Tv-viikko 44: Pussikaljaelokuva, Nenäpäivä ja laatudokumentti
Nobelin testamentti, la 22.30 MTV3 **
ELOKUVA Arn-historialeffoista tunnettu Peter Flinth ohjasi siististi mutta kuivasti ensimmäisen uusista Liza Marklundin dekkarien filmatisoinneista. Kuuden täyspitkän tv-elokuvan sarja on tehty pohjoismaiseen patenttityyliin. Tämä avaustuotos pistettiin myös teatterilevitykseen.
Nobel-gaalaa seuraava iltapäivälehden reportteri Annika Bengtzon (Malin Crépin) joutuu samalla todistamaan läheltä juuri laakeroidun nobelistin ja hänen tanssipartnerinsa ampumista parketilla.
Kovin helposti Bengtzon osuu päättelyissään oikeaan ja aina avaintapahtumien keskelle. Kähminnöissä on peräti amerikkalainen, keltasilmäinen palkkatappajatar (Antje Traue). Nobel-komitean kabinetissa pesii patriarkaalinen luutuneisuus – sovinismin kritisointihan on Marklundin tavaramerkkejä. Varsinkin filminä teemat jäävät pintaviihteeksi.
Jussi Karjalainen
Pussikaljaelokuva, ma 21.00 Nelonen ****
ELOKUVA Lihi, Henninen ja Marsalkka ovat taitekohdassa, kuten useat muutkin Kallion katuja tallaavat eilisen nuorukaiset. Lapsuuden perhe on jäänyt taakse, samoin koulut ja systeemin pakko.
Edessä ei ole vielä mitään, mutta tilanteen pitkittyessä tulevaisuudessa siintää yhteiskunnan kärryiltä tippuminen.
Kolmikko elää hetkessä, yhdessä helteisessä kesäpäivässä.
Mikko Rimmisen kiitellyn Pussikaljaromaanin hahmot ja kirjan vallaton kieli ovat siirtyneet yllättävänkin luontevasti valkokankaalle. Kirjailija Rimmisen itsensä sekä esikoisohjaaja Ville Jankerin laatimasta käsikirjoituksesta muodostuu nykyaikainen veijarikertomus, jonka hahmot antavat pitkät esivallalle ja aikataulutetun elämän paineille. Tarina on universaali, mutta samalla tavattoman kalliolainen.
Kerronta valuu eteenpäin pullosta toiseen ja puistosta seuraavaan. Elokuvan tunnelma on asiaankuuluvan laiska, mutta sukkela dialogi sekä moninaiset kohtaamiset tuovat elokuvaan ryhtiä.
Kolmikkoa näyttelevät Eero Milonoff, Jussi Nikkilä ja Ylermi Rajamaa, joista etenkin Rajamaan virnuileva naamataulu ja oikea-aikaiset kommentit pistävät hymyilyttämään.
Kaisu Tervonen
Tiikeriä etsimässä, ma 21.30 TV1
DOKUMENTTI CP-vammainen nuori nainen Heljä elää täysin avustajiensa varassa, mutta pyrkii kuitenkin sinnikkäästi kohti itsenäistä elämää. Heljän äiti, johon hän oli aina pystynyt turvautumaan, kuoli rintasyöpään, kun Heljä oli 10-vuotias. Isä ei halua pitää Heljään mitään yhteyttä. Mistä löytyisi tiikeri, joka puolustaisi Heljää kovassa maailmassa? Avustajat vaihtuvat tiuhaan, eikä useimmista heistä sen jälkeen kuule mitään. He tekevät vain työnsä.
Pieni eläke ja asumistuki eivät kunnolla riitä elämiseen, joten Heljä on joutunut turvautumaan prostituutioon. Musertavinta on kuulla, että osittain Heljä täyttää seksin myymisellä myös läheisyyden kaipuutaan.
Olisi alimitoitettua kuvailla Heljän tilannetta monimutkaiseksi. Dokumentin tarina kouraisee syvältä, ja ohjelma on myös voimakas puheenvuoro yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevien puolesta. Peter Wallenius tekee upeaa työtä ohjaajana ja onnistuu sisällyttämään rankkaan aiheeseen jopa ripauksen toivoa.
Juha Heinisuo
He tappoivat öisin, ke 22.25 TV2
DOKUMENTTI Indonesiassa koettiin vuonna 1965 sotilasvallankaappaus, jota seurasivat raa’at puhdistukset. Yli puoli miljoonaa kommunistia, ammattiliittojen jäsentä ja etniseltä alkuperältään kiinalaista surmattiin vuoden aikana. Teloittajina toimivat näennäisen tavalliset miehet, jotka kerskailevat teoistaan avoimesti kameralle amerikkalaisen dokumentaristin viime vuonna valmistuneessa teoksessa.
