Teksti:
Seuran toimitus

Idols, Ma 20.05 MTV3

LAULUKILPAILU Rasmuksen riveistä ja soolourastaan tunnettu Lauri Ylönen on yksi kolmesta uudesta Idols-tuomarista. Muut uudet kasvot ovat rap-artisti Sini Sabotage ja goottirokkari Jussi69. Tuomariston konkarin titteli kuulu nyt Jone Nikulalle, joka on ollut mukana 10 vuotta, Idolsin alusta asti.

Kaikki kolme uutta tulokasta tekevät asenteikasta musiikkia. Heidän mukanaan tuomaristosta onkin tullut entistä rokkiuskottavampi. Onko tarkoitus nuorentaa formaattia? Lauri Ylösen mukaan kyllä ja ei.

”Kyllä uusi tuomaristo tuo lisää potkua. American Idol näytti tässä varmaan mallia. Jotkut kisaajista eivät tosin olleet edes syntyneet, kun mä ja Jussi aloiteltiin musahommia. Ei tämä varmaan sen ikäiselle porukalle varsinaiselta nuorennusleikkaukselta vaikuta”, hän nauraa.

Formaatin nuorennusleikkaus toteutuu ainakin siinä, että tänä vuonna huomattava osa kisaajista on Ylösen mukaan iältään alaikärajan tienoilla.

”Osallistujien ikä on jostain syystä mennyt alaspäin. Mutta 16-vuotiaana homma onkin hyvä aloittaa. Niin tein itsekin.”

Kaisu Tervonen

 

Baskervillen koira, Su 18.00 Teema ****

ELOKUVA Hammer Film Productions on jäänyt historiaan legendaarista brittikauhua suoltavana tuotantoyhtiönä. Ei siis ihme, että Hammerin tuottama elokuva Arthur Conan Doylen tunnetuimmasta Sherlock Holmes -tarinasta muistuttaa enemmän kauhukertomusta kuin varsinaista salapoliisitarinaa.

Sir Henry Bas­ker­ville (Christopher Lee) perii sukukartanonsa, jonka yllä lepää vuosisatoja vanha kirous: tilaa ympäröivillä nummilla kummittelee tappajakoira. Holmes (Peter Cushing) ja tohtori Watson (André Morell) palkataan suojelemaan aatelisherran henkeä.

Hammerin luotto-ohjaajan Terence Fisherin käsissä Baskervillen koirasta muodostuu vakuuttavaa gotiikkaa uhkuva kauhukertomus. Yhtiön vakionäyttelijät Cushing ja Morell tekevät tahoillaan hienosti sisäistetyt roolit. Heidän välinen kemiansa ei kuitenkaan yllä samalle tasolle kuin hahmoja lukuisissa aikaisemmissa elokuvissa esittäneiden Basil Rathbone ja Nigel Bruce.

Henri Waltter Rehnström

 

Jalkapallomaa, Ma 21.30 TV1

DOKUMENTTI ”Ne jotka haukkuu kotimaista futista ja fanittaa joitain ylipalkattuja diivoja ulkomailla, ne ei ole kannattajia, ne on asiakkaita – siinä on aika iso ero. Mä en ole asiakas, mä olen kannattaja”, 33-vuotias Kai tilittää Teppo Airaksisen ohjaaman loistavan dokumentin alussa.

Kai kuuluu FC Lahden rääväsuiseen kannattajaporukkaan FCLK:hon, joka on niittänyt kyseenalaista mainetta rähinöimällä poliisin kanssa ja aiheuttamalla talousvaikeuksissa muutenkin painivalle seuralle tuhansien eurojen lisälaskut.

Airaksinen (Onnelliset läskit, Kulman pojat, tv-sarja Kimmo) seurasi räyhäporukkaa ja sen myötä FC Lahden selviytymiskamppailua vuodesta 2010 viime syksyyn. FCLK:n tulilinjalla eivät olleet vain vastustajat, painokelvotonta tekstiä satoi myös oman seuran nyt jo ex-pomon Ari Koskisen niskaan. Dokumentti ei selittele eikä ota itse kantaa vaan antaa katsojan muodostaa mielipiteensä aikuisten miesten touhusta.

”No one likes us, we don’t care”, kuuluu brittiseura Millwallin pahamaineisten kannattajien tunnuslaulu. Sama tuntuu olevan teemana lahtelaisillakin.

