotimatkalle. Kilpailun juontaa Viivi Avellán.

Lue lisää

 

Britannian bluesvallankumous ma 2.7. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTI Toisen maailmansodan jälkimaininkien Iso-Britannia oli kärsinyt ja harmaa. Tuossa maassa ensiaskeleensa ottivat muun muassa The Rolling Stonesin, The Whon ja The Beatlesin jäsenet, jotka nuoressa iässä kiinnostuivat amerikkalaisesta blues-musiikista. Idoleiden levyjä jouduttiin kierrättämään kaverilta toiselle, mutta keikalla oli mahdollisuus nähdä muun muassa Muddy Waters ja Howlin’ Wolf.

Ranskalaisdokumentti Britannian bluesvallankumous (2010) kertoo muutamien bändien ympärille rakentuneesta skenestä. Väljää yhteisöä muistelevat itse kokijat: Eric Burdon (The Animals), Peter Noone (Herman’s Hermits), Chris Dreja (The Yardbirds), Pete Best (Beatles) sekä liuta muita. Miehet muistelevat hymyssä suin skiffle-bändejä, alituista kiertämistä sekä vaikutteitaan.

Dokumentti on mukavaa katsottavaa arkistonäytteineen, vaikka se ei varsinaisesti tuo uutta näkökulmaa koluttuun aiheeseen. On silti kiinnostavaa kuulla, miten bändit tekivät pesäeroa esimerkiksi Cliff Richardiin tai kuinka he Yhdysvalloissa etsiytyivät mustille blues-klubeille.

Kaisu Tervonen

Elävä arkisto Savonlinnassa ti 3.7. klo 22.00 Teema

DOKUMENTTI Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun Aino Ackté järjesti ensimmäiset oopperajuhlat Savonlinnassa. Teema juhlii riemuvuotta varsinaisesti 5. heinäkuuta esittämällä Savonlinnan oopperajuhlien 100-vuotisjuhlagaalan.
Sitä ennen Savonlinnan kauniiseen kaupunkiin voi tutustua tänään Elävässä arkistossa esitettävän kolmen dokumentin parissa. Elokuvissa korostuu ennen kaikkea savolainen elämänasenne, joka on myönteinen synkkienkin tulevaisuudenkuvien edessä.

Ensimmäisenä nähtävä Pyhän Olavin linnasta kalakukkojen kaupunkiin (1943) on eräänlainen muistutus siitä, miten Suomen luonto pystyy säilyttämään kauneutensa ankarana sota-aikanakin. Veikko Itkosen selostama kuusiosainen dokumentti on matkakuvaus, jossa liikutaan vesiteitse Savonlinnasta Kuopioon.

Toinen elokuva on 1970-luvun purkuhuumaa kuvastava Miekkoniemi – Savonlinnan Pispala (1973). Vanhan puutaloalueen asukkaat elävät ankaran rakennemuutoksen edessä, mutta eivät tunnu erityisen masentuneilta. Osa jopa pitää kaupunginosansa uutta asemakaavaa myönteisenä kehityksenä.

Viimeinen dokumentti on Erkki Tiihosen ohjaama huikea Ainosta Aidaan (1993). Siinä Tiihonen läväyttää oopperajuhlien historian katsojien silmien eteen ja kertoo, miten ooppera voi olla arvokasta taidetta myös kansanihmisille. Tästä todisteina toimivat kolme paikallista kalastajaa, jotka käyvät ensimmäistä kertaa oopperassa – ja tykästyvät näkemäänsä.
Dokumentti on valmistunut 1990-luvun laman aikaan, mutta kaikenlainen viittaus aikakauden surkeuteen puuttuu ohjelmasta tyystin. Tilalla on vain savolainen lupsakkuus.

Henri Waltter Rehnström

Downton Abbey alk. pe 6.7. klo 19.00 TV1

SARJA ALKAA Downton Abbey käynnistyy lähikuvilla morsetuskoneesta, joka naputtaa uutista Titanicin uppoamisesta. Tragedia vei mukanaan myös Crawleyn suvun perijän, vanhimman tyttären Maryn serkun ja sulhasen. Sukupuolensa vuoksi Mary (Michelle Dockery) ei voi vanhempiaan periä, ja vaarassa on perheen koko omaisuuden siirtyminen ventovieraan käsiin. Samalla kolmen tyttären, ennen kaikkea Maryn, avioliittomahdollisuudet hupenevat olemattomiin.

Tämä lähtötilanne toimii Julian Fellowesin käsikirjoittaman sarjan punaisena lankana kakkoskauden loppuun saakka. Sen ympärille on punottu taidokas tarinoiden ja ihmissuhteiden verkko, jonka monista teemoista mainittakoon luokkayhteiskunnan mureneminen, sodan vaikutukset kotirintamalla ja rakastamisen vaikeus. Ne kaikki koskettavat niin yläluokkaa kuin palvelusväkeäkin.

Aloitusjaksossa itseään peilistä tuijottelevan Maryn itsekkyys kylmää sydäntä. Sulhasen vajottua meren syvyyksiin tätä nuorta naista surettaa lähinnä se, että hän joutuu pukeutumaan suruaikana mustaan. Maryn ristiriitaisesta, tunteensa peittämään tottuneesta hahmosta kasvaa kuitenkin vaikeuksien myötä sarjan sielu.

Downton Abbeysta on tv-sarjana vaikea löytää heikkoa kohtaa, niin pieteetillä on jokainen sen osa-alue käsikirjoituksesta puvustukseen toteutettu. Ensiluokkaista näyttelijäntyötä edustavat muun muassa uskollista hovimestari Carsonia esittävä Jim Carter sekä suorasanaisena kreivitär Violet Crawleyna riemastuttava Maggie Smith.

Iina Alanko

Kaukana poissa pe 6.7. klo 21.00 Teema ****

DRAAMA Draama Jo lapsesta asti teatterissa ja elokuvissa näytellyt Sarah Polley oli vasta 27-vuotias ohjatessaan elokuvan Kaukana poissa. Se toi tekijöilleen kaksi Oscar-ehdokkuutta: Polleylle Alice Munron novelliin perustuvasta käsikirjoituksesta sekä Julie Christielle naispääosasta.

Christie esittää eläkeläisrouva Fionaa, joka saa diagnoosin Alzheimerin taudista. Mielen rappeutuessa hän menettää kosketuksen elettyyn elämään, ja aviomies Grant (Gordon Pinsent) joutuu todistamaan, kuinka rakkaus kirjaimellisesti unohtuu. Hoitokodissa Fiona rakastuu toiseen mieheen.

Polleyn elokuva koskettaa ja kouraisee. Hän käsittelee rohkeasti myös seniorien seksuaalisuutta. Pariskunnan suhde ei ole vain positiivista nostalgiaa herättävä kestoparatiisi: hankalalla hetkellä Fiona paljastaa tietävänsä jotain, mikä asettaa heidän väliinsä kivuliaan kiilan. Christien herkkää roolityötä ei voi kehua liikaa, mutta myös Pinsent on loistava tarinan suurempana kärsijänä, joka saa katua vanhoja virheitään liikaakin.

Kalle Kinnunen

(Away From Her, Kanada 2006) 106 min. O: Sarah Polley. P: Julie Christie, Gordon Pinset, Olympia Dukakis.

X