Teksti:
Seuran toimitus

Vihaiset miehet la 29.9. klo 21.00 Teema   ****

TEEMAILTA Aina usein se tunne iskee: yhteiskunta on epäoikeudenmukainen, systeemi on mätä! Nykyään voimakkaat tunteet puretaan internetissä, usein anonyymisti ja vihaan heittäytyen.

Teemalauantain kahdessa elokuvassa miehet sanovat asiat niin kuin ne ovat.

Jack Rebney oli 1980-luvulla asuntoautokauppias. Kuumana mainosvideon kuvauspäivänä hän äityi jatkuvasti tiuskimaan, ja millä tavalla! Huippunäyttelijätkin olisivat kateellisia tyylikkäistä purkauksista.

Ennen dokumenttiohjaaja Ben Steinbauerin yhteydenottoa Rebney ei tiennyt olevansa kulttitähti, jonka raivokohtauksia on katsottu ensin vhs-kopiona ja sitten YouTubesta.

Steinbauerin ylipitkässä Internetin vihaisin julkkis (Winnibago Man, USA 2009)- dokumentissa pelottava räyhääjä paljastuu George W. Bushin hallintoa vihaavaksi kivaksi sedäksi. Mukavasti myös Rebneyn ennakkoluulot faneistaan osoittautuvat turhiksi.

Sidney Lumetin ohjaamassa Kasvot kuvaruudussa (1976) -draamassa uutistenlukija Howard Beale (Peter Finch) on saamassa potkuja uhottuaan yleisölleen tekevänsä itsemurah nruudussa. Anteeksipyynnön sijaan Beale lataa suorassa lähetyksessä täysillä turhaumiaan ja mielipiteitään Amerikan tilasta. Bealesta tulee sievisteltyyn soopaan kyllästyneiden katsojien suursuosikki, mutta kun kanavapomot päättävät rahastaa ”hullulla profeetalla”, hän kääntyy mediajätin viholliseksi.

Dokumentti ja fiktio esittävät saman johtopäätöksen: mölyjä ei kannata pitää mahassaan. Winnebago-miehen kertomus osoittaa, kuinka nettimaine voi yllättää kenet vain. Lumetin elokuva on paitsi satiiri mediasta, myös varoitus populismista, joka kääntyy itseään vastaan.

Kalle Kinnunen

(Network, USA 1976) O: Sydney Lumet. P: Peter Finch, Faye Dunaway, William Holden, Robert Duvall.

Operaatio Mannerheim alk. su 30.9. su-pe klo 20.00 Teema

REALITYSARJA ALKAA Suomen Marsalkka -elokuva saa ensi-iltansa Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 28. syyskuuta, Teema esittää sen televisiossa tuoreeltaan 6. lokakuuta. Jo tämän viikon sunnuntaina käynnistyy hankkeen toinen ulottuvuus Operaatio Mannerheim, räiskyvä kuusiosainen realitysarja leffan tekemisestä.

Tuottaja Lyytinen on itse dokumentin keskushenkilönä. Aiemmin hän ei ole kameran edessä esiintynytkään.
”Jeesus kun se oli vaikeata. Mukana on paljon mokumentaarisia aineksia, Boratia.”

”Elokuvan tekeminen kehitysmaassa on asioiden improvisointia. Kysyi heti kaaoksenhallintaa, kun casting-tilaisuuteen tulee viidensadan porukka. Kaikki mikä meistä vaikutti oudolta, tuntuu realityssä varmaan tosi mukaansatempaavalta.”

Jussi Karjalainen

Lue lisää

Elämä pelissä: Voiko siihen kuolla? alk. su 30.9. klo 18.15 TV1

UUSI KAUSI ALKAA Elämä pelissä keskittyy tänä syksynä tunnetilaan, joka kalvaa itse kutakin aika ajoin. Oikea termi sille on nettikyselynkin perusteella ”vitutus” – se valtaa mielen arjen vastoinkäymisissä, pienemmissä ja suuremmissa. Ohjelman pyrkimyksenä on auttaa sietämään takaiskuja paremmin ja kohentaa sitä kautta myös terveyttä, vitutushan tutkitusti lyhentää elinikää vuosilla.

