Teksti:
Seuran toimitus

Girls, SU 3.2. klo 22.10 TV2

SARJA ALKAA Lena Dunham, 26, on amerikkalaisen komedian it-girl, kuuma nimi. Käsikirjoittaja-näyttelijä paljastaa oman ruumiinsa ja valkoisten nuorten naisten maailman hämmentävän hävyttömästi.

Dunhamin luoma ja HBO:n tuottama Girls on kuin Sinkkuelämää nyhveröille. Siinä neljä puoliviileää newyorkilaista naista etsii itseään, työtä ja välillä sopivaa seksiseuraa.

Jos Sinkkuelämään nelikko kaipasi itsenäisyyttä, Girlsit suostuvat nöyrtymään, jos voivat jatkaa harhailujaan nautintojen ja itsekkäiden tunteidensa perässä. 

Dunham esittää pikkunokkelaa Hannahia, jonka vanhemmat eivät halua elättää enää kirjailijuudesta haaveilevaa tytärtään. Epäonnistumisen kierre luo sarjaan vapauttavan tunteen. Epäromanttisissa seksikohtauksissa puhutaan aina liikaa ja ne päättyvät hämmennykseen. 

Girls ei moralisoi. Se vain muistuttaa, että superjännät asiat muuttuvat nopeasti tylsiksi.

Sarjaa on syytetty valkoisten naisten turhamaisen maailman kuvaamisesta. Syytökset ovat ankeita, sillä rajallisessa henkilökaartissaan ja keveydessään Girls on osuvimmillaan. Dunham on silti ottanut huudot tosissaan, sillä HBO:lla – myös sen suomalaisessa nettipalvelussa – juuri alkaneella kakkoskaudella kuvioihin ilmestyy yhtäkkiä musta poikaystävä.

Tytöistä innostuneiden kannattaa hankkia käsiin Dunhamin esikoiselokuva Tiny Furniture (2010), jossa samat näyttelijät harhailevat New Yorkin kulttuuripiireissä. Elokuva näyttää naisen rajalliset ilmaisukeinot ja sen, että Golden Globe -palkitun Dunhamin tähti saattaa sammua yhtä nopeasti kuin se on syttynytkin.

Tai sitten katselemme uuden Woody Allenin ensi-askelia.

Tero Kartastenpää

 

Iskelmä-Suomi, MA 4.2. klo 21.00 Teema

DOKUMENTTISARJA ALKAA Kaiho, melankolia ja muut tangotunteet otetaan nyt syyniin. Dokumenttisarja Iskelmä-Suomi tarkastelee kevyttä musiikkia samalla tavalla kuin Teeman tekijäryhmän Rock-Suomi pilkkoi räminämusiikin osiin.

Tutut palikat ovat kohdillaan: tuottaja Pekka Laineen muheasti analysoiva ääni, ohjaaja Antti Leinon haikeat kuvat ja jatkuva pyrkimys löytää elämää suurempia teemoja musiikkikulttuuristamme.

Ensimmäinen osa tarttuu suuriin langenneisiin laulajiin kuten Baddingiin ja Laila Kinnuseen. Haastatteluissa on usein harras tunnelma. Jakso huipentuu Dannyn muistelulle viimeisestä kohtaamisestaan Olavi Virran kanssa. Poistuvan mestarin katkerat sanat kylmäävät kuin viiltävimmät iskelmät.

Kymmenosainen sarja onnistuu yhdistelemään umpituttujen hahmojen tarinoita yllättävillä tavoilla. Aiheita kuljetetaan teemoittain, ei kronologian ehdoilla. Haastattelujen, arkistokuvien ja esiintymisfilmien massa vedetään yhteen näytellyillä kohtauksilla. Lyhytelokuvamaiset välitunnelmoinnit horjahtavat korniuden puolelle erityisesti kolmannessa osassa, jossa tusinablondi ja perusbrunetti ovat esittävinään Katri-Helenaa ja Paula Koivuniemeä. Halvalta näyttää.

Yleisradio syleilee, tutkii ja muistelee kevyttä musiikkia raskaalla kädellä. Tämän viikon aikana esitetään iskelmäaiheisia suomifilmejä, Radio Suomessa kisataan parhaasta iskelmäsanoituksesta sunnuntaisin ja Elävässä arkistossa nähdään Toiveiskelmiä tiistaisin. Dokumenttisarja huipentuu Iskelmä-Suomi-konserttiin maaliskuussa.

Jospa tällä annostuksella suomalaiset lopulta löytäisivät satumaatansa.

Tero Kartastenpää

 

Top Chef, TI 5.2. klo 21.00 MTV3

KOLMAS TUOTANTOKAUSI Ruokatuomari Mikko Kosonen kehuu omaavansa rocktähden egon. Vaimonsa Maija Vilkkumaan bändissä soittanut ammattikitaristi ainakin uskaltaa pitää lukuisia paidannappeja auki. Nyt hän pääsee kukkoilemaan Top Chefin kolmoskauden tuomarina.

Kosonen selvästi nauttii analysoimisesta. Hänestä tuomarin on olennaista osata maistaa tietyt piirteet peruspiirteet: hapokkuus, makeus, suutuntuma, lämpötilat ja niin edelleen. Raaka-aineet pitää tietysti tuntea.

”Jos lihapääruoka on upotettu kastikkeeseen niin, ettei lihan oma maku maistu, silloin ollaan menty metsään”, Kosonen summaa linjaansa. 

Kokkikilpailun ykköskaudellakin vieraillut Kosonen on kirjoittanut vuosia ruokablogia nimellä Jacques Boissons ja hivuttautunut kohti ravintolapiirejä. Hän haluaa tuoda valistuneen asiakkaan näkökulman ohjelmaan ja haastaa tarvittaessa jopa ihailemansa päätuomari Hans Välimäen. 

