Teksti:
Seuran toimitus

Avara luonto: Pohjoisen taivaan alla la 22.12. klo 18.45 TV1

DOKUMENTTI Jos luontodokumentit eivät muuten jaksa kiinnostaa, nyt kannattaa luistaa periaatteesta ja varata tunti aikaa. Tarjolla on niin kaunista kuvaa kotoisesta luonnostamme, että oksat pois.

Markku Turusen ja Lauri Kettusen käsikirjoittama ja viimeksi mainitun ohjaama Pohjoisen taivaan alla on kiehtova kuvaus Kuusamon ylänköalueen vuodenkierrosta. Vaikka siinä kunnon luontodokumentin tavoin seurataankin seudun eläimistöä karhuista, susista ja poroista laulujoutseniin ja maakotkiin, tärkeässä sivuosassa on koko ajan – valo.

Vaara-alueella valon vuorokautiset ja vuotuiset vaihtelut ovat ainutlaatuiset, ja dokumentin kuvanneet Kettunen, Petteri Törmänen ja Hannu Hautala ovat onnistuneet tallentamaan ne ihailtavasti.

Syksystä syksyyn etenevä dokumentti antaa samalla pikakurssin siitä, mitä uskomuksia eri eläimiin liitettiin suomalaisessa kansanperinteessä. Tiesittekö esimerkiksi, että kotka oli ukkosen lintu ja että juhannuskokot ovat alun perin kenties olleet kotkalle pyhitettyjä uhritulia?

Tuomo Kiisseli

Rare Exports la 22.12. klo 22.05 TV2 ****

FANTASIAELOKUVA Käsikirjoittaja-ohjaaja Jalmari Helanderin esikoiselokuva jatkaa kulttimainetta keränneiden lyhytelokuvien Rare Exports Inc (2003) ja Rare Exports Inc – Safety Instructions (2005) teemaa, aikuisten joulusatua.

Korvatunturin kupeessa asuvat yksinhuoltajaisä Rauno (Jorma Tommila) ja tämän poika Pietari (Onni Tommila) ihmettelevät kansainvälisen tutkimusryhmän tekemiä kaivauksia. Tunturista paljastuu joulun tarkimmin varjeltu salaisuus, joka uhkaa kylän lapsia. 

Helanderin mainos- ja musiikkivideotausta ilmenee tarkkana visuaalisena näkemyksenä, jota kuvauspaikaksi valitun norjalaiskylän maisemat vain korostavat. Tarina kulkee kuin kiskoilla vinkeiden juonenkäänteiden ja yksitotisesti murahdettujen vuorosanojen rytmittämänä. 

Jännite pysyy loppuun asti, vaikka Pietarin sankarillisuus lipsahtaakin sentimentaalisuuden puolelle. Myös naishahmojen puuttuminen kismittää. Rare Exports on silti kaiken hypetyksen arvoinen.

Mari Pöyhtäri

(Suomi 2010) 84 min. O: Jalmari Helander. P: Onni Tommila, Jorma Tommila, Tommi Korpela, Rauno Juvonen.

Juhlien jälkeen su 23.12. klo 19.00 TV1

SARJA ALKAA Christian Tietjensin suurinta huvia on tietosanakirjan virheiden korjailu. Nerokas, rahakas ja konservatiivinen tilastotieteilijä vääntää suutaan jatkuvaisesti pulttiboismaisesti vinoon, koska halveksuu laajasti kanssaihmisiään.

Juhlien jälkeen -brittisarjan päähenkilöön kestää hetken tottua. Hahmoa näyttelevä Benedict ”Sherlock Holmes” Cumberbatch ottaa koko honkkelilla kehollaan Tietjensin haltuun. Hollywoodiakin kolkutteleva 36-vuotias näyttelijä tekee kovistelevasta miehestä traagisen romantikon.

Päähahmon molemmilla puolilla huutaa erilainen nainen. Huikentelevainen vaimo halveksii miehensä kuivuutta ja iskee muita miekkosia huvikseen. Rebecca Hall tulkitsee törkeän itsekästä punapäätä hekumallisesti. Nouseva australialaisnäyttelijä Adelaide Clemens on ärhäkkä naisten äänioikeuden ajaja, joka olisi välittömästi valmis suhteeseen Tietjensin kanssa. Romantiikan suurin este saattaa olla vääjäämättömästi lähestyvä maailmansota.

