Teksti:
Seuran toimitus

Teemalauantai: Grey Gardens – tarua ja totta la 10.11. klo 21.00 Teema

TEEMAILTA Kaksi hienostonaista liihotteli vuosikymmeniä haaveissaan unelmakartanossaan Grey Gardensissa. Äiti Edith Bouvier Beale, tytär Edith Bouvier Beale ja talo rappioituivat samaan tahtiin.

Dokumenttiveljekset Albert ja David Mayslesin astuivat seurapiirinaisten kotiin ja tallensivat yhden kaikkien aikojen traagisimmista elokuvista. Grey Gardensin (1975) outo pari rähjää, kehuu toisiaan ja laulaa kameralle roskan, kissankusen ja hajoavien seinien keskellä kuin esiintyisi 1940-luvun hienostojuhlissa.

Aikanaan skandaalidokumentti sai ihmiset hämmästelemään, miten Jackie Kennedyn täti ja serkku voivat elää niin hunningolla. Nykyään siitä nousevat esille ajattomammat teemat – se, kuinka menetetyt toiveet voivat piinata ihmistä koko elämän.

Huikentelevainen Pikku-Edie on aina lähtevinään pois kirotusta talost; vakaa Iso-Edie haluaa esittää, ettei mikään muutu. Levymusiikki ja vanhat valokuvat jättävät tunteen, että talo ja sen asukkaat ovat pysähtyneet johonkin kaukaiseen aikaan. Mayeslesien kuva on raakaa ja naiset jankkaavat rasittavuuteen asti.

Ennen klassikkoteosta nähdään HBO:n vuonna 2009 valmistunut, dokumenttia maltillisempi tv-draama, joka yrittää selittää ne aukot, jotka dokumentissa ovat kiehtovimpia. Kun äiti ja tytär puhuvat ristiin, on vaikea ymmärtää, miksi heidän elämänsä luisui säälittävään tilanteeseen. Aina ei tarvitsekaan ymmärtää kaikkea.

Drew Barrymore velmuilee ja kihertää, mutta ei ole täysin sisäistänyt Pikku-Edien intensiivistä katsetta ja hurjaa ajatuksenjuoksua. Jessica Lange tekee varmemman suorituksen tiukkana Iso-Edienä.

Dokumentti voittaa fiktion murskalukemin.

Tero Kartastenpää

Kotikatsomo: Elämää suurempaa su klo 21.05 TV1

DRAAMASARJA ALKAA Kotimaisen elokuvavuoden iloisimmasta yllätyksestä Miss Farkku-Suomesta vastanneen Matti Kinnusen seuraava työnäyte on kuusiosainen draamasarja Elämää suurempaa. Kinnusen käsikirjoittama ja ohjaama sarja kertoo nuoresta nousukaspankkiirista Anssi Mäestä (Jussi Nikkilä).

On vuosi 2008. Anssi hoksaa ennen muita, että USA:sta on lähdössä liikkeelle sijoituspankkien kaatumisliike, joka voisi ulottua islantilaiseen Veröldiin. Se on ostanut Anssin työpaikan Fine Capin.

Anssi aikoo hyötyä ”löyhästä rahasta, leikkirahasta, kuplarahasta” – kaikki termejä, joita ohjaaja Kinnunen käyttää johdannaisten vääristämästä taloudesta. Kovana tavoitteena on kikkailla niin sanotulla shorttaamisella jopa 150 miljoonaa euroa. Sijoitusmaailmalle vastapainon tarjoaa sarjassa Anssin tyttöystävän Erika Leinon (Misa Lommi) perustama ratsastustila, jossa osakepeluri saa rakot käsiinsä. 

Haaveista ja tavoitteista kertovalla sarjalla on yllättävä lähtökohta: Anton Tšehovin pienoisromaani Elämäni.

”Kirjassa on hierarkkisesta asemastaan piittaamaton, porukasta poikkeava nuori kundi ja tšehovilaisittain joutilas aatelisnainen. Mies löytää maatilalta elämän tarkoituksen, mimmi lopulta ei. Tarina päättyy traagisemmin kuin tv-sarja”, Kinnunen kertoo.

Kakkosjaksosta alkaen imuaan parantavan sarjan sydän on Jussi Nikkilä, jolle tarjotaan toistuvasti osia estyneinä ja herkkinä poikina. 

