Teksti:
Seuran toimitus

Fedja – Theodor – Tulio la 18.8. klo 22.33 Teema

DOKUMENTTI Latvialaissyntyinen Theodor Tugai alias Teuvo Tulio (1912-2000) teki pitkän ja näyttävän uran suomalaisen elokuvan parissa. Muutamaa vuotta hänen kuolemansa jälkeen sukulaiset pystyttivät muistomerkin legendan entiseen kotikylään Itä-Latviaan.

Paikallisille Tulio ja hänen elokuvansa eivät ole tuttuja. Jotkut jopa epäilevät, onko muistomerkin nimeämää ohjaajaa ollut koskaan edes olemassa? Latvialaisen Kristine Zelven tuore dokumentti Fedja – Theodor – Tulio lähtee selvittelemään, kuka on mies muistomerkin takana.

Elokuvassa yritetään haastatella Tulion elossa olevia kaukaisia sukulaisia. He ovat joko nihkeitä puhumaan asiasta tai ovat sitten niin vanhoja, että muistot ohjaajamestarin nuoruudesta ovat hataria. Haastatteluyritysten lisäksi materiaalina käytetään katkelmia Tulion omista muistelmista ja hänen elokuvistaan.

Dokumentin rakenne jää sekavaksi. Zelve haluaisi paljastaa Tulioon liittyviä salaisuuksia, mutta kun mitään mullistavaa ei löydy, tuloksena on sisällötöntä ja itseään toistavaa kerrontaa. Tuliota tuntemattomille Fedja – Theodor – Tulio saattaa tarjota jotain, mutta ohjaajan tietäville dokumentti on jokseenkin yhdentekevä.

Dokumentin yhteydessä esitetään myös esimerkit Tulion uran ääripäistä, parhaimpiin saavutuksiin kuuluva Levoton veri (1946) ja ohjaajan kammottavin elokuva Sensuela (1972). Lisää Tuliota nähdään ensi torstaina. Silloin esitetään raakileeksi jäänyt Se alkoi omenasta (1962), jonka jälkeen esitysvuoron saa elokuvasta tehty parodiaversio Taape tähtenä (1962).

Henri Waltter Rehnström

Yle Live: Justin Bieber su 19.8. klo 22.30 TV2

DOKUMENTTI Justin Bieberistä tehty pitkä dokumenttielokuva Never Say Never sai ensi-iltansa viime vuonna, ja nyt nuori tähti esitellään Yle Livessä. Käsivarakamera seuraa, kun Bieber saapuu lounastamaan mustalla mersulla pukumiesten ympäröimänä. Ilmassa on salaisen valtiovierailun tuntua. Harva valtionpäähenkilö kuitenkaan herättäisi samaa hysteriaa kuin 18-vuotias kanadalaispoppari.

Lähetyksessä nähdään otteita Oslon-vierailun kulisseista ja seitsemän biisiä varsinaisesta konsertista. Nuorukaisen tanssiliikkeet tuovat kovasti mieleen hänen idolinsa Michael Jacksonin, biisit puolestaan vaihtelevat efektipitoisesta tanssimusasta akustisen kitaran säestämiin balladeihin. Nuori yleisö vuoroin pomppii, vuoroin itkee.

Bieber nähdään myös norjalaisen tv-persoonan Fredrik Skavlanin haastattelussa. Vain kysymykset laulajan Rolling Stone -lehdessä ilmaisemista, aborttia koskevista mielipiteistä ja yhteenotto paparazzin kanssa saavat ammattimaisen hymyn hyytymään.

Popin ihmelapsen konsertista voi nauttia ensimmäistä kertaa Suomessa huhtikuussa, kun 15-vuotiaana maailmantähteyteen ponnahtanut nuorimies esiintyy Hartwall-areenalla.

Kaisu Tervonen

Onnea onkimassa ti 21.8. klo 21.30 Fem

SARJA JATKUU Onnea onkimassa on ollut suosituin ruotsalainen komediasarja 2000-luvulla.  Jaksot ovat saanet kotimaassaan keskimäärin kaksi ja puoli miljoonaa katsojaa. Sarjan keskushenkilöinä on nuori pariskunta Alex (Felix Herngren) ja Anna (Mia Skäringer). Ensimmäisen kauden alussa he muuttavat Alexin vanhaan lapsuudenkotiin Tukholman Saltsjöbadenin huvila-alueelle Solsidaniin, josta sarjan alkuperäinen nimikin tulee.

Ulospäin kaikki näyttää aurinkoiselta, mutta henkilöiden sisäiset kemiat tekevät esikaupunkielämästä välillä hieman myrskyisän. Alexin ja Annan lisäksi henkilöitä ovat muun muassa Alexin lapsuudenkaveri Fredde (Johan Rheborg) ja tämän vaimo Mickan (Josephine Bornebusch) sekä ärsyttävääkin ärsyttävämpi naapuri Ove (Henrik Dorsin).

