Teksti:
Seuran toimitus

Ulos luontoon, su 18.15 TV1

LUONTOSARJA ’Se ei tuntunut aluksi kovin houkuttelevalta idealta”, ahtaan paikan kam­mosta kärsivä toimittaja Kimmo Ohtonen muistelee Ulos luontoon -sarjan kuvauskeikkaa Lohjalla sijaitsevaan lepakkoluolaan.

Mutta kun sarjan toinen toimittaja Minna Pyykkö ja kuvaaja Antti Tuunanen luolaan päättäväisesti ryömivät, Kimmo suitsi pelkonsa, meni perässä ja vääntäytyi lopulta perimmäiseen onkaloon saakka.

Lopputulos nähdään uuden kotimaisen luontosarjan lepakkojaksossa, joka esitetään sopivasti halloweenin aikaan.

Sunnuntain avausjaksossa keskitytään yöperhosiin. Silloin nähdään, onnistuuko Minna pyydystämään yökkösiä punaviinillä ja Kimmo kasvattamaan toukkia.

Kotimaisen luonnon ihmeitä sekä eläimiä vaskitsasta karhuun ja siilistä kyykäärmeeseen piisaa kymmenosaisen sarjan joka jaksoon.

”Haluamme osoittaa, miten valtavasti kiinnostavaa nähtävää ja opittavaa suomalainen luonto tarjoaa”, Puoli seitsemän -ohjelman luontotoimittaja ja saimaannorppa-uinnistaan tuttu Ohtonen sanoo.

”Tässä oppii jatkuvasti uutta. Mukana on todellisia pitkän linjan luontoihmisiä, joiden tietomäärä suorastaan mykistää”, kertoo Pyykkö, pitkän uran radion luonto-ohjelmissa tehnyt biologi. Pyykkö oli juontamassa myös Ylen tv:n puolelle tehtyä luontosarjaa Luonnossa vuonna 2003.  

Juontajakaksikon lisäksi ohjelman vakiokasvoihin kuuluu cityretkeilijä Tom Nylund. Jokaisessa jaksossa seurataan, miten erämaan keskelle jätetty Nylund selviytyy luonnon armoilla, ilman nykyajan vempaimia.

Tuomo Kiisseli

 

Teemalauantai: David Bowie, la 21.00 Teema

TEEMAILTA David Bowie -teemaillan avaavan dokumentin ohjaaja Francis Whately on tunnustanut olevansa Bowie-fani, mutta siitä ei ole haittaa. Whately uppoutui aiheeseen perusteellisesti koluamalla puoli vuotta filmi- ja videoarkistoja ympäri maailmaa. Lopputulos, David Bowien viisi vuotta (2013), on vankkaa tavaraa ja viihdyttävää katsottavaa.

Dokumentti keskittyy ajanjaksoon 1971–83, jolloin kameleonttimainen Bowie kulki pitkän tien glam rockin alkulähteiltä ja Ziggy Stardust-  ja Thin White Duke -hahmoista Let’s Dance -albumin kautta supertähdeksi. 70-luvun vuosiin mahtui myös huumeriippuvuuden aiheuttamia psyykkisiä ja fyysisiä ongelmia.

Tarjolla on harvinaista materiaalia, kuten Bowie harjoittelemassa soul-laulaja Luther Vandrossin kanssa Young Americans -kiertueelle 1975.

Bowien ilmiömäisen muuntautumiskyvyn ja rajoja rikkovan taiteen taustalla on ollut kyky hakeutua yhteistyöhön juuri oikeiden ihmisten kanssa. Heistä haastatellaan muun muassa pitkäaikaista kitaristia Carlos Alomaria, Berliinin-vuosien levyillä mukana ollutta muusikkoa Brian Enoa sekä Let’s Dancen tuottanutta Nile Rodgersia.

The Next Day -albumin viime keväänä julkaissut Bowie, 66, itse kommentoi uransa käänteitä vain äänenä ja vilahtaa näkyvillä nykyolemuksessaan aivan viime sekunneilla.

Teemaillassa nähdään lisäksi Dublinissa 2003 taltioitu A Reality Tour -konsertti sekä D.A. Pennebakerin uudelleen leikattu elokuva Ziggy Stardust & Spiders from Mars -konsertista kesältä 1973.

