Teksti:
Seuran toimitus

Ilonen talo alk. su 8.7. klo 21.05 TV1

DRAAMASARJA ALKAA Kotikatsomon kolmiosainen Ilonen talo puhutti vuoden 2006 syksyllä. Maria Ruotsalan ohjaamaa sarjaa pidettiin kritiikeissä yleensä vavahduttavana perhedraamana, ja kyllähän yleisökin sarjan löysi. Keskustelupalstoilla ja yleisönosastoilla puututtiin sitten myös sarjan ”tyypilliseen suomalaiseen ankeuteen” ja ”kurjuudessa rypemiseen”.

Naisen lasinen elämä ja lasten kärsimys voisivat olla katselukelvotonta angstimassaa, mutta toinen toistaan paremmat näyttelijäntyöt, upea kameratyö ja Pohjois-Karjalan romanttisenkauniit maisemat tekevät katselusta omalla tavallaan hienon kokemuksen. Sarja perustuu Kreetta Onkelin omaelämäkerralliseen romaaniin (1999) sekä novellikokoelmaan Tervetuloa paratiisiin (2003).

Alussa eletään 1970–80-luvun vaihdetta. Poliisi Esko (Carl-Kristian Rundman) on muuttanut perheensä tuppukylään virkansa perässä. Tarjoilijaäiti Auri (Milka Ahlroth) nähdään vain kotitöissä tai kaatokännissä. Noin 10-vuotias kuopus Ruut (Marika Gröhn) kommentoi tapahtumia nykyajasta, nuoreksi naiseksi kasvaneena.

Minna Kontkanen

Sodankylä ikuisesti alk. su 8.7. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTISARJA ALKAA Sodankylän elokuvajuhlien täyttäessä 25 vuotta vuonna 2010 Peter von Bagh katsoi ajan olevan kypsä kokoomafilmeille. Ensimmäinen neljästä Sodankylä ikuisesti -dokumentista (2010) nähtiin tv:ssä heti, mutta ei tänään starttaavia kolmea muuta osaa.

Festareilla on kautta linjan kuvattu ohjaajasuuruuksia aamuhaastatteluissa – nyt näkee, että pitkälle kurkottaen. Yhteen poimutetut parhaat otteet puhuvat filmientusiastien kansainvälistä kieltä. Variety-lehti kirjoitti: ”On jopa luultavaa, ettei koskaan tule toista filmiä, joka summaisi yhtä laajan elokuvantekijäkirjon todistajanlausunnot”.

Illan dokkarijakso lähtee kuuluisasta vakiokysymyksestä: mikä oli ensimmäinen näkemäsi elokuva? Vanhimmille parroille se on saattanut olla jopa Nanook, pakkasen poika (1922). Val Guestille se oli Sheikin poika (1926), jonka päätteeksi Rudolf Valentino taputti fanijonossa tulevan ohjaajan päätä ja sanoi: ”Hei, pikkumies!”

Yhteisen elokuvaperinnön sisällä piirtyy huikeita kaaria!

Jussi Karjalainen

2012: Olympiaseikkailu alk. ma 9.7. klo 20.00 TV1

KOMEDIASARJA ALKAA Lontoon olympialaisten järjestelykomission pomo Ian Fletcher hokee jatkuvasti: ”It’s all good, kaikki on hyvin.”
Juuri mikään ei ole tietenkään hyvin komediasarjassa 2012: Olympiaseikkailu, jossa seurataan Lontoon olympialaisten fiktiivisen järjestelyorganisaation toimintaa.

Ajankohtaisuus on sarjan vahvuus, kun oikea olympialaiskuume on nousemassa. Ensimmäisessä jaksossa valmisteluryhmällä on tuhat päivää aikaa kisojen alkuun, ja he alkavat etsiä sopivia brittijulkkiksia edustamaan tapahtumaa. Kenellekään ideointiryhmästä ei tule mieleen yhtään kunniallista kansalaista. 