Werner Herzogin ja Erroll Morrisin osatuottaman elokuvan The Act of Killing suomennettu nimi He tappoivat öisin onkin harhaanjohtava. Anwar Congon ja muiden teloittajien kertomuksiin ei liity pimeään piilotettua häpeää, ei erityistä salamyhkäisyyttä. Congo kehuu kameralle tappaneensa tuhat ihmistä. Hän puhuu mielellään tappamisen metodeista ja paikoista, joissa veriteot suoritettiin.
Dokumentin kohteiden häkellyttävä avoimuus ja häpeän puute johtaa lopulta kummallisiin muotoihin: Congo tovereineen näyttelee uusiksi aikanaan tekemiään teloituksia sekoittaen tositapahtumia milloin absurdiin fantasiaan ja milloin lännenelokuvan perinteisiin. Tulokset ovat kylmäävää katsottavaa.
Tappamisilla oli aikanaan valtiojohdon siunaus, eivätkä siteet hallintoon ole katkenneet vieläkään. Teloittajista koottujen ja nykyäänkin partioivien puolisotilaallisten joukkojen Pancasilan tilaisuuksissa nähdään viranomaisia ja poliitikkoja. Vilahtaapa kuvissa yksi ministerikin. Jokainen heistä tuntuu vähintäänkin hiljaisesti hyväksyvän väkivallan poliittisen vallan välineenä.
Docventures-paikalla esitettävän dokumentin jälkikeskustelussa on mukana myös ohjaaja Joshua Oppenheimer.
Kaisu Tervonen
Nenäpäivä-show pe klo 19.10 TV2
VIIHDE Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanja järjestetään tänä vuonna jo seitsemättä kertaa. Lahjoitusten kautta kerätään tukea köyhyydessä eläville lapsille Afrikassa, Aasiassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa.
Isosta-Britanniasta alkunsa saanut ja vuodesta 2007 lähtien Suomessa järjestetty Nenäpäivä on vakiinnuttanut paikkansa. Kahden miljoonan euron raja meni rikki vuonna 2011. Tänä vuonna tavoite on 2,5 miljoonaa.
Kampanja on levinnyt laajalle, ja tänä vuonna lahjoituksen voi tehdä ensimmäistä kertaa myös Otto-automaateilla. Uutta on myös Nenäpäivä-sinkku, jonka esittää nuorison suosikki Robin. Perinteiseen tapaan keräys huipentuu suoraan tv-lähetykseen, TV2:n Nenäpäivä-showhun.
”Se on todella tärkeä osa kampanjaa – lippulaiva, jonka moni tunnistaa”, sanoo Ylen Hyvä Säätiön viestintäpäällikkö Tea Saloranta.
Viisituntinen suora show on aina poikkeuksellinen ponnistus koko työryhmälle.
”Suunnittelutyössä menee koko vuosi, eli kun edellinen ohjelma on saatu tehdyksi, seuraavan koostaminen alkaa”, sanoo kaikki Nenäpäivä-lähetykset ohjannut Matti Grönberg.
”Kaikki on suunniteltava päässä, sillä harjoitteluaikaa ei ole. Mutta yllätykset vain virkistävät. Tänä vuonna yritämme saada lähetykseen mukaan suomalaiset jääkiekkolegendat, mutta enpä vielä kerro miten.”
Illan aikana ruudussa nähdään kymmeniä julkisuuden henkilöitä, jotka hassuttelun kautta haastavat katsojia lahjoittamaan. Yksi hyväntekijöistä on Paula Koivuniemi, joka haastaa kaikki laulamaan lahjoitusta vastaan täysin palkein kestohittiään Aikuinen nainen.
”Tai olemaan laulamatta – jos lahjoitussumma on sillä tavalla suurempi”, Koivuniemi sanoo kujeillen.
”Laulu menee niin korkealle ja matalalle, että on hauska kuulla muiden esittävän sitä. Se on vaikea biisi.”
Koivuniemi on ollut aiemminkin mukana Nenäpäivässä.
”Artisteilla on mielestäni velvollisuus auttaa. Minulla on myös vuosia ollut Planin kautta kummilapsi.”
Illan juontajista Anna-Liisa Tilus ja Anna Perho ovat käyneet vierailulla avustuskohteissa. Matkat vaikuttivat molempiin syvästi.
”Kohtasin Burundissa kolmen orpolapsen muodostaman perheen, jossa perheenpää on seitsenvuotias. Siinä tulee itselle todella avuton olo. Nenäpäivän kautta annettu tuki vaikuttaa suoraan jonkun pienen elämään”, Tilus kertoo.
Perho muistelee edelleen Nepalissa tapaamiaan lapsia.
”Haluni tehdä hyvää vain kasvoi. Olen saanut itse paljon, joten siitä pitää pystyä jakamaan muillekin.”
Juha Heinisuo