Teksti:
Seuran toimitus

Vihan hedelmät su 2.12. klo 18.00 Teema ****

DRAAMA Perinteisessä filmihullujen kunniataulussa John Ford komeili korkealla, ja nyt alkava Ford-sarja palauttelee ohjaajaa mieleen. Ryhdikkäiden westernien tekijän John Steinbeck -filmatisointia Vihan hedelmät (1940) ei ole näytetty tv:ssä sitten vuoden 1990. Silloin lamaeepos natsasi aikaan ja päälle vyöryneeseen 90-luvun alun suureen lamaan.

Henry Fondan kurinalaisesti näyttelemä Tom Joad palaa vankilasta kärsittyään tuomion miestaposta, mutta kotona odottaa ankara tilanne. Joadin väkirikas perhekunta on menettänyt pientilansa ja pakkaa kuormuria kuin vankkureita suunnatakseen siirtotyöläisiksi Kaliforniaan. Sieltä ehkä heltiää persikanpoimintatöitä.

Ford pyöristää Steinbeckin tekstiä elokuvamaiseksi. Hollywood-tuote, jossa kankaalle nousi jopa luokkatietoisia ajatuksia työn politiikasta, oli silti huomattava poikkeus. Romaani olisi taipunut aivan toisenlaiseksikin, neorealistiseksi tulkinnaksi Italian malliin.

Jussi Karjalainen

(The Grapes Of Wrath, USA 1940) 124 min. O: John Ford. P: Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine.

Avatar  ma 3.12. klo 21.00 Sub ****

TIETEISELOKUVA Ohjaaja-käsikirjoittaja James Cameron tekee harvoin elokuvia, mutta yleensä ne ovat erittäin tuottoisia. Edellinen suurhitti Titanic (1997) kahmi sylillisen Oscareita ja oli kaikkien aikojen tuottoisin elokuva. Sitten tuli hartaasti odotettu Avatar, jonka alustavan käsikirjoituksen Cameron oli laatinut jo vuonna 1994.

Vuoteen 2154 sijoittuva tieteisfantasia herää eloon kuvitteellisella Pandora-planeetalla, minne alaraajahalvaantunut ex-sotilas Jake Sully (Sam Worthington) lähetetään. Hänen tehtävänään on kerätä tietoa planeetan alkuperäisväestöstä, Na’vi-humanoideista. Pian Jake alkaa uppoutua heimon elämään ja kyseenalaistaa saamiansa määräyksiä.

Edistyksellisistä erikoisefekteistä, yksityiskohtaisesta lavastuksesta ja elokuvaaja Mauro Fioren huikeista otoksista Oscareilla palkittu Avatar on visuaalista ja toiminallista ilotulitusta, joka tuli esille parhaiten elokuvateatterilevityksen 3D-versiona. Tarina on sen sijaan varsin perinteinen altavastaajineen, antisankareineen ja ylimaallisine romansseineen. Myös Cameronin ideologinen viesti on kirkuvan selvä. Ulkoasullisesta moderniudestaan huolimatta Avatar on suorastaan hellyttävän naiivi tarina hyvän ja pahan taistelusta sekä ihmisen kyvystä inhimillisiin uhrauksiin.

Yllättävää ei ole sekään, että Cameron työstää menestyselokuvalleen jo kahta jatko-osaa. 

Mari Pöyhtäri

(Avatar, USA 2009)  162 min. O: James Cameron. P: Sam Worthington, Zoë Saldaña, Sigourney Weaver, Giovanni Ribisi.

Siivouspäivä ma 3.12. klo 21.30 TV1 

DOKUMENTTI Matalapalkkaisella hotellisiivousalalla vaaditaan paljon, sillä työn jäljen virheettömyys erottaa hyvän hotellin keskinkertaisesta. Huonesiivoojat ovat alipalkatuimpia työntekijöitä: palkka on noin kymmenen euroa tunnissa. Ala ei pärjäisi ilman ulkomaalaisia työntekijöitä, jotka tekevät mitä käsketään ja pitävät suunsa kiinni. 

