Teksti:
Seuran toimitus

Anne Frankin päiväkirja su 26.1. klo 18.00 Teema ****

ELOKUVA Hollywood varoi kajoamasta juutalaisvainoihin 1950-luvun lopulle asti. Filmatisointi Anne Frankin autenttisesta päiväkirjasta avasi aihepiiriä, pyrkimättä kuitenkaan shokeeraamaan. Anne (Millie Perkins) on 13-vuotias perheen piiloutuessa maustetehtaan ullakolle Amsterdamissa. Sanavalmis tyttö kokee piilopaikassa seuraavan kahden vuoden kuluessa murrosiän kuohut.

Ohjaaja George Stevens toimi sodan lopulla dokumentaristina todistaen maailmalle paljastuneet keskitysleirihirveydet. Anne Frank -elokuvassa Stevens kertoo juutalaisvainoista yleisinhimillisesti muutaman perheen ja yhden ullakkotilan perspektiivistä. Varmaotteinen elokuva sai kolme Oscaria ja olisi hyvin ansainnut pystin myös äänisuunnittelusta – erityisen taidokkaasta äänten ja hiljaisuuden käytöstä. Päiväsaikaan ei saa päästää hiiskahdustakaan.

Jussi Karjalainen

Kotirauha su 26.1. klo 19.50 MTV3 ***½

ELOKUVA Rakennusyrittäjä Sami Luoto (Samuli Edelmann) haluaa rakentaa unelmatalon, ja samalla olisi tarkoitus rikastua muilla talobisneksillä. Talouslama kuitenkin puraisee kunnolla. Työntekijät pitää irtisanoa, pankki vaatii saata­viaan ja tytär ruinaa mopoautoa. Suomalaisen miehen tuska paisuu kohti räjähdyspistettään.

Aleksi Mäkelän ohjaama angstidraama hyödyntää kerronnassaan kauhuelokuvaelementtejä. Marko Leinon oman romaaninsa pohjalta käsikirjoittamat tuskaiset juonenkäänteet kasvavat hieman liioiteltuihin mittasuhteisiin. Edelmannin vahva eläytyminen pelastaa paljon.

Onnimanni Liukkonen

Dokumenttiprojekti: Olga ma 27.1. klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Saamelaisdokumentti Olga vie pohjoiseen ja samalla kuin ajassa taaksepäin. Elämä Venäjän tundran tuulessa on kuin Suomen maaseudulla yli 50 vuotta sitten: yksinkertaista ja rankkaa. Päähenkilö Olga vahtii yksinään kaukaista poromiesten ruokavarastoa, josta satunnaiset työmiehet yrittävät varastaa jatkuvasti säilyketölkkejä.

Koska lukeminen ei ole Olgan mieleen, hän katselee kuvia ja nukkuu kissan kanssa. On se ainakin parempaa tekemistä kuin Luujärven saamelaisten toivoton viinankittaus. 
Saamelaiset menettivät Neuvostoliiton myllerryksissä porotokkansa, eivätkä sorretut tahdo löytää enää elantoa. 

Ohjaaja Paul-Anders Simma on vuoden 1997 esikoiskomediansa Sagojogan ministeri – joka oli kaikkien aikojen toinen saamelaiselokuva – kuvannut pelkästään dokumentteja. Hiljaisesta ja hitaasta dokumentista välittyy aiheen ja alueen syvä tuntemus. Puheliaita ihmisiä vihaava Olga innostuu kertomaan tarinoita an­keas­ta lastenkotimenneisyydestään ja vastaan kävelleistä karhuista.

Tero Kartastenpää

 

Pukumiehet ti 28.1. klo 22.35 MTV3

LAKISARJA New Yorkin yrityslakimiesten maailmasta ei luksusta puutu, mutta kilpailuhenkisessä yhteisössä myös panokset ovat kovat. 

Huippujuristi Harvey Specter ylennetään lakitoimisto Pearson Hardmanin osakkaaksi. Samalla hänen tulee palkata itselleen avustava lakimies. Yrityksen imagoon kuuluu, että kaikki asian­ajajat ovat käyneet arvostetun Harvardin lakikoulun. Kun Harvey päättää palkata apulaisekseen nuoren Mike Rossin, rikkoo hän firman kaikkia sääntöjä. Mike on kyllä lahjakas, mutta koulut ovat jääneet kesken. Pilvenpolttelu ja pääsykoehuijauksien järjestely ovat kiinnostaneet uran luomista enemmän.

Aiemmin esimerkiksi Kaikki rakastavat Raymondia käsikirjoittaneen Aaron Korshin luoman sarjan pääjännite syntyy Harveyn ja Miken välille. Itsekäs Harvey on äärimmäisen pätevä, mutta tunne-elämältään kylmä. Mike tuo Harveyn elämään ripauksen lämpöä, mutta elää jatkuvan paljastumisuhan alla. Varsin tuntemattomien näyttelijöiden kemiat toimivat oivallisesti ilman tähtikuvaan liittyviä ennakko-odotuksia. 

Koukuttava Pukumiehet on Yh­dysvalloissa miellyttänyt sekä katsojia että kriitikoita. Toisin kuin monet sarjat nykyisin, Pukumiehet ei saavu Suomeen ihan uunituoreena. Se alkoi Yhdysvalloissa jo kesällä 2011. Parhaillaan siellä pyörii sarjan kolmas kausi, ja neljännestäkin on jo tehty tilaus.

Onnimanni Liukkonen

Tiededokumentti: Dawkinsin maailma ke 29.1. klo 17.00 Teema

DOKUMENTTISARJA Uskonnon merkityksen väheneminen tekee meistä sivistyneempiä kuin koskaan, väittää tieteen kansantajuistamisen mestari Richard Dawkins.

Evoluutiobiologi Dawkins pääsee uusintana nähtävässä sarjassa mieliaiheensa uskonnon pariin. Itsensä ateistiksi määritellyt Dawkins johdattaa katsojat pohtimaan synnin käsitettä. Hänen mukaansa tiede auttaa löytämään uskontoa paremman tavan olla hyvä ihminen.

Dawkinsin mukaan uskonto, synnyttää syyllisyydentunnetta ja jopa opettaa elämään valheessa. Hän vie meidät muun muassa pariisilaiselle plastiikkakirurgille, joka korjaa ”hairahtuneita” muslimityttöjä immenkalvo-operaatiolla takaisin neitsyiksi.

”Nämä naiset ovat kahden valheen vankeja – julkisen häpeän ja yksityisen petoksen. Pyhän kirjan lait ja määräykset ovat barbaarisia, ja ihmiskunnalle on pelkästään hyväksi että on kehittymässä uusi moraali”, Dawkins jysäyttää. Hän uskoo lujasti, että ihmiselle luontainen empatia tekee meistä yhä moraalisempia.

Tuomo Kiisseli

 

 

X