Teksti:
Seuran toimitus

Nuorisoko ongelma? Nyt tutustutaan hulluden historiaan, muistellaan Ronald Reagania ja opitaan tieteestä uutta Wallacen ja Gromitin kanssa.

Rouva Ruutu ja nuoriso-ongelma alk. su 4.12. klo 18.45 Teema

Jaana Pesosen näyttelemä mainio Rouva Ruutu on aiemmin käsitellyt kotimaista televisiohistoriaa ohjelmatyyppien (Muistikuvaputki) ja musiikkiohjelmien kautta (Rouva Ruudun musiikinhistoria). Nyt aiheena on nuoriso, tuo ”pitkätukkaisten, sukupuolettomien kitaranrämpyttäjien” joukko.

Lue lisää

Hulluuden historia alk. pe 9.12. klo 21.00 Teema

Uusi neliosainen dokumenttisarja kertoo mielisairaanhoidon kehityksestä Suomessa 1800-luvulta näihin päiviin. Pari vuosisataa sitten ja vielä sen jälkeenkin mieleltään järkkynyt oli kansan suussa hullu, joten sarjan provokatiivinen nimi puolustanee paikkaansa.

Lue lisää

Ronald Reagan su 4.12. klo 22.05 TV2

Komea mies kampasi tukan taakse ja yritti olla simppeli sankarihahmo maailmassa, jossa paras ihminen on konservatiivinen, militaristinen ja kristitty amerikkalainen. Poliittisten dokumenttien taitajan Eugene Jareckin elokuva Ronald Reagan (2011) kertoo kohtuullisen objektiivisesti, miten  presidentti Ronald Wilson Reagan (1991–2004) oli samaan aikaan cowboy-idiootti ja suuri johtaja.

Lue lisää

Sota ja raha ma 5.12. klo 21.30 TV1

Itsenäisyyspäivän lähestyessä ohjelmistossa on vaikea olla törmäämättä suuriin kansallisiin aiheisiin. Arvo Tuominen tutkiskelee historiallisessa Ykkösdokumentissa Sota ja raha sotakorvauksia, jotka Suomi jatkosodan häviäjänä joutui Neuvostoliitolle pulittamaan.

Lue lisää

Wallace ja Gromit keksintöjen maailmassa ti 6.12. klo 20.30 TV2

 Nick Parkin savianimaatiosankarit palaavat ruutuun BBC:n tuottaman tiedesarjan vetonauloina. Kevyttä ja kansaintajuistettua tiedettä esittelevä sarja koostuu erilaisia – toteutuneita ja toteutumattomia – keksintöjä esittelevistä haastattelupätkistä. Kun esimerkiksi lihansyöjäkasvi kykenee muuttamaan hyönteisen ravinnokseen, niin samaa ideaa jatkokehittämällä on mahdollista rakentaa robotti, joka saa tarvitsemansa energian pyydystämistään kärpäsistä. Saksalaisyrityksessä ideoidaan paholaisrausku-kalan liikehdintää imitoivia lentolaitteita.

Wallacen (eli ääninäyttelijä Peter Sallisin) omassa tv-studiossaan spiikkaamaa, viihdyttävää ja opettavaista keksintökavalkadia on ilo seurata. Ensimmäisen jakson riemastuttavin pellepeloton on hollantilainen ITE-keksijä Theo Jansen, joka rakentaa muoviputkista tuulen voimalla liikkuvia jättiläishyönteisiä. Vuosikymmeniä jatkuneen kehitystyön tavoitteena on tehdä futuristisista plastiikkahäkkyröistä täysin omavaraisia, kokonaan ilman ihmisen apua liikkuvia olioita.

Lue lisää

Jouni Hokkanen

 

X