Teksti:
Seuran toimitus

Terra Nova la 21.1. klo 21.00 MTV3

SARJA ALKAA Fox-kanavan suursatsaus Terra Nova vie päähenkilönsä esihistorialliseen aikaan. Tarina alkaa vuodesta 2149. Ihmiset ovat saastuttaneet maapallon lähelle lopullista tuhoa.

Shannonin perheen pää, isä Jim (Jason O’Mara) on joutunut vankilaan vastustettuaan virkavaltaa kotitarkastuksen yhteydessä. Muu perhe on päässyt mukaan Terra Nova -projektiin, jossa ihmisiä lähetetään 85 miljoonan vuoden päähän menneisyyteen. Isäkin onnistuu livahtamaan mukaan dinosaurusten aikaan.

Menneisyyden yhdyskuntaa johtaa tiukka ja oikeudenmukaisuutta huokuva Nathaniel Taylor (Stephen Lang), joka on sarjan karismaattisin hahmo.

Onnimanni Liukkonen

Rosemaryn painajainen la 28.1. klo 21.51 Teema    *****

KAUHUELOKUVA Naapurin satanistit tuhoavat nuorenparin avio-onnen Roman Polanskin kauhuklassikossa, joka esitetään osana Teemalauantain Paholaisen kehtolaulu -kokonaisuutta.

Kotirouva Rosemary (Mia Farrow) ja näyttelijä Guy (John Cassavetes) löytävät unelmiensa kodin New Yorkin keskuspuiston laidalla sijaitsevasta vanhasta ja arvokkaasta kerrostalosta. Naapurin vanhapari vaikuttaa suloiselta, asunto avaralta ja kauniilta.

Pian alkaa tapahtua kummia. Rosemary tulee raskaaksi peräti merkillisissä olosuhteissa. Sekä naapureiden että Guyn huolenpito menee raskauden kestäessä yhä ahdistavampaan suuntaan.

Julmuutta parhaissa elokuvissaan tutkiva Roman Polanski yhdistelee suljetun tilan kauhutarinaansa niin perhedraamaa kuin tilannekomediaakin. Huumatun Rosemaryn uunikohtaus on kuvattu verhotusti, mutta kuuluu oikeastaan elokuvahistorian raiskausjaksoista julmimpiin. Tästä alkaa pariskunnan erkaantuminen toisistaan, kun naapureiden mustat aatteet vievät Guyn yhä selvemmin mukanaan. Cassavetes ujuttaa selkärangattomaan lurkkiinsa kohtaus kohtaukselta mustempaa huumoria.

Ennen elokuvaa esitetään vajaan tunnin dokumentti Polanskin luottosäveltäjästä, tässäkin loistavasta Krzysztof Komedasta.

Manu Haapalainen

(Rosemary’s Baby, USA 1968) 132 min. O: Roman Polanski N: Mia Farrow, John Cassavetes

Erottamattomat su 29.1. klo 21.05 TV1    ***

DRAAMA Kolmiodraamaa, murrosikää, eläinystäviä. Ohjaaja Hanna Maylettin ja käsikirjoittaja Tarja Kylmän kokoillan debyyttielokuvan ainekset kuulostavat tavallisilta, mutta näkemystä löytyy, alkaen lintuperspektiiviin nousevista avauskuvista ihmisistä tasaisessa pohjalaismaisemassa. Rima on korkealla etenkin henkilöohjauksessa.

Luonnonlapsimainen boheemi Eve (Minna Haapkylä) karkasi nuorena maailmalle ja jätti lapsensa Ninnin sisarensa Tarun (Tiina Lymi) hoitoon. Vuosien jälkeen Eve saapuu katsomaan teini-ikäistä Ninniä, jota kotitilan ratsu on kolhaissut.

Kummankin sisaren kanssa seurustellut valokuvaaja Harri (Jorma Tommila) on Tarun puoliso. Menevä ja musikaalinen Eve osallistuu tyttärensä kuvioihin ja alkaa heilua yli-ikäisenä koulun kuningattarena. Järjestystä rakastavan Tarun maailma rakoilee. Tytär ja mies joutuvat valitsemaan kahden naisen väliltä.

Erottamattomissa on osuvuutta mutta myös puutteita. Sisarten kipeää menneisyyttä ei avata katsojalle kunnolla. Draaman panokset loppuvat jo ennen loppunäytöstä. Elokuva on kuin odotuksia herättävä pohjustus tarinaan, joka ei koskaan käynnisty.

Lauri Lehtinen

(Suomi 2008) O: Hanna Maylett. P: Tiina Lymi, Minna Haapkylä, Jorma Tommila.

