Teksti:
Seuran toimitus

Star Trek su 22.1. klo 21.00 Nelonen   ****

TIETEISELOKUVA Lost-sarjan luoja J.J. Abrams päivittää populaarikulttuuri-ikoniksi muodostuneen nostalgisen tieteisseikkailun uudelle vuosituhannelle ja yleisölle. Alkuperäisessä 1960-luvun Star Trek-televisiosarjassa seurattiin USS Enterprise-taistelualuksen vaellusta avaruuden käymättömillä korpimailla. Tekijät hyödynsivät westernin elementtejä siinä määrin, että sarjaa alettiin kutsua avaruusoopperaksi (vrt. hevosooppera).

Abramsin virtaviivainen viihdeseikkailu kertoo, kuinka aluksen matka sai alkunsa. Tarina paljastaa James T. Kirkin (Chris Pine) taustan ja spekuloi myös Spockin (Zachary Quinto) menneisyydellä. Kirk törmää miehistöineen kostonhimoiseen Neroon (Eric Bana), joka aikoo tuhota sekä Vulkanuksen että Maan.

Viihdeteollisuus perustuu kierrätykselle ja tällä kertaa lopputulos on oikein onnistunut. Alkuperäisen sarjan fanit tunnistavat tutut henkilöt ja juonikuviot. Vaikka alukset ja erikoistehosteet ovatkin tätä päivää, ei yksinkertainen asetelma juurikaan poikkea vanhoista televisiojaksosta.

Jouni Hokkanen

Piina su 22.1. klo 21.00 Sub     ****

KAUHUELOKUVA (Misery, USA 1990) Misery-neidosta kertovien viihderomaanien tekijä Paul Sheldon (James Caan) haluaa siirtyä vakavaan kirjallisuuteen. Hän joutuu syrjäisellä tiellä auto-onnettomuuteen ja herää vinksahtaneen sairaanhoitaja Annie Wilkesin (karmiva Kathy Bates) avuttomana vankina. Annie on Misery-kirjojen himolukija, joka pakottaa Paulin jatkamaan tarinaa.

Stephen Kingin parempiin romaaneihin kuuluva Piina potkii tehokkaasti myös elokuvana. Perusasetelman maanisuus ja musta huumori ovat hyvässä tallessa Rob Reinerin ohjauksessa ja William Goldmanin käsikirjoituksessa.

Lauri Lehtinen

Isän suusta ma 23.1. klo 15.05 MTV3

SARJA ALKAA Verkon Twitter-palvelussa voi lähettää korkeintaan 140 merkkiä pitkiä viestejä. Aloitteleva käsikirjoittaja Justin Halpern perusti Twitter-tilin nimellä Shit my dad says, suomeksi suunnilleen ”mun faijan törkeetä läppää”. Pääasiassa keksittyjen ärähdysten epäkorrekti huumori löysi yli kaksi miljoonaa seuraajaa.

Televisiotuottajat innostuivat ja tilasivat irtovitsien pohjalta televisiosarjan. Halpernin unelma jäi lyhyeksi: Isän suusta lopetettiin yhteen tuotantokauteen.

Parasta on se, että röyhkeän, ylimielisen ja sarkastisen papan roolin näyttelee alkuperäisestä Star Trekistä tuttu William Shatner. Hän osaa olla sekä tahditon ääliö että epäonnistumisiaan salaa katuva ikämies. Aikuinen poika (Jonathan Sadowski) joutuu rahapulassa muuttamaan eronneen isän luo.

Vaikka terävät heitot menettävät suomeksi käännettyinä tehoaan, jää jäljelle oivalluksiakin. Ongelmallisempaa on keinotekoisuuden pilvi tilannehuumorin yllä. Ei ainoastaan isän repliikit, vaan muukin tuntuu valmiiksi kirjoitetulta: ei irtovitseistä synny draamaa.

Kalle Kinnunen

Tv-arkisto: UKK matkoilla ti 24.1. klo 21.55 Teema

DOKUMENTTI Presidentti Urho Kekkosen valtiovierailumatkoihin liittyy tunnetusti paljon legendoja. Kekkonen kiipesi Tunisiassa palmuun ja otti Havaijilla niinikään palmujen katveessa vastaan Neuvostoliiton ankaran nootin.