Jussi Karjalainen 

Lue lisää

Muotitietoinen ma 12.11. klo 21.00 AVA 

SARJA ALKAA Kun Maria Veitolaa kysyttiin mukaan Muotitietoinen-ohjelmaan, hän joutui miettimään hetken. Syitä oli kaksi. Veitola oli hiljattain saanut lapsen, ja toisaalta häntä jännitti hypätä mukaan jonkun toisen suunnittelemaan ohjelmaan.

”En ole aiemmin tehnyt mitään, missä en olisi hulluna päsmäämässä. Mietin, uskallanko heittäytyä rooliin, jossa en voi itse hallita kaikkea.”

Veitola päätyi kuitenkin luottamaan tuotantotiimiin sekä lastenhoidon järjestämisen että ohjelman sisällön suhteen. Tuloksena on kymmenosainen sarja nykymuodista. Jaksot jakaantuvat osioihin.

Veitola käy haastattelemassa kotimaista muotisuunnittelijaa tämän työhuoneella, minkä lisäksi yksi sarjaan valikoiduista muotibloggaajista auttaa yhtä ohjelmaan hakenutta ihmistä tyyliongelmissa. Mukana on aina myös muotihaaste – ensimmäisessä jaksossa etsitään kauden trendejä halvalla – sekä lyhyitä katumuotivälähdyksiä.

”Ajatuksena on tehdä muotilehteä telkkariin”, Veitola summaa. 

Ohjelmaan valikoidut suunnittelijat edustavat uutta polvea. Onko tarkoituksena houkutella erityisesti nuorta katsojakuntaa?  ”Varmaan sitäkin. Olisi ollut kivaa, että mukana olisi myös old school -tyyppejä, kuten Vuokko Nurmesniemi tai Annikki Karvinen, mutta joku linja on varmaan hyvä olla. Toisaalta uskon, että jos on muodista kiinnostunut, ei ole kauhean ikäorientoitunut.”

Esimerkki Veitolalla löytyy omasta takaa. ”Mun oma mummi oli erittäin muotitietoinen tekstiilikauppias, jota kiinnosti viimeiseen asti lukea ’nuorten ihmisten’ muotilehtiä.” 

Kaisu Tervonen

Chisu – sen näkee silmistä alk. ti 13.11. klo 21.00 Ava

DOKUMENTTISARJA ALKAA Chisu luo ympärilleen pienen mysteerin. Musiikintekijä osaa tartuttaa hymyn ja melankolian, muttei koskaan paljasta täysin itseään.

Kolmiosainen dokumenttisarja Chisu – sen näkee silmistä kuvaa naista keikkapaikoilla, harjoituksissa ja gaalojen takahuoneissa. Kaikkiaan puolitoistatuntinen sarja on The Rasmuksen basistin Eero Heinosen ensimmäinen pitkä dokumenttiohjaus. Pohdiskeleva Heinonen on aikaisemmin ohjannut lyhyen itsetutkisteludokumentin Walker, jossa hän kiertelee Nepalin jylhissä maisemissa. 

Myös sarja kertoo itsen etsimisestä. Vaatimaton rocktähti on seurannut Chisua eli Christel Sundbergia neljän vuoden ajan, kun vähätteleviä kritiikkejä saaneesta laulaja-lauluntekijä-tuottajasta on tullut Suomen halutuin artisti. Media on tottakai yrittänyt tarttua epätavallisen kauniin naiseen, mutta hän on suhtautunut julkisuuteen aina hitusen vastahakoisesti. 

Tero Kartastenpää

Lue lisää

Osoitelappu tuntemattomaan ti 13.11. klo 21.50 TV1 

DOKUMENTTI Ruotsi vastaanotti sotavuosina 1939-1945 noin 70 000 suomalaislasta, jotka lähetettiin naapurimaahan turvaan sodan jaloista. Moni sotalapsi sai hyvän kodin, mutta osa päätyi pahoinpitelyn ja hyväksikäytön uhreiksi, joutui kärsimään sijoitusperheissä käsittämättömästä väkivallasta tai päätyi sodan ajaksi lastenkoteihin.

Näin väittää uunituore dokumentti, jonka on toimittanut SVT:n suomenkielisessä toimituksessa työskentelevä Eija Sarinko.

”Meitä pahoinpideltiin koko ajan. Sen lisäksi tapahtui asioita, joista en halua edes puhua”, dokumentissa haastateltu Bengt Lander kertoo omista kokemuksistaan SVT:n nettisivuilla. 

Ruotsissa 7. marraskuuta ensi-iltansa saanutta dokumenttia ei saatu katseluun ennen Tv-maailman painoonmenoa.

 

 

 

X