Teksti:
Seuran toimitus

Donna Leon: Oman käden oikeus, LA klo 17.30 Teema
 

UUSI SARJA Brunetti-dekkareiden pohjalta tehty saksalaissarja pyörii kesällä Teemalla. Kirjailija Donna Leon sai innoituksen suosittuun hahmoon oopperaillan aikana.

Komisario Guido Brunetti ratkoo rikoksia Teeman kesäsarjassa. Brunettin luonut Donna Leon syntyi New Jerseyssä Yhdysvalloissa vuonna 1942. Päätettyään englanninkielisen kirjallisuuden opintonsa 1960-luvun puolivälissä hän jätti kotimaansa ja kiersi maailmaa englantia ja kirjallisuutta opettamassa. Leon  ehti asua muun muassa Kiinassa, Iranissa, Sveitsissä ja Saudi-Arabiassa ennen asettautumistaan Venetsiaan vuonna 1981.

Leon kertoo tulleensa kirjailijaksi sattumalta. Kaikki alkoi oopperasta, joka kirjallisuuden ohella on yksi Leonin suurista rakkauksista.

”Olin Venetsian kuulussa La Fenicen oopperatalossa Donizettin La Favoriten esityksen harjoituksissa. Väliajalla aloimme oopperan kapellimestarin ja hänen puolisonsa kanssa arvostella erästä toista kapellimestaria, josta kukaan meistä ei pitänyt”, Leon muistelee.

”Harmiton juttumme eskaloitui siihen, että yritimme  leikillämme keksiä eri keinoja kapellimestarin murhaamiseksi. Mieleeni juolahti, että tästähän voisin kirjoittaa murhamysteerin.”

Seuraavien kahdeksan kuukauden aikana Donna kirjoitti ensimmäisen Brunetti-kirjansa Kuolema Oopperassa (1992). Valmistuttuaan kirja jäi pöytälaatikkoon, kunnes ystävä keksi ehdottaa, että se lähettäisiin dekkari-kilpailuun Japaniin.

”Kirjani voitti, ja siitä lähtien olen vuosittain saanut kirjoittaa uuden Brunetti-tarinan.”

Kaikki tarinat sijoittuvat Donnan kotikaupunkiin Venetsiaan. Valveutunut Leon tuo kirjoissaan esiin myös poliittisia ja yhteiskunnallisia ongelmia.

Anneli Lenkkeri

Mitä vankilakundeille tapahtui? SU klo 20.00 Fem

 

DOKUMENTTI Ruotsalainen journalisti ja dokumenttiohjaaja Tom Alandh tutustui vuonna 1990 kuuteen Hällbyn vankilassa istuvaan vankiin. Syntyi dokumentti, jossa pääosassa olivat tavalliset pikkurikolliset, joilla oli tilillään ryöstöjä ja väkivaltaa.

Vuonna 2013 valmistuneessa seurantadokumentissa selvitetään, mitä vankilakundeille tapahtui vuoden 1990 jälkeen. Mukana on myös suomalainen Pertti Palokangas.

Vuodet ja päihteet ovat purreet vankilassa istuneisiin miehiin. Turvonneet kasvot kertovat, mitä elämässä on tullut tehtyä. Vuonna 1990 Palokangas kertoi ryypänneensä joka päivä vuodesta 1984 lähtien. Vapauduttuaan Palokangas muutti takaisin Ivaloon, tuli uskoon ja meni naimisiin. Ajoittaisia lipsahduksia lukuun ottamatta kolmen pojan isän elämä vaikuttaa kohtuullisen tasapainoiselta. Muilla ei mene yhtä hyvin. Yksi istuu puukotuksesta vankilassa, toinen on kadonnut ja kolmas kuoli auto-onnettomuudessa samana päivänä, kun hänen lapsensa syntyi.

Tämäntyyppisiä seurantadokumentteja toivoisi näkevänsä enemmänkin. Aikaperspektiivi kohottaa faktaohjelman todistusvoiman korkeammalle tasolle – mukaan tulee historiallisen prosessin konteksti. Kyse on toki yhä pienestä otannasta, mutta selväksi tulee se moneen kertaan sanottu tosiasia, että vankilassa istuneen elämä on rikkonaista. Uuden suunnan löytäminen ei ole ollut näille miehille helppoa, mutta onnen hetkiäkin on koettu.

