Teksti:
Seuran toimitus

Peyton Place – vihan tyyssija, su 2.2. klo 18.00 Teema ***

ELOKUVA Saippuasarjojen pioneeri Peyton Place pyöritti pikkukaupungin salaisuuksia 514 jakson ajan 1960- ja 70-luvuilla. Sarjan hahmot luoneen Grace Metaliousin romaanin elokuvatulkinta (USA 1957) toimii itsenäisenä teoksena. Mark Robsonin ohjaus avaa 1940-lukulaisen tehdaskaupungin jännitteitä yhteiskuntaluokka kerrallaan. 

Vauras leski (Lana Turner) varjelee tytärtään (Diane Varsi) turmelluksesta. Työläisperheen tytär välttelee väkivaltaista isäpuoltaan. 

Kansankerroksia yhdistävät puritaanisuus ja halu pitää kulisseja yllä hinnalla millä hyvänsä. Piilotelluista salaisuuksista ja ylitsepursuavista tunteista tuli saippuasarjojen peruselementtejä.  Korneista seuraajistaan poiketen Robsonin ohjauksesta kuitenkin kuultavat perinteisen melodraaman näyttävyys ja tyylitaju.

Matti Rämö

Teemalauantai: Johnny Cash, la 1.2. klo 21.00 Teema

DOKUMENTIT 71-vuotias muusikko Johnny Cash menehtyi vuonna 2003 amerikkalaisen kulttuurin ikonina, jolle antoivat kaiken kunnioituksensa nekin ihmiset, jotka eivät edes tunnusta pitävänsä kantrista. Mieheen löytyy yhä uusia näkökulmia.

Bob Elfstromin ohjaus Johnny Cashin maailma on etuoikeutetuilta näköalapaikoilta kuvattu muotokuva miehestä lavalla ja perheensä parissa. Alkujaan puolitoistatuntisesta ohjelmasta nähdään myöhempi tunnin mittaiseksi lyhennetty versio, täynnä myös harvinaisia musiikillisia huippuhetkiä.

Jonathan Holiffin dokumentin Isäni ja Johnny Cash isä Saul Holiff toimi vuoteen 1973 asti Cashin managerina, joka ei raskaina vuosina vaivautunut edes tapaamaan lapsiaan.

Yllättäen Jonathan löysi edesmenneen isänsä salaisesta kätköstä valtaisan arkiston dokumentaatiota sekä tämän vaiheista Cashin kanssa, että omasta taustastaan. Seitsemän vuoden työn tuloksena valmistunut ohjelma toisaalta valottaa Cashin synkkiä vuosia mutta muodostuu tekijälleen vapauttavaksi löytöretkeksi oman perheen salaisuuksiin. Aikalaisdokumentaatio ja uudet näytellyt jaksot lomittuvat toisiinsa kohtalaisen jämptisti.

Kun kummankaan dokumentin aiheisto ja kuvasto ei ole päässyt muualla kulumaan, riittää ohjelmissa kosolti tutkittavaa uusillekin katselukerroille. 

Arto Pajukallio

Aarteenetsijät, su 2.2. klo 18.15 TV1

SARJA Suomen huutokauppakeisari saa stadilaisen kilpailijan. Jos Palsanmäen huutokauppiaat ovat hellyttäviä kotikutoisuudessaan, Ylen helsinkiläisversiossa loistaa asiantuntemus. Yhdessä Aarteenetsijöiden jaksossa seurataan, miten Helanderin huutokauppakamari valmistautuu kuukausittaiseen kauppatilaisuuteen.

Tavaroita haetaan asiakkailta, kuvataan ja valikoidaan myyntiin ammattimaisesti. Perheyritystä vetävä Mika Sirén pätee antiikkitietämyksellään, minkä ehtii. Keikarimainen esinerakastaja pitää persoonallaan kuivakkaassa sarjassa tunnetta yllä. Hänellä on rahanarvoista tietoa tuolien, keramiikan ja kupariesineiden muotoilusta ja historiasta. 

