Teksti:
Seuran toimitus

Ulkolinja: Arabikevään unohdetut naiset To 18.7. klo 22.05 TV1

DOKUMENTTI Ranskalaisdokumentti on pippurinen tutkimus arabikevään maiden seksuaalisuudesta. Tutkivan journalismin tähti Paul Moreira valottaa vaiettua aihetta monipuolisesti, kiihkottomasti ja tarpeen mukaan humoristisesti. Moreira kuvaa keskellä mellakoita, tallentaa äänekkäitä katuväittelyitä ja tapaa nousevan feminismiliikkeen kannattajia. Kumouksen henki elää niin voimakkaana, etteivät naiset suostu vaikenemaan.

”Alastomuus on vapautta”, mielenosoittajat huutavat.

Dokumentissa on vastakkain ranskalainen käsitys esteettisen arvokkaasta naisruumiista ja islamilainen naisen kehoa kontrolloiva perinne. Arabikevään maissa yli 80 prosenttia naisista on kokenut ahdistelua ja yli puolet miehistä tehnyt sitä. Miehet väittävät ahdistelua flirtiksi tai selittävät purkavansa sillä ahdistustaan. Salatuista tilanteista on yhä useammin todisteita kännykkäkamerakuvissa. Dokumentissa näytetään, miten poliisi ei puutu röyh­keään metrohyökkäykseen erästä naista kohtaan.

”Yritin saada oikeutta, mutta se oli mahdotonta”, ahdisteltu nainen kertoo.

Pornon suurkuluttajamaassa Egyptissä vallitsee tekopyhyys, kun väestö nauttii salaa alastonkuvista ja räyhää julkisesti naisten siveellisyydestä. Egyptiläiset myöntävät vaikean ruumissuhteensa, kun seksuaalisuutta ei voi toteuttaa ilman syntisyyden taakkaa.

Moreira vyöryttää ruutuun ronskeja ja häiritseviä nettivideoita ja herkuttelee vähän liiaksikin provokatiivisilla alastonkuvilla. Paljaat rinnat ovat toki vapauden, veljeyden ja tasa-arvon perusta.

Tero Kartastenpää

Kristiina La klo 13.7. 22.35 Teema

LYHYTELOKUVA Rakkauselokuvia tarjoilevassa Kesäkinossa on tänään otsakkeena Lapsellinen rakkaus. Mukana on muun muassa tunnin mittainen Rakastin epätoivoista naista (1999), hillitön komedia sähläävästä minuuttipelistä uusperheissä.

Paketin kiinnostavimmaksi erikoisuudeksi nousee puolituntinen, harvinainen Kristiina (1966). Se sivuaa illan aihetta siten, että päähenkilö Kristiina (Kristiina Halkola) epäilee olevansa raskaana.

Viehättävässä ja pakottomassa pikkuleffassa helsinkiläisen nuorenparin toinenkin puolisko kantaa näyttelijänsä, Pekka Autiovuoren, etunimeä. Kristiina purkitettiin vähän ennen Käpy selän alla -klassikkoa, jossa kumpikin näyttelijä oli mukana ja heistä otettiin paljon enemmän irti. Meininki on Kristiinassakin sanalla sanoen luontevaa. Ohjaaja Asko Tolonenkin oli ensikertalainen.

Magneettisen Halkolan syöksy huipulle oli niin pitelemätön ilmiö, että ”Kävyn” ohjaaja Mikko Niskanen kuvaili häntä saman tien vuosikymmenen suurimmaksi tähtilöydöksi – koko maailmassa!

Jussi Karjalainen

Mont Ventoux´n kunkku Su 14.7. klo 22.40 Fem

URHEILU Eurooppalaisen yhteistuotanto-ohjelman idea on mielenkiintoinen. Viisi Ranskan ympäriajon etappivoittajaa pannaan polkemaan virtuaalisesti kilpaa eteläranskalaista Mont Ventoux -vuorta pitkin ylöspäin.

Mukana ovat Eddy Merckx (1970), Francois Bernard (1987), Marco Pantani (2000), Richard Virenque (2002) ja Juan Manuel Gárate (2009). Nousun etenemistä seurataan arkistokuvilla ja kilpailijoiden eroja havainnollistavalla grafiikalla.

Kilpailuun on syytä suhtautua leikkimielellä, koska suoritukset eivät ole vertailukelpoisia. Esimerkiksi Merckxin aikaan pyörät olivat painavampia, kun taas Virenque polki 40 asteen helteessä.

