Teksti:
Seuran toimitus

Olipa kerran alk. su 14.10. klo 21.00 Nelonen

SARJA ALKAA Näyttelijä Lana Parillan ensimmäinen kohtaus sarjassa Olipa kerran tekee selväksi hänen hahmonsa luonteen. Hän ryntää mustaan viittaan, päähineeseen ja lateksihousuihin verhoutuneena keskelle Lumikin häitä uhkailemaan satukuninkaallisia. Parilla on paha kuningatar.

Mutta on hän muutakin. Ensimmäisessä jaksossa käy ilmi, että juuri samaisen kuningattaren ansiosta satumaailma on asetettu kiroukseen, ja että kaikki sen hahmot on karkotettu nykymaailmaan tietämättöminä kirouksestaan. He asustavat Storybrooke-nimistä kaupunkia, jonka pormestarina ilkeilee Regina Mills – kukapas muu kuin paha kuningatar.

Muun muassa Swingtownissa ja jännityssarja 24:ssa näytellyt Parilla on yksi tarinan kolmesta vahvasta naishahmosta. Keskushahmona on Jennifer Morrisin (House) esittämä yksineläjä Emma Swan, joka saapuu ulkopuolisena Storybrookiin. Siellä opettajana toimii Mary Margaret Blanchard (Ginnifer Goodwin, Big Love), satumaailman Lumikki.

Lue lisää

Kotikatsomo: Stalkkeri alk. su 4.10. klo 21.05 TV1

MINISARJA ALKAA Elina (Helena Vierikko) on vastikään eronnut nuori tarjoilija. Eräänä päivänä hän törmää sattumalta komeaan ja sympaattiseen arkkitehtiin Artoon (Sampo Sarkola). Uusi suhde alkaa intohimoisesti, mutta kuolee lopulta Arton kohtuuttomiin vaatimuksiin. Arto ei kuitenkaan usko suhteen loppuun, vaan alkaa vainota Elinaa yötä päivää, kotona ja työpaikalla. Vähitellen arki muuttuu helvetiksi.

Juha Rosman ohjaama ja Marko Järvikallaksen kirjoittama kaksiosainen jännityssarja Stalkkeri on aiheeltaan varsin ajankohtainen. Stalkkauksen eli vainoamisen kriminalisoimisesta ollaan paraikaa laatimassa ensimmäistä lakiesitystä Suomessa.

Stalkkerin nimittäminen jännityssarjaksi on kuitenkin hieman ongelmallista. Tilanteet ja juonenkäänteet ovat turhan tuttuja monista vastaavista amerikkalaisista elokuvista. Rosma on ratkaissut ongelman ohjaamalla Stalkkerin enemmän draaman kuin trillerin suuntaan ja keskittämällä huomion henkilöhahmojen välisiin jännitteisiin.

Hahmot ovat toimivalla tavalla ristiriitaisia. Varsinkin Elina on yhtä aikaa niin viaton uhri kuin myös läheisiään ylimielisesti kohteleva ilkeä akka. Vierikko onnistuu roolityössään mainiosti. Niin myös Sarkola, jonka lempeiden kasvojen alta paistaa arvaamaton pahuus. Karoliina Blackburn tekee mystisen roolin Arton entisenä vaimona.

Ensimmäisen jakson alku vaikuttaa hieman repaleiselta ja kohtaukset turhankin irrallisilta. Kun Arton ja Elinan suhde käynnistyy, tarinakin pääsee kunnolla vauhtiin. Toisen jakson lopussa jännitys kohoaa huippuunsa.

Henri Waltter Rehnström

Bored to Death alk. su 14.10. klo 22.05 TV2

SARJA ALKAA Oikea Jonathan Ames on viittäkymppiä lähestyvä newyorkilaiskirjailija, joka on menestynyt neurooseja ja sattumuksia sisältävillä kirjoillaan. Bored to Death -sarjan Jonathan Ames on yhden romaanin julkaissut kirjoittaja, joka tekee kaikkea muuta kuin kirjoittaa: potee särkynyttä sydäntä, juo valkoviiniä, polttaa kannabista ja ryhtyy yksityisetsiväksi.

