Teksti:
Seuran toimitus

Oiva, pöytä ja Kaj Franck su 30.12. klo 20.00 Teema

DOKUMENTTI Lasilinnuistaan tunnettu Oiva Toikka (s. 1931) on etummainen nimihenkilö Nina Stenrosin ja radion kulttuuritoimittajana tunnetun J. P. Pulkkisen uudessa henkilökuvadokumentissa Oiva, pöytä ja Kaj Franck. Hyvä tarinankertoja Toikka ja hänen oppi-isänsä Kaj Franck keskustelivat ja suunnittelivat Nuutajärven lasitehtaalla saman vanhan pöydän ääressä, jonka ääressä Toikka tänäkin iltana puhuu.

Pöytä sekä tehtaan porraskäytävään heijastetut arkistofilmit ovat hienostuneita visuaalisia ratkaisuja, jotka tekevät lopputuloksesta viimeistellymmän tuntuisen kuin useimmista muisteludokumenteista. Huumoria kuvaan tuo Franckin cameo-rooli Spede-elokuvassa X-paroni (1964).

Lisähehkua luo Franckin katse, joka on yhdellä kaitafilminäytteistä harvinaislaatuisesti yhtä aikaa tyly ja lämpöinen. Jos muotoilijasta aiemmin kirjoitettuihin luonnehdintoihin on uskominen, välähdys on tiivistelmä hänen luonteestaan.

Luonteeseen törmäsivät Toikan lisäksi muutkin Taideteollisen oppilaitoksen (nyk. Aalto-yliopiston TaiK) ihmiset Franckin työskennellessä koulun taiteellisena johtajana 1960-luvulla. Mielipide-, ehkä myös pärstäkerroinongelmat koulun rehtorin kanssa johtivat Toikan potkuihin vuonna 1966. Pisimmän elämäntyönsä Franck teki Nuutajärven taiteellisena johtajana vuodesta 1951 eläkkeelle jäämiseensä saakka vuonna 1976.

Oiva, pöytä ja Kaj Franck ei anna kovin paljon uutta Franck-aiheisia teoksia lukeneille, mutta elävä kuva ja hyvät haastateltavat pitävät kokonaisuuden kiinnostavan puolella.

Minna Kontkanen

Napapiirin sankarit ti 1.1. klo 22.05 TV2  ***1/2

KOMEDIA Ohjaaja Dome Karukosken ja käsikirjoittaja Pekko Pesosen lempeän synkkä tragikomedia keskittyy ikuiseen hännänvetoon miehen saamattomuuden ja naisen tyytymättömyyden välillä. Pitkäaikaistyöttömänä notkuvan Jannen (Jussi Vatanen) avovaimo Inari (Pamela Tola) polttaa proppunsa, kun mies ei kykene hoitamaan yhtä yksinkertaista asiaa. Janne lähetetään yön selkään ukaasin kera: jos digiboksia ei löydy, Inari lähtee.

Napapiirin sankarit on hämmentävä elokuva. Hirtehishumoristisella poljennolla alkava tarina luotaa syrjäseutujen toivottomien nuorten tilannetta liiankin ilmeettömästi. Sitten alkaa hengästyttävä kommellusten sarja, joka saa yhä järjettömämpiä muotoja. 

Kuvaaja Pini Hellstedtin lumoavat otokset pitävät elokuvan koossa, vaikka henkilöohjauksessa ja hapuilevasti tuotetussa dialogissa puutteita onkin. Karukoski ottaa näennäisesti ison harppauksen draamasta komediaan, mutta todellisuudessa Napapiirin sankarit on melko surullinen tarina. Kelohongan kaatamisen myötä avautuu valoisampi näkymä.

Mari Pöyhtäri

(Suomi 2010). 92 min. O: Dome Karukoski. P: Jussi Vatanen, Jasper Pääkkönen, Timo Lavikainen, Pamela Tola.

Nikita to 3.1. klo 22.00 Sub

SARJA ALKAA Luc Bessonin elokuvan Nikita (1990) pohjalta tehtiin uusintaversio ja kaksi tv-sarjaa. Tv-sarjoista jälkimmäisen, vuodesta 2010 tehdyn Nikitan nimihahmoa näyttelee Maggie Q. Hänen action-taitojaan on nähty myös muun muassa elokuvissa Vaarallinen tehtävä 3 sekä Die Hard 4.0. 

