Teksti:
Seuran toimitus

Mun perhe, la 18.1. klo 19.00 AVA

DOKUMENTTISARJA Todellisuudessa tavallisia perheitä ei ole olemassakaan. Tämän todistaa Avalla esitettävä dokumenttisarja Mun perhe. Siinä puheenvuoro annetaan lapsille. 

Ensimmäisessä osassa tutustutaan Villeen ja hänen Downin syndroomaa sairastavaan veljeensä Veetiin. Veeti ymmärtää puhetta, mutta ei puhu itse. Koko perhe onkin opetellut viittomakielen voidakseen kommu­nikoida Veetin kanssa. Perheen touhua katsellessa tajuaa, ettei kyse ole ongelman kanssa pärjäämisestä, vaan ihan tavallisesta lapsiperheen arjesta.

Sarja on tuotettu laajan yhteistyöverkoston tukemana. Ministeriöiden, lapsiasiainvaltuutetun ja muiden yhteistyökumppaneiden kosketus ei ole onneksi tehnyt sisällöstä virallisen kuivaa.

Sarjan konseptin luoneet tuottaja-ohjaaja Outi Rousu ja asiantuntija Sirkka Rousu ovat ymmärtäneet tär­keän asian; ohjelmassa pitää kuulua lapsen ääni, jotta kohderyhmäksi tarkoitetut lapset jaksavat kiinnostua.

Lasten aitoutta ei voi näytellä, he unohtavat kameran läsnäolon nopeasti. Ville sanoo hevosaitauksen vieressä, ettei aidassa ole sähköä. Hetkeä myöhemmin kiemurrellaan tuskissaan ja väitetään, ettei sattunut kovin paljon. Toisen jakson pääosassa olevan seitsemänvuotiaan Marien sukujuuret ovat Afrikassa ja äidinkieli englanti. Valloittava tyttö höpöttää paljon ja on aivan innoissaan alkavasta koulutaipaleestaan.

Myöhemmin päästään vielä kurkistamaan, millaista elämä on pienen toimeentulon taloudessa ja sijaisperheessä, ja siihen, kuinka lapsen elämä sujuu kahdessa eri kodissa. 

Onnimanni Liukkonen

Kohtalon valvojat, la 18.1. klo 22.30 TV2 ***

ELOKUVA Matt Damonin esittämä nouseva poliitikko rakastuu kohtaamaansa balettitanssijaan (Emily Blunt) kuin käden käänteessä. Orastavaa suhdetta pyrkivät kuitenkin kampittamaan salaperäiset pukumiehet, jotka toteuttavat jonkun korkeamman voiman suunnitelmaa ja henkilöille kaavailtua toisenlaista tulevaisuutta.

George Nolfin ohjaama teos pohjautuu läpi tuotantonsa identiteettejä ja vaihtoehtoisia todellisuuksia pohtineen tieteiskirjailija Philip K. Dickin (1928–82) 1950-luvun paranoian vuosina ilmestyneeseen novelliin. Elokuva sivuuttaa houkuttelevat teemat vapaasta tahdosta ja valvovasta isostaveljestä, vaihtoehtoisista todellisuuksista ja kosmisesta jumalvoimasta. Jäljelle jää sujuvasti tehty romanttinen rakkaustrilleri, jossa hetkessä syntynyt ”tosirakkaus” taistelee oikeudestaan.

Arto Pajukallio

Valtiatar, su 19.1. klo 20.00 AVA

SARJA Skotlannin kuningattaren Maria Stuartin nuoruusvuosista kertovaa sarjaa katsoessa ei kannata vaivata päätään todellisilla historiallisilla tapahtumilla. Kysymyksessä on teinisaippuaooppera, ja sellaisena se lähtee liikkeelle häpeilemättömän viihdyttävästi.

Nunnien kasvattama Mary saapuu ensimmäisessä jaksossa Ranskan hoviin, jossa hän tapaa tulevan kuninkaan Francisin. Heidän avioliitostaan on sovittu jo lapsuudessa, mutta varsinaista rakkautta ei ilmassa leiju. Sen sijaan Francisin velipuolen Sebastianin kanssa kihelmöi. Francisin äiti, kuningatar Catherine kuulee ennustaja Nostradamukselta, että avioliitto Maryn kanssa koituu pojan kohtaloksi, joten hän aloittaa armottoman juonittelun Marya vastaan. 