Kahdeksan viikkoa kestävään valmennukseen osallistuvat näyttelijä Oskari Katajisto, 46, Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn, 50, kotiäiti Nina Mikkonen, 48, suursijoittaja Kai Mäkelä, 65, sekä yrittäjä Jethro Rostedt, 36. Katajistolla valmentajana on työhyvinvoinnin pioneeri, tohtori Heimo Langinvainio, Krohnilla psykologi Anne Hyvén, Mikkosella psykologi Tony Dunderfelt, Mäkelällä psykiatri Ben Furman ja Rostedtilla psykologi Ilona Rauhala.

Jokaisella valmennettavalla on omat painavat syynsä lähteä mukaan. Moni haluaa parantaa varsinkin ihmissuhdetaitojaan ja rytmittää hektistä arkeaan.

”Vaikka en näytä v-mäisen oloiselta, burn out tässä on uhkana jatkuvan kiireen takia. Vaimokin muistutti että  ’lapset ovat vain kerran pieniä’, kun aamulla taas lähdin. Kyllä v-tutti, samoin omat kolesteroliarvot”, Jethro Rostedt perustelee osallistumistaan.

”V-tutus voi ottaa erilaisia muotoja; jotkut alkavat toimia muita, jotkut taas itseään vastaan. Me haemme Jethron kiireiseen elämään palautumiskeinoja ja mielenhallintaa”, Ilona Rauhala sanoo.

Katsojat pääsevät mukaan valmennukseen tekemällä Elämä pelissä -testin. Sen tulos antaa arvion V-indeksistä, positiivisuudesta ja eliniästä. Testi löytyy osoitteesta www.yle.fi/elamapelissa.

Tuomo Kiisseli

Roba alk. ma 1.10. klo 21.05 MTV3  

DRAAMASARJA ALKAASketsisarja Putous teki Aku Hirviniemestä ja Riku Niemisestä koko kansan naurattajia. Kari Hietalahti on ollut vuosikausia yksi Suomen monipuolisimmista mieskoomikoista ja Mari Perankoski maan ykköskomedienne. Ilari Johansson tekee vuodessa satakunta keikkaa stand up -koomikkona.

Valtaosa kameran edessä työskentelevistä suomalaisnäyttelijöistä on kokeillut koomisia viihdeohjelmia. Poliisisarja Robaan on kuitenkin osunut niin monta vahvalla koomikkoleimalla merkittyä näyttelijää, että herää epäilys siitä, onko kyse vain sattumasta? 

Matti Rämö

Lue lisää

Vain elämää alk. pe 5.10. klo 20.00 Nelonen

SARJA ALKAA ”Näin nimekkäälle jengille en ole aiemmin esiintynytkään”, tuumaa Jare Tiihonen, tuttavallisemmin Cheek.
Hän nousee pienen ravintolan lavalle räppäämään ideoimansa ja osittain uusiksi sanoittamansa version Jari Sillanpään kappaleesta. Yleisönä istuvat Kaija Koo, Katri Helena, Erin, Pertti ”Nipa” Neumann, Jonne Aaron – ja Jari Sillanpää. Vuoden 1995 tangokuningas tuijottaa esitystä äimistyneenä ja haukkoo hymyillen henkeään.

Puolentoista tunnin ohjelmapaikalla esitettävä uusi musiikkiviihdeohjelma Vain elämää pohjautuu Netherland’s Best Singer -formaattiin. Suomalaisversiota lähempänä kuitenkin on kuitenkin ruotsalaisartisteja – kuten Eva Dahlgrenin ja Tomas Ledinin  – ruutuun tuonut sarja Så Mycket Bättre.

”Ryhmä artisteja kasattiin yhteen, jotta jäisi jotain pysyvää: nimittäin uudet versiot heidän kappaleistaan”, Vain elämää -sarjan vastaava tuottaja Anssi Rimpelä sanoo.

Ohjelman tähtikaarti asui viime keväänä kymmenen päivää kartanohotellissa Hirvensalmella Etelä-Savossa. Kukin sai olla vuorollaan päivän pääartisti, joka valitsee aktiviteetit ja kuuntelee kuuden muusikkokollegansa versiot omista kappaleistaan.

Elina Järvi

Lue lisää
 

X