Teksti:
Seuran toimitus

Uudet lajit: Crossfit LA 12.7. klo 18.00 TV2

URHEILU Kirjavien ja outojen kesäla­jien Suomessa kamppaillaan myös ihka aitoa voimaa, kestävyyttä ja räjähtävyyttä vaativassa lajissa, crossfitissä. Fyysisesti monipuolinen kuntoilun trendilaji yhdistää painonnostoa, voimistelua ja juoksua. Huipputasolla kilpaillaan ensimmäisissä Suomessa järjestetyissä joukkuekilpailuissa Espoossa.

 

Median hauras maine MA 14.7. klo 21.30 TV1
 

DOKUMENTTI Kun printtimedian haasteista tehdään dokumenttielokuvia, kohteena on usein The New York Times. Myös illan Dokumenttiprojekti-ohjelma Median hauras maine (A Fragile Truth, USA 2013) sanoo sitä maailman tärkeimmäksi sanomalehdeksi.

Siksi oli erittäin kiusallista, kun paljastui, että The New York Timesin toimittaja Jayson Blair oli tekaissut lähes patologisesti juttuihinsa paikkansapitämättömiä seikkoja ja plagioinut muiden leh­tien artikkeleita.

Kymmenen vuoden takainen skandaali alkoi purkautua, kun kalifornialaislehden toimittaja Macarena Hernandez huomasi Blairin jutun Irakissa menehtyneen nuoren sotilaan omaisista muistuttavan täsmälleen hänen omaa reportaasiaan.

Blairin tekemisiin paneuduttiin – mies oli ujuttanut valtalehteen yli kolmekymmentä epäilyttävää artikkelia. Usein hän oli jumittunut kotiinsa Brooklynissa, mutta onnistui antamaan toimitukselle sen vaikutelman, että lähetti artikkeleitaan tien päältä USA:n eri osista. Vyyhdin paljastuttua myös eräät Blairin esimiehet joutuivat lähtemään.

Tapaus oli merkittävä, sillä painettu lehdistö on vannottanut valtikseen uskottavuutta ja tarkkaa seulaa editoinnissa. Ja nyt sekin meni. Meikäläinen Marimekko-kopiokohu on pientä Blairin lehtivedätyksen rinnalla.

Samantha Grant on saanut mielenkiintoiseen dokumenttiinsa perusteelliset haastattelut kaikilta skandaalin avainhenkilöiltä, myös huijaritoimittajalta itseltään.

Jussi Karjalainen

Saksa vuonna 1937 KE 16.7. klo 19.00 TV1
 

DOKUMENTTI Uusintana esitettävä saksalaisdokumentti vuodelta 2012 kertoo elokuvasta, joka sai suuren yleisön Amerikassa ottamaan vakavammin Saksan kansallissosialistisen järjestelmän aiheuttamat uhat maailmalle ja epäkohdat etenkin ihmisoikeuskysymyksissä. Tuo filmi oli ­dokumentti Natsi-Saksan sisällä (Inside Nazi Germany). Se sai teatteriensi-iltansa 1938, ja siitä tuli yleisömenestys.

Amerikkalaiset pitivät pitkään Hitlerin Saksaa eurooppalaisten asiana ja tulkitsivat myönteiseksi esimerkiksi sen, että työllisyys kohentui uudessa systeemissä.

Natsi-Saksan sisällä leffa ei sinänsä ollut sensaatiohenkinen, mutta tekijä onnistui lähettämään maasta ulos materiaalia, joka lakonisesti esitettynäkin oli todistusvoimaista.

Elokuvaa levittäneen March Of Time -yhtiön arkistoissa on säilynyt muistio neuvotteluista kuvaajan ­Julien Bryanin kanssa. Keskusteluissa yhtiö kommentoi aineistoa ”liian viattomaksi”. Bryan taas sanoi uskovansa, että ”viiden vuoden kuluttua Saksan juutalaisista hyvin harva on enää elossa”.