Nuorten seksuaalista energiaa pursuava ja svengaavasti etenevä kerronta saa historiallisiin fiktioihin tottuneen haukkomaan henkeään. Yhdysvalloissa sarja sai ristiriitaisen vastaanoton. Toisille se edusti aikakautemme tyhmentävää näkökulmaa historiaa, kun taas toiset hyväksyivät sen viihdyttävänä, eräänlaisessa rinnakkaismenneisyydessä tapahtuvana teiniviihteenä.

Onnimanni Liukkonen

Meidän safkaa, ma 20.1. klo 21.00  AVA

RUOKASARJA Ohjelmassa Meidän safkaa ei tapahdu yllätyskäänteitä, vaan siinä valmistetaan arkista ruokaa. Miksi, Hanna Gullichsen?

”Me teemme hyvää ja simppeliä. Meillä on ohjeita, joita kaikki pystyvät tekemään ja uudistumaan ruuanlaitossa. Onnistumisten kautta tulee halu tehdä jotain uutta. Uskon onnistumisiin.”

Millainen kokki on miehesi Alexander Gullichsen?

”Järjestelmällinen, rauhallinen ja itsevarma. Minä taas olen sählä, ja tavarat lentää.”

 Miten ruokaohjelman tekeminen eroaa blogiruuanlaitosta?

”Tehtiin ruokaa ihan kuin ennenkin, mutta hyvä tiimin kanssa. Me ei puhuta kameralle, koska ei olla ammattijuontajia, vaan jutellaan ystävien ja toistemme kanssa. Itsekritiikkiä en harjoita enää tässä vaiheessa elämää.” 

Miltä tuntuu näyttää omaa elämää katsojille?

”Ei tämä ole mikään parisuhdeohjelma, vaan me vaan satutaan olemaan pariskunta, joka kokkaa yhdessä. Ohjelman keittiö ei ole meidän kotikeittiö, eikä sinne kamerat pääsisikään. Saareen (Gullichsenin suvun kesäpaikka Turun saaristossa) oli hauska mennä kuvaamaan. Me pyydetään ihmisiä usein meille ruokailemaan, joten katsojatkin ovat tervetulleet virtuaalisesti syömään.”

Oletko jo kyllästynyt tunnetuksi tekemäänne avokadopastaan?

”En, olen syönyt sitä jo vuosikausia. Teen sitä tosi usein, kun olen yksin kotona. En tosin kauppaan mennessä vieläkään luota, että siellä on tarpeeksi hyviä avokadoja.”

Katseletko kokkauskisoja?

”Kyllä. Yksi ystävänikin (mainostoimistoyrittäjä Lotten) on nyt MasterChefissä mukana. Luulen, että niissä kiehtoo ihmisten innovatiivisuus ja rakkaus ruokaan. Katson tosin vain sellaisia ohjelmia, joissa kunnioitetaan ruokaa.”

Mikä asia maistuu parhaalta juuri nyt?

”Minulla on työn alla yksi pasta, jota maistoin ulkomailla. Siinä on kaalia ja chiliä. Yritän ratkaista koodia eli ruuan reseptiä mutta en ole saanut sitä vielä täysin onnistumaan.”

Tero Kartastenpää

Top of the Lake, ke 22.1. klo 22.00 TV1

JÄNNITYSSARJA Twin Peaks tuli hakematta mieleen uudesta australialaisesta rikossarjasta Top of the Lake. Kuusiosaisen sarjan takana on itse Jane Campion sekä ohjaajana että toisena käsikirjoittajana, joten laatua oli lupakin odottaa.

Idyllisen uusiseelantilaisen vuoristomaiseman sylissä lepäävässä pikkukaupungissa tapahtuu samana päivänä outoja asioita.12-vuotias koulutyttö Tui kävelee kuin transsissa järveen, jonka rannalle joukko naisia on juuri perustamassa jonkinlaista henkisen eheytymisen leiriä. Outiheiskasmaisen maagista leirinjohtajaa näyttelee Holly Hunter. 

Mad Menin Peggyn roolista tuttu Elisabeth Moss alkaa paikallisen poliisin apuna Robin Griffininä selvittää Tui-tytön ahdingon syytä. Pian Tui katoaa, ja Robin joutuu kohtaamaan omatkin kipeät muistonsa sisäsiittoisesta kotiseudustaan, joka huokuu uhkaa, pelkoa ja salaisuuksia.

Kirsti Salokangas

 

 

X