Sarjan ensimmäinen tuotantokausi on esitetty meillä jo pari kertaa, ja tänään alkavat toisen tuotantokauden uusinnat. Ensimmäisessä jaksossa Alex ja Anna hoitavat edelliskauden lopussa syntynyttä vauvaansa Wilmaa. Alexin mielestä tilanne on kehittynyt sille asteelle, että hänen ja Annan pitäisi mennä naimisiin.

Herngrenin ja Ulf Kvenslerin luoma sarja on ennen kaikkea osoitus siitä, miten parinkymmenen minuutin mittaisiin jaksoihin on saatu loistavasti tiivistetyksi kaikki se, mikä monissa muissa sarjoissa veisi vähintään tunnin käsittelyajan. Onnea onkimassa on riemastuttava kuvaus pohjoismaisen asumalähiön arjesta. Ei siis ihme, että sarja on ollut Suomessakin hyvin suosittu. Hyvin harva Femmalla esitettävistä komediasarjoista on saanut yhtä paljon positiivista palautetta.

Sarjan kolmas tuotantokausi nähdään Suomessa syksymmällä yhtä aikaa sen kotimaan ensi-illan kanssa.

Henri Waltter Rehnström

Valtatie 13 ke 22.8. klo 20.30 ja 23.00 AVA

LYHYTELOKUVA Dome Karukoski on päässyt hyvään ohjausputkeen kiinni – neljä pitkää elokuvaa vuodesta 2005 alkaen, viimeksi Napapiirin sankarit.

Toisaalta ohjaaja on valmis koettamaan pienempääkin ja ohjaa Maikkari-perheen kanavamainoksia. Vajaa puolituntinen elokuva Valtatie 13 on molempia: sekä kokeellinen lyhäri että kanavapuffi. Kanavapaikkaansa 13 ”uudelleenlanseeraava” AVA päätti kiitettävästi kokeilla jotain erilaista.

AVA haki verkon kautta katsojien omia tarinoita, joista kahdeksan päätyi vauhdilla toteutetun road movien juoneen. Siskospari matkustaa viikonloppuna valtatietä 13 Pohjanmaalta Lappeenrantaan. Rentoa pikkusiskoa Johkia ajaa tien päälle se, että perillä esiintyy laulaja Jiska, johon hän on iskenyt silmänsä. Järkevämmän Marin saavat liikkeelle mummon vanhat kirjeet, jotka vaativat selitystä.

Karukosken nuori luottonäyttelijä Marjut Maristo esittää Johkia. Hän oli luonteva jo Kielletyssä hedelmässä. Maria esittävä Lotta Lindroos on ollut Kätevän emännän perustekijöitä. Isoäitiä näyttelee jo 60-luvun svengaavista leffoista tuttu, ikääntyneenä vaikeasti tunnistettava Ritva Vepsä. Laulaja on Saska Helmikallio.

AVA:n kanavanumeroleffa loikkii suuntaan ja toiseen, sillä tarinanpalojen lisäksi katsojat osallistuivat ehdottamalla kohteita ja ihmisiä. Ehdotuksia tuli 2500. Kiinteää elokuvaa siitä ei muodostu, mutta veto on raikas. Millaisia konsepteja nettiyhteispelillä vielä syntyykään?

Karukosken Maikkari-suhde on tuottanut palkitun ”Heikki hangessa” -mainoksen lisäksi hillittömät Radio Nova -mainokset, joissa Karukoski itse näytteli pölvästiä ohjaajaa.

Jussi Karjalainen

Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi to 23.8. klo 23.05 MTV3   ***

MUSIKAALI Kauhumusikaali Sweeney Todd asteli Broadwaylle 1979 Stephen Sondheimin ja Hugh Wheelerin musikaalissa. Tim Burton muokkasi lähes 30 vuotta myöhemmin kauloja katkovasta parturista kertovan musikaalin näköisekseen, kuten hän oli aiemmin tehnyt muun muassa Jali ja suklaatehtaalle ja sittemmin Liisa ihmemaassa -sadulle. Samoin kuin nimikkohahmoa näyttelevä Johnny Depp, jätti hän kuitenkin enimmän huumorin ja silmäkulman pilkkeen tällä kertaa pois ja keskittyi pimeään kostotarinaan.

Sweeney Todd palaa Lontooseen vuosien jälkeen mielessään perheensä kohtaama vääryys. Hän perustaa parturinliikkeen, jonne hän houkuttelee vihollisensa ja muitakin leikatakseen näiden kurkun auki ja lähettääkseen nämä sitten alakerran leipomon raakamateriaaliksi.

Elokuva yhdistää sulavasti musikaalin ja goren. Suurin osa tarinasta lauletaan Broadway-musikaalin sävelin ja suurin osa verestä roiskitaan näyttävästi ympäriinsä. Rähjäiset Lontoon kadut ja kauttaaltaan synkkä visuaalinen ilme antavat herkullisen loppusilauksen Burtonin kauheimmalle elokuvalle.

Kaisu Tervonen

(Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, USA-Iso-Britannia 2007). 112 min. O: Tim Burton. N: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen.

 

 

 

X