Kieltokylttejä juutalaisille oli Bryanin filmin perusteella noussut Saksassa uneliaimpiinkin pikkukyliin, joissa juutalaisia ei ollut edes nähty. Utelias ja korrektisti käyttäytynyt kuvaaja ei päässyt vähän aiemmin pystytettyyn Buchenwaldin keskitysleiriin, mutta esimerkiksi väläykset Münchenissä avatusta ”rappiotaiteen” vastaisesta suurnäyttelystä ovat hyvin ainutkertaisia.

Jussi Karjalainen

Katmandu – taivaan peili TO 17.7. klo 21.00 Ava Draama ***

 

ELOKUVA Nuori katalanialaisnainen saapuu 1990-luvun Nepaliin opettamaan paikallisia lapsia. Työn myötä hänen idealisminsa kasvaa elämäntehtäväksi.

Icíar Bollaínin ohjaus Katmandu – taivaan peili (Katmandú, un espejo en el cielo, Espanja 2011) pohjautuu Victòria Subiranan omaelämäkerralliseen romaaniin. Kirjailijaopettajaa on kiittäminen monesta tärkeästä sosiaalisesta edistysaskeleesta.

Elokuvan pääosaa esittävä Véronica Echegui antaa työlle kauniit kasvot ja jalon tarkoituksen. Koulutuksella tehdään tiliä, viranomaiset ovat korruptoituneita, eikä köyhällä väestöllä ole varaa päästää lapsiaan kouluun, kun ruokaa saa vain työtä tekemällä. Opettaja ei kuitenkaan anna periksi, ja onnistuu pelastamaan vanhempien myymiä, ilotaloihin päätyneitä tyttöjä takaisin koulun penkille. Heistä kasvakoon sitä sukupolvea, joka nousee auttamaan koko kansakuntaa.

Omissa ratkaisuissaan opettaja myös sitoutuu yhteisön ikiaikaisiin perintöihin, mutta kulttuurien vuoropuhelu tekee tuloaan.

Arto Pajukallio

 

Tour de France 5.-27.7. Eurosport ja Eurosport Player

 

URHEILU Urheilulajien ja monien arvokisojen siirtyminen maksullisille urheilun erikoiskanaville on nopeassa tahdissa muuttanut katsojien tottumuksia.

Yhä useampi urheilulähetysten seuraaja katsoo tietokoneelta tai älylaitteelta niin sanottuja live stream -lähetyksiä. Netin kanavia voi katsoa suoratoistona ilmaiseksi tai huomattavasti kanavamaksuja pienempää kuukausimaksua vastaan.

Nykyään verkosta voi seurata suoratoistolähetyksinä lähes kaikkea urheilua arvokisoineen, mutta tv-lähetysten laatutasolle useimmilla sivustoilla on vielä pitkä matka.

Etenkin jalkapallo, tennis, formula-1 ja jääkiekko ovat lajeja, joiden livenä seurattavat verkkolähetykset ovat erittäin suosittuja. Jälkilähetyksiä ja parhaita paloja voi myös katsoa ajasta ja paikasta riippumatta.

Pieneltä päätelaitteelta kuten älypuhelimelta tai tabletilta katsottuna suoratoistolähetysten laatu on useimmissa tapauksissa riittävä, mutta suurimmilla 18–24 tuuman tietokonenäytöillä kuvan tarkkuus voi kärsiä huomattavasti suurta kuvakokoa käytettäessä.

Laajentuva lajitarjonta

Monien lajien kattojärjestöissä on huomattu, että tarjoamalla tarpeeksi hyvälaatuista kuvaa kilpailuista, voidaan saavuttaa lajille huomattavia katsojamääriä. Lisäksi saadaan sponsorinäkyvyyttä eri puolille maailmaa. Tämä takaa joidenkin lähetysten taloudellisen pohjan ja niiden laadullisen kehittämisen.