Sarja perustuu Hyvä sotilas -romaanista tunnetun kirjailijan Ford Madox Fordin romaanikokonaisuuteen Parade’s End. Legendaarinen englantilainen näytelmäkirjailija Sir Tom Stoppard on muokannut monimutkaisesta romaanitekstistä käsikirjoituksen, jossa ajanjaksot vaihtuvat nopeasti, mutta kokonaisuus ei jätä hätiköityä kuvaa.

BBC:n ja HBO:n yhteistuotanto on Suomessa jaettu kolmeen puolitoistatuntiseen osaan, vaikka alkuperäissarjassa oli viisi tunnin jaksoa.

Terävästi etenevistä kohtauksista paistaa raha. Aatelisten kireät juhlat on rakennettu huolella, ja aikakauden hetkellinen huolettomuus huokuu läpi. Juhlien viulut maksetaan kalliisti.

Tero Kartastenpää

Herttuatar ke 26.12. klo 21.00 TV1 ***

DRAAMA Keira Knightley tekee yhden toistaiseksi vahvimmista roolitöistään herttuatar Georgiana Cavendishina (1757–1806), jossa on vastusta pahansisuiselle aviomiehelleen Williamille (Ralph Fiennes karmeimmillaan).

17-vuotissyntymäpäivänään naimisiin pakotetusta herttuattaresta tuli Britannian tärkein tyyli-ikoni, poliittinen vaikuttaja ja eräänlainen feminismin edelläkävijä, joka rohkeni ottaa myös rakastajan (Dominic Cooper). Tarina on kerrottu näyttävästi, mutta välillä turhaan hidastellen: historiallinen kehys tuntuu rajoittavan aiemmin sähäkkää urbaania rikosdraamaa (Bullet Boy) ohjanneen Saul Dibbin ilmaisuvoimaa.

Georgianan tarinasta vedettiin elokuvan markkinoinnissa yhtäläisyyksiä prinsessa Dianaan, joka myös jätti aviomiehensä ja tunnettiin muodin edelläkävijänä sekä hyvänä äitinä. Eikä se ole kaukaa haettua, sillä Cavendish oli omaa sukua Spencer, ja Diana siis oli hänelle etäistä sukua. Elokuva sai Oscarin parhaasta puvustuksesta.

Kalle Kinnunen

(The Duchess, UK-USA 2008) 106 min. O: Saul Dibb. P: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling.

Ikuistetut hetket to 27.12. klo 21.05 TV1 ****

DRAAMA Veteraaniohjaaja Jan Troellin vahvimpiin elokuviin lukeutuva draama seuraa työväenluokkaisen perheen elämää ja äidin yllättävää urakehitystä valokuvaajaksi 1900-luvun alun Malmössä. Ikuistetut hetket voitti Ruotsissa parhaan elokuvan Guldbaggen ja pääsi ehdolle parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnosta.

Päähenkilö Maria Larssonia näyttelee suomalainen Maria Heiskanen, jonka surumieliset kasvot kertovat hahmostakin paljon. Larsson on kotiäiti, joka voittaa kameran arvonnasta. Se on päätymässä panttilainaamoon, mutta muukalainen (Jesper Christensen) saa aina varautuneen Marian pään kääntymään. Silti aparaatti saa pitkään kerätä pölyä.

Aviomies Sigge (Mikael Persbrandt) on satamatyöläinen ja tuurijuoppona taipuvainen väkivaltaisiin kohtauksiin. Eikä naisen sopisi tuhlata aikaa hömppään. Kouluttamattomalla Marialla on seitsemän lasta ruokittavana. Sinnikkyydellä hänestä tulee hiljalleen lahjakas valokuvaaja.

Troell sommittelee raameihin myös yhteiskunnan muutoksia 1900-luvun alkupuoliskolla. Ruotsi ei ole vielä lempeä kansankoti, vaan monille pärjääminen on hyvin tiukassa. Roistoja tarinassa ei ole. Siggekään ei ole hirviö, vaan viinan ja katkeruutensa orja.

Heiskanen ja Persbrandt näyttelevät upeasti. Valokuvaaminen on poikkeavuus ja melkein synti, joten intohimo täytyy piilottaa. Silti Maria ei ole marttyyri. Vaikka Siggestä ei voi pitää, Persbrandt rakentaa hahmon niin, ettei häntä voi vihatakaan.

Elokuva perustuu tositapahtumiin. Oikea Larsson eli Göteborgissa. Troell ei kerro satua: Larssonin tie ei vie rikkauksiin tai edes parempaan elämään, mutta onnenkin hetkiä voi olla.

Kalle Kinnunen

(Maria Larssons eviga ögonblick, Ruotsi 2008) 126 min. O: Jan Troell. P: Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt, Jesper Christensen.

X