Teksti:
Seuran toimitus

Maajussille morsian su 11.8. klo 21.00 MTV3

TOSI-TV-SARJA Maajussille morsian -sarjan seitsemännellä kaudella pääosassa ovat naiset. Neljä kahdeksasta parinetsijästä on maajussittaria, kaikki tulevat eri maakunnista ja puolet tuottaa luomua. Sarjan esittelyjakso nähdään sunnuntaina.

”Jos nainen on maanviljelijä ja sinkku, se kertoo yritteliäisyydestä ja vahvuudesta. Ihan jokainen ei pysty siihen, että pyörittää omaa tilaa yksin”, juontaja Miia Nuutila kertoo.

Nuutilan mukaan sarja näyttää, että maanviljelijät ovat yritteliästä väkeä. Osa keskittyy pelkästään perunaan, mutta osalla on sivutöitä tilan ohessa: käsitöitä ja lampaankasvatusta.

Vaikka vuonna 2001 aloitettu brittiläinen Farmer Wants a Wife -formaatti pärjäsi heikosti kotimaassaan, Suomessa se on kerännyt suosiota. 

Meillä maalaisten rakastumistarinat saivat parhaimmillaan 1,7 miljoonaa katsojaa vuonna 2006. Vuosi sitten esitetyllä 6. kaudella sarja keräsi uusintoineen yhä noin miljoona katsojaa per jakso.

Nuutilan mielestä ohjelma on säilyttänyt uskottavuutensa.

”Ei tullut pellejä lööppeihin, ei tässä feikata mitään.” 

Tero Kartastenpää

Yleisurheilun MM alk. la 10.8. klo 8.30 TV1

URHEILU Lauan­taina alkavissa Moskovan MM-kisoissa sohvaperunat saavat rauhassa keskittyä ulkomaisten yleisurheilutäh­tien esityksiin, sillä Suomen 11 urheilijan jouk­kueelta ei tarvitse liikoja odotella. Ainoa ”mitalilaji”, miesten keihäänheitto on ohjelmassa vasta ensi torstaina, jolloin heitetään karsinta. Loppukilpailu on lauan­taina 17. elokuuta.

Heti avauspäivänä lähtötelineisiin kyyristyy kisojen suurin tähti, Jamaikan Usain Bolt omine showmiehen elkeineen. Hänen tiensä kohti sprinttimatkojen mestaruuksia helpottui melkoisesti sen jälkeen kun doping-käryt veivät viereltä kauden tilastoykkösen Tyson Gayn ja entisen ME-miehen Asafa Powellin.

Bolt on hallinnut pikamatkoja Pekingin 2008 olympialaisista lähtien. Ainoa tahra voittolistaan tuli kaksi vuotta sitten MM-Daegun 100 metrin finaalissa, jossa hänet hylättiin varaslähdön takia.

Moskovassa Bolt lienee pitelemätön. Satasella kampoihin pistävät lähinnä Justlin Gatlin ja Nesta Carter, 200 metrillä kenties Warren Weir ja Isiah Young.

Bolt vihjasi pari viikkoa sitten, että dopingkäryistä ei ole vielä kerrottu kaikkea. Paljastuuko kärähtäneitä vielä lisää, jää nähtäväksi.

”Totta kai käryt ovat iso takaisku lajillemme. Mutta minä en stressaa itseäni koko asialla. Olen saanut juoksemisen lahjan ja tiedän olevani puhdas”, Bolt vakuutti.

Miesten pitkillä ratamatkoilla asetelma on tuttu: britti Mo Farah vastaan afrikkalaiset. Farah osoitti vastikään kirikykynsä pyyhkäisemällä sivulajissaan 1 500 metrillä huiman Euroopan ennätyksen 3.28,81.

”Nyt täytyy vain välttää loukkaantumisia niin hyvä tulee”, Farah sanoi. Daegussa hän voitti 5  000 metriä ja sijoittui toiseksi kympillä.

Moskovassa päättynee ainakin yhden valovoimaisen yleisurheilijan ura. Naisten seiväshypyn ME-lukuja peräti 28 kertaa parantanut Jelena Isinbajeva on ilmoittanut jättävänsä jäähyväiset kotiyleisönsä edessä.

”Siitä tulee nostalginen hetki”, ar­vioi Isinbajeva, joka on tällä kaudella ylittänyt 478. Hänen ulkoratojen ME:nsä on 506.

Miesten keihäässä jännitetään, pystyykö Venäjän Dmitri Tarabin haastamaan Tero Pitkämäen, Vitezslav Veselyn ja kumppanit. Tarabin täräytti maansa mestaruuskisoissa kauden kärkituloksen 88,84. Kilpailu käytiin Luzniki-stadionilla, joka on myös MM-kisojen näyttämönä. 

Samalla stadionilla Neuvostoliiton Dainis Kula voitti keihään olympiakultaa 1980. Heiton ajaksi stadionin portteja avattiin sopivan tuuliraon saamiseksi.  