”Me otimme mukavasti yhteen monta kertaa. Se on tärkeää, että uskallan olla tuollaisen auktoriteetin kanssa eri mieltä”, mies sanoo uhkuen ylpeyttä.

Hän toivoo, että kokkausohjelmat nostavat ruuan arvostusta. Esimerkiksi pienillä paikkakunnilla olisi hienoa, jos ihmiset olisivat valmiita maksamaan laadusta.

”Kiertävänä muusikkona olen nähnyt paljon paikkakuntia, joissa ravintolakulttuuri on tyrehtynyt kokonaan. Se on surullista.”

Kosonen rentoutuu omassa keittiössään, kun voi tehdä peruskotiruokaa tai ”sekoilla” uusilla raaka-aineilla. Hän antaa kotikokeille tuoreen raaka-ainevinkin: fenkolin.

”Hakkaa se pieneksi salaattiin, lisää dijon-sinappia, suolaa, oliiviöljyä. Siinä on ihan mieletön aniksenmaku. Ai että.”

Tero Kartastenpää

 

Hehku, TO 7.2. klo 19.30 TV2

SARJA ALKAA Hehkun studio raikaa naurusta. Meneillään on ohjelman pressitilaisuus. Ilman kameroita tila näyttää hauskalta toimistolta, jossa kirjahyllyn kirjatkin on järjestelty värien mukaan. Kirjojen joukossa on kauneuteen, treenaamiseen, seksiin ja hyvään oloon liittyviä opuksia. Mainitut aiheet ovat esillä myös itse ohjelmassa. 

Hehku on tilaustyö TV2:lle, joka etsi vuosi sitten ohjelmistoonsa nuorekasta lifestyle-ohjelmaa. Sen juontajiksi valikoituivat pitkällisen castingin jälkeen Kiti Kokkonen, Elina Tanskanen ja Emilia Vuorisalmi.

Juontajat tuovat ohjelmaan oman erityisosaamisensa, erilaiset temperamenttinsa sekä jossain määrin myös oman elämänsä. Hehkun katsoja pääsee seuraamaan, kuinka näyttelijä Kiti yrittää lopettaa tupakanpolton, kuinka kolme vuotta kotiäitinä viettänyt toimittaja Elina yhdistää perheen ja työn sekä kuinka lääkäri Emilia kokeilee temppuilevaan alaselkäänsä erilaisia hoitomuotoja.

Vaikka jokaisella juontajista on oma haasteensa selätettävänä, he vakuuttavat ohjelman olevan mielihyvää ja hyvää oloa vaaliva.

”Me yritetään tuoda vähän helpotusta arkeen”, Kiti kertoo.

”Päädymme usein sellaiseen rakkaus-fiilistelyyn, vanhasta kunnon itsensä rakastamisesta myös universaalimpaan tunteeseen”, Elina jatkaa. Seksuaalineuvojan koulutuksen läpikäynyt juontaja tutustuttaa tosin myös rakkauden lihallisempiin muotoihin.

”Tokassa jaksossa käyn jututtamassa ammatti-dominaa siitä, että jos haluaa aloittaa kotona S/M-harrastamisen, miten se kannattaa tehdä. Tämä liittyy huoleeni parien seksielämän hiipumisesta.”

Kaisu Tervonen

 

Erätulilla, PE 8.2. klo 19.30 TV2

ERÄSARJA ”Ei aina tarvitse matkata toiselle puolelle Suomea päästäkseen nauttimaan luonnossa samoamisesta. Retkeillä voi jopa ihan lähellä omia kotinurkkia”,  Mikko ”Peltsi” Peltola muistuttaa.

Erätulilla keskittyykin juhlakautenaan näyttämään, mitä kaikkea löytyy kaupunkien ympäristöstä. Avausjaksossa Peltsi, kuvaaja Juha Korhonen ja Sylvi-koira hurauttavat Espooseen.

”Vain 30 minuutin bussimatkan päästä Helsingin keskustasta löytyy tosi upeita vaellusreittejä ja laavupaikkoja. Ei Nuuksio ole Espoon ainoa paikka, jossa pääsee korpeen”, Peltsi sanoo.

Espoosta Erätulilla-porukan matka jatkuu kohti muita isoja kaupunkeja. ”Jyväskylä, Kokkola, Raahe, ehkä Tampere ja Helsinkikin”, Peltola luettelee.

Lukuisia radio-ja tv-ohjelmia juontanut Peltola on vetänyt Erätulilla-ohjelmaa jo kolmisen vuotta ja pitää työtään unelmapestinä.

”Metsä on ollut tärkeä paikka jo pikkupojasta saakka ja kalastusta olen harrastanut aina. Perhokalastuksesta tuli suorastaan intohimo”, hän kertoo.

Perhokalastus oli sattumoisin aiheena myös ensimmäisessä Erätulilla-ohjelmassa (14.1.1993) – sen tekijä oli muun muassa Täältä tullaan elämä -elokuvan ohjannut Tapio Suominen.

Tähän mennessä sykähdyttävimpinä Erätulilla-kokemuksenaan Peltola pitää metsästystilanteita.

”Kyllähän esimerkiksi hirvenkaato oli huima kokemus.”

Mikä sitten on ohjelman pitkän iän salaisuus? Peltola arvelee, että taustalta löytyy suomalaisten jatkuva kaipuu luontoon ja metsään. Se ei katoa, vaikka aika ja tavat muuttuvat.

”Emme halua kuitenkaan tuputtaa katsojille mitään, vaan tarjota luontoelämyksiä ja vinkkejä”, hän huomauttaa.

Tuomo Kiisseli

 

X