Onnimanni Liukkonen
 

A.I. – Tekoäly, SU klo 21.00 Sub ****

ELOKUVA (A.I. ArtificiaL Intelligence, USA 2001) Robottilapsi haluaa voittaa äitinsä rakkauden ja löytää oman onnelansa, Pinokkio-sadun sinisen haltian, joka voisi muuttaa luomuksen oikeaksi ihmiseksi. Elokuvahanketta suunnitteli pitkään Stanley Kubrick, jonka kuoltua projektiin tarttui sitä mestariohjaajan kanssa valmistellut kollega Steven Spielberg.

Lopputuloksesta voi lukea kumpaankin keskenään varsin erilaiseen taiteilijaan viittaavia piirteitä. Ihmisen tunteilla ladattua, kovia kokevaa tekolasta esittää satuolentomainen Haley Joel Osment, tämän luojaa William Hurt, ja pientä pakolaista auttavaa gigolokyborgia Jude Law. Tarina on ennemmin suuriin tunteisiin vetoava satu kuin mikään erityisen syvällinen scifimoraliteetti, mutta jo teknisesti kerrassaan kaunis elokuva katsoa.

Arto Pajukallio

Viidakon laki, MA klo 21.00 TV1
 

DOKUMENTTI Tarina on raivostuttavan yleinen. Monikansallinen öljy-yhtiö Pluspetrol pumppaa öljyä Etelä-Amerikassa, ja Perun valtio suojelee häikäilemätöntä toimintaa. Viidakkoa on saastutettu vuosikymmeniä, mutta pelokkaat heimot eivät ole osanneet valittaa oikeuksistaan.

Tanskalaisdokumentti Viidakon laki alkaa niistä hetkistä, kun alkuperäisasukkaat eivät siedä enää maidensa saastuttamista. Vastakkain ovat maitaan puolustaneet heimolaiset, Pluspetrol ja poliisit, kun alkaa oikeudenkäynti yhden poliisin hengen vieneistä kahakoista. Vuonna 2012 valmistunut elokuva kuvaa, miten heimon asianajaja rakentaa puolustusta.

Poliisit ovat nauhoittaneet taisteluita ja vangitsemisia, joita ohjaaja käyttää tehokkaasti. Omat nauhat toimivat poliiseja vastaan, kun käy ilmi, miten aseettomia lavastettiin syyllisiksi.

Tanskalaisen Michael Christoffersenin esikoisohjaus, palkittu Slobodan Milosevic tuomiolla (2007) keskittyi myös oikeudenkäyntiin. Viidakon laissa ohjaaja seuraa vuoden kestävää lakitaistelua väsymättä, muttei saa tallennettua suurieleistä draamaa.

Perun oikeusprosessi on hidas, ja tämä välittyy vähän junnaavasta dokumentista. Alkuperäisheimojen jäsenet eivät puhu turhia, mutta heidän kasvoiltaan näkyy tilanteen raskaus. Vääryys ja kärsimys ovat valtavia. Kun he puhuvat omalle väelleen, suurellisista sanoista välittyy heimojen yhtenäisyys ja toisten tukeminen.

Tero Kartastenpää
 

Merihaukka, TO 21.00 Teema ****
 

ELOKUVA Francis Draken elämään löyhästi perustuva seikkailuelokuva (The Sea Hawk, USA 1940) kertoo kapteeni Geoffrey Thorpesta (Errol Flynn), joka valtaa Espanjan lähettilään aluksen Englannin kanaalissa. Lähettiläs korostaa kuningatar Elisabeth I:lle Espanjan rauhanomaisia aikeita, mutta samaan aikaan rakennetaan armadaa, jolla on tarkoitus hyökätä Englantiin. Lähettilään sukulaistyttöön rakastunut Thorpe saa kuningattarelta epävirallisen luvan lähteä Panamaan sotkemaan espanjalaisten kuvioita.

Flynnin ja ohjaaja Michael Curtisin kymmenes yhteinen elokuva on aikakautensa komeaa Hollywood-viihdettä. Curtis ohjaa ammattitaidolla, erityisesti taitavasti toteutetuissa meritaisteluissa on vetoa. Tarinankuljetusta tukee Erich Wolfgang Korngoldin komea musiikki.

Onnimanni Liukkonen

X