Teksti:
Seuran toimitus

Kimmo su 26.8. klo 19.30 TV2

KOMEDIASARJA Farkkutakkinen Kimmo (Jussi Vatanen) lusmuilee työttömänä, kunnes hänen on kommellusten jälkeen pakko ottaa vastaan työ Julkkis-lehden puhelinmyyjänä. Konttorissa odottavat päällikkö Nissinen (Kari Hietalahti), salaliittoteorioihin uskova kollega Steffe (sarjan toinen käsikirjoittaja Tommi Liski) ja ihana Ulla (Pamela Tola).

Brittisarja Konttoria onnistuneesti muistuttavaa asetelmaa rikkoo Kimmon ”ystävä”, vankilavenkula Rönni (Mikko Leppilampi). Hietalahti on nappivalinta myyntipäälliköksi, samoin Ullan insinöörismiestä Ramia näyttelevä Kari Ketonen. Myös Kimmon paras kaveri Kaitsu (Timo Lavikainen) ja hänen vaimonsa Maiju (Niina Lahtinen) panevat parastaan aivan konkreettisesti.

Sarja on mainiota katsottavaa puolioudon, elävän elämän hassuuksia hönkivän viihteen ystäville. Kiitos kuuluu käsikirjoittajien ja näyttelijöiden lisäksi nuorelle ohjaajalle Teppo Airaksiselle (Kulman pojat).

TV2:n nuorten kanavakonsulttien erityisesti nuorille suunnittelemana ja katsojien parhaaksi äänestämänä Supersunnuntaina nähdään Kimmon lisäksi paljon muutakin komediaa, muun muassa Studio Julmahuvin vuonna 1999 valmistunut satiirinen ajankohtaismakasiini Jerico 2000 ja tv-ensi-iltansa saava, Kummelista aikoinaan poisjäänyt sketsisarja Panomies. Ulkomaisista uutuussarjoista Bored to Death ja The Wire saadaan Kimmon tapaan maistiaiset – nyt nähdään aloitusjaksot, mutta sarjat alkavat pyöriä ruudussa vasta myöhemmin. Kimmon aloitus on lähimpänä, torstaina 6. syyskuuta.

Minna Kontkanen

Raja 1918 alk. su 26.8. klo 21.00 MTV3

SARJA ALKAA Vuoden 1918 tapahtumat herättävät vieläkin voimakkaita tunteita. Suomalaisessa elokuvassa vaikeaa aihetta onkin aina kartettu. Vain Täällä Pohjantähden alla on kahtena versiona pyrkinyt jonkinlaiseen yhteiskunnalliseen analyysiin sodan syistä. Raja 1918 -sarjassa tarkastelupiste on sodan sekavissa jälkimainingeissa. Tarina perustuu sen tuottaneen Jörn Donnerin isän kokemuksiin.

Nuori idealistinen kapteeni Carl von Munck (Martin Bahne) määrätään Karjalaan johtamaan raja-asemaa. Siellä hän rakastuu kirjuriinsa, joka piilottelee kuolemaantuomittua punakapinallista. Suomen ja Neuvosto-Venäjän kohtauspisteessä mikään ei ole selkeää. Rajanveto osoittautuu vaikeaksi niin ihmisten kuin valtioidenkin välillä. Von Munck pyrkii inhimillisiin ratkaisuihin, mutta tilanne muodostuu absurdiksi, kun rajaa lähdetään vetämään kylän keskellä virtaavalle purolle.

Epätasaisen Lauri Törhösen ohjaama Raja 1918 on varsin rohkea ja kaunistelematon kuvaus nuoren kansakunnan kaoottisesta rakennusvaiheesta. Yksilön vaikutusmahdollisuudet hukkuvat vihan motivoiman koneiston vääjäämättömään kulkuun. Fatalistinen näkemys on inhorealistinen mutta vaikuttava.

Onnimanni Liukkonen

Paluumuuttajat alk. ma 27.8. klo 19.30 TV2

SARJA ALKAA Pari vuotta sitten toimittaja Minna Dufton pisti merkille, että pohjoiskarjalaisissa lehdissä oli paljon juttuja paluumuuttajista. Itsekin Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva Dufton tutki asiaa. Selvisi, että ensimmäistä kertaa vuosiin maakunnassa tehtiin muuttovoittoa.

13 vuotta Englannissa asuneena Dufton koki itsekin tietävänsä jotain kotiseutukaipuusta. Hän teki kotiseudulleen muuttaneiden tunnelmia kuvaavan dokumentin Sydän Juurilla, joka on tavallaan tämän sarjan pilotti.

Yhdeksässä kuukaudessa kuvatun 10-osaisen Paluumuuttajat-sarjan pääosassa on viisi perhettä, joista neljä on jo muuttanut takaisin ja yksi tekee muuton sarjan aikana.

