Teksti:
Seuran toimitus

Syksyn sävel, ke 20.05 MTV3

LAULUKILPAILU Kolmas kerta, eikä ärsytä vieläkään. Useimmista formatoiduista laulukilpailuista katoaa puhti parin kauden jälkeen, mutta uudelleensyntynyt Syksyn sävel jatkaa vahvana.  Viime vuoden voittokappaleesta, Jesse Kaikurannan Järjettömästä rakkaudesta on kasvanut ihan oikea Syksyn sävel -hitti. Edellinen menestyskappale oli Marita Taavitsaisen vuoden 1998 voittobiisi André.

Kymmenen vuoden tauko piristi kisaa, ja katsojat saatiin kaipaamaan viattomia aikoja muisteluohjelmalla Syksyn sävel -retro, jonka vetäjä Tanja Huutonen juontaa kisalähetyksen yhdessä Mikael Konttisen kanssa.

Kun ohjelmassa ei ole temppuja, eivät temputkaan käy vanhaksi. Ei pitkiä tuomarointijaksoja, ei semifinaaleita vaan yksi ainoa laulukilpailu, jossa paras esitys palkitaan. Musiikkiviihdyttäjät pääsevät nostamaan esiin uusia kappaleitaan ilman häviön pelkoa, koska kisassa heikosti menestyneetkin ovat nousseet klassikoiksi.

Suorassa lähetyksessä esiintyy 12 jo valmiiksi tuttua tyyppiä. Muutama on osallistunut kisaan jo aikoinaan: iskelmäveteraani Markku Aro, uuden nousun tehnyt Freeman, uutta nousua vuosikausia yrittänyt Kake Randelin ja Pidä kii -hittinsä laulukilpailussa luonut Muska Babitzin.

Mukana on runsaasti muita konkareita kuten ukkometso Pate Mustajärvi, pehmokaksikko Ressu Redford & Jussi Vainio, viihdyttäjäammattilainen Virve Rosti ja vähähittinen laulaja Milana Misic.

Nuorisoketjussa laulavat hevahtava Voice of Finland -voittaja Antti Railio, UMK:ssa pärjännyt humoristinen Stig, nössöiskelmäyhtye Neljänsuora ja tanssilavahallitsija Suvi Teräsniska.

Kisan lomassa esiintyvät maan suurimmat tähdet: ­Vesa-Matti Loiri ja Jenni Vartiainen.

Tero Kartastenpää

 

Koirien salattu elämä, ma 19.00 TV1

DOKUMENTTI Koiran paikkaa ihmisen parhaana ystävänä ei uhkaa mikään. Prisma-ohjelmapaikalla esitettävä BBC-dokumentti Koirien salattu elämä on pakollista katsottavaa koirien omistajille, ja muillekin se toimii yleissivistävänä tietopakettina.

Ohjelma on kuvattu tyylikkäästi. Hidastuskuvissa näytetään yksityiskohtaisesti vaikkapa se, miten koiralta luonnistuu veden juominen. Tai oletko koskaan miettinyt, miten tehokkaasti koira onnistuu ravistelemaan märän turkkinsa kuivaksi? Siihenkin on oma tekniikkansa.

Historiaa käydään läpi melko pintapuolisesti. Ihminen jalosti koiran sudesta ja sai siitä itselleen uskollisen seuralaisen. Tällä hetkellä eri rotuja on 400 ja koiria maailmassa yhteensä puoli miljoonaa. Dokumentissa ei kuitenkaan käsitellä sitä, kuinka ylijalostuksella on luotu maailmaan hyvin sairaita koirarotuja.

Koirien uskollisuuden ja oppimiskyvyn ansiosta ne on voitu valjastaa esimerkiksi näkövammaisten avuksi. Ohjelmassa seurataan yhden pennun kasvua ja kouluttamista opaskoiran tehtävään.

Tarjolla on paljon mielenkiintoista knop­pitietoa, kuten että ”koirat kuulevat jopa kvartsikiteen sykkeen digitaalisessa kellossa”, mutta  onnistuu dokumentti koskettamaan myös tunnetasolla. Kyynelkanavia aukova Vain elämää -efekti on lähellä, kun kuulee Persianlahden sodassa loukkaantuneen laivastoupseerin Allen Partonin tarinan. Parton joutui pyörätuoliin ja menetti loukkaantumisen myötä kaikki muistikuvat vaimostaan ja lapsistaan. Allenin itsetuhoiset ajatukset käänsi viime hetkellä ympäri Endal-koira, joka sai omistajansa lopulta hymyilemään. Ja tämä sankaritarina ei suinkaan ole ainoa.

Juha Heinisuo

 

Suomen kaunein koti, ma 20.05 MTV3

SISUSTUSOHJELMA Sisustusbuumi valtasi Suomen 1990-luvun lopulla, kun ensimmäinen Ikea avattiin Espooseen. Huokeat hinnat toivat sisustamisen mahdolliseksi kaikille. Kilpailijat ottivat mallia ja remonttifirmat ja rautakaupat seurasivat perässä: vuosina 1997–2007 huonekalu- ja sisustuskaupan arvo kaksinkertaistui.  

Nyt pahin Ikea-villitys on jo kaukana takana. Koottavien halpiskalusteiden ja tilapäisratkaisujen sijaan on alettu korostaa laatua, designia ja yksilöllisyyttä. Kaikkien kotien ei enää tarvitse olla samannäköisiä – päinvastoin, nyt jokaisen kodin pitäisi näyttää omaltaan ja henkiä omistajansa persoonallisuutta. Kokonaisuuden merkitys on sekin kasvanut.