Rubicon alk. su 29.1. klo 22.40 MTV3

SARJA ALKAA Will Traves (James Badge Dale) on tiedusteluanalyytikko New Yorkissa sijaitsevassa salaisessa hallituksen virastossa. Menetettyään vaimonsa ja lapsensa 9/11-iskuissa hänestä on tullut sulkeutunut ja etäinen työtovereitaan kohtaan.

Eräänä päivänä Traves löytää päivälehtien sanaristikoista outoja yhtäläisyyksiä ja ilmoittaa asiasta esimiehelleen. Esimies kuolee junaonnettomuudessa ja Travis ylennetään johtajaksi. Hän ryhtyy selvittämään salaliittoa, jonka lonkerot näyttävät ulottuvan syvälle tiedustelupiireihin. Myös Travesin esimiehillä näyttäisi olevan roolinsa vallan kulisseissa. Keneenkään ei voi luottaa.

Miellyttävän rauhallisesti etenevä kerronta luo hienovaraiset mysteeritunnelmat. Tuottaja Henry Bromellin mukaan sarjan tekijät hakivat inspiraatiota 1970-luvun salaliittoelokuvista. Toimintaa ei ole paljon, mutta hyvin kirjoitettu jännärijuoni pitää otteessaan.

Rubicon tehtiin Yhdysvalloissa AMC-kanavalle, joka tunnetaan myös laadukkaista Mad Men- ja Breaking Bad -sarjoistaan. Kehuttu sarja lopetettiin yhden kauden jälkeen, koska katsojaluvut riittäneet.

Sarja on nimetty Italian Rubicon-joen mukaan. Julius Caesarin sotaretkestä alkunsa saaneen sanonnan mukaan Rubiconin ylittäminen merkitsee, että paluuta ei enää ole.

Onnimanni Liukkonen

A-studion reportaasi: Pukki-ilmiö klo 21.00 TV1

Vielä puoli vuotta sitten Teemu Pukki oli vain yksi HJK:n jalkapallojoukkueen rivimiehistä. Maaleja nuorukainen oli toki tehnyt ihan mukavasti, mutta mistään ilmiöstä ei kukaan puhunut.

Sitten tuli elokuu. HJK kohtasi saksalaisen Schalken Eurooppa-liigan pudotuspeleissä. Pukki ampui kotiottelussa kaksi ja vielä vieraissakin yhden maalin Euroopan huippuihin lukeutuvien gelsenkircheniläisten verkkoon. Onnistumiset poikivat Pukille pikavauhtia seurasiirron Schalkeen, jossa menestys on saanut jatkoa kolmen Bundesliiga-maalin muodossa.

A-studion reportaasissa matkustetaan Saksaan katsomaan, miten Pukin kevätkausi Schalken organisaatiossa lähtee liikkeelle. TV-maailman mennessä painoon ohjelman toimittaja Boris Salomon oli vasta lähdössä Saksaan, joten matkan lopputuloksesta ei ollut vielä täyttä varmuutta.

Kun liikutaan kansainvälisen jalkapallon huipputasolla, viilaamista kuvauslupien ja muiden käytännön järjestelyjen kanssa riittää. Pukki kyllä tavataan matkalla, mutta se kuinka paljon hänen aikaansa saadaan, ei ole selvillä. Ainakin pelipäivä on kokonaan rauhoitettu medialta.

Ohjelman yksi päähenkilö on neljätoistavuotias Matti, joka on itsekin lahjakas jalkapalloilija. Hän matkustaa kuvausryhmän mukana Saksaan tapaamaan idoliaan. Matti on jo aikaisemmin tavannut Pukin ja saanut tältä lahjaksi huppuluokan jalkapallokengät.

Salomon uskoo, että Pukin luonne on suuri syy siihen miksi hänestä on tullut niin suosittu sekä Saksassa että Suomessa.

”Kenelläkään ei tunnu olevan pahaa sanottavaa Pukista. Hän on samaan aikaan ujo, jopa arka, mutta toisaalta hyvin sosiaalinen luonne.”
Tehdessään ensimmäiset maalit Schalken paidassa suomalainen vaikuttikin lähes vaivaantuneelta tuulettaessaan osumia. Tämä nuorukainen haluaa pelata hyvin, mutta uhoamisen hän jättää muille. Se on asenne, joka selvästi viehättää suomalaisia penkkiurheilijoita.

A-studion reportaaseja tullaan alkuvuodesta näkemään vain kolme kappaletta. Pukki-ilmiön jälkeen vuorossa on Nina Malmbergin toimittama Paluu Utöyaan ja kahden viikon kuluttua Risto Vuorinen seuraa, miten pärjäävät Viron köyhät.  Helmikuun lopussa perjantain kello 21:n ohjelmapaikan ottaa uusi interaktiivinen makasiiniohjelma A-Stream.

Onnimanni Liukkonen

X