Pyöräilijät tai heidän edustajansa kommentoivat kisan etenemistä. Tapahtumia taustoitetaan kiinnostavasti ja toki myös doping nousee keskustelussa esille.

Mont Ventouxin nousu on mukana myös ­tämän vuoden Tourissa ja sinne noustaan sopivasti tänään iltapäivällä. Eurosportilta voi katsoa kuka nykypolkijoista on nopein.

Onnimanni Liukkonen

Pandora ja lentävä hollantilainen Su 14.7. klo 18.00 ***

RAKKAUSELOKUVA Pandoran lippaasta ja Lentävästä hollantilaisesta kertovilla myyteillä on tavattu varoitella uteliaisuuden ja jääräpäisyyden vaaroista. Albert Lewinin

tv-ensi-iltansa saava ohjaus ei kerro varsinaisesti kummastakaan ja yhteys esikuviin on muutenkin nimellinen.

1930-luvun Espanjaan sijoittuva fantasiamelodraama ammentaa vielä suuremmasta myytistä: rakkaudesta, jonka puolesta ollaan valmiita kuolemaan.

Tähtistatuksensa jo ansainnut Ava Gardner saa taas esittää miesten villitsijää. Pandora Reynoldsin hahmo ei kuitenkaan ole harmiton intohimojen kohde. Laulaja juoksuttaa rantakaupungissa maleksivia herrasmiehiä kylmäkiskoisesti kuin härkää uuvuttava matadori.

Rantaan ankkuroituvan salaperäisen hollantilaispurjehtijan (James Mason) Pandora näkee ensin uutena haasteena, mutta tulokas tekeekin kaunottaren panssariin reiän pelkällä läsnäolollaan.

Lumouksen syitä selittää arkeologin (Harold Warrender) löytämä, satoja vuosia vanha käsikirjoitus.

Uransa lähinnä käsikirjoittajana ja tuottajana tehnyt Lewin sekoittaa raadollista ihmissuhdepeliä ja fantasiaa erikoisessa suhteessa. Gardnerin ja Masonin vetovoima riittää hyvin kannattelemaan satumaista romanssia. Lewinin tekemän käsikirjoituksen dialogissa on pippuria, joka antaa perusvarmalle melodraamalle luonnetta.

Vaikka tunneskaala seilaa katkerasta kohtalokkaaseen, yksi taso jää kuitenkin saavuttamatta. Rakkaus ei missään vaiheessa tunnu spontaanilta tai vilpittömältä.

Sen sijaan se muistuttaa näyttämisen halun lieveilmiötä tai korkeamman voiman sanelemaa pakkoa.

Matti Rämö

(Pandora and the Flying Dutchman, Iso-Britannia 1951) 118 min. O: Albert Lewin. P: Ava Gardner, James Mason, Harold Warrender.

En se minä ollut! Pe 19.7. klo 21.00 Teema ****

DRAAMAELOKUVA Kanadanranskalainen lapsuuskuvaus on piristävän omaperäinen ja anteeksipyytelemätön kuvaus hankalaksi mielletyn lapsen koettelemuksista. 1960-luvun lopulle sijoittuva elokuva onnistuu luomaan uskottavan lapsinäkökulman, eikä sorru kaunistelemaan hankalia asioita.

Elokuvan alkukuvassa kymmenvuotias Léon kiikku tukehtumaisillaan keinussa. Äiti ehtii viime hetkellä pelastamaan pojan. Perheen reaktioista huomaa, ettei koettelemus ole ensimmäinen laatuaan. Vilkkaan mielikuvituksen omaava poika terrorisoi jatkuvasti naapurustoa varastelemalla ja vandalisoimalla.

Osa syy käytökselle löytyy vanhempien suhteesta. Virkamiesmäinen isä ja boheeminoloinen äiti riitelevät jatkuvasti. Kun äiti pakkaa laukut ja matkustaa Kreikkaan, alkaa Léon oireilla oikein kunnolla. Naapurin perheväkivallasta kärsivän tytön Lean kanssa yritetään haalia kokoon rahaa, jotta Léon voisi matkustaa äitinsä perään.

Erityiskiitoksen ansaitsevat lapsinäyttelijät Antoine L’Écuyer ja Catherine Faucher, jotka tekevät vaikuttavaa työtä Léonin ja Lean rooleissa.

Onnimanni Liukkonen

(C’est pas moi, je le jure!, Kanada 2008) 106 min. O: Philippe Falardeau. P: Antoine L’Écuyer, Catherine Faucher, Suzanne Clément, Daniel Brière.

X