Amesin itsensä luoma sarja koostuu päällisin puolin päähenkilönsä (Jason Schwartzman) ratkomista tapauksista. Uskottomien kumppaneiden ja koiravarkaiden perässä juokseminen kääntyy kuitenkin kummallisiksi tilanteiksi, joissa lauotaan arkista ja absurdia dialogia.

Salapoliisi-noir onkin vain hupaisa sivumauste komedialle. Herkullisia ovat myös tasavahvat sivuhahmot, Zach Galifianakis sarjakuvapiirtäjänä sekä Ted Danson päätoimittajana.

HBO-sarjaa tehtiin kolme tuotantokautta vuosina 2009–2011. Monen, myös allekirjoittaneen mielestä se olisi saanut jatkua pidempään.

Kaisu Tervonen

Justimus alk. ti 16.10. klo 20.30 Tv5

SARJA ALKAA Internetiin komediapätkiä lataavien harrastelijoiden joukosta pätkähti Subille ryhmä Biisonimafia. Heidän vieraanaan nähtiin viime keväänä Pohjois-Pohjanmaan Haapavedeltä ponnistava nettikomediaryhmä Justimus, jonka oma sketsisarja starttaa tänään.

Nyt 18-vuotiaat Joose Kääriäinen, Sami Harmaala ja Juho Nummela latasivat itse tekemiään hassuja räppikappaleita YouTube-nettipalveluun ensimmäistä kertaa yläkouluiässä vuonna 2009. Poikien videot ovat saaneet enimmillään yli kolme miljoonaa katsojaa.

Miltä sarja sitten näyttää? Tekoviiksiin ja tätivaatteisiin mieltyneiden nuorten ihan hauskalta sanailulta, jossa kassarouva (Kääriäinen) kuuluttaa kondomien ostajan (Harmaala) asiat koko marketille ja rehtori (Nummela) puhuttelee kahta koulupoikaa ankarasti, kunnes keskustelu kääntyy konsolipeleihin.

Yksi huumoriräppikin kuullaan, mutta pääpaino on sketsihahmoilla. Ruutuihin saadaan muun muassa leppoisasti puheltua mustaa huumoria luunmurtumista ja amputaatioista. Se laji pohjoisessa osataan.

Minna Kontkanen

Historia: Bill Clinton alk. ti 16.10. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTISARJA ALKAA Bill Clinton vaikutti liian hyvältä ollakseen totta. Kaverillinen presidentti, tyyppi, jonka kanssa lähtisi oluelle. Clinton puhui kansan kieltä, eikä ikinä antanut alentuvaa vaikutelmaa. Hän sai kannattajikseen sekä niitä, jotka harvoin äänestivät, että niitä duunareita, jotka yleensä kuuluivat konservatiivisemman republikaanipuolueen kannattajiin. Afroamerikkalaisetkin luottivat Clintoniin.

Nyt Clinton muistetaan ennen kaikkea julkisuudesta, joka seurasi paljastusta avioliiton ulkopuolisesta suhteesta Monica Lewinskyn kanssa. Saavutukset ovat jääneet skandaalin varjoon, ajatus suuseksistä presidentin soikeassa työhuoneessa on liian vahva näky.

Neliosainen dokumenttisarja kertoo ensin köyhän perheen pojasta, jonka isä kuoli ja isäpuoli oli väkivaltainen juoppo. Nuoresta miehestä, joka pyrki suoraan oikeustieteellisestä kongressiin ja nousi 32-vuotiaana Arkansasin kuvernööriksi – rivakka urakehitys herätti kateutta ja sai jotkut arvioimaan Clintonin ylimieliseksi.

Presidentiksi pyrkiessään Clinton sanoi selkeästi, että sosiaalitukien vastaanottajalta edellytetään myös vastuullisuutta. Se oli avain vanhakantaisempien tahojen hyväksyntään. Suoraviivainen sarja pääsee jo ensimmäisessä jaksossa presidentinvaaleihin ja niitä edeltäneisiin saksofoninsoittoihin, jotka kruunasivat nuorekkaan imagon.

Myötämielisen sarjan ajoitus ei ehkä ole paras mahdollinen. Sittemmin ulkoministeriksi edennyt Hillary Clinton oli selvästi nainen presidentin takana. Clintonien tarina on vielä kesken.

Kalle Kinnunen

X