Tuomo Kiisseli

 

Lähiöunelmia, ma 20.00 Sub

KOMEDIASARJA Yksi kondomipaketti muuttaa Tessan elämän. Hänen isänsä, arkkitehti George (Jeremy Sisto) löytää paketin teini-ikäisen tyttärensä (Jane Levy) huoneesta ja päättää muuttaa kahden hengen perheensä Manhattanilta yhteen New Yorkin varakkaista lähiöistä. Siellä heitä vastassa on alati hymyilevä botoxblondien joukko.

Lähiöunelmia-sarjan perusjännite on sarkasmia viljelevien kaupunkilaisten ja ulkonäköön keskittyvien lähiötallaajien ristiriidassa. Vaikka huumoria revitään yksioikoisista stereotypioista, löytyy komediasarjasta myös lämpöä. Isän ja tyttären väleissä on sopivasti kapinaa ja aidolta kalskahtavaa välittämistä.

Tessa ja George edustavat ikään kuin tavallisia ihmisiä tv-sarjojen realitystä muistutta­vien muovinaamojen keskellä. Uudet asukkaat pudotetaan kuitenkin välillä jalustalta, ja naapuritkin esitetään onneksi hetkittäin inhimillisinä.

Sarja jatkuu Yhdysvalloissa syksyllä kolmannelle tuotantokaudelleen.

Kaisu Tervonen

 

Pikajuna pohjoiseen, to 21.55 Teema ****

ELOKUVA Harvoin nähty junajän­näri oli meillä ensimmäinen täysipainoisen tyylikäs jännitysfilmi – ranska­laisvivahtein ja hillitysti ilman dekkarilapsellisuuksia.

Roland af Hällströmin ohjaama ja kirjoittama Pikajuna pohjoiseen tapahtuu yöjunassa, jota vetää klassisesti höyryveturi.

Rajatussa tilassa on monenmoista, tähtien esittämää porukkaa, jonka poliisi kerää tarvittaessa ravintolavaunuun. On välttelevä nuorimies (Leif Wager)ja kalleuksiaan kyttäävä vuorineuvoksetar (Arna Högdahl) ja vieraista miehistä kotiin palaava rouva (Ansa Ikonen). On elämänsä keikalta tuleva konkaritoimittaja (Aku Korhonen), on korttihuijareita ja pelastusarmeijalaisia. Yhdessä makuuhytissä eletään hääyön huumaa.

Rikosarvoituksen rinnalta nousee muuta. Matkustavaisten vain hetkeksi toisiaan risteävät tiet saavat loppua kohti eksistentiaalista painoa. Lopetustapa on yllättävä ja dramaturgisesti merkittävä.

Jussi Karjalainen

 

Brighton Rock, pe 21.00 AVA ***½

ELOKUVA Kulissiksi on valittu Brightonin rantabulevardi, jossa modit ja rokkarit ottavat mittaa toisistaan – vaikka romaani on vuodelta 1938. Nuhjuisen rikollisryhmän pomo murhataan kujalla. Kostoksi tästä ryhmän jäsen Pinkie (Sam Riley) tappaa murhaajan. Nuori tarjoilija Rose tietää tapahtumista liikaa, joten Pinkie alkaa piirittää johdateltavissa olevaa naista.

Harvoin on elokuva keskittynyt yhtä vastenmieliseen hahmoon. Pinkie on sosiopaatti, joka ei tunne lojaalisuutta edes oman jengin jäseniä kohtaan. Avainkohtauksessa hän äänittää juuri naimalleen Roselle nauhoituksen, jolla kertoo vihaavansa nuorikkoaan.

Rowan Joffe ohjaa kunnianhimoisella otteella. Kuvausjälki on komeaa, ja aikakauden henki on tavoitettu hienosti. Välillä tunnelma kohoaa vaikuttavaksi, mutta kokonaisuus ei kuitenkaan ole ihan sujuva.

Sam Riley on hyytävän omahyväinen Pinkienä. Sivurooleissa nähdään taitavat konkarit Helen Mirren ja John Hurt.

Onnimanni Liukkonen

X