Tähän saumaan osuu hyvin MTV3:n uutuus Suomen kaunein koti, jossa kolme sisustamisen ammattilaista kiertää  30 suomalaista kotia arvioiden muun muassa niitten käytännöllisyyttä, viihtyisyyttä, värimaailmaa, arkkitehtuuria, mittasuhteita, materiaaleja ja kalustusta. Pihapiirin istutukset , ulkorakennukset ja kotieläimetkin huomioidaan.

Arkkitehti Pekka Pakkanen, sisustusarkkitehti Minna Piironen ja sisustustoimittaja Hanna Sumari muodostavat esituomariston, joka kymmenosaisen sarjan kussakin jaksossa valitsee kolmesta esiteltävästä kodista yhden loppukilpailuun. Voittaja ja 10 000 euron arvoinen palkinto selviää lopuksi yleisöäänestyksellä.

Ensimmäisessä jaksossa vieraillaan kolmessa 1930–40-luvuilla rakennetussa rintamamiestalossa Kaarinassa, Äänekoskella ja Riihimäellä. Katsojille kerrotaan myös kotien asukkaista, mutta tuomarien vierailun ajaksi he poistuvat. 

Paikkojen kiertämisen ja kommentoinnin lomassa tuomaristo tutkii estottomasti kirjahyllyjä, kokeilee sänkyjä, ruokkii lemmikkipupuja ja arvailee millaisia persoonallisuuksia sisustusmaun taakse kätkeytyy. 

Arvioinneissaan he ovat hyvinkin kilttejä ja varovaisia – kiva, ihana, hauska ja omaleimainen -adjektiivien lisäksi olisi ollut virkistävää kuulla välillä myös sanoja ”karmea” tai ”mauton”.  Suorasanaisimmalta vaikuttaa aloitusjakson perusteella arkkitehti Pakkanen.

Jos lifestyle-ohjelman yltiöpositiivisuus ei häiritse, tarjolla on mielenkiintoinen kurkistus erilaisiin suomalaiskoteihin. Sisustuslehtien tavoin ohjelmasta voi poimia vinkkejä ja inspiraatiota – tai haikailla että voi kun olisi joskus tuollaista meilläkin.

Jaksot on teemoitettu asunnon tyypin mukaan. Kerrostalot ja yksiöt, teidänkin vuoronne siis tulee vielä! 

Iina Alanko

 

Wall Street: Money Never Sleeps, ma 21.00 Sub ****½

ELOKUVA Oliver Stonen valkokankaalle vangitsema ahneuden ja rahan dystopia on vuoden 1987 menestystrillerin Wall Street – rahan ja vallan katu jatko-osa. On kulunut 23 vuotta, ja Gordon Gekko (Michael Douglas) on taas vapaa mies. Hän janoaa kostoa ja näkeekin siihen mahdollisuuden idealistisen Jacob Mooren (Shia LaBoeuf) muodossa. Moore on Wall Streetin sisäpiiriläinen ja Gekkon tyttären Winnien (Carey Mulligan) sulhanen.

Ohjaaja Stone, käsikirjoittajat Allan Loeb ja Stephen Schiff sekä kuvaaja Rodrigo Prieto ovat luoneet valon nopeudella kulkevan synkän tyylitellyn elokuvan. Periamerikkalaisen filmistä tekee se, että loppu on sovittelevan eheyttävä ja naishahmot tympeän passiivisia. Stone on silti omalla vahvuus­alueellaan.

Mari Pöyhtäri

 

Hilton!, ma 21.30 TV1

​DOKUMENTTI Ensin hyvät uutiset:  Virpi Suutarin Hilton! on kunnianhimoinen yritys avata syrjäytyneiden nuorten arkea heidän näkökulmastaan.

Hilton on ironinen lempinimi Helsingin Herttoniemessä sijaitsevalle vuokratalolle, Nuorisosäätiön nuorisohotellille, jonka sisään sosiaalisia ongelmia pakataan.

Siellä parikymppiset Mira, Janne, Toni ja Pete sekä nuorista huolta pitävä 44-vuotias Make kertovat kameralle ongelmista avoimuudella, joka kertoo ohjaajan saavuttamasta luottamuksesta.

Päähenkilöiden usko omiin pärjäämisen mahdollisuuksiin on mennyt, jos sitä on koskaan ollutkaan. Siksi kotoa on vaikea lähteä, vaikka myös sinne jämähtäminen ahdistaa.

Ne huonot uutiset ovat dramaturgisia, eikä niitä ratkaista kekseliäällä kamerankäytöllä tai päällekäyvällä musiikilla. Junnaavasta elämästä on vaikea olla tekemättä junnaavaa dokumenttia. Olisiko sittenkin kannattanut katsoa Hiltonin historian kautta suomalaisen syrjäytymisen kehitystä? Tai edes kertoa enemmän päähenkilöiden taustoista? Tarttumalla tiukasti hetkeen Suutari luo unenomaisen havaintojen sarjan, jonka merkitys ei jäsenny kunnolla.

Aihe sinänsä on Suutarille tuttu, sillä jo yhdessä Susanne Helken kanssa tehty Jussi-palkittu Joutilaat (2001) käsitteli nuorten syrjäytymistä. Silloin miljöönä oli Kainuu ja päähenkilöt muutamaa vuotta Hiltonia! nuorempia.

Hiltonin haastavasta ku­vauksesta vastaa Miesten vuoron (2010) purkittanut Heikki Färm.

Matti Rämö 

X