Teksti:
Seuran toimitus

Teemalauantai: Pina Bausch la 24.11. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTI Vain muutamia päiviä ennen kuin elokuvaohjaaja Wim Wendersin ja saksalaisen koreografin Pina Bauschin oli määrä aloittaa yhteisen dokumentin kuvaaminen, Bausch menehtyi. Wendersin elokuvasta Pina (2011) tuli oodi naisen muistolle. 

Elokuvateattereissa komeana 3D-versiona kiertänyt tanssielokuva tehtiin yhdessä Bauschin johtaman Wuppertal-tanssiryhmän kanssa. Se menettää väistämättä osan tenhoaan siirtyessään valkokankaalta tv-ruudulle, mutta Bauschin estetiikka ja tanssin voima välittyvät edelleen. Samoin hänen tunnetuimpien teostensa omintakeiset lavasteratkaisut. 

Kamera ei vain taltioi, se liikkuu itsekin näyttäen kohtausten koko skaalan, sekä lavan että tanssijoiden ilmaisuvoimaiset kasvot ja vartalot. Tanssikohtausten väliin on leikattu hengähdystaukoja, arkistokuvaa koreografista työssään sekä haastatteluja tanssijoista, jotka kertovat opettajastaan ja työtoveristaan. 

Bauschin kuolinsyy oli keuhkosyöpä. Teemaillan jälkimmäisessä dokumentissa, vuonna 2006 valmistuneessa Pinan kanssa kahvilla -teoksessa, hoikka mustiin pukeutunut nainen nähdään jatkuvasti savuke kädessään. 

Israelilaisen Lee Yanorin ohjaama dokumentti on impressionistinen verrattuna Wendersin elokuvaan. Se ei ole niinkään henkilökuva kuin runoelma, joka koostuu koreografin yksittäisistä ajatuksista sekä tanssista.

Kaisu Tervonen

Käenpesä alk. ma 26.11. klo 20.00 Liv

SARJA ALKAA Inhimillistä, irtonaista huumoria. Nuoria ja varttuneempia, uskovaisia ja ulkomaalaisia sovussa ja tasa-arvossa keskenään. Iloja, suruja ja paljon rakkautta: Käenpesä toi tammikuusta 2004 toukokuuhun 2007 suomalaiseen tv-viihteeseen lähes Serranon perheen vahvuista iloittelua ja draamaa. Katsojia oli ensiesityskierroksella 800 000 joka viikko.

Edellisen kerran kesällä 2009 MTV3:lla uusittu Käenpesä on Aleksi Bardyn ja Kaisa Pylkkäsen käsialaa. Pylkkänen muistetaan myös draamasta Uutishuone, ja käsikirjoittajan tuoreimpia tuotantoja ovat realitysarjat Matkaoppaat ja Ylläs – huipulla tuulee.

Käenpesän kieli poskessa tehdyt juonikuviot olivat jyrkkä irtiotto MTV3:n aiemmista maanantain iltakahdeksan sarjadraamoista, joiden pääosissa seikkaili vaihtuva kaarti oikeamielisiä lääkäreitä totisissa kriiseissään. 

Käenpesän tapahtumat alkavat, kun nuori juristi Kaisa (Maria Kuusiluoma) perii valtavan asunnon Helsingin keskustassa. Koska hän ei kykene maksamaan yhtiövastikkeita kokonaan itse, hän vuokraa huoneita muille, etunenässä upouudelle poikaystävälleen, jääkiekkomaalivahti Jussille (Turkka Mastomäki) ja tämän parhaalle kaverille, serbialaiselle psykiatri-baarimikolle Traianille (Daniel Dewald). 

Vaikka Käenpesän tunnelma oli kepeä, sitä kuvattiin hurjana liukuhihnatyönä. Sarjan kaikki jaksot oli purkitettu kevääseen 2005 mennessä, mutta televisiossa niitä riitti vielä kahdeksi vuodeksi.

Minna Kontkanen

Maanantai: Aurinkoenergiaäidit ma 26.11. klo 21.30 TV1

DOKUMENTTI Miljoonat ja taas miljoonat ihmiset kärsivät köyhyydestä ympäri maailmaa. Köyhyys – miksi? on kuudenkymmenen mediayhtiön yhteistyönä syntynyt dokumenttisarja, jossa asiaa tarkastellaan eri ihmisten näkökulmista. Päähenkilöinä ovat niin malilaiset maanviljelijät, ruokakupongeilla elävät amerikkalaiset kuin myös osattomuutta vastaan taistelevat miljardöörit.

Sarjan aloittava Aurinkoenergiaäidit on dokumentti lahjakkaasta jordanialaisesta mekaanikosta Rafia Anadista. Kotikylä elää köyhyydessä, eikä töitä liiemmin ole. Rafialle tarjotaan mahdollisuus osallistua Intiassa puoli vuotta kestävään aurinkotekniikkakoulutukseen, joka merkitsisi mahdollisuutta parempaan elämään. 