Tuomo Kiisseli

 

Broadchurch, To 21.05 MTV3

JÄNNITYSSARJA Rantahiekalla makaa kuollut poika, ja murhaaja on yksi nätin kylän asukeista. Brittiläisen menestyssarja Broadchurchin asetelma muistuttaa Twin Peaksin klassista aloitusta, jossa kaikkien rakastama tyttö löytyy kuolleena rannalta. Broadchurchin murhattu Danny-poika edustaa Laura Palmerin tyyliin jotain korvaamatonta, mutta on Twin Peaks -hahmoa viattomampi. Danny ei olisi saanut kuolla, ja vääryyden tekijä täytyy selvittää.

Sarjan luoja Crish Chibnall tutkii taitavasti, miten yksi kuolema vaikuttaa tiiviiseen kyläyhteisöön. Islantilaisen Ólafur Arnaldsin kylmäävä musiikki korostaa järkyttymistä ja vihaa.

Doctor Whona tunnettu David Tennant esittää kipakasti murhatapausta tutkivaa etsivää, joka tulee isosta kaupungista ulkopuolisena haastamaan kylän näkymättömät säännöt. Murhatun äitiä esittävä, hauras Jodie Whittaker näyttää koko ruumiillaan, miten suuri suru vaikuttaa ihmiseen.

Kuva viihtyy rantakaupungin idyllisissä maisemissa ja ihmisten yksinäisissä reaktioissa, kun murhan vaikutukset leviävät verkkaisesti. Viattomilta näyttävillä henkilöillä on tietysti salaisuuksia, jotka paljastuvat ajallaan, mutta tapahtumat pysyvät hyvin arkisella tasolla.

Sarjan katsoluvut nousivat kotimaassaan loppua kohden ja kahdeksannen jakson finaalia seurasi Briteissä jo yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Kannattaa jättää lukematta nettiartikkelit, sillä murhaajan tietäminen vie pohjan sarjan hämmentyneeltä tunnelmalta. Vaikka luoja Chibnall ei halunnut sarjasta jatko-osilla rahastajaa, kanava ITV on tuottamassa sille toista kautta ensi vuonna. Viattomuuden rikkominen kahdesti on lähes mahdotonta.

Tero Kartastenpää

 

Hell’s Kitchen Suomi, Pe 21.00 MTV3

​KOKKISARJA Muutamia vuosia sitten tosi-tv:tä syyteltiin ihmisten kiusaamisesta ja nolaamisesta. Idolsit ja muut kykykilpailut valitsivat pehmeämmän linjan, huonoja kisailijoita ruvettiin kannustamaan rakentavasti. Näin ei tehdä Hell’s Kitchenissä.

Tv-kokkien paha poika Gordon Ramsay nousi kansainväliseen kuuluisuuteen USA:n Hell’s Kitchenin myötä vuonna 2005. Ohjelmassa hän haukkui kaikkien kisailijoiden ruoat ja käytti ahkerasti f-sanaa.

Yhtään kiltimmältä ei vaikuta suomalaisen version vetäjä Sauli Kemppainen. Kalju koukkunokka näyttää enemmänkin vapaaottelijalta kuin kokilta. Mielipiteetkin tulevat selväksi:

”Jos homma toimii keittiössä, niin ei minua tarvitse pelätä. Sähläämistä en kyllä rupea yhtään katsomaan, vaan annan näkemykseni kuulua.”

Kemppainen huokuu äijäkarismaa, jonka edessä ei tee mieli väittää vastaan. Kannuksensa hän on hankkinut Keski-Euroopassa, josta meriittinä on Michelin-tähti. Suomeen Kemppainen palasi vuosi sitten ja toimii nykyisin Hotel Kämpin keittiöpäällikkönä.

Sekalaisista keittiöalan ammattilaisista koostuva kilpailijakatras saa varmasti hikoilla Kemppaisen fine dining -menun kanssa. Kesällä uutisoitiin, että nyrkki oli heilunut ohjelman kuvauksissa. Värikkääksi persoonaksi itseään tituleeraava kisaaja Markku Mutanen oli kuvannut kanssakilpailijoidensa halailua ja saanut palkinnoksi nyrkkiä rintakehään. Joko kisailijoiden paineet ovat todella korkealla tai sitten kyseessä oli taitava sissimarkkinointitempaus. 

Onnimanni Liukkonen

X