Pysyvätkö portit kiinni kun Tarabin heittää?

Tuomo Kiisseli

70-luvun TV-ilta su 11.8. klo 19.15 Teema

TEEMAILTA 1970-luvun teemakesä Ylellä huipentuu koko illan mittaiseen matkaan tuohon leveiden lahkeiden ja pitkien kaulusten aikakauteen. Katsojat saivat äänestää neljästä ohjelmakokonaisuudesta mieleistään, ja nyt nähtävä viihteellinen paketti voitti ylivoimaisesti.

Tällaiselle 70-luvun nuorelle jo yksistään illan aloittava Urheilun vuosikatsaus 1972 on lähes euforinen kokemus. Ensin käydään läpi Sapporon talviolympialaisten kohokohdat – huomioikaa upeat hiihtoasut – ja sitten paneudutaan Münchenin kesäkisoihin.

”Voi pojat mikä kilpailu tästä tulee”, selostaja Anssi Kukkonen hehkuttaa jo ennen Virenin kaatumista kympin finaalissa. Virenin ja Vasalan juoksuja katsoessa tippa pyrkii yhä silmäkulmaan viimeistään loppukiritaisteluissa.

Ilta sisältää myös muun muassa Ajan­kohtaisen kakkosen raportin alkoholipolitiikasta 1974, Vesa-Matti Loirin juontaman Pop Liisan, jossa esiintyy Kaseva sekä Rintamäkeläiset-sarjan avausjakson syksyltä 1972.

Tuomo Kiisseli

Midnight in Paris su 11.8. klo 21.00 Teema  ****

KOMEDIA Muutamia Euroopan kaupunkeja viime elokuvissaan kolunnut Woody Allen löysi täydellisen tapahtumapaikan Pariisista. Sen romanttisuus toimii vastavoimana Hollywoodin kylmälle koneistolle. Niin ajattelee ainakin tarinan päähenkilö, kirjailijan uraa havitteleva amerikkalainen elokuvakäsikirjoittaja Gil (Owen Wilson).

Pariisi sopii aiheeseen myös siksi, että komedia käsittelee nokkelasti nostalgiankaipuuta, jota romantikot usein potevat. Gil päätyy taianomaisesti ihailemaansa 1920-luvun Pariisiin, Hemingwayn, Fitzgeraldin ja Steinin vaikutuspiiriin. Siellä hän tapaa naisen (Marion ­Cotillard), joka taas haikailee belle èpoquen aikaa.

Joka vuosi elokuvan puskeva Allen tuntuu viime vuosikymmenen aikana onnistuneen noin kerran kolmessa vuodessa. Midnight in Paris on suloisenkitkerä laatukomedia Nelosella viime viikkoina esitettyjen, heikompien Whatever Worksin (2009) ja You Will Meet a Tall Dark Strangerin (2010) jälkeen. 

Kaisu Tervonen

(Espanja – USA 2011) 100 min. O: Woody Allen. P: Owen Wilson, Marion Cotillard, Rachel McAdams.

Salman Rushdien vuosikymmenen pakomatka ma 12.8. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTI Aurinkoisena tiistaina 24 vuotta sitten Salman Rushdie sai Lontoon-kotiinsa järisyttävän puhelun. BBC:n toimittaja kertoi Ajatollah Khomeinin asettaneen kirjailijaa kohtaan fatwan, ilmoittaneen hänet käytännössä kuolemaantuomituksi. Syynä oli Rushdien kirja Saatanalliset säkeet, joka fundamentalistien mukaan pilkkaa islamia.

BBC:n dokumentti vuodelta 2012 kertoo Rushdien elämästä fatwan alla ja sen jälkeen. Kertojana toimii suureksi osaksi mies itse, sekä hänen omaelämäkerrastaan poimituin lausein että kameran edessä. Se on sopivaa, sillä kyseessä on ennen kaikkea henkilökuva – ei essee sananvapaudesta tai uskonnollisesta fanatismista, vaikka molemmat Rushdien tarinaa toki sivuavat. 

Rushdie eli kymmenen vuotta nimellä Joseph Anton, jonka hän oli mukaillut kirjailijoiden Joseph Conrad ja Anton Tsehov nimistä. Martin Amisin mukaan hän ”katosi etusivulle”: lehdet kirjoittivat Rushdiesta, mutta piilottelevaa kirjailijaa ei näkynyt missään.

Rushdie ja hänen läheisensä analysoivat tuntemaansa pelkoa ja pimeyttä tapahtumien jälkeisellä tyyneydellä. Vaikka uhkan todellisuudesta ei jää epäilystäkään, tyyneys tekee tunteista etäisiä. 

Etäisyys tarttuu koko dokumenttiin.  Rushdie ei ole kaikkein vetävin kertoja, vaikka tarina on hänen omansa.

Terävimmät kommentit tulevat kollega Paul Austerilta, joka asettaa fatwan laajempaan kontekstiin, osaksi maailmanlaajuista murrosta. 

Kaisu Tervonen

 

 

X