Huutokauppaohjelmien lisääntyminen on kansainvälinen ilmiö, koska suuret ikäluokat jättävät arvoesineröykkiöitä jälkeensä. Aarreohjelmat ovat samaan aikaan ahdistavia ja kutkuttavia. Ne muistuttavat liiasta tavarasta ympärillämme, mutta toisaalta nostavat jännitystä, jos perusromun keskeltä löytyisi tuhansien eurojen esineitä. 

Tero Kartastenpää

 

Mr Selfridge, ti 4.2. klo 21.00 TV1

SARJA Amerikkalainen bisnesmies Harry Gordon Selfridge (Jeremy Piven) saapuu Lontooseen suurin elkein ja suunnitelmin yhdessä äitinsä ja vaimonsa Rosen (Frances O’Connor) kanssa. Vaikka tulevan tavaratalon paikalla on vielä vain tyhjä tontti, herra Selfridge uskoo visioonsa ja alkaa palkata väkeä paitsi rakennustöihin, myös tavaran sisäänostajiksi ja osastojen päälliköiksi.

Kilpailijatavaratalossa vieraillessaan Herra Selfridge tulee hankkineeksi potkut myyjätär Agnes Towlerille (Aisling Loftus), joka elättää myös hermoheikkoa ja saamatonta veljeään. Myöhemmin mies hyvittää tapahtuneen palkkaamalla Agnesin omaan tavarataloonsa niin korkealle pallille, että pahat kielet alkavat laulaa. 

Agnesin ja Selfridgen lisäksi uutuussarjan muita keskushahmoja ovat Selfridgen laiminlyömä, sympaattinen ja edistyksellinen vaimo Rose, Selfridgen hurmannut revyytähti Ellen Love (Zoe Tapper), näyteikkunoiden omanarvontuntoinen somistaja Henri Leclair (Grégory Fitoussi) ja Selfridgen taloudellisesta ahdingosta pelastava, mutta erityispalveluksia vaativa yläluokkainen Lady Mae (Katherine Kelly). 

Useiden juonilinjojen sarjan epookki on toteutettu huolella  ja sen kuvaama arvojen muuttumisen aikakausi on mielenkiintoinen. Draamaa syntyy sekä tavaratalon ylä- että alakerroksissa ja eri yhteiskuntaluokissa. Jos ohjauksen sallima alleviivaava ylinäytteleminen ei tuskastuta, sarja viihdyttää varmasti. 

Iina Alanko

Inhimillinen tekijä: Arvokas elämä, arvokas kuolema, pe 7.2. klo 22.00 TV1

KESKUSTELUOHJELMA ”Muista elää”, Tapio sanoi usein vaimolleen Kerttu Pekolalle. ”Mene eteenpäin”, olivat Rijkin viimeiset sanat vaimolleen Leena Monoselle. Kumpikin menetti puolisonsa liian varhain. Tapion kohtaloksi koitui kivu­lias als-tauti, Rijkin keuhkosyöpä. Kumpikin rakasti elämää ja perhettään suunnattomasti, mutta halusi elämänsä päättyvän ilman loppuvaiheen sietämättömiä tuskia ja kärsimystä.

Tapio sai kuolinavun Sveitsistä, Rijk sai kuolla kotonaan Hollannissa, jossa eutanasia on sallittua ja hyväksyttyä.

Anne Flinkkilän kolmantena haastateltavana erinomaisen koskettavassa ja tärkeässä ohjelmassa on psykologi ja kulttuuritutkija Leila Jylhänkangas. Hänen mukaansa juuri omaisen kärsimys saa monet pohtimaan suhtautumistaan eutanasiaan. Kriitikoita taas pelottavat mahdolliset väärinkäytökset.

Leena Mononen sanoo, että heidänkään perhelääkärilleen eutanasian toteuttaminen ei ollut helppo asia. Lääkärin mielestä se oli kuitenkin hänen velvollisuutensa, viimeinen hoitotoimenpide omalle potilaalle.

Kirsti Salokangas       

X