Uinnin kattojärjestön FinaTV mahdollistaa uinnin, uimahyppyjen, taitouinnin ja vesipallon kansainvälisten kisojen seuraamisen hyvällä kuvalaadulla. Lähetyksissä ei ole selostusta, mutta katsomo- ja tapahtumaäänet luovat taustalla tunnelmaa.

Huippu-urheilun lisäksi live-seuranta mahdollistuu lajin muissa kisatapahtumissa, kuten nuorten ja vanhempien ikäryhmien maailmanmestaruuskisoissa. Jälkikasvun tai ikämiesurheilijan suorituksia voidaan nyt seurata suorana perheessä tai kaveripiirissä reaaliaikaisesti.

Live-tarjontaa riittää mitä eksoottisimpiin lajeihin: maalipalloa, australialaista jalkapalloa, kamppailu-urheilun lajikirjoa ja moottoriurheilun monia muotoja.

Nyt laajenee mahdollisuus katsoa lähetyksiä suoratoistona lisäkanavilta ja myös eri kuvakulmista.

Jalkapallon MM-kisoja on pystynyt seuraamaan Ylen Areena
-palvelusta taktisesta kuvakulmasta ja pelaajakamerasta. Tulevissa yleisurheilun MM-kisoissa kisalähetyksiä voi seurata kahdesta erillisestä kuvasignaalista, jotka näyttävät kenttälajeja suorana ilman keskeytyksiä.

Vedonlyöntiyhtiöt vetureina

Monet vedonlyöntiä tarjoavat peliyhtiöt kuten Veikkaus näyttävät eri palloilulajien otteluita sivuillaan ilmaiseksi. Suosion kärjessä on tällä hetkellä vuodesta 2010 lähtien toiminut VeikkausTV. Se esittää kotimaisen Veikkausliigan jalkapallo-otteluita suoratoistona. Tällä kaudella jalkapallon pääsarjan otteluita ei esimerkiksi näytetä television perinteisillä kanavilla lainkaan.

VeikkausTV on myös näyttänyt muutamia jalkapallon suurotteluita sekä suomalaiskatsojille kiinnostavia yksittäisiä pelejä eri lajeista, joita ei ole voinut nähdä muussa tv-tarjonnassa. Kaikkiaan suoraa urheilua on noin 3000 lähetystä vuodessa.

Suorana näytetään myös jääkiekkoa, koripalloa, snookeria ja naisten superpesistä. Parannetulla kuvanlaadulla katsoja pystyy käyttämään suurempaa kuvakokoa.

Kaikille verkkolähetysten katsominen ei ole mahdollista. Jotta VeikkausTV:n live-lähetystä pystyy seuraamaan, katsojan on oltava 18 vuotta täyttänyt ja rekisteröitynä Veikkauksen sivuille. Rekisteröityminen on ilmaista ja pelitilillä on oltava rahaa. Pelaamista ei vaadita. Katsoja voi kuitenkin halutessaan lyödä vetoa otteluista live-vedonlyönnissä.

Live- ja muu urheiluvedonlyönti on lähetysten myötä saanut valtavasti nostetta. Live-vetoja pelattiin Veikkauksen mukaan viime vuonna 18 miljoonalla eurolla, tänä vuonna 30 mijoonalla. Kasvu on ollut jopa 85 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Tähän mennessä VeikkausTV:n suosituimpia lähetyksiä ovat olleet SM-liigan paikallisottelu HIFK–Jokerit 30 000 katsojalla ja klassikko-ottelu Real Madrid–Barcelona 11 000 seuraajalla.

Kansainvälisillä ­peliyhtiöillä kuten Unibet on tarjonnassaan vastaavanlainen palvelu.

Myös pyöräilyn Tour de Francea voi seurata suoratoistona maksullisesta Eurosport Playerista 5.–27.7.

Marko Lysmä

X