”Ohjelma kertoo siitä, minkälaisia ratkaisuja nuoret kotiseutukaipuun puraisemat perheet joutuvat tekemään. Esimerkiksi hyväpalkkaisen työn taakseen jättäminen on vaatinut tarkkaa pohdintaa.”

Paluumuuttajat on todellista tosi-tv:tä, jossa ei kikkailla teknisillä tai tyylillisillä jutuilla.

”Tämä sarja kertoo aidoista ihmisistä ja oikeista tunteista. Se on paljas ja lämminhenkinen ohjelma ihmisistä, jotka tekevät elämää mullistavia ratkaisuja.”

Sarjan tunnusmusiikin on tehnyt kantribändi Huojuva lato, jonka riveissä vaikuttaa yksi sarjan päähenkilöistä. Kitaristi Jarno Korhosen ja hänen vaimonsa Annin elämään päästään tutustumaan Valtimolla, jossa he isännöivät majataloa. Tunnusmelodia kiteyttää paluumuuton suurimmat syyt – Rakkaus ja juuret.

Onnimanni Liukkonen

Big Brother alk. ti 28.8. klo 21.00 Sub

SARJA ALKAA Viime vuonna Big Brother -talossa ehdittiin jo huokailla: ”Eikö tämä koskaan lopu?” Kausi oli Suomen BB:n pisin, 104 päivää. Kilpailijoiden kanttia testattiin muun muassa laittamalla osa heistä yöksi huoneeseen hiirien ja heinäsirkkojen kanssa. Isoveli järjestää hämminkiä tälläkin kaudella, lupaa tuottaja Mikko Räisänen. Tänä vuonna myös asukkaiden keski-ikä on hieman aiempaa korkeampi.

Big Brother Talk Showta vuodesta 2010 Susanna Laineen parina juontanut Elina Viitanen luotsaa nyt sunnuntain puolitoistatuntiset suorat yksin. Hänen paikkansa BB Extrassa ottaa Cristal Snow. Toosa-tv:n koomikko ja elektromuusikko koukutti olosuhteiden pakosta itsensä BB:hen jo vuosia sitten.

”Halusin laittaa kymmeneltä iltaisin aivot narikkaan, eikä ollut vaikeaa päättää, katsonko BB:tä vai uutisia.”

Viime vuonna Isoveli passitti taloon myös Viitasen. Visiitti kesti viisi päivää.

”Se oli tosi hurja, mutta upea kokemus. Ihan kuin olisin ollut jossain näytelmässä.”

”Toivon silti, etten tänä vuonna joudu taloon. Olin siellä tosi haavoittuvainen, koska päästin katsojat niin lähelle elämääni. Pitäydyn julkisesti mieluummin työminässäni.”

Suomen Big Brother hallitsee Subin ohjelmapaikkoja 2. joulukuuta nähtävään finaaliinsa asti. Sunnuntain päälähetyksen lisäksi BB:n päiväkohtaiset koosteet esitetään  maanantaista lauantaihin, BB Extra joka arkipäivä. Mutta jos tosi-tv jää etäiseksi, miten sille voi halutessaan siedättyä?

”Jos vain haluaa, Big Brotherista voi  hömpän lisäksi löytää psykologisenkin puolen. Siinä on oikeita tarinoita ihmisistä ja elämästä”, Viitanen sanoo.

Elina Järvi

Hansin matkassa alk. ti 28.8. klo 20.05 MTV3

SARJA ALKAA ”Matkustan ulkomailla asuvien tunnettujen suomalaisten luokse ja perehdyn kohteen kulttuuriin ja ruokaan”, kahden Michelin-tähden huippukokki Hans Välimäki kertoo uudesta lifestylesarjastaan.

Kulttuuri- ja ruokamatkailua yhdistävissä jaksoissa tutustutaan muun muassa Mitro Revon Brysseliin, Erja Häkkisen Monacoon, Esa-Pekka Salosen Lontooseen ja Angelika Kallion New Yorkiin.

Vaikka ohjelmassa keskitytään huippuruokaan, kyse ei Välimäen mukaan kuitenkaan ole pikkusormi pystyssä tapahtuvasta gastronipotuksesta, vaan rennosta ajanvietosta ystävien kanssa.

”Tämä on hyväntuulen matkailuohjelma, jossa ei puututa ihmisten kotien fengsui-ongelmiin”, hän toteaa.

Kuvaukset veivät Välimäen paikkoihin, jotka muuten jäisivät näkemättä.

”Teemu Selänteen seurassa pääsin läiskimään lätkää Anaheimin kotijäällä. Hongkongissa työskentelin kaupungin suurimmassa porsaspaahtimossa.”

Matkailusarjan jälkeen Hans Välimäen tv-ura jatkuu ensi keväänä nähtävän Top Chef -kokkikisan kolmannen kauden tuomaristossa.

Jouni Hokkanen

X