Lue lisää

Enter the Void to 12.7. klo 21.00 AVA  ****

DRAAMAELOKUVA Elokuvan keskushahmo on Tokiossa asuva nuorukainen Oscar (Nathaniel Brown). Lapsena orvoksi jäänyt ajelehtija elättää itseään huumekauppiaana. Kun Oscar saa surmansa klubikahakassa, kerronta siirtyy ihmeelliseen näkökulmatekniikkaan. Vainajan sielu tarkkailee tuttaviaan lintuperspektiivistä. Aikuisiän, lapsuuden ja syntymää edeltävien vaiheiden muistot sulautuvat samaksi virraksi.

Gaspar Noé valjastaa kuvamanipulaation keinot antamaan muotoa ihmiselämän reunojen takana odottavalle tuntemattomalle. Elämys on paikoin huimaava, vaikka tapahtumasarjaksi kiteytettynä tarina ei ole kummoinen ja jotkut avainhenkilöt jäävät etäisiksi. Navigointi todellisuuden rajaseuduilla herättää silti ihailua sekä teknisenä että filosofisena voimannäyttönä.

Noén maailmankuvaa hallitsee henkevyyden ja raadollisuuden tasapeli. Diilerin lyhyelle elämälle ei löydy ylevää tarkoitusta, mutta Enter the Voidin läpivalaisussa se syvenee kosmisen mittaluokan mysteeriksi.

Lauri Lehtinen

(Saksa – Ranska 2009) 155 min. O: Gaspar Noé. N: Nathaniel Brown, Paz de la Huerta, Cyril Roy, Emily Alyn Lind. 

 Elämää jättikaupungeissa alk. pe 13.7. klo 21.00 TV1

SARJA ALKAA Kaupungeissa asuu nykyään enemmän ihmisiä kuin maaseudulla. Suurimpia, yli kymmenen miljoonan asukkaan kaupunkeja on maailmassa 21. Viime vuonna valmistuneessa dokumenttisarjassa tutustutaan niistä viiteen.

Lontoo edustaa vanhaa suurkaupunkia, Shanghaista on tullut maailman rahapääkaupunki, Tokio on asukasluvultaan maailman suurin ja Meksiko City maailman vaarallisin kaupunki. Bangladeshin pääkaupungin Dhakan väkiluku kasvaa huippuvauhtia, puolella miljoonalla asukkaalla joka vuosi.

Ensimmäisessä jaksossa selvitellään, kuinka ihmiset näissä kaupungeissa elävät. Toisen jakson teemana on turvallisuus ja kolmannessa keskitytään liikennejärjestelyihin.

Ohjelman on toimittanut ja sen juontaa BBC1 -kanavalla omaa talk showtaan isännöivä kokenut politiikantoimittaja Andrew Marr. Hän käyttää juonnoissaan värikästä kieltä ja heittäytyy mukaan kunkin kaupungin elämään. Dhakassa hän viettää yön köyhässä slummissa, jossa lapset nimittelevät kalpeaa länsimaalaista mister Beaniksi.

Shanghaissa ja Lontoossa Marr taas tutustuu uusien lasipintaisten pilvenpiirtäjien logiikkaan. Niillä on kuulemma symbolinen tehtävä kertoa rikkaiden voimasta ja kutsua maalaiset mukaan menestystarinaan.

Ohjelman teemat ovat kiinnostavia, mutta tunnissa ehditään vain raapaista pintaa kaupunkien todellisuudesta. Marrin näkemysten ohella olisi mielellään kuullut myös teemoja syventäviä asiantuntijakommentteja. Marr myös syyllistyy helppoon romantisointiin: tasa-arvoinen Tokio on kadottanut inhimillisyyden, jota löytyy Dhakan slummeista ja Meksikon köyhien aidoista illanvietoista.  

Onnimanni Liukkonen

X