Ja luontevasti Maggie Q treenatun palkkatappajan osan ottaa haltuunsa. Vaikean lapsuuden elänyt Nikita on päätynyt vankilan kautta valtion salaisen yksikön haltuun. Hänestä on kasvatettu ammattitappaja, mutta vuosia palveltuaan Nikita on paennut palveluksesta. Nyt, kolme vuotta piileskeltyään, hän palaa tuhotakseen tiedusteluyksikön, joka edelleen kerää ongelmaisia nuoria talliinsa.

Jännityssarja menee iskevästi suoraan asiaan. Hahmojen taustatietojakaan ei pantata, liittolaisuudet ja tavoitteet selviävät suurimmaksi osaksi jo ensimmäisten jaksojen aikana. Nikita onkin suoraviivaisuudessaan sujuvaa katsottavaa.

Toivottavasti alkujaksojen hyvä tahti säilyy läpi tuotantokauden.

Kaisu Tervonen

Miami Medical to 3.1. klo 22.45 MTV3

SARJA ALKAA Viime vuosien talouskriisi on ajanut amerikkalaiset tuotantoyhtiöt ahtaalle. Kokeiluja ei uskalleta tehdä, mutta ei varman päälle toimiminenkaan näytä toimivan. Miamilaisen sairaalan ensiapuosastolle sijoittuva sarja kierrätti jo Teho-osastosta tuttuja teemoja vain yhden kauden ajan.

Jatkuvajuoniseksi tarkoitettua sarjaa on hieman tympäisevää katsoa tietäen, että 13 jakson jälkeen tarina jää kesken. Tarina lähtee liikkeelle siitä, kun sairaalan ensiapuosaston esimiehellä kilahtaa päässä ja hän marssii ulos työpaikaltaan. Tilalle tulee armeijassa palvellut tohtori Proctor (Jeremy Northam), jonka pitäisi tulla toimeen nuorten, urallaan eteenpäin pyrkivien lääkäreiden kanssa.

Oman vision puuttuminen tuntuu olevan sinällään pätevän sarjan ongelma. Kaikki teemat ovat sataan kertaan nähtyjä ja hahmot yhtälailla kierrätystavaraa. Eniten häiritsee lääkäreiden lähes kyyneleet silmissä eläytyminen potilaiden kohtaloon. Mukana pitäisi olla edes yksi kyyninen hahmo, joka tekee rankan työnsä ja nukkuu yönsä hyvin.

Onnimanni Liukkonen

Falling Skies to 3.1. klo 22.00 Nelonen

SARJA ALKAA Kuusi kuukautta avaruusolentojen hyökkäyksen jälkeen 90 prosenttia ihmisistä on kuollut. Bostonissa kourallinen eloonjääneitä yrittää saada aikaiseksi vastarintatoimintaa sotilaallisen kurin turvin. Pääosaan nousee entinen historian professori Tom Mason (Noah Wyle), jonka vaimo on kuollut. Huollettavana on kaksi lasta ja kolmas avaruusolentojen hallussa.

Steven Spielbergin elokuvista tutut perhearvot ovat jälleen uhattuna. Pehmo liberaali Tom joutuu todistamaan miehekkyytensä ase kädessä. Teinien rakkaus- ja muut kasvukivut saavat paljon tilaa ja leskimies Tomille kehitellään romanttista sivujuonta.

Lievää huvitusta herättää avaruusvalloittajien tehottomuus. Ihmiset saavat olla pitkiä aikoja ihan rauhassa. Vain välillä avaruusmatkailuun kykenevät riiviöt tekevät pientä tuhoa aiheuttavia täsmäiskuja.

Paljon kiinnostavampaa dystopiaa luodaan esimerkiksi Foxin Walking Deadissa. Sen verran hyvin liikoja kärjistyksiä varova juoni on kuitenkin toiminut, että sarjasta alkaa USA:ssa tammikuussa jo kolmas kausi.

Onnimanni Liukkonen

X