Kati Juuruksen ohjelmaa on kuvattu Suomen suurimmassa hotellissa, Helsingin Scandic Continentalissa ja Imatran kylpylässä. Siellä siivoojien äidinkielten kirjo on laaja. 16 huonetta ei riitä kuuden tunnin työpäivään, esimies selittää englanniksi.

Aikaa on siis liian vähän. Pitkän linjan siivooja muistelee, kuinka viiden tähden Inter-Continentalissa siivoojia arvostettiin ja asiakastyytyväisyys oli tärkeää. Nyt lasketaan vain siivottujen huoneiden lukumäärää.

”Emme voi valittaa”, toteaa 26–27 huonetta päivässä siivoava aasialaisrouva, jolle on juuri tehty sydänleikkaus. Siivouspäivä on hyvä reportaasi haastatteluineen, mutta ei pitkä dokumenttielokuva. Dokumenttiprojekti-brändin perinnettä se ei vastaa.

Kalle Kinnunen

Vuohia tuijottavat miehet to 6.12. klo 19.01 TV2 ***

KOMEDIA  Ewan McGregorin poikamainen charmi ja George Clooneyn veijariolemus ovat käyttövoimat löyhästi tosiasioista ammentavassa farssissa, jolla on pehmoinen sodanvastainen sanoma. 

Toimittaja Bob (McGregor kymmenisen vuotta itseään nuoremman roolissa) saa vihiä Yhdysvaltojen armeijan salaisesta yliluonnollisen sodankäynnin yksiköstä. Touhu paljastuu vielä kuviteltua kummallisemmaksi, kun salainen agentti Lyn (Clooney) vie suojattiaan pitkin Irakin sota-alueita etsien karannutta sekopääupseeria.

”Kun luin Vuohia tuijottavien miesten käsikirjoituksen, olin varma että tämä on ihan keksitty juttu. Sitten ohjaaja kertoi minulle, että pohjana on reportaasikirja. Todellisuus on tarua ihmeellisempää”, McGregor kertoi Anna-lehdelle ensi-illan aikaan.

Tarina on kuitenkin ihan hatusta vedetty. Jon Ronsonin suomennetustakin kirjasta on otettu vain parhaita paloja ja salaliittoteorioita. Keskinkertaista hassuttelua piristävät huippunäyttelijöiden (Kevin Spacey, Jeff Bridges) pikkuroolit.

Kalle Kinnunen

(The Men Who Stare at Goats, USA 2009) 90 min. O: Grant Heslov. P: George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges.

 

Tähtisumua pe 7.12. klo 21.00 Nelonen ***1/2

FANTASIA  Kiitellyn kirjailijan Neil Gaimanin tekstiin pohjaavassa fantasiaelokuvassa juostaan tähden perässä. Taivaalta pudonnutta tähteä näyttelee Claire Danes. Hänet löytää tavallinen kuolevainen, nuorukainen Tristan (Charlie Cox), joka on saapunut haltijoiden maahan hakemaan tähteä todisteeksi rakkaudestaan kotikylän neitoa kohtaan. 

Englantilaisen Matthew Vaughnin (Kick-Ass) ohjaama fantasia tulvii hauskoja yksityiskohtia ja omaperäisiä sivuhahmoja. Niistä veikein on roistokapteeni (Robert De Niro), joka ärjyilee peittääkseen herkkyytensä ja homoutensa. Aikuisille sopiva romanttinen fantasiasatu taittaa liian makeuden vallattomuudellaan sekä osaavilla näyttelijöillä.

Danes ja Cox pelaavat hyvin yhteen ja hallitsevat vaikean söpöilynkin. Sivurooleissa piipahtavat muun muassa Ricky Gervais, Mark Strong ja Michelle Pfeiffer, jonka ilkeä noitahahmo janoaa ikuista nuoruutta kuin mikä tahansa vanheneva diiva.

Kaisu Tervonen

(Stardust, UK/USA/Islanti 2007) 127 min. O: Matthew Vaughn. P: Claire Danes, Charlie Cox, Robert De Niro, Ricky Gervais.

X