Aurinkoenergiaäidit on viiltävä sukellus islamistisen kyläyhteisön kylmään todellisuuteen. Koulutettu nainen on yhteisössä tabu ja häpeällinen asia miehensä kunnialle. Tämän vuoksi Rafiaa yritetään painostaa luopumaan Intiaan menosta. Nainen päättää kuitenkin taistella vanhoja perinteitä vastaan ja toteuttaa unelmansa, mikä merkitsisi myös huomattavaa kohennusta perheen taloudelle.

Köyhyys – miksi? on tärkeä dokumenttisarja erityisesti sen vuoksi, että se antaa köyhille ihmisille kasvot. Sarja pyrkii myös selittämään köyhyyteen johtavia syitä. Tämän jälkeen on hyvin vaikea mennä enää väittämään, että köyhyys olisi pelkästään itse aiheutettua.

Henri Waltter Rehnström

Varsova–Lontoo: Onnen etsijät alk. ti 27.11. klo 19.00 Teema

SARJA ALKAA Englantiin on syntynyt uudenlainen työväenluokka, itäeurooppalaisten halpaduunarien yhteisö. Nimihirviösarja Varsova–Lontoo: Onnen etsijät näyttää, miten heikko-osaiset puolalaiset tavoittelevat hyvää elämää siirtolaisina Lontoossa. Ennen finanssikriisiä, vuonna 2008 valmistuneen draaman ensimmäisessä osassa metropoliin saapuu kokematon nuori nainen ja hyväuskoinen perheenisä poikansa kanssa. Pian heille selviää, että moni maanmies kerää länsimammonaa laittomasti. 

Puolalaissarjan ilme on vähän nuhjuinen, osittain varmasti tarkoituksella. Lontoo on harmaa, tympeä kaupunki, jossa puolalaisen ei ole helppo hankkia paikallisten kunnioitusta. Toisaalta muutamat sarjan maahanmuuttajat halveksivat englantilaisten kanssa viihtyviä puolalaisia. He elävät välitilassa, odottaen rikkaan maan antavan heille osansa. Paluu tuttuun kotimaahan tuntuu mahdottomalta. Kahden kulttuurin hankala kohtaaminen tuottaa hyvää kitkaa.

Kaunistelematon sarja antaa oppitunnin siitä, mitä toimiva maahanmuutto vaatii kohdemaalta.

Tero Kartastenpää

Valtapeliä alk. ke 28.11. klo 21.00 AVA

SARJA ALKAA Elaine Barrish (Sigourney Weaver) on eronnut nainen, jolla on kaksi aikuista poikaa. Erikoiseksi Elainen tilanteen tekee se, että hänen exänsä (Ciarán Hinds) oli Yhdysvaltojen presidentti. Nyt Elaine on itsekin valta-asemassa, Illinoisin kuvernööri. Silti hänen omista mielipiteistä tiedetään julkisuudessa melko vähän.

Kuusiosaisen Valtapeliä-sarjan päähenkilö muistuttaa Hillary Clintonia. Bud petti Elainea Valkoisessa talossa. Elainesta on tulossa miehensä veroinen poliitikko: hän etenee ulkoministeriksi.

Elaine tähtää presidentiksi – sitä Hillary ei ole vielä tehnyt, vaikka monet arvioivat, että hän saattaisi pyrkiä demokraattien ehdokkaaksi neljän vuoden kuluttua. Eikä todellinen Hillary eronnut Billistään. Weaverin tarmokas ja suorasanainen Elaine on muutenkin vähän rajumpi tyyppi.

Kovan luokan kantaaottavaa draamaa tai West Wing -tyyppistä politiikan kulisseihin vakavasti katsomista ei kannata odottaa. Valtapeliä on ennen kaikkea terävä saippuasarja. Hindsin liioiteltu ”Bill Clinton” menee parodian puolelle.

Yhteiskunnallista sisältöä Greg Berlantin kehittämässä sarjassa kuitenkin on. Barrishin poika TJ on homoseksuaali. Yhdenkään Yhdysvaltojen presidentin lapsi ei tosielämässä ole tullut kaapista. TJ on hurmuri, jolla riittää myös ongelmia. Ne saattavat haitata äidin uraa.

Berlantin aiempia tuotantoja ovat Dirty Sexy Money ja Everwood. Arvostettu tekijä sai sivurooleihinkin tunnetut huippunäyttelijät. Carla Gugino on utelias toimittaja, josta on tullut Elainen luottohenkilö. Ellen Burstyn nähdään Elainen räväkkänä äitinä, ja varapresidenttiä esittää Dylan Baker.

Kalle Kinnunen

X