Tv-arkisto uusii kolme UKK:n valtiovierailureportaasia, joiden kohteet ovat Intiassa, Balkanilla ja totta kai Neuvostoliitossa.
Reijo Nikkilän ohjelma Mitä UKK näki Neuvostoliitossa? (1977) antaa mitä valaisevimman kuvan idänpolitiikassa taituroineesta presidentistä ja kuuliaisena peesanneesta toimittajakatraasta. Toukokuinen käynti suuntautui tavanomaisten Moskovan ja Leningradin lisäksi neuvostoimperiumin etäiseen kolkkaan Kirgisiaan – missä minkään maan päämies ei ollut aiemmin kyläillyt.

Urho Kekkonen hallitsi tilanteita kansanomaisella huumorillaan. Hänelle lahjoitettiin hevosmiesten Kirgisiassa paikallinen perinnepäähine. Seurattiin pässinruholla pelattua hevospooloa Hevossiittolassa numero 54. Kalaan pääsi valtavalle sisäjärvelle Issyk-Kulille. Myöhemmin kotimaassa reportterit saivat UKK:lta postissa paketilliset kirgisialaista pakastekalaa.

Päällimmäinen havainto on, että pressalla oli langat täysin käsissään. Tarja Halosen kaudella sopulilaumat eivät enää juurikaan ole edes seuranneet mukaan matkoille. Martti Ahtisaaren kaudella toimittajat julkenivat jo tehdä numeron laastareista päässä.

Kekkonen sen sijaan sai vaikkapa veistellä traktoritehtaan naisille Valko-Venäjällä näin: ”Hyvin tunnutte viihtyvän täällä. Teidän pitää nopeasti katsoa itsellenne kaunis mies täältä joukosta, että te kasvatatte uusia työläisiä tänne.”

Jussi Karjalainen

Ulkolinja: Krisis – Kreikan tuska ke 25.1. klo 22.55 TV1

DOKUMENTTI Jo muinaiset kreikkalaiset olivat ylpeitä maastaan. Ulkolinjan tuore dokumentti Krisis – Kreikan tuska näyttää, miten nykyisten kreikkalaisten kansallishenki on haihtunut muutamassa vuodessa.

Ohjaajat Nikos Katsaounis ja Nina Maria Paschalidou ovat selvästi huolissaan maastaan: ei finanssikriisistä, vaan julmasta ilmapiiristä.

Dokumentissa välittyy kansalaisten hämmennys siitä, miksi mittavilla luonnonvaroilla siunattu maa ei pärjää.
”Onko meidät kirottu?” he kysyvät.

Yleinen korruptio ja tehottomat valtion omistamat yhtiöt ovat pikku hiljaa jäytäneet maan talouden kuralle. Onkin outoa, että osa kansalaisista haaveilee edelleen radikaalista sosialismista, johon markkinavoimat eivät voisi vaikuttaa. Varsinkin kun kreikkalaiset itsekin myöntävät, että valtion töihin on haluttu, koska silloin saa hyvää palkkaa löysäilystä.

Kriisi on tehnyt kreikkalaisia varautuneita valittajia. Dokumentissa narinaa riittää. Kun mikään ei toimi ahdistuneessa maassa, syntyy myös raivoa. Naamioituneet miehet heittelevät kiviä. Viha ei kuitenkaan ole vallitsevin tunne. Monia ärsyttää, miten mellakoitsijat eivät ymmärrä omaa itsekkyyttään.

Ohjaajat herkuttelevat lähikuvilla kasvoista ja maalailevat otoksia maisemista. Välillä tuntuu kuin katselisi matkailumainosta. Ohjaajat eivät ole onnistuneet luomaan tiivistä rakennetta, ja dokumentti haahuilee kaihoisan musiikin tahtiin. Ehkä siksi kreikkalaisten sanat uudesta alusta eivät kuulosta uskottavilta.

Tero Kartastenpää

X